Valikko
Politiikka    |   Kommentti

Sipilän hyväksymä ”Suomen malli” onkin muutaman rivin aihio – lue koko teksti sanasta sanaan

Työmarkkinajärjestöt saivat torstaina sorvattua hallitukselle esityksen niin sanotun Suomen mallin tavoitteista. Kun HS sai paperin käsiinsä, oli ensimmäinen reaktio: ”Tässäkö se nyt on?”, kirjoittaa kommentissaan Marjukka Liiten.

Työmarkkinatorstai oli taas toivoa täynnä, sillä Etelärannassa oli koolla tv:stä tuttu pomoviisikko: Akavan Sture Fjäder, Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n Jyri Häkämies, Kunnallisen työmarkkinalaitoksen KT:n Markku Jalonen, Suomen Ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n Lauri Lyly ja Toimihenkilökeskusjärjestön STTK:n Antti Palola.

Illansuussa alkoi tulla viestejä, että keskusjärjestöjohtajat ovat päässeet yksimielisyyteen hallituksen heiltä peräämästä täsmennyksestä, miten syksyllä 2017 alkava neuvottelukierros toteutetaan. Ehdotus niin sanotusta Suomen mallista oli myös toimitettu hallitukselle.

”Saa nähdä, kelpaako ehdotus hallitukselle”, jännitti esimerkiksi Sture Fjäder, muttei suostunut julkistamaan sitä: ”Hallitus saa sitten julkistaa, jos haluaa. Eikä se vielä ole mikään Suomen malli, vaan tavoitteet yhdellä A4:lla.”

Eikä aikaakaan, kun pääministeri Juha Sipilä tviittasi, että kyllä kelpaa: ”Järjestöjen ehdotus Suomen malliin siirtymisestä riittää hallitukselle. Toteutuessaan tämä on iso rakenteellinen muutos. Tärkeä askel.”

Mutta mikä kelpasi hallitukselle? Mistä syntyy iso rakenteellinen muutos?

”Eivätkö järjestöt itse ole julkistaneet ehdotustaan?” ihmeteltiin pääministerin esikunnasta HS:n kysyessä asiasta, mutta päätettiin yhtä kaikki jatkaa tiedon pihtaamista.

Kun Helsingin Sanomat vihdoin sai paperin käsiinsä, oli ensimmäinen reaktio: ”Tässäkö se nyt on? Tärkeä askel?”

Muutaman rivin kannanoton pääviesti piilee ehkä rivien välissä, sillä kovin paljon se ei poikkea siitä, mitä jo kirjattiin itse ”kikyyn” eli kilpailukykysopimukseen, jossa lukee:

”Keskusjärjestöt pitävät tärkeänä, että seuraava neuvottelukierros, joka alkaa syksyllä 2017, toteutetaan niin, että syntyvät ratkaisut tukevat Suomessa tehtävän työn kilpailukyvyn edistämistä, Suomen talouden kasvua sekä työllisyyttä.”

Torstaina keskusjärjestöjen sorvaamassa Suomen mallin aihiossa taas sanotaan:

”Työmarkkinaratkaisuilla tuetaan kansainväliselle kilpailulle alttiiden alojen kilpailukykyä, pitkäjänteisesti työllisyyttä, tuottavuuden kehitystä sekä julkisen talouden tasapainoa.”

Lisäksi huomautetaan:

”Suomen mallin valmistelu aloitetaan kilpailukykysopimuksen tultua voimaan ja valmistelussa otetaan tarkemmin kantaa palkansaajien ja työnantajien näkökulmasta sopimusalan ja sen kehityksen kannalta tärkeisiin kysymyksiin.”

Vielä vaaditaan:

”Valtakunnansovittelijan tulee sovittelutoimessaan tukea edellä todettua periaatetta.”

Ja nyt sitten päästään kiistelemään siitä, mitkä alat ovat kansainväliselle kilpailulle alttiita. Kuuluvatko niihin muka muutkin kuin vientialat?

Alla työmarkkinajärjestöjen sopima ja hallituksen hyväksymä ”Suomen malli” -paperi kokonaisuudessaan:

Keskusjärjestöt vastaavat maan hallituksen 2.3.2016 tekemään pyyntöön täsmentää seuraavia työmarkkinakierroksia koskevaa kirjausta. Järjestöt lähtevät siitä, että tulevat neuvottelukierrokset toteutetaan seuraavalla tavalla (Suomen malli):

Työmarkkinaratkaisuilla tuetaan kansainväliselle kilpailulle alttiiden alojen kilpailukykyä, pitkäjänteisesti työllisyyttä, tuottavuuden kehitystä sekä julkisen talouden tasapainoa.

Suomen mallin valmistelu aloitetaan kilpailukykysopimuksen tultua voimaan ja valmistelussa otetaan tarkemmin kantaa palkansaajien ja työnantajien näkökulmasta sopimusalan ja sen kehityksen kannalta tärkeisiin kysymyksiin.

Valtakunnansovittelijan tulee sovittelutoimessaan tukea edellä todettua periaatetta.

Helsingissä 10.3.2016

AKAVA ry

Elinkeinoelämän Keskusliitto EK ry

Kunnallinen työmarkkinalaitos KT

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ry

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  3. 3

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  4. 4

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  5. 5

   Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

  6. 6

   HSTV näyttää Kansallisbaletin ”komean ja vimmaisen” Voima-esityksen suorana lähetyksenä juuri nyt

  7. 7

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  8. 8

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  9. 9

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  10. 10

   HKL kertoo, miten kaupunkipyörä tulee palauttaa: ”Pitäisi lukita vaijerilla aina se kaupunkipyörä, jota on käyttänyt, ei naapuripyörä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  3. 3

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  4. 4

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  7. 7

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  8. 8

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  9. 9

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  10. 10

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää