Valikko
Politiikka

Yhteenveto: Kilpailu­kykysopimus nytkähti viimein liikkeelle – pääministeri Sipilällä kielikuvat sekaisin

Neuvottelut jo kertaalleen hylännyt Suomen suurin ammattiliitto Pam ilmoitti sittenkin lähtevänsä neuvottelemaan sopimuksesta.

Hallituksen ajama kilpailukykysopimus – jota myös yhteiskuntasopimukseksi kutsutaan – nytkähti torstaina kuukausien väännön jälkeen kunnolla liikkeelle.

Neuvottelut jo kertaalleen hylännyt Suomen suurin ammattiliitto Pam ilmoitti sittenkin lähtevänsä neuvottelemaan sopimuksesta – mutta asetti mukaan lähdölle joukon ehtoja.

Myöhemmin illalla myös Elinkeinoelämän keskusliitto EK kertoi hyväksyneensä sopimuksen ja suosittelevansa liitoilleen, että ne lähtevät neuvottelemaan sopimuksen pohjalta.

HS:n yhteenveto kertaa päivän käänteet:

Pamilta neljä ehtoa – EK vastustaa niistä yhtä

Pam asetti neuvotteluille kaikkiaan neljä ehtoa. Liitto vaatii neuvotteluja osa-aikaisten aseman turvaamisesta, niin sanotun selviytymislausekkeen reunaehdoista, luottamusmiesten oikeuksien parantamisesta ja lyhyiden sairauslomien omailmoituksen edistämisestä.

EK taas painottaa, että neuvottelut koskevat vain kilpailukykysopimuksessa jo sovittuja asioita.

”Korostamme sitä, että liittokohtaiset neuvottelut koskevat sopimuksen sisällä sovittuja asioita. Siltä osin on todettava, että Pamin ehdottama sairauslomien omailmoituskäytäntö ei kuulu tähän sopimukseen. Sopimusta ei avata”, toimitusjohtaja Jyri Häkämies totesi EK:n tiedotustilaisuudessa illalla Helsingin Etelärannassa.

EK:n omailmoitusten vastustus tuskin kuitenkaan kaataa neuvotteluja, sillä liitot – ei siis EK – lopulta päättävät, mistä ne neuvottelevat.

Pamin ehdoista kolme ensimmäistä mainitaan kilpailukykysopimuksessa, ja ainakin niiden osalta Häkämies on valmis antamaan liitoille neuvotteluvapauden.

”Otsikkotasolla ne kuuluvat kilpailukykysopimukseen. Se, millä tavalla näitä asioita sovelletaan liittotasolla, kuuluu liitoille.”

Myöskään Pamin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo ei näe EK:n kielteistä kantaa sairauspoissaoloista neuvottelujen esteenä, koska liitot lopulta päättävät, mistä ne neuvottelevat.

”Kilpailukykysopimuksen mukaan sen työehtosopimuksiin voidaan tehdä muutoksia, joilla ei ole kustannusvaikutuksia”, Ylitalo sanoo. Hänen mukaansa sairauspoissalojen omailmoitus on sellainen asia.

EK:n Häkämies: Suomalaiset tarvitsevat tämän sopimuksen

Ratkaisu liittokohtaisten neuvottelujen aloittamisesta ei ollut EK:lle helppo. EK:n hallitus äänesti asiasta, mutta HS:n tietojen mukaan merkittävä enemmistö äänesti puolesta.

Häkämiehen mukaan sopimus puhutti EK:ssa paljon etenkin sen vajaan kattavuuden vuoksi.

”Aika moni SAK:n liitoista on ilmoittanut jättäytyvänsä sopimuksen ulkopuolelle. Toivomme, että kattavuus vielä täydentyy, mutta joka tapauksessa suositamme neuvotteluissa liikkeelle lähtöä.”

SAK:n liitoista kilpailukykysopimuksesta ovat kieltäytyneet kuljetusalan AKT, elintarviketyöläisten SEL ja Rakennusliitto.

Häkämiehen mukaan sopimusneuvottelut pitää aloittaa välittömästi.

”Olemme nyt kaksi viikkoa menettäneet suunnitellusta ajasta. Siksi on tärkeää, että etenemme ripeästi liittokohtaisissa soveltamisneuvotteluissa”, hän toteaa.

Häkämies uskoo, että kilpailukykysopimus toisi käänteen Suomen aneemiseen taloustilanteeseen.

”Suomi ja suomalaiset tarvitsevat tämän sopimuksen ja sitä kautta saatavan työn kilpailukyvyn parannuksen. Sitä kautta saamme työllisyyteen käännettä ja ilmapiiriin positiivisen muutoksen.”

Pääministeri Sipilä: ”Toivottavasti tulppa lähtee nyt paatista”

Pam teki päätöksen mukaan lähtöstä jo aiemmin liiton yli kuusi tuntia kestäneessä hallituksen kokouksessa Helsingissä kuultuaan ensin pääministeri Juha Sipilää (kesk), STTK:n ekonomisti Ralf Sundia ja Pamin tutkimuspäällikkö Antti Veirtoa. Pam pyörsi näin 4. maaliskuuta tekemänsä kielteisen päätöksen. Silloin ei-äänet voittivat 11–5. Nyt kyllä-äänet voittivat 11–5.

EU:n huippukokoukseen Brysseliin saapunut Sipilä kertoi torstaina iltapäivällä, että ”oli hyvä, kun PAM lähti mukaan ”. Sipilä kertoi ymmärtävänsä sen, että PAM oli ollut huolissaan pienipalkkaisten osa-aikaisten työntekijöiden ansioista.

Sipilä ei halunnut ottaa kantaa PAM:in kertomiin reunaehtoihin. Sipilän mukaan ehtojen pohtiminen kuuluu työnantaja- ja työntekijäjärjestöille. ”Hallitus ei ole oikea neuvomaan”, hän kuittasi.

Sipilältä pääsi myös lapsus, kun hän kommentoi neuvotteluiden etenemistä koomisin sanankääntein: ”Toivottavasti tämä tulppa lähtee nyt paatista ja päästään eteenpäin”, Sipilä sanoi toimittajille.

Pamin ehdoista osa-aikaisten aseman turvaaminen ehkä vaikein

Pamin puheenjohtaja Ann Selin kutsuu liiton asettamia ehtoja ”erittäin tiukoiksi”.

 Vaikein ja odotetuin ehto työnantajille on todennäköisesti vaatimus, että työnantajat lähtevät aidosti neuvottelemaan osa-aikaisten aseman turvaamisesta, kun työaikoja pidennetään. Tämä tarkoittaa, että osa-aikaiset olisivat erilaisessa asemassa kuin muut, kun neuvotellaan työajan pidennyksestä. Osa-aikaisten työajan pidentäminen on myös teknisesti vaikeaa.

 Työnantajat tuskin pitävät myöskään ajatuksesta, että luottamusmiehen oikeuksia parannetaan ja lyhyissä sairauslomissa otettaisiin käyttöön omailmoitus. Jälkimmäisestä ei ole kirjausta kilpailukykysopimuksessa.

 Helpompi on ehkä neuvotella vaatimuksesta, jonka mukaan Pam haluaa selvyyden niin sanotusta selviytymislausekkeesta siten, ettei siitä tule palkanalennusautomaattia. Kaikki muutkin liitot haluavat saman selvyyden. Selviytymislauseke määrittelee, millä ehdoin työehtoja voidaan muuttaa, jos yhtiön joutuu vaikeuksiin ja työntekijöitä uhkaa irtisanominen.

Selin korosti, että liitto halusi itse vaikuttaa, mitä muutoksia työntekijöiden työehtoihin tulee.

Selin sanoo, että päätös oli hankala, mutta asiat ovat edellisen kokouksen jälkeen myös selkiytyneet etenkin sopimuksen yksityiskohtien ja mahdollisen veroalen kohdalla. ”Tämän parin viikon aikana on kuitenkin tullut mahdolliseksi ajatella, että peli katsotaan loppuun saakka.”

”Emme halunneet asettua esteeksi, että muut pääsevät neuvottelemaan. Muuten olisimme olleet sen varassa, mitä maan hallitus tekee”, Selin sanoo.

Pam on vaatinut Sipilän hallitusta toteuttamaan noin miljardin euron veronalennukset, mutta hallitus on halunnut ensin odotella, millainen kilpailukykysopimuksesta tulee ja pääsevätkö liitot sopuun myös paikallisesta sopimisesta.

Pamin veronkevennysvaatimukset saavat tukea Etelärannasta EK:n tiloista.

”Lähdemme siitä, että tämä liittovaihe vedetään niin, että hallitus voi veronalennukset toteuttaa. Suomalainen työllisyys ja ostovoima kaipaavat kipeästi apua”, Häkämies toteaa.

Pamin kokouksessa epäiltiin, ettei sopimus tuo 35 000–45 000 työpaikkoja kuten on arvioitu. Pamilaisille oli erityisen vaikeaa hyväksyä sopimuksessa mainittu työajan pidennys 24 tunnilla. Etenkin osa-aikaisten työntekijöiden työajan pidennystä pidettiin jo teknisesti vaikeana. Hallituksen jäsenet epäilivät myös sitä, ettei hallitus toteuta lupaamansa miljardin euron veroalennusta.

Mukana nyt yli 90 prosenttia palkansaajista

Kilpailukykysopimuksella on tarkoitus alentaa yritysten kustannuksia, jotta vienti lisääntyisi ja työpaikkoja syntyisi lisää. Ilman suurta kattavuutta sopimuksen mahdollinen teho jäisi liian pieneksi.

Sopimuksen on hyväksynyt neuvottelujen lähtökohdaksi jo kaikki toimihenkilöliitto STTK:n ja korkeastikoulutettujen Akavan liitot sekä merkittävä enemmistö SAK:n liitoista. Sopimuksen kannalla on 80 prosenttia palkansaajista. Kattavuus olisi yli 90 prosenttia, jos Pam olisi mukana.

Lopullinen päätös sopimuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä on tarkoitus tehdä vasta neuvottelujen päätyttyä 31. toukokuuta.

Pam on Suomen suurin ammattiliitto

 Pamilla on 230 000 jäsentä, joista 80 prosenttia on naisia.

 Pam edustaa muun muassa kaupan kassoja, tarjoilijoita, vartijoita, kiinteistönhoitajia, Alkon myyjiä ja muita palvelualojen työntekijöitä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  2. 2

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  5. 5

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  6. 6

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  7. 7

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Työn epävarmuus lykkää lapsen hankintaa – ”Karkeasti sanottuna työtön ja pienituloinen mies ei houkuta naisia”

  10. 10

   Poliisi nimesi Salman Abedin Manchesterin iskun epäillyksi tekijäksi – tämä hänestä tiedetään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  6. 6

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  7. 7

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  8. 8

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  9. 9

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  10. 10

   Pahantekijät tietävät, miten kauhun ruuvia väännetään yhä kireämmälle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  9. 9

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää