Valikko
Politiikka

Mistä tämä ”Suomen malli” nyt tuli, ja liittyykö se yhteiskunta­sopimukseen? – HS selittää

Maan hallitus tviittailee iloisena ”Suomen mallista”. Onko tämä ”Suomen malli” eri asia kuin yhteiskuntasopimus? Korvaako malli tupon?

Maahan on puuhattu noin vuoden ajan yhteiskuntasopimusta eli kilpailukykysopimusta. Se on kaatuillut, horjahdellut ja aina noussut uudelleen.

Torstaina kaikkien silmien rysähti ”Suomen malli”, jota nyt siis työmarkkinoiden keskusjärjestöt tekevät ja josta maan hallitus tviittailee iloisena.

Mikä tämä ”Suomen malli” oikein on? Mistä se tuli? Onko se sama vai eri asia kuin yhteiskuntasopimus? Liittyykö ”Suomen malli” edes yhteiskuntasopimukseen?

”Suomen malli” viittaa tapaan, jolla jatkossa sovitaan työtä tekevien ihmisten palkankorotuksista.

Yhteiskuntasopimus puolestaan on sopimus, jolla on tarkoitus alentaa yritysten kustannuksia, ja toisaalta samalla heikentää palkansaajien etuja. Toisin sanoen yritysten maksamia kustannuksia ollaan siirtämässä osin työntekijöiden harteille.

Yhteiskuntasopimus ja Suomen malli ovat siis eri asioita.

Mutta liittyvätkö ne toisiinsa?

Eivät ihan suoraan, mutta mutkan kautta kyllä.

Alun perin yhteiskuntasopimuksessa piti olla mukana myös ”Suomen malli” eli idea tavasta, jolla palkankorotukset tulevina vuosina sovittaisiin.

Sitä ei kuitenkaan sopimukseen tullut.

Siksi sitä alettiin rakentaa erikseen.

Eilen torstaina työmarkkinajärjestöt tekivät kannanoton, jonka mukaan mallia ruvetaan nyt edistämään.

Tämä ei suoraan liity aiemmin neuvoteltuun yhteiskuntasopimukseen. Yhteiskuntasopimuksessa seuraava ratkaiseva askel otetaan torstaina, jolloin koolla on jo kertaalleen yhteiskuntasopimuksessa ulos jäänyt Palvelualojen ammattiliitto Pam.

Päättääkö Pam ehkä sittenkin tulla mukaan? Asia on ratkaisevan tärkeä, sillä Pam on SAK:n suurin liitto, ja työnantajia edustava EK on halunnut Pamia mukaan yhteiskuntasopimukseen.

Siinä mielessä ”Suomen malli” liittyy yhteiskuntasopimukseen, että kun palkkamalli nytkähtää eteenpäin, siitä tulee hyvää mieltä, ja se voi samalla panna vauhtia sekä maan hallituksen veronkevennyshaluihin että yhteiskuntasopimuksen soveltamiseen.

Seuraavaksi odotetaan maan hallituksen reaktioita ”Suomen mallin” syntymiseen. Lupaako hallitus veronkevennyksiä palkansaajille? Jos lupaa, nykyistä useammat ammattiliitot voivat haluta mukaan yhteiskuntasopimukseen.

Vanhan sanonnon mukaan työmarkkinoilla kaikki liittyy kaikkeen –ja mistään ei ole sovittu ennen kuin kaikesta on sovittu.

Tästä on nytkin kyse.

Mutta vielä siitä ”Suomen mallista”. Mikä se nyt siis olikaan?

Suomessa on vuosikymmenniä sovittu palkoista tupoilla. Se tarkoittaa, ettei palkkoja ole sovittu eri alojen ammattiliittojen ja työnantajaliittojen kesken, saati sitten työpaikoilla, vaan valtakunnallisella tasolle. Palkankorotuksen on siis tupohengessä sovittu keskusjärjestöjen SAK:n, STTK:n ja Akavan sekä EK:n ja kuntien ja valtion työnantajajärjestöjen kesken koko maahan.

Nyt tupoista ollaan luopumassa. EK on jo ilmoittanut, ettei se tee niitä.

Tilalle tarvitaan jotain muuta. Jokin muu malli. Ja tämä jokin muu olisi nyt siis ”Suomen malli”.

Nimi tulee tietysti siitä, että se vertautuu Ruotsin malliin.

Suomen mallissa on ideana, että palkankorotuksissa otetaan huomioon erityisesti vientiyritykset.

Eli palkankorotusten mitoitus aloitettaisiin niistä. Palkanmaksuvara määriteltäisiin sen mukaan, kuinka hyvin tai huonosti vientiyrityksillä menee ja millaisiin korotuksiin niillä on varaa. Sen jälkeen kotimaassa toimivat alat sekä kunnat ja valtio mitoittaisivat palkankorotuksensa vientisektorin perusteella, eli ne eivät voisi sopia ainakaan vientisektoria isompia korotuksia.

Välillä mallista on käytetty myös nimeä palkka-ankkuri, eli kaikkien alojen palkankorotukset ankkuroitaisiin vientialojen mukaan.

Mitään kovin uutta tai radikaalia mallissa ei ole. Suomessa on toimittu näin jo pitkään silloin, kun palkkoja on sovittu tupojen sijaan liittokierroksilla.

Usein Metalliliitto ja Teknologiateollisuus ovat olleet päänavaajia, ja muut liitot ovat sopineet palkankorotuksensa niiden mukaan.

Nyt onkin enemmän kyse jo käytössä olleen mallin vakiinnuttamisesta. Siitä, että jo sovelletulle mallille luodaan jokin yhdessä sovittu mekanismi, yhteinen käsitys siitä, kuka, milloin ja miten palkankorotuksista sopii – vienti edellä.


Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Lehti: Trumpin vävy alkaa uusia valtion hallintoa – ”Pitäisi johtaa kuin yritystä”

  4. 4

   Näin Helsingistä tuli 12 vuodessa kiva ja avoin mutta myös kallis ja eriarvoinen – kuka sen sai aikaan?

  5. 5

   Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

  6. 6

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  7. 7

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  8. 8

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  9. 9

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  10. 10

   Teini-ikä vie 10 prosenttia ihmisistä todellisiin vaikeuksiin, mutta murrosiän epätasapaino on samalla välttämätöntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää