Valikko
Politiikka

Hallitus esitteli työelämän uudistuksia: Työttömälle tarjottaisiin heti myös muita kuin oman alan töitä – HS listasi keskeiset muutokset

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström esitteli hallituksen keinoja purkaa kannustinloukkuja. Työministeriö esittää uutena tukena liikkuvuusavustusta.

Työttömyysetuudesta on määrä tehdä entistä vastikkeellisempaa ja työtön velvoitetaan jo työttömyyden alussa ottamaan vastaan myös muita kuin oman alansa töitä. Kokonaan ammattitaitosuojaa ei kuitenkaan olla poistamassa, vaan asia harkitaan aina yksilöllisesti.

Työtön ei enää voisi kieltäytyä kokoaikatyöstä sen vuoksi, että työttömyysturva on suurempi kuin palkka ja työn vastaanottamisesta aiheutuvat kulut. Tulovertailu koskisi vain osa-aikatyötä. Näin palataan säännöksiin, jotka olivat voimassa ennen vuoden 2014 loppua.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) esitteli maanantaina tiedotustilaisuudessa keinoja purkaa työn vastaanottamiseen liittyviä kannustinloukkuja.

”Ei tässä mitää mullistavaa ole, vaan siirrymme lähemmäksi järjestelmää, jollaiset ovat jo Ruotsissa ja Tanskassa. Meillä vastikkeellisuudessa on ollut löysempi linja”, Lindström sanoo. Työ- ja elinkeinoministeriö arvioi, että maanantaina esitelty työllisyyspaketti alentaa työttömyyttä 15 000 henkilöllä vuositasolla.

Kokonaan uusi tuki olisi liikkuvuusavustus, jossa yhdistettäisiin nykyinen matka-avustus ja muuttokustannusten korvaus. Tuki voisi olla enintään kahden kuukauden peruspäiväraha eli 1 400 euroa. Tuen on määrä kannustaa laajentamaan työnhaun aluetta.

Työttömyysturvaa olisi esityksen mukaan vastedes mahdollista käyttää työllistymisen edistämiseen eli starttirahan, palkkatuen ja liikkuvuusavustuksen rahoittamiseen. Peruspäivärahan eli noin 700 euron suuruista starttirahaa voitaisiin myöntää enintään vuodeksi. Palkkatuki olisi vastedes enintään 30, 40 tai 50 prosenttia palkkauskustannuksista.

Palkkatukea suunnattaisiin entistä enemmän pitkäaikaistyöttömyyden ennaltaehkäisyyn.

Uutta rahaa työttömyyden hoitoon ei ole tulossa. ”Olemassa olevia resursseja käytetään jatkossa tehokkaammin ja vaikuttavammin. Pyrimme saamaan enemmän aikaan nykyisillä rahoilla”, Lindström sanoi.

Muutosten on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta, ja ne ovat osa hallituksen kehysriihessä sopimaa työllisyyspakettia. Alkuun ne olisivat kaksivuotisia, minkä jälkeen arvioitaisiin jatko.

”Olen tyytyväinen tuleviin uudistuksiin. Työttömyysturva tukisi jatkossa työn löytämistä ja yrittäjäksi ryhtymistä. Samalla työttömyysturvaan nyt tehtävät tarkennukset kannustavat työnhakuun. Näin turvaamme työllisyysmäärärahojen riittämisen myös tulevaisuudessa. Arvioimme, että noin 10  000 työttömälle avautuu työmahdollisuus”, Lindström sanoo tiedotteessa.

Jos oman alan työtä ei ole tarjolla, voidaan TE-toimistossa jo työttömyyden alussa tarjota muun alan työtä.

Hallitusneuvos Päivi Kerminen korosti, ettei ammattitaitosuojaa olla kokonaan poistamassa, vaan asiassa edetään yksilöllisesti ja ”terveen järjen käyttö on mahdollista”. Kermisen mukaan ensin katsotaan, löytyykö oman alan töitä, ja jos ei löydy, työttömälle tarjotaan muita töitä. Nykysäädösten mukaan TE-toimisto ei voi poistaa kolme kuukautta kestävää ammattitaitosuojaa.

”Ei ole tarkoitus panna insinööriä siivoojan työhön”, Kerminen vakuutti. ”Meidän työnantajasuhteet heikentyisivät, jos sattumanvaraisesti lähettäisimme työtarjouksia”, Kerminen sanoi.

Myös karenssiin on tulossa pidennys. Jos työtön kieltäytyy varmasta työpaikasta, hänelle asetettaisiin 90 päivän karenssi eli korvaukseton määräaika, kun se nyt on 60 päivän pituinen.

Myös työttömyysturvan työmatkasäännöksiä yhdenmukaistetaan. Jos työttömällä on oma auto, sitä tulisi käyttää työmatkoihin myös työssäkäyntialueen ulkopuolella. Oman auton hankkimista ei sentään edellytettäisi. Nykyään edellytetään vain joukkoliikenteen käyttämistä.

Vastedes merkitystä olisi ainoastaan työmatkaan kuluvalla ajalla eikä kilometreillä eli sillä, missä työpaikka sijaitsee.

Päivittäiseen työmatkaan kuluva aika kokopäivätöissä on keskimäärin kolme tuntia ja osa-aikatyössä enintään kaksi tuntia.

Työttömien tulisi osallistua pääsääntöisesti kaikkiin heille tarjottuihin palveluihin, vaikka palvelusta ei ole sovittu työllistymissuunnitelmassa. Esimerkiksi työtarjouksia, työnhakuvalmennuksia ja omaehtoista työnhakua lisätään. Maahanmuuttajat eli kotoutujat velvoitettaisiin osallistumaan alkukartoitukseen ja opiskelemaan kotoutumiskoulutuksessa.

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) lähetti lakiesityksensä työn vastaanottamisesta lausuntokierrokselle. Aikaa on kuusi viikkoa.

TEM sanoo, että muutosten tarkoituksena on kannustaa työn nopeaa vastaanottamista, lyhentää työttömyysjaksoja, alentaa rakenteellista työttömyyttä ja säästää julkisia voimavaroja.

Työttömyysturvamenot olivat viime vuonna yhteensä yli viisi miljardia euroa, josta ansioturvan osuus oli lähes kolme miljardia. Työttömyysjaksoja alkoi ja päättyi viime vuonna noin 1,4 miljoonaa.

TEM:n mukaan jo yhden päivän keston lyheneminen alkaneissa työttömyyksissä laskisi työttömyyttä noin 2 700 hengellä. Työttömyysturvan peruspäivärahan kustannuksena se tarkoittaisi noin 22:ta miljoonaa euroa vuodessa.

Kiristyksiä työttömille

 Kokoaikatyötä otettava vastaan, vaikka palkka olisi korvausta pienempi.

 Jo työnhaun alussa otettava vastaan myös muuta kuin oman alan töitä, jos oman alan töitä ei ole tarjolla. Nyt ammattitaitosuoja on kolme kuukautta.

 Karenssi varmasta työstä kieltäytymisestä pitenee 60 päivästä 90 päivään.

 Omaa autoa käytettävä työmatkoihin myös työssäkäyntialueen ulkopuolella. Autoa ei silti tarvitse ostaa.

 Haettava aiempaa tiiviimmän raportointivelvollisuuden velvoittamana töitä.

 Osallistuttava kaikkiin työvoimapalveluihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työllisyyspolitiikka
 • Työttömyys

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  2. 2

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Kananmuna on nyt trendiruokaa – tutkimukset korostavat terveellisyyttä, ja suomalaisia vaivaavan kolesteroli­herkkyyden voi testata helposti

  5. 5

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  6. 6

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  7. 7

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  8. 8

   Isis heikkenee myös internetissä – propagandakone oli huipussaan pari vuotta sitten, nyt monet ryhmät käyvät informaatiosotaa terroristijärjestöä vastaan

  9. 9

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  10. 10

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  5. 5

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  6. 6

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  7. 7

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää