Valikko
Politiikka

Vapaavuori haukkuu kirjassaan hallituksen päätöksenteon: ”Budjettiriihi teatteria”

Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori haukkuu tänään julkistetussa kirjassaan perin pohjin hallituksen päätöksentekotapoja. Vapaavuori kertoo olleensa perustamassa myös valtion suurta asuntoyhtiötä.

Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori ruotii poikkeuksellisen voimakkaasti hallituksen päätöksentekotapoja.

Tänään julkistetussa kirjassa pitkäaikainen ministeri ja kansanedustaja Vapaavuori nimeää esimerkiksi budjettiriihen teatteriksi.

”Yleisen käsityksen mukaan hallitus pohtii riihessä valtion taloudenpidon keskeisiä kysymyksiä ja käy neuvotteluja talousarvion painopisteistä. Totuus on tarua kummallisempaa. Käytännössä kyse on pitkälti teatterista. Päätökset on käytännössä nuijittu pöytään jo hyvissä ajoin ennen tapahtuman alkua”, Vapaavuori arvioi kirjassa.

Vapaavuori luonnehtii Puoliholtiton Suomi -kirjassa Suomea muun muassa ”moni-ongelmaiseksi potilaaksi, keski-ikäiseksi kremppaiseksi ukonkörilääksi”.

”Kirjoitin kirjan, koska olen huolissani taloudesta ja minulla on sanottavaa. Minua huolestuttaa myös politiikan pinnallisuus”, hän sanoi kirjansa julkistustilaisuudessa Helsingissä.

Kirjassaan Vapaavuori tuskailee, että vuotuiset alkukevään ja loppukesän budjettiriihet noudattavat myös samaa sapluunaa vuodesta toiseen.

”Kokoukset alkavat pääministerin ja valtiovarainministerin lyhyillä puheenvuoroilla. Puheenvuorot ovat tosiaan varsin lyhyitä, koska kumpaakaan ei sanottavammin tunnu enää huvittavan sanoa mitään olennaista. Enemmän kyse on velvollisuudentunnosta avata kokous sanomalla mieluummin jotain fiksua kuin jotain tyhmää ja toisaalta ajoittaisesta yrityksestä luoda vähän yhteishenkeä.”

”Tämän jälkeen valtiovarainministeriön korkeat virkamiehet pitävät omat kalvosulkeisensa talouden tilasta, ja toisinaan Suomen ja toisinaan Suomen Pankin ylin johto täydentää tilannekuvaa. Nämäkään puhujat eivät koe olevansa kovin tähdellisessä roolissa.”

Vapaavuori luonnehtii riihien yleistunnelmaa laimeaksi, ”ellei joku riviministeri nosta pöydälle tuohtumustaan ministeriönsä kohtelusta”.

”Syy vallitsevaan apatiavoittoiseen ilmapiiriin on yksinkertainen. Hallituspuolueiden puheenjohtajat ovat ykkösavustajiensa kanssa käsitelleet edellisten viikkojen aikana budjettiesityksen ja edellisen illan ja yön aikana jo päättäneet siitä, yleensä viimeistä pilkkua myöten. Toisinaan mukana on ollut myös muutamia VM:n [valtiovarainministeriön] keskeisiä virka miehiä.”

Hän arvostelee myös riihipäivien usein pitkäksi venyneitä neuvotteluja.

Jyrki Kataisen sateenkarihallituksen aikana hallituksen pääpuolueet, kokoomus ja Sdp, kävivät Vapaavuoren mukaan usein omaa kissa–hiiri-leikkiään viimeiseen saakka.

”Vakavahenkisiä neuvotteluja lykättiin usein aivan viime metreille lukuisista neuvottelukontakteista huolimatta. Osa hutiloiduista ratkaisuista selittyy tällä: liian monta asiaa sovittiin liian väsyneiden ihmisten kesken liian vähällä valmistelulla, koska osa mukana olijoista halusi neuvottelutaktisista syistä viivyttää todellisten ratkaisujen hakemista mahdollisimman myöhään.”

”Kun varsinaiseen riihipöytään istutaan, ketään ei enemmälti innosta enää koko touhu. Puoluejohtajat ovat yleensä tiukoista neuvotteluista jo nääntyneitä. Muut ministerit ovat lähinnä turhautuneita, koska tietävät, että enää asioihin ei voi vaikuttaa.”

Vapaavuori paljastaa kirjassaan myös hankkeen valtion omistamasta asuntoyhtiöstä. Sillä olisi helpotettu hänen mukaansa vaikeuksissa olevien rakennusyhtiöiden tilaa ja kasvatettu asuntokantaa.

”Minulla oli kriisin keskellä ja puolihysteeristen rakennusalan toimijoiden painaessa päälle vielä mittavampikin hanke vireillä. Valmistelin valtioneuvoston omistajaohjausyksikön avustamana esityksen, jossa valtio olisi ostanut rakennusyhtiöllä olleet myymättömät asunnot ja pannut ne vuokralle.”

”Rakennusyhtiöillä oli sen verran suuri hätä, että valtio olisi saanut asunnot perustamaansa yhtiöön huomattavalla alennuksella. Samalla kun rakennusyhtiöt olisivat saaneet siistittyä taseensa, ne olisivat sitoutuneet huomattavaan lisärakentamiseen. Vuokra-asuntotarjontaakin olisi voitu petrata aika lailla.”

Keskeisistä ehdoista oli Vapaavuoren mukaan päästy rakennusalan kanssa jo yhteisymmärrykseen.

”Keskustelin suunnitelmasta pääministeri Matti Vanhasen kanssa Islannissa Pohjoismaiden neuvoston kokouksen yhteydessä, jossa varasimme yhden siirtymän pääministerin auton takapenkillä asian käsittelyyn. Vanhanen oli perehtynyt huolella toimittamiini luonnosteksteihin, teki muutaman hyvän korjausesityksen ja yhtyi muutoin esitykseeni.”

”Kun vein asian talouspoliittiseen ministerivaliokuntaan, valtiovarainministeriön virkamiehet kuitenkin epäilivät esitystä. Asia jäi VM:n vastustuksen takia pitkäksi aikaa pöydälle, kunnes niin yleinen taloustilanne kuin rakennusalakin tasaantuivat sen verran, että momentum asian edistämiselle katosi.”

”Vajaa kymmenen vuotta myöhemmin voi sanoa, että VM:n virkamiehet olivat siinä oikeassa, ettei tilanne ollut niin paha, että näin poikkeuksellista toimenpidettä olisi välttämättä tarvittu. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö siitä olisi voinut olla hyötyä”, Vapaavuori lisää.

Vapaavuori uskoo, että järjestelyssä valtio olisi todennäköisesti tehnyt hyvät kaupat, vuokramarkkinoille olisi saatu tuhansia uusia asuntoja ja rakennusyhtiöt olisivat rakentaneet enemmän kuin mitä muuten tulivat rakentaneeksi.

Jan Vapaavuori on toiminut elinkeinoministerinä vuosina 2012–2015, asuntoministerinä vuosina 2007–2011 sekä ollut kokoomuksen kansanedustajana vuosina 2003–2015.

Oikaisu 17.3.2016 kello 10.45: Vapaavuori on Euroopan investointipankin varapääjohtaja, ei pääjohtaja, kuten leipätekstissä virheellisesti aluksi kerrottiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kehysriihi
 • Kirjat
 • Hallitus
 • Valtiontalous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  3. 3

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  4. 4

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  5. 5

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  8. 8

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  9. 9

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  10. 10

   Yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa – sadat ihmiset jonottivat haudalle vielä illallakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää