Valikko
Politiikka

Ulkoministeri Soini: ”Suomi on ajettu taloudelliseen umpikujaan”

Soini pitää yhteiskuntasopimusta parhaana ratkaisuna Suomen talousvaikeuksiin

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mukaan Suomen päättäjillä ei ole varaa lykätä talouden uudistamista enää yhtään myöhemmäksi.

Hän puhui lauantaina perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksessa eduskunnan Pikkuparlamentissa.

”Tämä maa on ajettu päättämättömyydellä taloudelliseen umpikujaan. Kaksi edellistä hallitusta ei saanut rakenneuudistuksia aikaisiksi, joten tämän hallituksen on saatava ne aikaiseksi – mieluiten yhteiskuntasopimuksen kautta”, Soini totesi.

Soinin mukaan Suomi ei kestä pitkään viime vuosien kaltaista taloudenpitoa.

”Tämän tietävät meidän lisäksemme myös ulkomaiset luottoluokittajat ja ne, jotka alijäämäämme rahoittavat”, Soini totesi viitateen luottoluokitusyhtiö Fitchin perjantaiseen päätökseen laskea Suomen luottoluokitusta pykälällä AA+-tasolle.

Suurista luottoluokittajista enää vain yksi, Moody’s, antaa Suomelle korkeimman mahdollisimman luokituksen.

”Kyllä se on vakava viesti siitä, että kaikki asiat eivät ole kunnossa ja että yhteiskuntasopimus on tärkeämpi kuin koskaan. Toivottavasti myös kansa ymmärtää, että asia ei parane itsestään, vaan tekemällä päätöksiä”, Soini kertoo. (uutinen jatkuu videon alla)

Tällä kertaa Soini ei ryöpyttänyt EU:ta kovin suurilla tölväisyillä. Taloushuoletkin ovat pääosin kotikutoisia.

”Jotain meillä on pielessä, sillä muut EU-maat ja euroalue ovat päässeet elpymään vuoden 2008 jälkeen. Me emme voi tästä syyttää muita tai huonoa tuuria.”

Suomessa bruttokansantuote ei ole vieläkään palannut finanssikriisiä edeltäneelle tasolle.

Soinin mukaan yhteiskuntasopimus, Suomen palkkamalli ja sopu paikallisesta sopimisesta ovat välttämättömiä tilanteessa, jossa kilpailukykyä ei voida korjata devalvaatiolla.

”Suomalaisia ei aikanaan päästetty päättämään eurojäsenyydestä, ja siitä voimme olla eri mieltä. Olemme kuitenkin nyt eurossa, ja sen mukaan meidän pitää toimia.”

Perussuomalaisten rooli työelämän uusia sääntöjä laadittaessa on huolehtia siitä, että myös työntekijäpuolen ääni kuuluu päätöksenteossa.

”Työnantajien asemaa helpotetaan monin tavoin, jotta talous saataisiin taas nousuun. Vastapainona pitää huolehtia siitä, että henkilöstöllä on edustus yhtiön hallinnossa ja että luottamusmiesten asemaa vahvistetaan”, Soini totesi puheessaan.

Soini kuvailee yhteiskuntasopimusta parhaaksi tarjolla olevista vaihtoehdoista. Hän kertoo HS:lle, että näkisi mielellään kaikki liitot mukana sopimuksessa.

”Luotan jokaisen järjestön päätöksentekoon, enkä lähde heitä ohjeistamaan. Toivon, että kaikki ovat mukana, koska sillä saadaan parhaiten aikaan kasvua, kilpailukykyä ja verotuloja.”

Timo Soinin asema perussuomalaisten puheenjohtajana on herättänyt spekulaatioita, kun puolueen kannatus on gallupeissa vajonnut alle kymmeneen prosenttiin.

Puoluejohtajilla on tapana toistella, että vain vaaleilla on merkitystä. Soinilla gallupmatematiikka on kuitenkin kiitettävän tarkasti hallussa.

”Gallupeja tulee ennen seuraavia eduskuntavaaleja laskujeni mukaan noin 40. Jos kannatuksemme nousee jokaisessa kyselyssä 0,2 prosenttiyksikköä, saavutamme saman tuloksen kuin edellisissäkin vaaleissa.”

Hänen mukaansa perussuomalaiset on ollut viime aikoina hallituksen ”vakain palikka”.

”Olemme yhä myös Suomen tunnetuin puolue maailmalla, milloin mistäkin syystä. Eikä se hävetä meitä yhtään”, puheenjohtaja kehaisi puheessaan.

Valtuuston kokouksen jälkeen Soini suuntaa Britanniaan, jossa hän aikoo kiillottaa puolueensa kansainvälistä profiilia muun muassa BBC:n Hardtalk-ohjelmassa.

Perussuomalaisten äänestäjiä on siirtynyt nukkuvien riveihin ja Sdp:hen samalla, kun ulkoministerin aika on kulunut ulkomailla.

”Työ jatkuu. Minä en ole lähdössä mihinkään”, Soini vakuutti puoluevaltuustolle.

”Toimikauttani on jäljellä vielä vuosi – ja sivumennen sanottuna seuraava puoluekokous on kotikentälläni Espoossa. Siitä on lyhyt matka sekä kokouspaikalle että kotiin.”


Tilaa HS Politiikan uutiskirje sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  3. 3

   Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

  4. 4

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  5. 5

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  6. 6

   Sijoittajakonkari vaatii Sampoa pelastamaan osakkaidensa jättisäästöt – Katso, onko taloyhtiösi tietämättään yksi 279 miljoonan euron jakajista

  7. 7

   Perhe syyttää: Hoasin homeinen asunto sairastutti koko perheen – ”yskin niin kovaa, että minulta murtui kylkiluu”

  8. 8

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  9. 9

   Emmi Salminen, 99, taisteli naisille paikan rakennustyömailla ja pelasti opiskelijan ahdistelijoilta – ”En peruuttanut, vaikka mies pyöritti poraa rintani edessä”

  10. 10

   Ihmiset ennustivat jo 1500-luvulla, millainen Suomesta tuli 2000-luvulla – nämä historialliset ennustukset ovat toteutuneet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  3. 3

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  5. 5

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  6. 6

   Kuluttaja tuskin käärisi täyttä hyötyä autoveron poistosta – myyjien ei välttämättä kannata laskea hintoja täysimääräisesti

  7. 7

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  8. 8

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  9. 9

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  10. 10

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää