Valikko
Politiikka

Yhteenveto: Kilpailu­kykysopimus nytkähti viimein liikkeelle – pääministeri Sipilällä kielikuvat sekaisin

Neuvottelut jo kertaalleen hylännyt Suomen suurin ammattiliitto Pam ilmoitti sittenkin lähtevänsä neuvottelemaan sopimuksesta.

Hallituksen ajama kilpailukykysopimus – jota myös yhteiskuntasopimukseksi kutsutaan – nytkähti torstaina kuukausien väännön jälkeen kunnolla liikkeelle.

Neuvottelut jo kertaalleen hylännyt Suomen suurin ammattiliitto Pam ilmoitti sittenkin lähtevänsä neuvottelemaan sopimuksesta – mutta asetti mukaan lähdölle joukon ehtoja.

Myöhemmin illalla myös Elinkeinoelämän keskusliitto EK kertoi hyväksyneensä sopimuksen ja suosittelevansa liitoilleen, että ne lähtevät neuvottelemaan sopimuksen pohjalta.

HS:n yhteenveto kertaa päivän käänteet:

Pamilta neljä ehtoa – EK vastustaa niistä yhtä

Pam asetti neuvotteluille kaikkiaan neljä ehtoa. Liitto vaatii neuvotteluja osa-aikaisten aseman turvaamisesta, niin sanotun selviytymislausekkeen reunaehdoista, luottamusmiesten oikeuksien parantamisesta ja lyhyiden sairauslomien omailmoituksen edistämisestä.

EK taas painottaa, että neuvottelut koskevat vain kilpailukykysopimuksessa jo sovittuja asioita.

”Korostamme sitä, että liittokohtaiset neuvottelut koskevat sopimuksen sisällä sovittuja asioita. Siltä osin on todettava, että Pamin ehdottama sairauslomien omailmoituskäytäntö ei kuulu tähän sopimukseen. Sopimusta ei avata”, toimitusjohtaja Jyri Häkämies totesi EK:n tiedotustilaisuudessa illalla Helsingin Etelärannassa.

EK:n omailmoitusten vastustus tuskin kuitenkaan kaataa neuvotteluja, sillä liitot – ei siis EK – lopulta päättävät, mistä ne neuvottelevat.

Pamin ehdoista kolme ensimmäistä mainitaan kilpailukykysopimuksessa, ja ainakin niiden osalta Häkämies on valmis antamaan liitoille neuvotteluvapauden.

”Otsikkotasolla ne kuuluvat kilpailukykysopimukseen. Se, millä tavalla näitä asioita sovelletaan liittotasolla, kuuluu liitoille.”

Myöskään Pamin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo ei näe EK:n kielteistä kantaa sairauspoissaoloista neuvottelujen esteenä, koska liitot lopulta päättävät, mistä ne neuvottelevat.

”Kilpailukykysopimuksen mukaan sen työehtosopimuksiin voidaan tehdä muutoksia, joilla ei ole kustannusvaikutuksia”, Ylitalo sanoo. Hänen mukaansa sairauspoissalojen omailmoitus on sellainen asia.

EK:n Häkämies: Suomalaiset tarvitsevat tämän sopimuksen

Ratkaisu liittokohtaisten neuvottelujen aloittamisesta ei ollut EK:lle helppo. EK:n hallitus äänesti asiasta, mutta HS:n tietojen mukaan merkittävä enemmistö äänesti puolesta.

Häkämiehen mukaan sopimus puhutti EK:ssa paljon etenkin sen vajaan kattavuuden vuoksi.

”Aika moni SAK:n liitoista on ilmoittanut jättäytyvänsä sopimuksen ulkopuolelle. Toivomme, että kattavuus vielä täydentyy, mutta joka tapauksessa suositamme neuvotteluissa liikkeelle lähtöä.”

SAK:n liitoista kilpailukykysopimuksesta ovat kieltäytyneet kuljetusalan AKT, elintarviketyöläisten SEL ja Rakennusliitto.

Häkämiehen mukaan sopimusneuvottelut pitää aloittaa välittömästi.

”Olemme nyt kaksi viikkoa menettäneet suunnitellusta ajasta. Siksi on tärkeää, että etenemme ripeästi liittokohtaisissa soveltamisneuvotteluissa”, hän toteaa.

Häkämies uskoo, että kilpailukykysopimus toisi käänteen Suomen aneemiseen taloustilanteeseen.

”Suomi ja suomalaiset tarvitsevat tämän sopimuksen ja sitä kautta saatavan työn kilpailukyvyn parannuksen. Sitä kautta saamme työllisyyteen käännettä ja ilmapiiriin positiivisen muutoksen.”

Pääministeri Sipilä: ”Toivottavasti tulppa lähtee nyt paatista”

Pam teki päätöksen mukaan lähtöstä jo aiemmin liiton yli kuusi tuntia kestäneessä hallituksen kokouksessa Helsingissä kuultuaan ensin pääministeri Juha Sipilää (kesk), STTK:n ekonomisti Ralf Sundia ja Pamin tutkimuspäällikkö Antti Veirtoa. Pam pyörsi näin 4. maaliskuuta tekemänsä kielteisen päätöksen. Silloin ei-äänet voittivat 11–5. Nyt kyllä-äänet voittivat 11–5.

EU:n huippukokoukseen Brysseliin saapunut Sipilä kertoi torstaina iltapäivällä, että ”oli hyvä, kun PAM lähti mukaan ”. Sipilä kertoi ymmärtävänsä sen, että PAM oli ollut huolissaan pienipalkkaisten osa-aikaisten työntekijöiden ansioista.

Sipilä ei halunnut ottaa kantaa PAM:in kertomiin reunaehtoihin. Sipilän mukaan ehtojen pohtiminen kuuluu työnantaja- ja työntekijäjärjestöille. ”Hallitus ei ole oikea neuvomaan”, hän kuittasi.

Sipilältä pääsi myös lapsus, kun hän kommentoi neuvotteluiden etenemistä koomisin sanankääntein: ”Toivottavasti tämä tulppa lähtee nyt paatista ja päästään eteenpäin”, Sipilä sanoi toimittajille.

Pamin ehdoista osa-aikaisten aseman turvaaminen ehkä vaikein

Pamin puheenjohtaja Ann Selin kutsuu liiton asettamia ehtoja ”erittäin tiukoiksi”.

 Vaikein ja odotetuin ehto työnantajille on todennäköisesti vaatimus, että työnantajat lähtevät aidosti neuvottelemaan osa-aikaisten aseman turvaamisesta, kun työaikoja pidennetään. Tämä tarkoittaa, että osa-aikaiset olisivat erilaisessa asemassa kuin muut, kun neuvotellaan työajan pidennyksestä. Osa-aikaisten työajan pidentäminen on myös teknisesti vaikeaa.

 Työnantajat tuskin pitävät myöskään ajatuksesta, että luottamusmiehen oikeuksia parannetaan ja lyhyissä sairauslomissa otettaisiin käyttöön omailmoitus. Jälkimmäisestä ei ole kirjausta kilpailukykysopimuksessa.

 Helpompi on ehkä neuvotella vaatimuksesta, jonka mukaan Pam haluaa selvyyden niin sanotusta selviytymislausekkeesta siten, ettei siitä tule palkanalennusautomaattia. Kaikki muutkin liitot haluavat saman selvyyden. Selviytymislauseke määrittelee, millä ehdoin työehtoja voidaan muuttaa, jos yhtiön joutuu vaikeuksiin ja työntekijöitä uhkaa irtisanominen.

Selin korosti, että liitto halusi itse vaikuttaa, mitä muutoksia työntekijöiden työehtoihin tulee.

Selin sanoo, että päätös oli hankala, mutta asiat ovat edellisen kokouksen jälkeen myös selkiytyneet etenkin sopimuksen yksityiskohtien ja mahdollisen veroalen kohdalla. ”Tämän parin viikon aikana on kuitenkin tullut mahdolliseksi ajatella, että peli katsotaan loppuun saakka.”

”Emme halunneet asettua esteeksi, että muut pääsevät neuvottelemaan. Muuten olisimme olleet sen varassa, mitä maan hallitus tekee”, Selin sanoo.

Pam on vaatinut Sipilän hallitusta toteuttamaan noin miljardin euron veronalennukset, mutta hallitus on halunnut ensin odotella, millainen kilpailukykysopimuksesta tulee ja pääsevätkö liitot sopuun myös paikallisesta sopimisesta.

Pamin veronkevennysvaatimukset saavat tukea Etelärannasta EK:n tiloista.

”Lähdemme siitä, että tämä liittovaihe vedetään niin, että hallitus voi veronalennukset toteuttaa. Suomalainen työllisyys ja ostovoima kaipaavat kipeästi apua”, Häkämies toteaa.

Pamin kokouksessa epäiltiin, ettei sopimus tuo 35 000–45 000 työpaikkoja kuten on arvioitu. Pamilaisille oli erityisen vaikeaa hyväksyä sopimuksessa mainittu työajan pidennys 24 tunnilla. Etenkin osa-aikaisten työntekijöiden työajan pidennystä pidettiin jo teknisesti vaikeana. Hallituksen jäsenet epäilivät myös sitä, ettei hallitus toteuta lupaamansa miljardin euron veroalennusta.

Mukana nyt yli 90 prosenttia palkansaajista

Kilpailukykysopimuksella on tarkoitus alentaa yritysten kustannuksia, jotta vienti lisääntyisi ja työpaikkoja syntyisi lisää. Ilman suurta kattavuutta sopimuksen mahdollinen teho jäisi liian pieneksi.

Sopimuksen on hyväksynyt neuvottelujen lähtökohdaksi jo kaikki toimihenkilöliitto STTK:n ja korkeastikoulutettujen Akavan liitot sekä merkittävä enemmistö SAK:n liitoista. Sopimuksen kannalla on 80 prosenttia palkansaajista. Kattavuus olisi yli 90 prosenttia, jos Pam olisi mukana.

Lopullinen päätös sopimuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä on tarkoitus tehdä vasta neuvottelujen päätyttyä 31. toukokuuta.

Pam on Suomen suurin ammattiliitto

 Pamilla on 230 000 jäsentä, joista 80 prosenttia on naisia.

 Pam edustaa muun muassa kaupan kassoja, tarjoilijoita, vartijoita, kiinteistönhoitajia, Alkon myyjiä ja muita palvelualojen työntekijöitä.


Tilaa HS Politiikan uutiskirje sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  2. 2

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  3. 3

   Perussuomalaisten kansanedustaja laulaa levyllään ”punahuorasta” – Kannen kuvassa uhataan aseella naista punaisten muistomerkillä

  4. 4

   Helsingin toimia valvova Wille Rydman virkamiehen epäillyistä rikoksista: ”Järkyttävää, uskomatonta ja ällistyttävää”

  5. 5

   Autoliitto ei niele Bernerin esitystä autoilun veronalennuksista – toimitusjohtaja: Jokaiselle yritetään tarjota jotain

  6. 6

   Uusi matkakortinlukija sekoittanut käyttäjiä – näin teekkarit tekisivät siitä loogisen ja nopean

  7. 7

   Mieskolmikko ahdisteli iäkästä naista Espoossa – yrittivät myös viedä käsilaukun

  8. 8

   Ennen musiikkiluokille jonotettiin, nyt niitä ajetaan alas: ”Musiikista tulee tätä menoa vain eliitin harrastus”

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Kela asiakkailleen: Älkää tulko käymään tai soittako, toimeentulotuki­asiakkaat ruuhkauttivat palvelut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  2. 2

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  5. 5

   Juristi menetti työttömyys­korvauksensa, vaikka ei ollut tienannut senttiäkään – työttömyysturvassa on sudenkuoppia, jos pyrkii työllistymään itse

  6. 6

   Perussuomalaisten kansanedustaja laulaa levyllään ”punahuorasta” – Kannen kuvassa uhataan aseella naista punaisten muistomerkillä

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   ”En syö juuri mitään, enkä silti laihdu” – Asiantuntijat kertovat, kuinka paljon aineenvaihdunnan hidastuminen oikeasti vaikuttaa laihtumiseen

  9. 9

   Influenssa vai tavallinen flunssa? Lääkäri kertoo, miksi influenssaa kannattaa seurata tarkasti

  10. 10

   Ennen musiikkiluokille jonotettiin, nyt niitä ajetaan alas: ”Musiikista tulee tätä menoa vain eliitin harrastus”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Fysioterapeutti: Moni nainen kärsii tietämättään vatsalihasten erkaumasta – näin treenaat keskivartalosi kuntoon

  6. 6

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  7. 7

   Lohikäärmeet pilaavat seksielämäni

  8. 8

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  9. 9

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää