Valikko
Politiikka

Hallitus löysi sovun sotesta – maakunta­veroa ei tule vielä, yhteistyö­alueita tulee viisi

Hallitus neuvotteli tiistaina kehysriihen yhteydessä myös uuden linjauksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta sotesta.

Hallitus neuvotteli tiistaina kehysriihen yhteydessä myös uuden linjauksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta sotesta.

Uudessa mallissa syntyy 18 maakuntaa, joilla on soten järjestämisvastuu ja rahoitusvastuu. Niille rakennetaan viisi yhteistyöaluetta, joiden jokaisen keskipisteeksi tulee maakunta, jonka alueella on yliopistollinen keskussairaala.

Kuhunkin viiteen alueeseen kuuluvat maakunnat tekevät yhteistyösopimuksen, jonka jokainen maakunnan valtuusto hyväksyy. Uutta hallinnon porrasta ei tule.

Valtiolla on mahdollisuus ohjata yhteistyöalueita esimerkiksi sen suhteen, etteivät ne ala kilpavarustella sairaaloitaan, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) sanoo.

Maakunnat eivät saa verotusoikeutta ainakaan tällä vaalikaudella, mutta verotusoikeutta aletaan jossain vaiheessa selvittää. Tosin tämä hallitus ei voi luvata asioita seuraavan hallituksen puolesta.

Liikkeelle lähdetään valtion verotuksella, ja siitä kerätään ensin kokemuksia.

Kuntaverotuksesta irrotetaan tietty prosenttimäärä, ja sen jälkeen nykyisiin tuloveroasteikkoihin upotetaan sote-vero valtakunnallisena verona. Lähtökohtana on, että kenenkään verotus ei kiristyisi.

Sote-linjaus tarvittiin, jotta hallitus saa eteenpäin useat sote-uudistukseen liittyvät lait ja uudistuksen voimaan aikataulussaan eli 1.1.2019 alkaen.

Juha Rehulan mukaan sote-juna on tullut seuraavalle pysäkille ja matka jatkuu.

Aiemmasta marraskuussa tehdystä linjauksesta löytyi jatkovalmistelussa perustuslaillisia ongelmia. Tuolloin sovittiin, että Suomeen tulee 18 maakuntaa, mutta niistä vain 15 voi toimia sote-alueena. Kolmen olisi pitänyt järjestää sote yhteistoiminnassa jonkun muun sote-alueen kanssa.

Maakuntien määrä on uudessakin linjauksessa edelleen 18, mutta 15 alueesta on luovuttu.

Viiden yhteistyöalueen keskipisteinä ovat kaikkien vaativampaan hoitoon keskittyneet yliopistolliset keskussairaalat Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa.

Linjauksessa tulee lisätäsmennystä myös valinnanvapauteen eli potilaan oikeuteen valita julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin tarjoaman palvelun väliltä.

Kehysriihen neuvotteluista tihkuneiden tietojen mukaan tämä hiersi pahasti perussuomalaisia, jotka huolestuivat julkisten palveluiden selviytymisestä kilpailussa.

”Meillä on nyt mahdollisuus tehdä sellainen reformi tähän maahan, joka kestää vuosikymmenet. Turvaamme palvelut riippumatta siitä, missä ihminen asuu. Olen vakuuttunut siitä, että tähän saatiin nyt erinomaiset lähtökohdat”, perussuomalaisten sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä sanoi.

Hänen mukaansa nyt käydyt neuvottelut ovat vahvistaneet kaikkien tietämystä, mihin suuntaan ollaan menossa.

”Emme ole valinnanvapautta vastaan, mutta haluamme tiedostaa eri reunaehdot ja riskit, joita siihen liittyy. Kaikki suuret muutokset on tehtävä hallitusti”, Mäntylä sanoi.

”Valinnanvapaus on myönteinen asia, kun se toteutetaan hallitusta. Kermankuorintaperiaatteeseen varmasti löydetään vastauksia, kuinka se estetään, koska se ei ole toivottava tie. Pk-yritysten ja kolmannen sektorin on pystyttävä toimimaan aidosti”, Mäntylä sanoi.

Kokoomus puolestaan on pitänyt tiukasti kiinni valinnanvapauden periaatteesta, jonka se sai tingittyä soteen mukaan marraskuisissa, hallituksen melkein kaataneissa neuvotteluissa.

”Nyt on mahdollista luoda monituottajamalli, eli asiakkaalla on mistä valita”, sisäministeri Petteri Orpo (kok) sanoi.

”Vaikka tulee yksityistä tarjontaa, niin järjestäjä on julkinen. Järjestäjä eli maakunta päättää ehdoista, ja sillä on vastuu talouden kokonaisuudesta. Sen pitää määritellä, ketkä voivat olla tarjoajia valinnanvapauden puolella. Emme luo järjestelmää, jossa on kylki auki”, Orpo sanoi.

Hallituksen linjauksen mukaan maakunta erottaa palveluiden järjestämisen ja palveluiden tuotannon eri organisaatioihin. Se voi tapahtua yhtiöittämällä tuotanto maakunnan omistamaan yhtiöön.

Juha Rehulan mukaan valinnanvapaudesta tulee uusia linjauksia toukokuussa. Silloin linjataan, mikä on lopulta valinnanvapauden malli.

”Nyt järjestämislakiin laaditaan juridinen perusta, jolle tuo malli on mahdollista istuttaa niin että valinnanvapaus toteutuu”, Rehula sanoi. ”Nyt on päästy eteenpäin reunaehdoista.”

Maakuntien tehtäviksi tulevat muun muassa pelastustoimi, ympäristöterveydenhoito ja alueelliset kehittämistehtävät. Tehtävälistassa on 22 tehtävää, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) kertoi.

Maakuntavaalien ajankohdasta päätetään lähiviikkojen aikana: joko huhtikuu 2018 tai presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella.

Aluehallintovirastoja vähennetään. Niitä on nyt kuusi, mutta vastaisuudessa virastoja on vain yksi. Pelastustoimeen tulee viisi järjestämisvastuullista maakuntaa, eli nykyisen 22 yksikön hallintoa kootaan yhteen.

”Nyt on mahdollista karsia byrokratiaa ja ottaa aimo askel valtion aluehallinnon kehittämisessä”, Orpo sanoi.

Orpon mukaan kunnille on tarjolla jatkossa iso rooli työ- ja elinkeinopalveluiden tuottajana.

Korjaus 6.4.2016 kello 19.41: Jutun laskuri liioitteli aiemmin leikkausten määrää. 0,85 prosentin sijaan se laski leikkaukset 1,5 prosentin mukaan. Laskuri on nyt korjattu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote
 • Hallitus

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  2. 2

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  3. 3

   Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

  4. 4

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  5. 5

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  6. 6

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  7. 7

   Selvitys: Putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla kaksi kertaa niin paljon kuin muualla – mutta syy ei ole remonttifirmojen kiskonta

  8. 8

   Louhimies eri mieltä tv-johtaja Sairasen tiukasta kritiikistä – kiista Suomen elokuvahistorian muistettavimpia

  9. 9

   Mihin perustuu väite, että raha menee kehitysmaiden köyhien sijaan rikkaiden taskuun?

  10. 10

   Tästä Brasilian lihaskandaalissa on kyse – maailman suurimpien lihantuottajien synnit voivat kulkeutua suomalaistenkin lautasille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Suurpalon sammutus jatkuu läpi tiistain vastaisen yön Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  8. 8

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  9. 9

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  10. 10

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää