Valikko
Politiikka

Opintotukiselvittäjä ehdottaa: Työttömälle oikeus jättää opintolaina lyhentämättä

SYL:n mielestä ehdotus monimutkaistaisi tukijärjestelmää entisestään.

Opintotukisäästöistä esityksen tehnyt professori Roope Uusitalo ehdottaa, että opintolainaan rakennettaisiin takaisinmaksuturva. Uusitalon mukaan se olisi eräänlainen vakuutus siltä varalta, että opiskelija ei työllistyisikään.

Uusitalo luovutti esityksensä opintotuen säästöistä kaksi viikkoa sitten opetus- ja kulttuuriministeriölle. Hän täydentää esitystään saamansa palautteen perusteella maanantaina julkaistussa blogikirjoituksessa, joka ilmestyi lyhennettynä myös Kauppalehdessä.

Uusitalo hahmottelee mallia, jossa opintolaina jaettaisiin peruslainaan ja lisälainaan. Peruslainasta tehtäisiin opiskelijan näkökulmasta mahdollisimman turvallinen vaihtoehto, jossa olisi takaisinmaksuturva.

Uusitalon mukaan mallia voisi ottaa Ruotsissa vuoteen 2001 asti käytössä olleesta lainan takaisinmaksuturvasta.

Lainaa pitäisi lyhentää esimerkiksi korkeintaan neljällä prosentilla vuosituloista.

”Ehkä tuloissa voisi olla vielä joku alaraja, jonka alittavilla tuloilla lainaa ei tarvitsisi lyhentää”, Uusitalo kirjoittaa.

Jos laina ei tällä hitaalla tahdilla tulisi maksetuksi esimerkiksi 20 vuodessa, valtio kuittaisi loppusaldon. Jos kunnolla palkattua työtä ei löytyisi, lainaakaan ei tarvitsisi lyhentää.

Ruotsissa järjestelmä on muuttunut, mutta Uusitalon mukaan siellä on edelleen mahdollista hakea lyhennysaikatauluun helpotusta pienten tulojen takia ja saada loppulaina anteeksi, jos sitä on vielä 67-vuotiaana.

Tällainen ”vakuutus” maksaisi valtiolle. Uusitalo ottaisi rahat pienentämällä vielä lisää opintolainahyvitystä, jota valtio nykyisin maksaa määräajassa valmistuville. Kela voi lyhentää lainaa nykyisin 40 prosenttia opintolainan 2 500 euroa ylittävästä määrästä.

Uusitalo ehdotti alkuperäisessä esityksessään, että hyvitys leikattaisiin 30 prosenttiin. Hän ei halunnut lähteä HS:n kysyessä arvioimaan, mikä hyvityksen taso voisi olla silloin, jos lainalla olisi myös takaisinmaksuturva.

”Toinen vaihtoehto lainavakuutuksen rahoittamiseksi olisi pienentää opintorahaa hiukan ehdotettua enemmän, mutta tämä vaihtoehto ei taida olla kovin suosittu”, Uusitalo kirjoittaa blogissaan.

Uusitalo listaa saman tien myös takaisinmaksuturvan huonoja puolia. Ne, joiden työllistyminen ei sujuisikaan valmistumisen jälkeen helposti ja joiden opintolainat jäisivät osittain maksamatta, saisivat käytännössä ”lisäveron”, jos lainan takaisinmaksu riippuisi tuloista. Toisin sanoen heillä ei olisi kannustimia työllistyä esimerkiksi johonkin tilapäiseen, heikommin palkattuun työhön, jos kunnollista työpaikkaa ei heti irtoaisikaan.

Toinen huono puoli on tällaisen tuloista riippuvan elementin vaatima lisäbyrokratia.

”Tulot pitäisi jotenkin raportoida pankeille, jotta lainanmaksuaikataulua voitaisiin tulojen mukaan säätää”, Uusitalo kirjoittaa.

Uusitalo sanoo jättäneensä hallinnollisten hankaluuksien ja marginaaliverojen kasvun vuoksi takaisinmaksuturvan pois kaksi viikkoa sitten jättämästään uudistusehdotuksesta.

Jos opintolaina jaettaisiin kahtia peruslainaan ja lisälainaan, peruslaina voisi Uusitalon mukaan olla automaattinen, ellei siitä kieltäytyisi aktiivisesti.

Uusitalo korostaa sitä, että opiskelijoiden kokema epävarmuuden tunne ei vastaa sitä, että epävarmuus oikeasti olisi kasvanut. Korkea-asteen suorittaneiden työllisyys on hyvä, samoin palkkataso. Myöskään epätyypillisten työsuhteiden määrä ei ole lisääntynyt niin paljon kuin aiheeseen liittyvä keskustelu antaa olettaa.

Suomen ylioppilaskuntien liiton SYL:n puheenjohtaja Heikki Koponen ei innostu Uusitalon täsmennyksistä.

”Tämä monimutkaistaisi järjestelmää entisestään. Tarvittaisiin kaksi erillistä opintolainalainsäädäntöä”, Koponen sanoo.

Koponen pitää ristiriitaisena sitä, että takaisinmaksuturvan luomiseksi Uusitalo olisi valmis leikkaamaan Kelan maksaman opintolainahyvityksen tasoa. Koposen mukaan lainaosuuden kasvattamista on perusteltu nimenomaan sillä, että laina on opiskelijalle edullista hyvityksen takia.

SYL:n vastaehdotuksena opintotukijärjestelmän remontoimiseksi on mennä pitkällä aikavälillä kohti perustuloa.

Alla oleva HS:n laskuri kertoo, kuinka paljon valtio tukee korkeakouluopintoja esitetyn uudistuksen jälkeen – ja mikä on ero nykyisiin tukiin.Syötä laskuriin tieto siitä, kauanko aiot opiskella. Laskuri näyttää, paljonko kaikkiaan saat opintorahaa ja asumislisää ja kuinka paljon voit enimmillään nostaa opintolainaa.

Opintoraha pienenisi, lainamäärä kasvaisi

 Opintotukeen tehtävistä säästöistä päätettiin hallitusneuvotteluissa.

 Roope Uusitalo esitti kaksi viikkoa sitten, että säästöt tehtäisiin pienentämällä korkeakouluopiskelijan suoraa tukea eli opintorahaa yli 80 euroa kuukaudessa.

 Lisäksi tukikuukausia vähennettäisiin ja lainahyvitystä leikattaisiin.

 Opintolainan paino sen sijaan kasvaisi, sillä sitä voisi nostaa nykyisen 400 euron sijaan 650 euroa kuukaudessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Opintotuki
 • Koulutus
 • Sipilän hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  5. 5

   Ariana Grande keskeytti kiertueensa – järkyttyi pahoin konsertissaan tapahtuneesta pommi-iskusta

  6. 6

   Dubai haluaa korvata neljänneksen poliiseistaan roboteilla – ensimmäinen aloitti ”virkatehtävissä” tällä viikolla

  7. 7

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  8. 8

   Tutkimus: Valtaosalla aikuisista sanaharkkaa oman äidin tai isän kanssa – Kerro HS:n kyselyssä, millaisia ristiriitoja olet kokenut

  9. 9

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  10. 10

   Manchesterin epäillyn pommittajan isä ja veli otettiin kiinni Libyassa – Britanniassa otettiin illalla kiinni kuudes epäilty, nainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää