Valikko
Politiikka

Stubbin tukikirje hämmentää kokoomusta – kansanedustaja Rydman luonnehtii paniikkireaktioksi: ”Huonosti harkittu ja outo veto”

Kokoomuksen sanasota puoluejohtaja Alexander Stubbia (kok) tukevan kirjeen ympärillä ei tyynny. Kansanedustaja Wille Rydman arvioi kirjettä paniikkireaktioksi Stubbin lähipiiristä. Myös moni kokenut kansanedustaja leimaa kirjeen amatöörimäiseksi ja huonosti harkituksi hankkeeksi.

Sanasota kokoomuksen puolue-eliitin sunnuntaina julkaiseman tukikirjeen ympärillä ei rauhoitu. Kansanedustaja Wille Rydman luonnehtii HS:lle kirjettä paniikkireaktioksi ja itseään vastaan kääntyväksi hankkeeksi.

”Huonosti harkittu ja outo veto. Tuntuu siltä, että tämä on jokin hätäratkaisu. Jos tarkoitus oli lujittaa puheenjohtaja Stubbin asemaa, niin ei se kyllä tällä kirjeellä onnistu, vaan todennäköisesti toimii päinvastoin. ”

Rydman muistuttaa, että puoluekokous valitsee puheenjohtajan kaksivuotiskaudelle ja pitkästä aikaa kokoomuksessa istuva puheenjohtaja saattaa saada haastajan puoluekokouksessa.

”On terveen puolueen merkki, että henkilövalinnoista käydään keskustelua, ja että joissakin tilanteissa puheenjohtajalle kaivataan myös haastajaa.”

”Mutta jos mahdollisiin Stubbin haastajiin reagoidaan paimenkirjeellä, joka vähintäänkin rivien välissä ilmoittaa, että nyt ei sovi asioista äänestellä, vaan pitää yksimielisesti puoluejohtaja valita, eihän se niin voi olla”, Rydman lisää.

Rydman luonnehtii kansanedustaja Eero Lehden (kok) HS:lle esittämää kritiikkiä Stubbista kovasanaiseksi, mutta ymmärtää myös Lehden paheksunnan.

”Olin kyllä itsekin äimistynyt, että tällä tavallako puoluekokouksen mahdollisiin henkilövalintoihin valmistaudutaan, ja nimiä kerätään, eikä saisi mitään haastajaa tulla?

”En tiedä, kertooko kirje jostain paniikkireaktiosta Stubbin puolelta tai hänen lähipiiristään. Joka tapauksessa kummallinen reaktio jostakin koko kirje on ja toimii vain itseään vastaan”, Rydman lisää.

Stubb ei ole halunnut kommentoida kirjettä HS:lle.

Stubb tviittasi tänään maanantaina: ”Eilen rauhallinen Pääsiäinen. Tänään lukupäivä ja valmistautuminen kehysriiheen. Näillä eväillä kohti alkavaa viikkoa”, Stubb viestii.

Tukikirje yllätti täysin myös eduskuntaryhmän. Kirjeestä ei kerrottu etukäteen edes ryhmän johdolle.

Kirje herättää ryhmässä myös paljon ällistystä ja ihmettelyä. Moni edustaja ei halua kirjettä kuitenkaan nimellään kritisoida.

”En pidä kirjettä ollenkaan fiksuna. Näyttää amatöörien puuhastelulta. Kirje antaa signaalin, että puolueessa on jokin hätä”, kommentoidaan ryhmästä.

Konkariedustaja, entinen kokoomuksen puheenjohtaja ja ministeri Pertti Salolainen ihmettelee, miksi ryhmälle ei kerrottu kirjehankkeesta etukäteen, ennen sen julkistamista.

”Kirje oli täydellinen yllätys. Mitään ennakkotietoa ei minulle, eikä käsittääkseni muullekaan ryhmälle kirjeestä tullut. Itse kirjeeseen en ota mitään kantaa. Ensin täytyy selvittää taustoja, että mikä tämä juttu oikein oli.”

”Olisi ollut kyllä fiksua kertoa etukäteen kansanedustajille, että tällainen hanke on meneillään”, Salolainen lisää.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo vahvistaa HS:lle tekstiviestillä, että ”ryhmän puheenjohtajistolla ei ollut mitään tekemistä kirjeen kanssa. Tämä oli nimenomaan kentän ääni. Tätä varmasti kunnioitamme ryhmässämme.”

”Seuraavat viikot määrittelevät pitkälle tulevaisuuteen Suomen suuntaa, joten työrauha asian ympärillä on ymmärrettävää ja toivottavaa”, Wallinheimo viestii.

Puolueen, piirien ja kokoomuspuolueen jäsenliittojen johtajat julkistivat pääsiäissunnuntaina Stubbia tukevan avoimen kirjeen. Kirjeellä puolue-eliitti haluaa puhaltaa puheenjohtajapelin poikki kevään ajaksi ja vaatii Stubbille työrauhaa hallituksessa.

Kirjeen puuhamies, Uudenmaan Kokoomuksen puheenjohtaja, kansanedustaja Kari Tolvanen (kok) sanoo, että kirjeellä halutaan rauhoittaa kokoomuksen puheenjohtajapeli kevään ajaksi. Näin hallitus ja Stubb voivat keskittyä päättämään Suomelle isoista ja tärkeistä uudistuksista.

Kokoomus pitää puoluekokouksen heti kesäkuun alkupuolella, Lappeenrannassa. Tolvasen mukaan lyhytkin kampanja-aika mahdollisille Stubbin haastajille riittää.

Tolvasen mukaan kirjettä on valmisteltu pienessä piirissä jo pitempään. Nimien keruu tehtiin viime viikolla.

Tolvasen mukaan Stubb ei ole ollut kirjeessä aloitteellinen, mutta siitä kyllä tietoinen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kokoomus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  2. 2

   Varo näitä ruokia, jos syöt lääkkeitä – ruoka-aineilla on oudoilta kuulostavia vaikutuksia lääkkeiden kanssa

  3. 3

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  4. 4

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamissuunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  5. 5

   Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

  6. 6

   Parantumattomasti sairaan Charlie-vauvan vanhemmat ajautuivat taas erimielisyyksiin sairaalan kanssa – vanhemmat haluavat vauvan kotiin kuolemaan, mutta sairaala ei suostu

  7. 7

   Sotatanner – raportti Malmön monikulttuurisesta helvetistä

  8. 8

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  9. 9

   Terveystiedon googlaus on niin helppoa, että yhä useampi pelkää sairastavansa jotain vakavaa – Näin pääset eroon turhista terveyshuolista

  10. 10

   Suomen EU-politiikkaa pyörittävä mies on palvellut viittä pääministeriä, mutta hänestä ei ole edes Wikipedia-artikkelia – haastattelussa arvostettu, karu ja vähän pelättykin Kare Halonen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  3. 3

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  4. 4

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  5. 5

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  6. 6

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  9. 9

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  10. 10

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää