Valikko
Politiikka

Kokoomuksen eduskuntaryhmä ei tiennyt Stubbin tukikirjeestä – puheenjohtaja Satonen: ”Olisin voinut sen allekirjoittaa”

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen puolustaa tukikirjeen lähettäjiä voimakkaasti. Satonen ryöpyttää samalla mediaa puheenjohtajapelin ylläpidosta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen puolustaa voimakkaasti kokoomuksen puolue-eliitin avointa tukikirjettä puheenjohtaja Alexander Stubbille (kok) Satosen mukaan puolueen täytyy yhtenäisesti tukea johtajaansa aikana, jolloin hallitus päättää Suomelle todella isoista asioista.

”En minä, eikä eduskuntaryhmä ole kantaa kirjeeseen ottanut. Ymmärrän kuitenkin hyvin niitä, jotka ovat kirjeen lähettäneet ja olisin voinut sen myös henkilökohtaisesti allekirjoittaa”, Satonen sanoo.

”Kirje on tahdonilmaisu merkittävältä joukolta puolueen vaikuttajia: piirijohtajia, varapuheenjohtajia ja jäsenliittojen puheenjohtajia. Se on voimallinen vetoomus, että nyt lähikuukausina pitää keskittyä asioiden hoitoon ja puoluekokous tekee aikanaan valinnat”, Satonen sanoo.

Satonen myöntää, että puoluekokous pidetään jo pian, 10-12.kesäkuuta.

”Kyllä. Mutta tässä edessä ovat nyt kehysriihet, sotet ja todella isot asiat ihan lähiviikkoina”, hän painottaa.

Satosen mielestä media pitää puoluejohtajapeliä kokoomuksessa myös keinotekoisesti yllä. Satonen ryöpyttää mediaa jopa perättömien juttujen levittämisestä.

”Pidän aika erikoisena, että tässä on niin voimakkaasti ollut keskustelua ja kyselyitä Stubbin ympärillä. Puoluejohtajapeliä on mediassa pidetty jatkuvasti tapetilla, vaikka tähän mennessä puolueella on vain yksi ehdokas (Stubb), joka on ilmoittautunut kilpailuun mukaan.”

”Jatkuvasti myös rummutetaan, että hän olisi lähdössä jonnekin muualle. Ihan perättömiä juttuja. En tiedä, kenen intressejä juttujen levittäminen palvelee. Alexin omat lausunnot ja kentän kirje kertovat, että Stubb on valmis ja sitoutunut jatkamaan myös seuraavan puheenjohtajakauden.”

Yhteistyötään Stubbin kanssa Satonen kuvaa erittäin tiiviiksi ja hyväksi.

”Hän on pärjännyt tehtävissään vaikeissa olosuhteissa hyvin. Ja meillä on erittäin hyvä yhteistyö”, Satonen kiittelee.

Moni kansanedustaja on hämmästellyt HS:lle, miksi ryhmää ei informoitu tukikirjeen julkistuksesta etukäteen.

Satonen muistuttaa, että kirjeasia ei eduskuntaryhmälle edes kuulu, koska puoluekokouksessa valinnat tekee puoluekokousväki.

”Työnjako on ihan selvä: eduskuntaryhmä hoitaa käytännön politiikkaa ja puoluekokous tekee kaikki puolueen johtotehtäviin liittyvät valinnat. Eduskuntaryhmä ei tee puoluekokouksessa päätöksiä.”

Kansanedustaja Kai Mykkänen (kok) pitää tukikirjettä viestiltään tervehenkisenä ja perusteltuna. Mykkänen ei usko, että puoluejohtoon pyrkiviä kirje kuitenkaan pysäyttää.

”Kirje on kentän osoitus siitä, että piirijohtajat ovat yhtenä joukkona Alexin takana ratkaisevissa kehysriihi- ja soteneuvotteluissa. Kirje osoittaa, että puolue ei ole hajaannuksessa, vaan taistelee yhdessä puolueen tavoitteiden eteen.”

”Ilmeisesti piirin puheenjohtajat ovat kokeneet, että puolueen sisällä on ollut epäselvyyttä, onko puheenjohtajalla kentän tuki toimia. Eduskuntaryhmässä on sen sijaan ollut koko ajan itsestään selvää, että kehysriihi- ja soteneuvottelut käydään puheenjohtajan johdolla.”

Mykkänen ihmettelee kuitenkin ryhmätoveri Eero Lehden kritiikkiä Stubbia kohtaan.

”En tunnista ryhmässä ilmapiiriä, jota Lehti kuvailee. Moni kokenut kansanedustaja on päinvastoin sanonut, että ryhmä käy nyt poikkeuksellisen avointa keskustelua kaikista asioita. Pidän hänen kritiikkiään kohtuuttomana.”

Mykkäsen mukaan tukikirje on myös paikallaan ohjaamassa puheenjohtajakisan henkeä tavalla, joka ei revi puoluetta.

”Suhtaudun epäilevästi, voidaanko vaikuttaa aikatauluun, jolloin mahdollisia puheenjohtajaehdokkaita lähtee liikkeelle. Sitä ei kannata, eikä voikaan kauheasti orkestroida. Pidän selvänä, että vakavasti otettavat puheenjohtajaehdokkaat ovat selvillä jo ennen kesäkuuta.”

”Kevään oleellisin asia ei saa kuitenkaan olla puheenjohtajakisa. Oleellista on, että mahdollisen puheenjohtajakisankin aikana Stubb voi keskittyä omaan työhönsä valtiovarainministerinä, Mykkänen sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kokoomus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholilain uudistus törmäsi seinään – perussuomalaiset hylkäsivät kompromissin, Kaikkonen lupasi uuden esityksen keskiviikkona

  2. 2

   Perussuomalaisten Simon Elolta poikkeuksellinen Facebook-tilitys omista puoluetovereista: ”Äänet vaaleissa kelpasivat, mutta mies ei tehtäviin”

  3. 3

   Venäläismieliselle lakimiehelle syyte Karita Mattilan uhkailusta ja loukkaamisesta – Jon Hellevig: ”Olen liian railakkaasti kirjoittanut tämän juhlajuomien jälkeen”

  4. 4

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  5. 5

   Mensan jäsenten tapaaminen lähti lapasesta Ruotsissa, hotellissa örvellettiin kuin viimeistä päivää ja vasta poliisi sai tilanteen rauhoitettua

  6. 6

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  7. 7

   Kaupungit muuttuvat pätseiksi – osa suurkaupungeista voi tulevaisuudessa olla 8 astetta lämpimämpiä

  8. 8

   Nettipelaaja on odottanut jo pari kuukautta rahojaan Veikkaukselta – ”Ne eivät ole menneet meillä käsittelyputken päähän”

  9. 9

   Mitä asunnonvälittäjät ajattelevat oikeasti asiakkaistaan? Järjettömiä hintapyyntöjä, harhaisia omakotiunelmia ja olemattomia miljoonaperintöjä

  10. 10

   Tämän auton kyyti on hirveää, mutta ulkonäkö vakuutti: ”Niin rumannäköinen, että rupesi kiinnostamaan”, kuvailee omistaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  2. 2

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  3. 3

   Littoistenjärven ”välimerellinen” aika päättyi ja vesi muuttui taas sameaksi – ”Kirkkaudessa radikaali ero”

  4. 4

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  5. 5

   ”Jääskeläinen meni jonkin rajan ylitse”, ”Raskasta aikaa”, ”Menetimme hyvän pomon” – Näin yleläiset kommentoivat Atte Jääskeläisen lähtöä

  6. 6

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  7. 7

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  8. 8

   Unohda eksoottiset superruuat, muista ruisleipä – Nämä kuusi kotimaista ruokaa ovat terveysvaikutuksiltaan ylitse muiden

  9. 9

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  10. 10

   S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  4. 4

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  8. 8

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  11. Näytä lisää