Valikko
Politiikka    |   HS-Analyysi

Lepomäki voi aiheuttaa kokoomuksen puheen­johtajan vaihdon, vaikka ei voittaisi Stubbia

Kansanedustaja Lepomäki saattaa toimia ladunavaajana, joka tuo esimerkiksi Euroopassa pankkiirina toimivan Jan Vapaavuoren kisaan mukaan, kirjoittaa HS:n politiikan toimittaja Teemu Luukka.

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb (kok) saa kesäkuun puoluekokouksessa Lappeenrannassa vastaansa kansanedustaja Elina Lepomäen, 34, joka edustaa suomalaisten poliitikkojen parissa harvinaisen puhdasoppista markkinaliberalistista aatesuuntausta. Stubb on sanonut olevansa puolueessa pikemmin keskellä.

Lepomäki ilmoitti ehdokkuudestaan lauantaina.

Markkinaliberalistien haaveena on, että kaikkea toimintaa ohjaa kilpailu, valinnanvapaus, vähäinen sääntely ja valtion mahdollisimman pieni rooli. Lepomäki olisi valmis muun muassa harkitsemaan, että yliopistoihin tulisi lukukausimaksut, mutta niin että maksu oli myöhemmin verovähennyskelpoinen.

Lepomäki sanoo, että hän alkoi harkita puheenjohtajaehdokkuutta helmikuussa mutta tahtotila on vahvistunut noin kuukauden aikana.

Keskeisenä syynä Lepomäen ehdokkuuteen voi pitää yhteiskunta- eli kilpailukykysopimusta, vaikka hän on ollut muutenkin tyytymätön siihen, miten kokoomus on pitänyt kiinni hallitusohjelman kunniahimoisista kirjauksista.

Lepomäen mielestä työmarkkinoiden keskusjärjestöjen neuvottelema alustava kilpailukykysopimus on pikemmin haitallinen kuin Suomen taloutta parantava, koska se ei anna tarpeeksi keinoja vapauttaa työehtojen sopimista työpaikoilla palkansaajan ja työnantajan kesken. Hänen mielestään kokoomuksen olisi pitänyt asettaa ehdoksi, ettei paikallista sopimista nidota osaksi kilpailukykysopimusta. Hän ilmoitti lauantaina Espoossa kokoomuksen Uudenmaan piirin kevätkokouksessa, ettei toivo sopimuksen toteutumista.

Lepomäki haluaa, että yleissitovuudesta luovutaan vaikka jo tämän hallituskauden aikana. Yleissitovuus on ollut ay-liikkeelle pyhä asia. Se tarkoittaa, että liittojen väliset työehtosopimukset koskevat myös ei-liittoihin kuuluvia yrityksiä, jos työehtosopimus koskee riittävää määrää alan palkansaajia.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on luvannut työmarkkinajärjestöille, ettei hallitus koske yleissitovuuteen.

Lepomäki siis edustaa kantaa, että hallituksen pitää lakiteitse vapauttaa paikallista sopimista, jos työmarkkinajärjestöt eivät edistä työehtosopimuksissa riittävästi paikallista sopimista. 1980-luvulla Britannian pääministeri Margaret Thatcher pisti ay-liikkeen polvilleen jopa vuoden kestäneiden lakkojen jälkeen.

Lepomäen mielestä kilpailukykysopimus olisi pitänyt haudata ja hallituksen vapauttaa työmarkkinat omilla toimillaan jo viime vuonna ennen kuin sopimuksesta tuli elämää suurempi arvovaltakysymys.

Lepomäen mielestä nyt sovittu kilpailukykysopimus on haitaksi Suomelle, koska se sitoo hallituksen päätösvaltaa esimerkiksi leikkauksissa eikä vapauta työmarkkinoita tarpeeksi.

Hänen mielestään on täysin mahdotonta luoda hallitusohjelmassa mainitut 110 000 työpaikkaa ilman työmarkkinaoiden vapauttamista. Lepomäen mielestä Suomen jäykät työmarkkinat aiheuttavat vain lisää työttömyyttä, koska mikään muu ei jousta kuin työpaikkojen määrä.

Liittojen pitää neuvotella kilpailukykysopimuksen muutokset omiin työehtosopimuksiinsa toukokuun loppuun mennessä. Ei olisi ihme, vaikka neuvottelut venyisivät lopulta niin kauan, että ay-liike näkee, kuka tulee olemaan seuraava kokoomuksen puheenjohtaja ja mikä on kokoomuksen linja ay-liikkeen tärkeäksi pitämiä asioita kohtaan.

Liittojohtajat tuskin ovat valmiita hyväksymää kilpailukykysopimuksen aiheuttamia noin kolmen miljardin euron tulonsiirtoja palkansaajilta työnantajille, jos hallitus pian tuokin oman paikallista sopimista koskevan lakinsa ja romuttaa myös yleissitovuuden. Lepomäki puhuu nyt diplomaattisesti, että hän haluaa ”keskustella mahdollisesta sopimuksesta” , jos hän on kesäkuussa kokoomuksen puheenjohtaja.

Mitkä ovat Lepomäen mahdollisuudet tulla valituksi seuraavaksi kokoomuksen puheenjohtajaksi?

Diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri Lepomäki on hyvä ottamaan asioista selvää ja on syvällisesti perehtynyt talousasioihin. Hänen mielestään hänestä tulisi hyvä valtiovarainministeri.

Hän on suurimman osan työelämässään toiminut pankissa ja muun muassa neuvonut yrityksiä yrityskaupoissa ja jälleenrahoituksessa. Hänelle tuttua kauraa ovat korko-, valuutta-, osake-, hyödyke-, luotto- ja hybridijohdannaiset.

Hyväksi puolueen puheenjohtajaksi ei kuitenkaan tulla, vaikka tietäisi kuinka hyvin ratkaisut ongelmiin ja olisi kaikista älykkäin ja kilpailuhenkisin ihminen. Tarvitaan myös kyky vakuuttaa muut ihmiset, tarvitaan karismaa. Näissä Lepomäki jää Stubbista kauas jälkeen. Jo nyt pitäisi arvata, Lepomäki ei voi voittaa Stubbia.

Asiat voivat kuitenkin muuttua, kun Lepomäki lähtee loppukevääksi kiertueelle kokoomuspiireihin.

Siellä hän saa opetella kansanvillitsemistä. Kolkon vaikutelman antava Lepomäki on kaukana vaalitorien kuningattaresta. Eikä hän ilmeisesti aio jatkossakaan viihdyttää ihmisiä.

”Jos politiikkaan kaivataan viihdettä, en ole se nainen. Jos kaivataan tolkun asiaa, olen teidän käytettävissänne”, Lepomäki sanoi lauantaina. Tämä saattaa vedota moniin.

Jos Lepomäen suosio alkaa kevään kuluessa nousta, se ei välttämättä ole kuitenkaan merkki, että kokoomuslaiset haluavat Lepomäen Stubbin tilalle. Se voi olla vain viesti, että yhä useampi on valmis vaihtamaan Stubbin.

Jos Lepomäen kannatus alkaa nousta kevään mittaan, myös Lepomäkeä kokeneemmat puheenjohtajaehdokkaat voivat innostua vaaleista. Lepomäki voi toimia näin ladunavaajana ja aiheuttaa jopa Stubbin vaihdon, vaikka itse ei voittaisikaan Stubbia.

Esimerkiksi Euroopassa pankkiirina työskentelevä Jan Vapaavuori tai sisäministeri Petteri Orpo tuskin lähtevät kisaan, elleivät he ole varmoja, että merkittävä osa kokoomuslaisista haluaa vaihtaa Stubbin.

Lepomäki edustaa kokoomuksessa äärilaitaa. Vaikka hänen lääkkeensä olisivat oikeita, ne eivät johda mihinkään, jos muiden puolueiden mielestä ne ovat vääriä tai yhteiskuntarauhaa liikaa rikkovia toimenpiteitä.

Tässäkin kohdin kilpailukykysopimus käy esimerkistä. Joidenkin mielestä sopimus on epätäydellinen, mutta askel kohti oikeaan. Lepomäen mielestä se on askel väärään suuntaan, koska se on epätäydellinen.

”Suomen tulevaisuus on kiinni kokoomuksen uskottavuudesta”, Lepomäki sanoi lauantaina Espoossa.

Moni kokoomuslainen voi ajatella, että Lepomäki puhuu viisaita, mutta hänen kirkasotsaisuudellaan kokoomuksen suosio voi hiipua ja viedä sen vasemmistoliiton kaltaiseksi äärivaihtoehtoja tarjoavaksi pienemmäksi puolueeksi.

Alexander Stubb kehui lauantaina Lepomäkeä kaiken puolin loistavaksi ehdokkaaksi. Sitä hän todennäköisesti onkin, sillä hänen kauttaan ehkä todellakin kirkastuu, mikä on kokoomuksen aatteellinen ydin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kokoomus

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  4. 4

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  5. 5

   Trump on rakennellut itselleen ansoja – voiko niistä seurata jotain todella dramaattista?

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Alkoholiin, huumeisiin ja itsemurhiin liittyvät ”epätoivon kuolemat” tappavat USA:n valkoisia ennätystahtiin

  8. 8

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  9. 9

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  10. 10

   22-vuotias Topi lopetti amiksen neljästi, mutta sitten hänestä tuli Tippa-T, jolle seksikin on työsuhde-etu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  3. 3

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  4. 4

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  5. 5

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  6. 6

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

  10. 10

   Isis ilmoittautui Lontoon terrori-iskun tekijäksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää