Valikko
Politiikka

Opetusministeri Grahn-Laasonen vastaa murskaavaan kritiikkiin: ”Professorit ovat oikeassa”

Ministerin mukaan kukaan ei ole iloinen leikkauksien tekemisestä – silti hän seisoo säästöjen takana

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) myöntää, että professorien murskaava kritiikki Suomen hallituksen tekemiä säästöjä kohtaan on oikeutettua. Hän seisoo silti leikkausten takana.

HS:n suuressa professorikyselyssä vain kahdeksan prosenttia piti yliopistopolitiikkaa onnistuneena. Puolet tuomitsi hallituksen toimet täysin epäonnistuneiksi. Kyselyyn vastasi 932 professoria.

Ministeri ei suostunut HS:n haastatteluun lukuisista yrityksistä huolimatta. HS esitti haastattelupyynnön ministerille jo perjantaina.

Haastattelun sijaan Grahn-Laasonen lähetti kirjallisen vastauksen professorien kritiikkiin.

Grahn-Laasosen mukaan ”professorit ovat oikeassa”.

”Ei ole kenenkään mielestä hyvä tilanne, että koulutuksesta ja tutkimuksestakin leikataan. Ei kukaan muukaan yhteiskunnassamme toivo, että heiltä leikataan, eikä kukaan ole iloinen siitä, että joutuu leikkauksia tekemään”, ministeri kirjoittaa.

Vaikka hän myöntää professorien kritiikin osuvuuden, Grahn-Laasosen mielestä leikkauksia ei voi välttää.

”Otamme tänäkin vuonna uutta velkaa noin viisi miljardia palveluiden ja hyvinvoinnin rahoittamiseksi. Talouskasvu on heikkoa, ja työttömien määrä lähestyy jo 400 000:ta.”

Yksi professorien kapinan pääargumenteista on, että koulutukseen kohdistuvat säästöt leikkaavat talouskasvulta siivet. Velkaantumiskierre pahenee, jos Suomi ei investoi tulevaisuuteen.

”En oikein osaa keksiä tehokkaampaa tapaa iskeä kansantaloutta vyötärön alapuolelle kuin mitä hallitus on keksinyt”, vastaa yksi professoreista.

Säästöillä on professorien mukaan negatiivisia vaikutuksia käytännön tutkimustyöhön. Lääketieteen professorit varoittavat jopa potilasturvallisuuden vaarantumisesta.

Entiset Sdp:n opetusministerit Jukka Gustafsson ja Krista Kiuru syyttivät lauantaina Grahn-Laasosta hurskastelusta HS:ssa julkaistussa mielipidekirjoituksessa.

Grahn-Laasonen kirjoitti aiemmin tällä viikolla HS:ssa kolmen professorin kanssa, kuinka ”kansainvälisessä kärjessä pysyminen edellyttää pitkäjänteistä politiikkaa ja rahoitusta”.

Gustafssonin ja Kiurun mukaan opetusministerin puheet ja teot ovat ”järkyttävässä ristiriidassa” keskenään. Sunnuntaina Grahn-Laasosen tueksi riensi Anne-Mari Virolainen (kok), joka muistuttaa, että Sdp on itsekin leikannut hallituksessa ollessaan yliopistoilta.

”Viime hallituskaudella sekä korkeakoulutuksen ja tieteen että opetus- ja kulttuuriministeriön pääluokan säästöt olivat suurempia kuin ne, joita Juha Sipilän (kesk) hallitus toteuttaa”, toteaa kansanedustaja Virolainen tiedotteessaan.

Säästöjä ovat toki tehneet aiemmatkin hallitukset. Yliopistojen kannalta ongelmallista on, kun leikkauksia kasautuu liikaa.

Ranskan kielen professorin Jukka Havun mielestä tämä kynnys on ylitetty. Hän kutsuu hallitusta HS:n kyselyssä ”harvinaisen sivistysvastaiseksi.”

Grahn-Laasosen mukaan leikkaukset johtuvat yksinkertaisesti valtion velkaantumistahdista.

”On muistettava, että yksistään yliopistojen rahoitus on kasvanut 2000-luvun aikana 800 miljoonalla eurolla. Yliopistojen määrärahat eivät siis romahda, mutta ne laskevat pitkän nousukauden jälkeen reaaliarvolla mitattuna vuoden 2009 tasolle”, hän kirjoittaa.

Yksi Sipilän hallituksen ideologisista kulmakivistä on resurssien tehokas käyttö. Ajatuksena on, että säästöt pakottavat organisaatiot uudistumaan ja luopumaan turhista toiminnoista.

Tähän vetoaa myös Grahn-Laasonen.

”Rakenteellisilla uudistuksilla voidaan paikata säästöjen vaikutuksia ja tavoitella laatua ja vaikuttavuutta. Suomessa tutkimus on liian pienissä yksiköissä. Sen ovat todenneet lukuisat kotimaiset ja kansainväliset arvioinnit.”

Professoreiltakin löytyy valmiutta rakenteellisiin uudistuksiin. 32 prosenttia vastaajista kannattaa tutkimuslaitosten ja yliopistojen yhdistämisiä. Lisäksi 42 prosenttia voisi harkita liitoksia.

Ympäristöpolitiikan professori Janne Hukkinen sanoo HS:lle, että opetusministeri on toiminut ”harvinaisen vastuuttomasti” heittäessään pallon yliopistoille.

”Eivät yliopistot itseään lakkauta tai yhdistä, sen tekee valtiojohto. Ministeri pelkää poliittisen maineensa menoa, jos ryhtyisi ryhdikkääseen linjanvetoon.”

Grahn-Laasonen ei vastaa viestissään, miksi hallitus on jättänyt rakenteelliset uudistukset yliopistojen tehtäväksi sen sijaan, että kantaisi niistä poliittisen vastuun.

”Pyrimme siihen, että korkeakoulut keskittyisivät vahvuusaloihinsa voidakseen tavoitella kansainvälistä huippua. Tätä yliopistoista ja ammattikorkeakouluista itsestään lähtevää työtä ja rakenteellista kehittämistä tuemme opetus- ja kulttuuriministeriön ohjauksella ja strategisella rahoituksella”, hän kirjoittaa.

Opetusministeri myöntää, ettei hallituksen viestintä yliopistojen suuntaan ole aina onnistunut.

”Akateeminen maailma ja politiikan maailma puhuvat eri kieliä. Politiikoilla on vastuu siitä, että möläytysten sijaan viestimme vuoropuhelun tahtoa ja arvostusta osaajiamme kohtaan.”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on puhunut ”kaiken maailman dosenteista”, valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) näpäyttänyt professoreja pitkistä kesälomista ja Grahn-Laasonen itse saanut yliopistot ärsyyntymään paimenkirjeellä, jossa hän moitti yliopistoja ”keskinkertaisista yksiköistä”.

Opetusministeri toivoo lausunnossaan yliopistoilta ymmärrystä.

”Lähes kaikkialta leikataan, eikä se ole vihamielisyyttä ketään kohtaan. Toivon, että ohipuhumisen sijaan löydämme yhteisiä ratkaisuja Suomen tulevaisuuden rakentamiseksi, ja olen valmis avoimeen keskusteluun.”

HS:n kysymyksiin Grahn-Laasonen kieltäytyi vastaamasta.

Miten leikkaukset vaikuttavat opiskelijoihin? Katso alta HSTV:n studiokeskustelu, jossa professorit pohtivat asiaa:

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yliopistot
 • yliopistotutkimus
 • Koulutuspolitiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos presidentti Mauno Koivisto olisi kuollut lauantaina 13.5., olisiko seuraavana päivänä liputettu äideille vai noudatettu suru­liputusta?

  2. 2

   Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

  3. 3

   ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

  4. 4

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  5. 5

   F1-sarjakin irvailee Räikkösen olemukselle – yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  6. 6

   Trumpin perheen­jäsen FBI-tutkintaan, laki­miehet ehkä tarkastamaan presidentin twiittejä – Tämä kaikki maailmalta palanneella Trumpilla on nyt edessään

  7. 7

   Suomalainen lyhytelokuva voitti kakkospalkinnon Cannesissa, Ruben Östlundin ruotsalaiselokuvalle Kultainen palmu

  8. 8

   Merkel pesi Trump-jälkipyykkiä olutteltassa – ”Euroopan on nyt pärjättävä omillaan”

  9. 9

   Kolmen miehen joukkue nosti Helsingin rannoilta yhdessä yössä 29 eri kalalajia – Testaa HS:n kalatestillä, kuinka monta suomalaiskalaa itse tunnistat

  10. 10

   Tällaisia ovat teini-iän nolot päiväkirjat, joita luetaan nyt ääneen ja yleisö nauraa vedet silmissä: ”Limailtiin ja se teki mulle fraidun. Laitoin käden sen housuihin.”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  3. 3

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  4. 4

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  5. 5

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  6. 6

   Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

  7. 7

   F1-sarjakin irvailee Räikkösen olemukselle – yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  8. 8

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  9. 9

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  10. 10

   ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  8. 8

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  9. 9

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää