Politiikka    |   HS-Analyysi

Lepomäki voi aiheuttaa kokoomuksen puheen­johtajan vaihdon, vaikka ei voittaisi Stubbia

Kansanedustaja Lepomäki saattaa toimia ladunavaajana, joka tuo esimerkiksi Euroopassa pankkiirina toimivan Jan Vapaavuoren kisaan mukaan, kirjoittaa HS:n politiikan toimittaja Teemu Luukka.

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb (kok) saa kesäkuun puoluekokouksessa Lappeenrannassa vastaansa kansanedustaja Elina Lepomäen, 34, joka edustaa suomalaisten poliitikkojen parissa harvinaisen puhdasoppista markkinaliberalistista aatesuuntausta. Stubb on sanonut olevansa puolueessa pikemmin keskellä.

Lepomäki ilmoitti ehdokkuudestaan lauantaina.

Markkinaliberalistien haaveena on, että kaikkea toimintaa ohjaa kilpailu, valinnanvapaus, vähäinen sääntely ja valtion mahdollisimman pieni rooli. Lepomäki olisi valmis muun muassa harkitsemaan, että yliopistoihin tulisi lukukausimaksut, mutta niin että maksu oli myöhemmin verovähennyskelpoinen.

Lepomäki sanoo, että hän alkoi harkita puheenjohtajaehdokkuutta helmikuussa mutta tahtotila on vahvistunut noin kuukauden aikana.

Keskeisenä syynä Lepomäen ehdokkuuteen voi pitää yhteiskunta- eli kilpailukykysopimusta, vaikka hän on ollut muutenkin tyytymätön siihen, miten kokoomus on pitänyt kiinni hallitusohjelman kunniahimoisista kirjauksista.

Lepomäen mielestä työmarkkinoiden keskusjärjestöjen neuvottelema alustava kilpailukykysopimus on pikemmin haitallinen kuin Suomen taloutta parantava, koska se ei anna tarpeeksi keinoja vapauttaa työehtojen sopimista työpaikoilla palkansaajan ja työnantajan kesken. Hänen mielestään kokoomuksen olisi pitänyt asettaa ehdoksi, ettei paikallista sopimista nidota osaksi kilpailukykysopimusta. Hän ilmoitti lauantaina Espoossa kokoomuksen Uudenmaan piirin kevätkokouksessa, ettei toivo sopimuksen toteutumista.

Lepomäki haluaa, että yleissitovuudesta luovutaan vaikka jo tämän hallituskauden aikana. Yleissitovuus on ollut ay-liikkeelle pyhä asia. Se tarkoittaa, että liittojen väliset työehtosopimukset koskevat myös ei-liittoihin kuuluvia yrityksiä, jos työehtosopimus koskee riittävää määrää alan palkansaajia.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on luvannut työmarkkinajärjestöille, ettei hallitus koske yleissitovuuteen.

Lepomäki siis edustaa kantaa, että hallituksen pitää lakiteitse vapauttaa paikallista sopimista, jos työmarkkinajärjestöt eivät edistä työehtosopimuksissa riittävästi paikallista sopimista. 1980-luvulla Britannian pääministeri Margaret Thatcher pisti ay-liikkeen polvilleen jopa vuoden kestäneiden lakkojen jälkeen.

Lepomäen mielestä kilpailukykysopimus olisi pitänyt haudata ja hallituksen vapauttaa työmarkkinat omilla toimillaan jo viime vuonna ennen kuin sopimuksesta tuli elämää suurempi arvovaltakysymys.

Lepomäen mielestä nyt sovittu kilpailukykysopimus on haitaksi Suomelle, koska se sitoo hallituksen päätösvaltaa esimerkiksi leikkauksissa eikä vapauta työmarkkinoita tarpeeksi.

Hänen mielestään on täysin mahdotonta luoda hallitusohjelmassa mainitut 110 000 työpaikkaa ilman työmarkkinaoiden vapauttamista. Lepomäen mielestä Suomen jäykät työmarkkinat aiheuttavat vain lisää työttömyyttä, koska mikään muu ei jousta kuin työpaikkojen määrä.

Liittojen pitää neuvotella kilpailukykysopimuksen muutokset omiin työehtosopimuksiinsa toukokuun loppuun mennessä. Ei olisi ihme, vaikka neuvottelut venyisivät lopulta niin kauan, että ay-liike näkee, kuka tulee olemaan seuraava kokoomuksen puheenjohtaja ja mikä on kokoomuksen linja ay-liikkeen tärkeäksi pitämiä asioita kohtaan.

Liittojohtajat tuskin ovat valmiita hyväksymää kilpailukykysopimuksen aiheuttamia noin kolmen miljardin euron tulonsiirtoja palkansaajilta työnantajille, jos hallitus pian tuokin oman paikallista sopimista koskevan lakinsa ja romuttaa myös yleissitovuuden. Lepomäki puhuu nyt diplomaattisesti, että hän haluaa ”keskustella mahdollisesta sopimuksesta” , jos hän on kesäkuussa kokoomuksen puheenjohtaja.

Mitkä ovat Lepomäen mahdollisuudet tulla valituksi seuraavaksi kokoomuksen puheenjohtajaksi?

Diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri Lepomäki on hyvä ottamaan asioista selvää ja on syvällisesti perehtynyt talousasioihin. Hänen mielestään hänestä tulisi hyvä valtiovarainministeri.

Hän on suurimman osan työelämässään toiminut pankissa ja muun muassa neuvonut yrityksiä yrityskaupoissa ja jälleenrahoituksessa. Hänelle tuttua kauraa ovat korko-, valuutta-, osake-, hyödyke-, luotto- ja hybridijohdannaiset.

Hyväksi puolueen puheenjohtajaksi ei kuitenkaan tulla, vaikka tietäisi kuinka hyvin ratkaisut ongelmiin ja olisi kaikista älykkäin ja kilpailuhenkisin ihminen. Tarvitaan myös kyky vakuuttaa muut ihmiset, tarvitaan karismaa. Näissä Lepomäki jää Stubbista kauas jälkeen. Jo nyt pitäisi arvata, Lepomäki ei voi voittaa Stubbia.

Asiat voivat kuitenkin muuttua, kun Lepomäki lähtee loppukevääksi kiertueelle kokoomuspiireihin.

Siellä hän saa opetella kansanvillitsemistä. Kolkon vaikutelman antava Lepomäki on kaukana vaalitorien kuningattaresta. Eikä hän ilmeisesti aio jatkossakaan viihdyttää ihmisiä.

”Jos politiikkaan kaivataan viihdettä, en ole se nainen. Jos kaivataan tolkun asiaa, olen teidän käytettävissänne”, Lepomäki sanoi lauantaina. Tämä saattaa vedota moniin.

Jos Lepomäen suosio alkaa kevään kuluessa nousta, se ei välttämättä ole kuitenkaan merkki, että kokoomuslaiset haluavat Lepomäen Stubbin tilalle. Se voi olla vain viesti, että yhä useampi on valmis vaihtamaan Stubbin.

Jos Lepomäen kannatus alkaa nousta kevään mittaan, myös Lepomäkeä kokeneemmat puheenjohtajaehdokkaat voivat innostua vaaleista. Lepomäki voi toimia näin ladunavaajana ja aiheuttaa jopa Stubbin vaihdon, vaikka itse ei voittaisikaan Stubbia.

Esimerkiksi Euroopassa pankkiirina työskentelevä Jan Vapaavuori tai sisäministeri Petteri Orpo tuskin lähtevät kisaan, elleivät he ole varmoja, että merkittävä osa kokoomuslaisista haluaa vaihtaa Stubbin.

Lepomäki edustaa kokoomuksessa äärilaitaa. Vaikka hänen lääkkeensä olisivat oikeita, ne eivät johda mihinkään, jos muiden puolueiden mielestä ne ovat vääriä tai yhteiskuntarauhaa liikaa rikkovia toimenpiteitä.

Tässäkin kohdin kilpailukykysopimus käy esimerkistä. Joidenkin mielestä sopimus on epätäydellinen, mutta askel kohti oikeaan. Lepomäen mielestä se on askel väärään suuntaan, koska se on epätäydellinen.

”Suomen tulevaisuus on kiinni kokoomuksen uskottavuudesta”, Lepomäki sanoi lauantaina Espoossa.

Moni kokoomuslainen voi ajatella, että Lepomäki puhuu viisaita, mutta hänen kirkasotsaisuudellaan kokoomuksen suosio voi hiipua ja viedä sen vasemmistoliiton kaltaiseksi äärivaihtoehtoja tarjoavaksi pienemmäksi puolueeksi.

Alexander Stubb kehui lauantaina Lepomäkeä kaiken puolin loistavaksi ehdokkaaksi. Sitä hän todennäköisesti onkin, sillä hänen kauttaan ehkä todellakin kirkastuu, mikä on kokoomuksen aatteellinen ydin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kokoomus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

  2. 2

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset henkilöpaperit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  3. 3

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  4. 4

   Venäjä vastaa Yhdysvaltain uusiin pakotteisiin: karkottaa diplomaatteja ja sulkee amerikkalaisten loman­viettopaikan

  5. 5

   Helsingissä liftataan nyt ilman autoa kulkevien ohikulkijoiden matkaan – Näin toimii suomalaiskaverusten kehittelemä Urban Hitchhiking

  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Hippi-Arto, 65, joka tanssii, vaikka ystävät ovat kuolleet huumeisiin

  7. 7

   Junaid Khan, 15, puukotettiin kuoliaaksi, koska hän syö lihaa – ”pihvilynkkaukset” ovat kesän kuumin puheenaihe Intiassa

  8. 8

   Suomalaislapsilta vaaditaan liikaa itsenäisyyttä – Ranskassa pikku koululaisten ei tarvitse viettää iltapäiviään yksin

  9. 9

   Trumpin uuden viestintäjohtajan alatyylinen vuodatus vei Valkoisen talon sisäiset riidat uudelle tasolle – haukkui kansliapäällikköä ”skitsoksi” ja uhkasi erottaa kaikki alaisensa

  10. 10

   ”Lapsena silvottu nainen ei välttämättä tiedä, miltä sukuelimien tulisi näyttää” – Britanniassa silpomisesta saa kovan rangaistuksen, Suomessa ei ole edes silpomista koskevaa lakia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset henkilöpaperit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  4. 4

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  5. 5

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  6. 6

   Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

  7. 7

   Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

  8. 8

   Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

  9. 9

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  10. 10

   Yhdysvaltain senaatti kaatoi yhdellä äänellä Obamacaren ”laihan kumouksen” – McCain taas ratkaisijoiden joukossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  11. Näytä lisää