Valikko
Politiikka    |   Kommentti

Matti Vanhasen presidentti-ilmoitus on poikkeuksellinen – silloin kannattaa miettiä, mitä on tekeillä

Matti Vanhasen ratkaisu pyrkiä keskustan presidenttiehdokkaaksi on poikkeuksellisen suoraviivainen ja selvä. Ja se tulee poikkeuksellisen aikaisin, kirjoittaa kommentissaan HS:n politiikan toimituksen esimies Piia Elonen.

Politiikan seuraajat tietävät, miten puheenjohtaja- ja ehdokaspelit alkavat. Mahdolliset ehdokkaat kertovat tai antavat jonkun muun kertoa julkisuuteen, että he harkitsevat ehdokkuutta. Pohdinta on käynnissä. On käyty kyselemässä. Valtuuskunnat ovat pyytäneet. Tukea on tullut monelta suunnalta. Ja niin edelleen.

Sen jälkeen kerrotaan, että päätös syntyy lumien jälkeen. Ennen hiirenkorvia. Kun on puhuttu perheen kanssa. Tai muuta vastaavaa.

Näin maksimoidaan julkisuus.

Keskustan entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Matti Vanhanen ilmoitti torstaina haluavansa keskustan presidenttiehdokkaaksi. Ei mitään ennakkohuhuja, pyörittelyä tai harkintaa. Hän ilmoittautuu mukaan.

Presidentinvaaleihin on lähes kaksi vuotta. Vielä ei tiedetä sitäkään, aikooko Sauli Niinistö pyrkiä toiselle kaudelle. Mutta Vanhanen pyrkii varmuudella.

Vanhasen ratkaisu on poikkeuksellisen suoraviivainen ja selvä. Se tulee poikkeuksellisen aikaisin. Ja sitä edelsi keskustan työvaliokunnan muutaman päivän takainen päätös ehdotuksesta, jonka mukaan keskusta lukitsisi presidenttiehdokkaansa jo kesäkuussa.

Ensin tulee siis ehdotus ehdokkaan asettamisesta jo tänä kesänä, ja vain muutaman päivän päästä on ehdokaskin valmiina. Se ei liene sattumaa.

Silloin kannattaa katsoa ympärilleen ja miettiä, mitä muuta on tekeillä. Ratkaisu vaikuttaa ainakin Olli Rehnin (kesk) harkintaan presidenttiehdokkuudesta. Istuvan ministerin on hankala asettua ehdolle näin aikaisin.

Paavo Väyrysen eurokansalaisaloitteet ja oman puolueen perustaminen on tulkittu jonkinlaiseksi presidentinvaalikampanjastartiksi. Pitääkö Väyrysen nyt kiireesti ajaa kilpaileva puolueensa alas ja pyrkiä keskustan ehdokkaaksi jo kesäkuussa. Tuleeko kisa Väyryselle ihan liian aikaisin?

Ja entä sitten muut erikoiset tapahtumat?

Siitä ei ole kuin neljä kuukautta kuin keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen ilmoitti Suomenmaassa, että hän jatkaa puoluesihteerinä ensi kesänkin jälkeen.

”Torjun arvailut, että olisin luopumassa. Tästä tulee niin kova vaalikausi, että kenenkään ei pidä paeta vartiopaikalta”, Laaninen sanoi marraskuussa Suomenmaan mukaan.

Muutama viikko sitten hän kuitenkin ilmoitti jättävänsä puoluesihteerin tehtävät.

Vanhasen torstaisessa ilmoituksessa kiinnostavinta oli maininta, että hän kertoo keväällä ajatuksiaan keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan tehtävän osalta, jota hän nyt hoitaa.

Suomeksi se tarkoittaa, että Vanhanen luopuu ryhmän johtajuudesta. Poliitikko ei sano moista asiaa ääneen turhan takia, jos olisi jatkamassa tehtävässä.

Mutta miksi? Selvää on vain se, että Sipilän ympärille tarvitaan nyt toisenlaista joukkuetta. Joko nykyisillä on rasitteita, tai sitten tarvitaan toisenlaisia ihmisiä, jonkinlaista verestä väkeä keskustan puheenjohtajan ympärille.

Varmaa on, että keskustassa on nyt mielenkiintoiset henkilönvaihtoviikot menossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Keskusta
 • Matti Vanhanen
 • Presidentinvaalit

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  4. 4

   Suurpalo Jumbon lähellä Vantaalla – savu haittaa Tuusulanväylän liikennettä

  5. 5

   Murrosiän aivomyrsky opettaa teiniä luomaan ihmissuhteita ja erottamaan todelliset ystävät muista

  6. 6

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  7. 7

   Työaikoihin pitää saada lisää joustavuutta

  8. 8

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  9. 9

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää