Valikko
Politiikka

Antti Rinne Ylellä: ”Toivon, että Pam lähtee neuvottelemaan yhteiskunta­sopimuksesta”

Sdp:n puheenjohtaja Rinne kannusti Ylen Ykkösaamussa työmarkkinajärjestöjä toteuttamaan yhteiskuntasopimuksen

Palvelualojen ammattiliiton Pamin pitäisi Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen mielestä neuvotella yhteiskuntasopimuksesta. Rinne esiintyi lauantaina Ylen Ykkösaamussa.

Pamin hallitus äänesti yhteiskuntasopimusta vastaan viime viikolla. Hallitus kokoontuu jälleen ensi torstaina, jolloin liiton puheenjohtaja Ann Selin voi pyytää hallitusta äänestämään sopimuksesta uudestaan.

Rinne toivoo, että Pam päättäisi lähteä mukaan kevään soveltamisneuvotteluihin, joissa työnantaja- ja palkansaajajärjestöt keskustelevat kevään aikana, kuinka yhteiskuntasopimusta sovelletaan kunkin alan työehtosopimuksissa.

”Minusta olisi tärkeää, että kaikki liitot saadaan mukaan neuvottelemaan. Neuvottelujen kautta tähän vaikeaan tilanteeseen voitaisiin saada paras ratkaisu. Toivon, että myös Pam lähtee neuvottelemaan.”

Pam on yli 230 000 jäsenellään SAK:n suurin ammattiliitto. Sopimusneuvotteluista ovat jättäytyneet pois myös kuljetusalan ammattiliitto AKT, elintarviketyöläisten SEL ja Rakennusliitto.

Pam on vaatinut hallitusta sitoutumaan noin miljardin euron tuloveron kevennyksiin. Rinne epäilee, ettei hallitus pysty toteuttamaan kevennyksiä ainakaan täysimääräisinä.

”Veronkevennysten mahdollisuus on hiuksenhieno. Olen melko varma, että jos miljardilla eurolla veroja lähdetään tässä tilanteeseen alentamaan, Suomi on pian Euroopan komission liiallisen alijäämän menettelyssä.”

Rinne on huolissaan luottamuksesta, joka on hapertunut pitkittyneiden sopimusneuvottelujen aikana.

”Hallituksen toiminta on ollut hapuilevaa. Se on asettanut toisen osapuolen kumppanikseen, ja luottamus toimijoiden kesken on rapautunut. Kun toimijat nyt loppuvaiheessa ovat päässeet tekemään päätöksiä keskenään, tuloksia on tullut.”

EK:n mukaan yhteiskuntasopimuksen kattavuus ei ole tällä hetkellä tarpeeksi riittävä toimialakohtaisten soveltamisneuvottelujen aloittamiseksi. Rinne ei hyväksy EK:n kantaa.

”Esitän vakavan vetoomuksen EK:lle, jotta he päästäisivät työnantajaliitot neuvottelemaan työntekijäliittojen kanssa.”

Rinteen mielestä yhteiskuntasopimus olisi syntyessään historiallinen.

”Se on poikkeuksellinen sopimus, jossa siirretään kustannuksia työnantajilta työntekijöille.”

Ammattiliitto Pron entisenä puheenjohtajana Rinne ei niele korporatismin kritiikkiä. Korporatistisessa yhteiskunnassa työmarkkinajärjestöillä on paljon poliittista valtaa.

Rinteen mielestä yhteiskuntasopimuksen ontuvat neuvottelut eivät riitä perusteiksi työmarkkinatoimijoiden heikentyneestä päätöksentekokyvystä.

”Viime vaalikaudella syntyi eläkesopimus korporaatioiden neuvottelujen tuloksena. Lisäksi työmarkkinajärjestöt ovat viime vuosina sopineet työllisyys- ja kasvusopimuksesta, sen jatkosta ja raamisopimuksesta. Ne ovat vakauttaneet hintakilpailukykyä.”

Rinne arvioi, että kolmikannalla on iso merkitys siihen, että Suomi on vakaa ja turvallinen yhteiskunta. Kolmikannalla tarkoitetaan työmarkkinoiden neuvottelutilannetta, jossa osapuolina ovat työnantajien ja -tekijöiden keskusjärjestöt sekä hallitus.

”Suomea on rakennettu kolmikantamallilla sotien jälkeen.”

Tuoreimmassa, Ylen tekemässä kannatuskyselyssä Sdp oli Suomen suosituin puolue 22,9 prosentin kannatuksella. Kaulaa kakkosena tulevaan keskustaan oli yli kaksi prosenttiyksikköä.

Leikkauslistat, yhteiskuntasopimuksen kaoottiset neuvottelut ja haparoiva päätöksenteko ovat leimanneet Juha Sipilän (kesk) hallituksen alkutaivalta.

”Hallituksen politiikka on ollut yksi keskeinen syy Sdp:n kannatuksen nousulle”, Rinne myöntää.

Hänen tulkintansa mukaan Sdp on vaikuttanut myös omalla toiminnallaan siihen, että äänestäjien kannatus on kanavoitunut juuri heille.

”Olemme tehneet eduskuntaryhmässämme hirveän määrän töitä hallituksen politiikan aukaisemiseksi ja tarjonneet vaihtoehtoja muun muassa vaihtoehdobudjetillamme. Olemme iskeneet kansalaisten tajuntaan. Jos Sdp olisi hallituksessa tämmöistä politiikkaa ei tehtäisi”, Rinne kuvailee.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sdp
 • yhteiskuntasopimus
 • Työmarkkinat
 • Oppositiopolitiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  2. 2

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  3. 3

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  4. 4

   Mielipide­kirjoittaja ihmetteli löytö­tavaroilla tehtävää ”armotonta bisnestä” – VR ja HSL vastaavat: Junien henkilö­kunnan on keskityttävä työhönsä

  5. 5

   Räikkönen otti vahvan startin ja johtaa Monacossa – HS seuraa suomalaisten taistelua

  6. 6

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  7. 7

   Uusi tv-sarja tyttökirjaklassikosta näyttää 1800-luvun realismin ja feminismin – ja järkyttää uskollisimpia lukijoita

  8. 8

   Päiväkirja­klubeilla luetaan ääneen noloja teini-iän päivä­kirjoja ja yleisö nauraa vedet silmissä: ”Limailtiin ja se teki mulle fraidun. Laitoin käden sen housuihin.”

  9. 9

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  10. 10

   Poliisin takaa-ajama mies kaatui moottoripyörällä liikenneympyrässä ja kuoli Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  3. 3

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  4. 4

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  5. 5

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  6. 6

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  7. 7

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  8. 8

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  9. 9

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  10. 10

   Ilmasto­kantaansa panttaava Trump jäi yksin G7-maiden kokouksessa Sisiliassa – kokous päättyi tilanteessa ”kuusi yhtä vastaan”, sanoi Merkel

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  8. 8

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää