Valikko
Politiikka

Hallitus esitteli työelämän uudistuksia: Työttömälle tarjottaisiin heti myös muita kuin oman alan töitä – HS listasi keskeiset muutokset

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström esitteli hallituksen keinoja purkaa kannustinloukkuja. Työministeriö esittää uutena tukena liikkuvuusavustusta.

Työttömyysetuudesta on määrä tehdä entistä vastikkeellisempaa ja työtön velvoitetaan jo työttömyyden alussa ottamaan vastaan myös muita kuin oman alansa töitä. Kokonaan ammattitaitosuojaa ei kuitenkaan olla poistamassa, vaan asia harkitaan aina yksilöllisesti.

Työtön ei enää voisi kieltäytyä kokoaikatyöstä sen vuoksi, että työttömyysturva on suurempi kuin palkka ja työn vastaanottamisesta aiheutuvat kulut. Tulovertailu koskisi vain osa-aikatyötä. Näin palataan säännöksiin, jotka olivat voimassa ennen vuoden 2014 loppua.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) esitteli maanantaina tiedotustilaisuudessa keinoja purkaa työn vastaanottamiseen liittyviä kannustinloukkuja.

”Ei tässä mitää mullistavaa ole, vaan siirrymme lähemmäksi järjestelmää, jollaiset ovat jo Ruotsissa ja Tanskassa. Meillä vastikkeellisuudessa on ollut löysempi linja”, Lindström sanoo. Työ- ja elinkeinoministeriö arvioi, että maanantaina esitelty työllisyyspaketti alentaa työttömyyttä 15 000 henkilöllä vuositasolla.

Kokonaan uusi tuki olisi liikkuvuusavustus, jossa yhdistettäisiin nykyinen matka-avustus ja muuttokustannusten korvaus. Tuki voisi olla enintään kahden kuukauden peruspäiväraha eli 1 400 euroa. Tuen on määrä kannustaa laajentamaan työnhaun aluetta.

Työttömyysturvaa olisi esityksen mukaan vastedes mahdollista käyttää työllistymisen edistämiseen eli starttirahan, palkkatuen ja liikkuvuusavustuksen rahoittamiseen. Peruspäivärahan eli noin 700 euron suuruista starttirahaa voitaisiin myöntää enintään vuodeksi. Palkkatuki olisi vastedes enintään 30, 40 tai 50 prosenttia palkkauskustannuksista.

Palkkatukea suunnattaisiin entistä enemmän pitkäaikaistyöttömyyden ennaltaehkäisyyn.

Uutta rahaa työttömyyden hoitoon ei ole tulossa. ”Olemassa olevia resursseja käytetään jatkossa tehokkaammin ja vaikuttavammin. Pyrimme saamaan enemmän aikaan nykyisillä rahoilla”, Lindström sanoi.

Muutosten on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta, ja ne ovat osa hallituksen kehysriihessä sopimaa työllisyyspakettia. Alkuun ne olisivat kaksivuotisia, minkä jälkeen arvioitaisiin jatko.

”Olen tyytyväinen tuleviin uudistuksiin. Työttömyysturva tukisi jatkossa työn löytämistä ja yrittäjäksi ryhtymistä. Samalla työttömyysturvaan nyt tehtävät tarkennukset kannustavat työnhakuun. Näin turvaamme työllisyysmäärärahojen riittämisen myös tulevaisuudessa. Arvioimme, että noin 10  000 työttömälle avautuu työmahdollisuus”, Lindström sanoo tiedotteessa.

Jos oman alan työtä ei ole tarjolla, voidaan TE-toimistossa jo työttömyyden alussa tarjota muun alan työtä.

Hallitusneuvos Päivi Kerminen korosti, ettei ammattitaitosuojaa olla kokonaan poistamassa, vaan asiassa edetään yksilöllisesti ja ”terveen järjen käyttö on mahdollista”. Kermisen mukaan ensin katsotaan, löytyykö oman alan töitä, ja jos ei löydy, työttömälle tarjotaan muita töitä. Nykysäädösten mukaan TE-toimisto ei voi poistaa kolme kuukautta kestävää ammattitaitosuojaa.

”Ei ole tarkoitus panna insinööriä siivoojan työhön”, Kerminen vakuutti. ”Meidän työnantajasuhteet heikentyisivät, jos sattumanvaraisesti lähettäisimme työtarjouksia”, Kerminen sanoi.

Myös karenssiin on tulossa pidennys. Jos työtön kieltäytyy varmasta työpaikasta, hänelle asetettaisiin 90 päivän karenssi eli korvaukseton määräaika, kun se nyt on 60 päivän pituinen.

Myös työttömyysturvan työmatkasäännöksiä yhdenmukaistetaan. Jos työttömällä on oma auto, sitä tulisi käyttää työmatkoihin myös työssäkäyntialueen ulkopuolella. Oman auton hankkimista ei sentään edellytettäisi. Nykyään edellytetään vain joukkoliikenteen käyttämistä.

Vastedes merkitystä olisi ainoastaan työmatkaan kuluvalla ajalla eikä kilometreillä eli sillä, missä työpaikka sijaitsee.

Päivittäiseen työmatkaan kuluva aika kokopäivätöissä on keskimäärin kolme tuntia ja osa-aikatyössä enintään kaksi tuntia.

Työttömien tulisi osallistua pääsääntöisesti kaikkiin heille tarjottuihin palveluihin, vaikka palvelusta ei ole sovittu työllistymissuunnitelmassa. Esimerkiksi työtarjouksia, työnhakuvalmennuksia ja omaehtoista työnhakua lisätään. Maahanmuuttajat eli kotoutujat velvoitettaisiin osallistumaan alkukartoitukseen ja opiskelemaan kotoutumiskoulutuksessa.

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) lähetti lakiesityksensä työn vastaanottamisesta lausuntokierrokselle. Aikaa on kuusi viikkoa.

TEM sanoo, että muutosten tarkoituksena on kannustaa työn nopeaa vastaanottamista, lyhentää työttömyysjaksoja, alentaa rakenteellista työttömyyttä ja säästää julkisia voimavaroja.

Työttömyysturvamenot olivat viime vuonna yhteensä yli viisi miljardia euroa, josta ansioturvan osuus oli lähes kolme miljardia. Työttömyysjaksoja alkoi ja päättyi viime vuonna noin 1,4 miljoonaa.

TEM:n mukaan jo yhden päivän keston lyheneminen alkaneissa työttömyyksissä laskisi työttömyyttä noin 2 700 hengellä. Työttömyysturvan peruspäivärahan kustannuksena se tarkoittaisi noin 22:ta miljoonaa euroa vuodessa.

Kiristyksiä työttömille

 Kokoaikatyötä otettava vastaan, vaikka palkka olisi korvausta pienempi.

 Jo työnhaun alussa otettava vastaan myös muuta kuin oman alan töitä, jos oman alan töitä ei ole tarjolla. Nyt ammattitaitosuoja on kolme kuukautta.

 Karenssi varmasta työstä kieltäytymisestä pitenee 60 päivästä 90 päivään.

 Omaa autoa käytettävä työmatkoihin myös työssäkäyntialueen ulkopuolella. Autoa ei silti tarvitse ostaa.

 Haettava aiempaa tiiviimmän raportointivelvollisuuden velvoittamana töitä.

 Osallistuttava kaikkiin työvoimapalveluihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työllisyyspolitiikka
 • Työttömyys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  3. 3

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  4. 4

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  5. 5

   Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

  6. 6

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  7. 7

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  9. 9

   Ihmiskunnan itsetunto on pitkään ollut kuolemattoman sielun ja ylivertaisen älyn varassa – mutta kumpaakaan meillä ei ole

  10. 10

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  3. 3

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  4. 4

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  5. 5

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  6. 6

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  7. 7

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  8. 8

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  9. 9

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

  10. 10

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Kun entinen poikaystävä tappoi itsensä, Tuisku Lehto, 27, päätti elää – nyt hän on tehnyt näyttelyn, jossa näkyy mielenterveys­kuntoutujien ilo

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Miksi Osuuspankki utelee kulutusluottoja hakevilta armeijasta?
  3. Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä
  4. Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi
  5. ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat
  6. Tunti sitten
  7. Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen
  8. Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”
  9. 2 tuntia sitten
  10. Viisi loukkaantui ulosajossa Tammelassa – pelastuslaitos joutui irrottamaan yhden matkustajan autosta
  11. Ihmiskunnan itsetunto on pitkään ollut kuolemattoman sielun ja ylivertaisen älyn varassa – mutta kumpaakaan meillä ei ole
  12. Touko Aalto pyrkii nostamaan kahdessa vuodessa vihreät Suomen suurimmaksi puolueeksi – ”Politiikassa on tavoiteltava pääministeriyttä”
  13. Oppivelvollisuuden mekaaninen pidennys olisi vanhanaikainen tapa torpata syrjäytymistä – yliopistojen lukukausimaksujen aika ei ole nyt, koska ne juuri saatiin ulkomaalaisille
  14. Näytä lisää