Valikko
Politiikka

Opetusministeri Grahn-Laasonen vastaa murskaavaan kritiikkiin: ”Professorit ovat oikeassa”

Ministerin mukaan kukaan ei ole iloinen leikkauksien tekemisestä – silti hän seisoo säästöjen takana

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) myöntää, että professorien murskaava kritiikki Suomen hallituksen tekemiä säästöjä kohtaan on oikeutettua. Hän seisoo silti leikkausten takana.

HS:n suuressa professorikyselyssä vain kahdeksan prosenttia piti yliopistopolitiikkaa onnistuneena. Puolet tuomitsi hallituksen toimet täysin epäonnistuneiksi. Kyselyyn vastasi 932 professoria.

Ministeri ei suostunut HS:n haastatteluun lukuisista yrityksistä huolimatta. HS esitti haastattelupyynnön ministerille jo perjantaina.

Haastattelun sijaan Grahn-Laasonen lähetti kirjallisen vastauksen professorien kritiikkiin.

Grahn-Laasosen mukaan ”professorit ovat oikeassa”.

”Ei ole kenenkään mielestä hyvä tilanne, että koulutuksesta ja tutkimuksestakin leikataan. Ei kukaan muukaan yhteiskunnassamme toivo, että heiltä leikataan, eikä kukaan ole iloinen siitä, että joutuu leikkauksia tekemään”, ministeri kirjoittaa.

Vaikka hän myöntää professorien kritiikin osuvuuden, Grahn-Laasosen mielestä leikkauksia ei voi välttää.

”Otamme tänäkin vuonna uutta velkaa noin viisi miljardia palveluiden ja hyvinvoinnin rahoittamiseksi. Talouskasvu on heikkoa, ja työttömien määrä lähestyy jo 400 000:ta.”

Yksi professorien kapinan pääargumenteista on, että koulutukseen kohdistuvat säästöt leikkaavat talouskasvulta siivet. Velkaantumiskierre pahenee, jos Suomi ei investoi tulevaisuuteen.

”En oikein osaa keksiä tehokkaampaa tapaa iskeä kansantaloutta vyötärön alapuolelle kuin mitä hallitus on keksinyt”, vastaa yksi professoreista.

Säästöillä on professorien mukaan negatiivisia vaikutuksia käytännön tutkimustyöhön. Lääketieteen professorit varoittavat jopa potilasturvallisuuden vaarantumisesta.

Entiset Sdp:n opetusministerit Jukka Gustafsson ja Krista Kiuru syyttivät lauantaina Grahn-Laasosta hurskastelusta HS:ssa julkaistussa mielipidekirjoituksessa.

Grahn-Laasonen kirjoitti aiemmin tällä viikolla HS:ssa kolmen professorin kanssa, kuinka ”kansainvälisessä kärjessä pysyminen edellyttää pitkäjänteistä politiikkaa ja rahoitusta”.

Gustafssonin ja Kiurun mukaan opetusministerin puheet ja teot ovat ”järkyttävässä ristiriidassa” keskenään. Sunnuntaina Grahn-Laasosen tueksi riensi Anne-Mari Virolainen (kok), joka muistuttaa, että Sdp on itsekin leikannut hallituksessa ollessaan yliopistoilta.

”Viime hallituskaudella sekä korkeakoulutuksen ja tieteen että opetus- ja kulttuuriministeriön pääluokan säästöt olivat suurempia kuin ne, joita Juha Sipilän (kesk) hallitus toteuttaa”, toteaa kansanedustaja Virolainen tiedotteessaan.

Säästöjä ovat toki tehneet aiemmatkin hallitukset. Yliopistojen kannalta ongelmallista on, kun leikkauksia kasautuu liikaa.

Ranskan kielen professorin Jukka Havun mielestä tämä kynnys on ylitetty. Hän kutsuu hallitusta HS:n kyselyssä ”harvinaisen sivistysvastaiseksi.”

Grahn-Laasosen mukaan leikkaukset johtuvat yksinkertaisesti valtion velkaantumistahdista.

”On muistettava, että yksistään yliopistojen rahoitus on kasvanut 2000-luvun aikana 800 miljoonalla eurolla. Yliopistojen määrärahat eivät siis romahda, mutta ne laskevat pitkän nousukauden jälkeen reaaliarvolla mitattuna vuoden 2009 tasolle”, hän kirjoittaa.

Yksi Sipilän hallituksen ideologisista kulmakivistä on resurssien tehokas käyttö. Ajatuksena on, että säästöt pakottavat organisaatiot uudistumaan ja luopumaan turhista toiminnoista.

Tähän vetoaa myös Grahn-Laasonen.

”Rakenteellisilla uudistuksilla voidaan paikata säästöjen vaikutuksia ja tavoitella laatua ja vaikuttavuutta. Suomessa tutkimus on liian pienissä yksiköissä. Sen ovat todenneet lukuisat kotimaiset ja kansainväliset arvioinnit.”

Professoreiltakin löytyy valmiutta rakenteellisiin uudistuksiin. 32 prosenttia vastaajista kannattaa tutkimuslaitosten ja yliopistojen yhdistämisiä. Lisäksi 42 prosenttia voisi harkita liitoksia.

Ympäristöpolitiikan professori Janne Hukkinen sanoo HS:lle, että opetusministeri on toiminut ”harvinaisen vastuuttomasti” heittäessään pallon yliopistoille.

”Eivät yliopistot itseään lakkauta tai yhdistä, sen tekee valtiojohto. Ministeri pelkää poliittisen maineensa menoa, jos ryhtyisi ryhdikkääseen linjanvetoon.”

Grahn-Laasonen ei vastaa viestissään, miksi hallitus on jättänyt rakenteelliset uudistukset yliopistojen tehtäväksi sen sijaan, että kantaisi niistä poliittisen vastuun.

”Pyrimme siihen, että korkeakoulut keskittyisivät vahvuusaloihinsa voidakseen tavoitella kansainvälistä huippua. Tätä yliopistoista ja ammattikorkeakouluista itsestään lähtevää työtä ja rakenteellista kehittämistä tuemme opetus- ja kulttuuriministeriön ohjauksella ja strategisella rahoituksella”, hän kirjoittaa.

Opetusministeri myöntää, ettei hallituksen viestintä yliopistojen suuntaan ole aina onnistunut.

”Akateeminen maailma ja politiikan maailma puhuvat eri kieliä. Politiikoilla on vastuu siitä, että möläytysten sijaan viestimme vuoropuhelun tahtoa ja arvostusta osaajiamme kohtaan.”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on puhunut ”kaiken maailman dosenteista”, valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) näpäyttänyt professoreja pitkistä kesälomista ja Grahn-Laasonen itse saanut yliopistot ärsyyntymään paimenkirjeellä, jossa hän moitti yliopistoja ”keskinkertaisista yksiköistä”.

Opetusministeri toivoo lausunnossaan yliopistoilta ymmärrystä.

”Lähes kaikkialta leikataan, eikä se ole vihamielisyyttä ketään kohtaan. Toivon, että ohipuhumisen sijaan löydämme yhteisiä ratkaisuja Suomen tulevaisuuden rakentamiseksi, ja olen valmis avoimeen keskusteluun.”

HS:n kysymyksiin Grahn-Laasonen kieltäytyi vastaamasta.

Miten leikkaukset vaikuttavat opiskelijoihin? Katso alta HSTV:n studiokeskustelu, jossa professorit pohtivat asiaa:

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yliopistot
 • yliopistotutkimus
 • koulutuspolitiikka

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  2. 2

   Kiinalaistavara saapuu 14 sentillä kotiovellesi

  3. 3

   Syntynyt 1917 – HS:n Kaisa Rautaheimo valokuvasi sata vuotta täyttäviä suomalaisia ja kysyi heidän kallisarvoisinta muistoaan

  4. 4

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  5. 5

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  6. 6

   Juuri avautuneet arkistot paljastavat: 25 vuotta sitten Suomi pelkäsi sisällissotaa Venäjällä ja pani toivonsa viinaanmenevään Jeltsiniin

  7. 7

   ”Tietämättömyys on vaarallisinta väkivaltaa” – Washingtonin Naisten marssille osallistui jopa 500 000 ihmistä

  8. 8

   Sote-palvelun valinnanvapaus ei koskekaan kaikkia – hankalimmat tapaukset hoitaa aina maakunta

  9. 9

   Tänne länsimetron miljoonat menevät – yksi vessakoppi maksaa kymmeniätuhansia, hissit ja liukuportaat 24 miljoonaa euroa

  10. 10

   Elokuvien ja tv-sarjojen levittäjä puolustaa suomalaiskoteihin lähettyjä tuhansien eurojen uhkauskirjeitä – ”Ainoa tarkoitus on rajoittaa piratismia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  5. 5

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  6. 6

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  7. 7

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  8. 8

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  9. 9

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  10. 10

   Ilmastonmuutos katosi Valkoisen talon sivuilta – Tilalla ”puhdasta hiiltä” ja ”rauhaa voiman kautta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää