Valikko
Politiikka

Ulkoministeri Soini: ”Suomi on ajettu taloudelliseen umpikujaan”

Soini pitää yhteiskuntasopimusta parhaana ratkaisuna Suomen talousvaikeuksiin

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mukaan Suomen päättäjillä ei ole varaa lykätä talouden uudistamista enää yhtään myöhemmäksi.

Hän puhui lauantaina perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksessa eduskunnan Pikkuparlamentissa.

”Tämä maa on ajettu päättämättömyydellä taloudelliseen umpikujaan. Kaksi edellistä hallitusta ei saanut rakenneuudistuksia aikaisiksi, joten tämän hallituksen on saatava ne aikaiseksi – mieluiten yhteiskuntasopimuksen kautta”, Soini totesi.

Soinin mukaan Suomi ei kestä pitkään viime vuosien kaltaista taloudenpitoa.

”Tämän tietävät meidän lisäksemme myös ulkomaiset luottoluokittajat ja ne, jotka alijäämäämme rahoittavat”, Soini totesi viitateen luottoluokitusyhtiö Fitchin perjantaiseen päätökseen laskea Suomen luottoluokitusta pykälällä AA+-tasolle.

Suurista luottoluokittajista enää vain yksi, Moody’s, antaa Suomelle korkeimman mahdollisimman luokituksen.

”Kyllä se on vakava viesti siitä, että kaikki asiat eivät ole kunnossa ja että yhteiskuntasopimus on tärkeämpi kuin koskaan. Toivottavasti myös kansa ymmärtää, että asia ei parane itsestään, vaan tekemällä päätöksiä”, Soini kertoo. (uutinen jatkuu videon alla)

Tällä kertaa Soini ei ryöpyttänyt EU:ta kovin suurilla tölväisyillä. Taloushuoletkin ovat pääosin kotikutoisia.

”Jotain meillä on pielessä, sillä muut EU-maat ja euroalue ovat päässeet elpymään vuoden 2008 jälkeen. Me emme voi tästä syyttää muita tai huonoa tuuria.”

Suomessa bruttokansantuote ei ole vieläkään palannut finanssikriisiä edeltäneelle tasolle.

Soinin mukaan yhteiskuntasopimus, Suomen palkkamalli ja sopu paikallisesta sopimisesta ovat välttämättömiä tilanteessa, jossa kilpailukykyä ei voida korjata devalvaatiolla.

”Suomalaisia ei aikanaan päästetty päättämään eurojäsenyydestä, ja siitä voimme olla eri mieltä. Olemme kuitenkin nyt eurossa, ja sen mukaan meidän pitää toimia.”

Perussuomalaisten rooli työelämän uusia sääntöjä laadittaessa on huolehtia siitä, että myös työntekijäpuolen ääni kuuluu päätöksenteossa.

”Työnantajien asemaa helpotetaan monin tavoin, jotta talous saataisiin taas nousuun. Vastapainona pitää huolehtia siitä, että henkilöstöllä on edustus yhtiön hallinnossa ja että luottamusmiesten asemaa vahvistetaan”, Soini totesi puheessaan.

Soini kuvailee yhteiskuntasopimusta parhaaksi tarjolla olevista vaihtoehdoista. Hän kertoo HS:lle, että näkisi mielellään kaikki liitot mukana sopimuksessa.

”Luotan jokaisen järjestön päätöksentekoon, enkä lähde heitä ohjeistamaan. Toivon, että kaikki ovat mukana, koska sillä saadaan parhaiten aikaan kasvua, kilpailukykyä ja verotuloja.”

Timo Soinin asema perussuomalaisten puheenjohtajana on herättänyt spekulaatioita, kun puolueen kannatus on gallupeissa vajonnut alle kymmeneen prosenttiin.

Puoluejohtajilla on tapana toistella, että vain vaaleilla on merkitystä. Soinilla gallupmatematiikka on kuitenkin kiitettävän tarkasti hallussa.

”Gallupeja tulee ennen seuraavia eduskuntavaaleja laskujeni mukaan noin 40. Jos kannatuksemme nousee jokaisessa kyselyssä 0,2 prosenttiyksikköä, saavutamme saman tuloksen kuin edellisissäkin vaaleissa.”

Hänen mukaansa perussuomalaiset on ollut viime aikoina hallituksen ”vakain palikka”.

”Olemme yhä myös Suomen tunnetuin puolue maailmalla, milloin mistäkin syystä. Eikä se hävetä meitä yhtään”, puheenjohtaja kehaisi puheessaan.

Valtuuston kokouksen jälkeen Soini suuntaa Britanniaan, jossa hän aikoo kiillottaa puolueensa kansainvälistä profiilia muun muassa BBC:n Hardtalk-ohjelmassa.

Perussuomalaisten äänestäjiä on siirtynyt nukkuvien riveihin ja Sdp:hen samalla, kun ulkoministerin aika on kulunut ulkomailla.

”Työ jatkuu. Minä en ole lähdössä mihinkään”, Soini vakuutti puoluevaltuustolle.

”Toimikauttani on jäljellä vielä vuosi – ja sivumennen sanottuna seuraava puoluekokous on kotikentälläni Espoossa. Siitä on lyhyt matka sekä kokouspaikalle että kotiin.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  5. 5

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  6. 6

   Dubai haluaa korvata neljänneksen poliiseistaan roboteilla – ensimmäinen aloitti ”virkatehtävissä” tällä viikolla

  7. 7

   Tutkimus: Valtaosalla aikuisista sanaharkkaa oman äidin tai isän kanssa – Kerro HS:n kyselyssä, millaisia ristiriitoja olet kokenut

  8. 8

   Manchesterin epäillyn pommittajan isä ja veli otettiin kiinni Libyassa – Britanniassa otettiin illalla kiinni kuudes epäilty, nainen

  9. 9

   Ariana Grande keskeytti kiertueensa – järkyttyi pahoin konsertissaan tapahtuneesta pommi-iskusta

  10. 10

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää