Valikko
Politiikka

Berner esitteli kiisteltyä uudistusta jo ennalta perussuomalaisille – puoluelähde HS:lle: Ministeri yritti ”sisilialaista neuvottelutapaa”

Keskustalähteiden mukaan perussuomalaiset saivat nähdä Bernerin ehdotuksen liikenteen jättiuudistuksista jo ennalta. Nämä kuitenkin kokevat saaneensa vain niukasti tietoa.

Mitä hallitus sopi eilen riidaksi leimahtaneesta liikenneuudistuksesta jo hallitusneuvotteluissa? Mitä sovitusta hallitusohjelmasta löytyy?

Liikenneuudistuksen valmistelusta keskustan ja perussuomalaisten välille roihahtanut riita on saanut monet kyselemään hallituksen sopimusten ja työskentelykulttuurin perään. Berner esitteli eilen ehdotuksensa Suomen teiden ja väylien yhtiöittämiseksi sekä taksiliikenteen osittaiseksi vapauttamiseksi.

Jo nyt on käynyt selväksi, että railo hallituksessa on luultua syvempi.

Keskustalähteiden mukaan Berner olisi esitellyt perussuomalaisille uudistuskaavailunsa jo ennalta. Perussuomalaiset olisivat saaneet myös uudistuksesta kirjallista aineistoa.

”Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Ari Jalonen (ps) on asiasta tiennyt ja koko ministeriryhmä on saanut materiaalit viime viikolla. Berner on myös itse käynyt heidän ministeriryhmässään”, keskustalähde sanoo HS:lle.

”Sitä paitsi kehysriihen pöytäkirjasta löytyy, että infran uusi rahoitustapa selvitetään”, lähteestä täsmennetään.

Perussuomalaisten tulkinta tiedonkulusta on toisenlainen.

Perussuomalaislähteistä vahvistetaan, että Berner kävi perjantaina puolueen ministeriryhmässä.

Bernerin jakama aineisto oli kuitenkin niukka. Ryhmän mukaan senkin ministeri antoi vasta tinkaamisen jälkeen. Varsinaista liikennekaarihankkeen aineistoa ei perussuomalaisille annettu.

Perussuomalaiset saivat Berneriltä perjantaina kymmenen sivua power point -kalvoja, kaksi sivua ministerille laadittuja kysymyksiä ja mallivastauksia sekä kolmisivuisen koosteen olennaisimmista muutoksista tavara-, taksi- ja linja-autoliikenteeseen – toisin sanoen käytännössä maanantain tiedotustilaisuuden materiaalin.

Ei riviäkään lausuntokierrokselle maanantaina lähetetystä 195-sivuisesta liikennekaariesityksestä.

Berner yritti perussuomalaislähteiden mukaan turvautua jopa niin sanottuun sisilialaiseen neuvottelutapaan. Berner vaati lähteiden mukaan, että aineisto annetaan, jos perussuomalaiset sitoutuvat uudistukseen.

Bernerin ja perussuomalaisten oli määrä jatkaa keskusteluja liikenneuudistuksesta vielä sunnuntaina. Perussuomalaiset eivät niihin osallistuneet, koska puolue ei saanut Berneriltä koko toivomaansa aineistoa.

Lopullisen esityksen perussuomalaiset joutuivat hakemaan maanantaina netistä.

Berneriä ei tavoitettu tiistaina kommentoimaan kiistaa.

Perussuomalaislähteiden mukaan Berner olisi käynyt puolueen ministeriryhmässä liikenneasioissa jo kolmisen viikkoa sitten.

Tuolloin Berner esitteli lähteiden mukaan kaavailujaan väylien yhtiöittämisestä, mutta sen lisäksi suunnitelmia VR:n pilkkomisesta, osana valtion uutta omistusohjauspolitiikkaa ja osana liikenteen reformia.

Perussuomalaiset teki jo tuolloin Bernerille selväksi, että puolueelle eivät kaavailut sellaisinaan käy.

Perussuomalaisten mukaan hallitusohjelmassa ei uudistuksesta ole myöskään sovittu, ei liioin kehysriihessä. Kehysriihessä sovittiin puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan, Sampo Terhon mukaan vain selvittelyn käynnistämisestä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi tiistaina HS:lle, että hallitus sopi väyläinfrastruktuurin yhtiöittämisen selvittämisestä kehysriihessä. Sipilän mukaan väyläinfrastruktuuriasiassa ei ole mitään epäselvää.

Taksiliikenteen vapauttamisesta on sovittu, että asia voi lähteä lausuntokierrokselle ministeri Bernerin esityksenä, mutta vapauttamisesta ei ole hallituksessa yhteisesti sovittu.

Hallitusohjelman kirjaukset liikenneuudistuksesta ovat yleisluonteisia ja väljiä. Ensimmäinen maininta löytyy sivulta 26. Keskivertokansalaiselle kirjaus ei avaudu.

”Edesautetaan innovaatio- ja palvelualustojen syntyä sektoreilla, joilla julkishallinnolla on rooli markkinoiden toimivuuden kannalta. Tällaisia sektoreita ovat esimerkiksi liikenne palveluna, terveydenhuolto, oppiminen sekä teollinen internet. Lainsäädäntötoimin edistetään uuden teknologian, digitalisaation ja uusien liiketoimintakonseptien käyttöönottoa.”

Lisää kirjauksia löytyy hallitusohjelman liitteestä 3, jossa käsitellään kuntien tehtäviä:

”Hallitus uudistaa julkisesti tuettuja (valtio, kunnat, Kela) henkilökuljetuksia tavoitteena kymmenen prosentin säästö vuodesta 2017. Uudistus toteutetaan digitalisaatiota hyödyntämällä ja mahdollistamalla uudenlaiset, markkinaehtoiset ja innovatiiviset palvelukonseptit kehittämällä lainsäädäntöä. Lainsäädäntöä kehitetään toteuttamalla henkilö-, posti- ja tavarakuljetuksia koskevan lainsäädännön kokonaisuudistus.”

Valtioneuvoston verkkosivustolla kaavailuista löytyy monipolvisen haun jälkeen lisää kohdasta ”Hallitusohjelman toteutus”. Sieltä pitää edetä ensin kärkihankkeisiin ja niissä vielä kohtaan ”Digitalisaatio, kokeilut ja normien purkaminen.”

Sieltä joutuu siirtymään edelleen kohtaan ”Rakennetaan digitaalisen liiketoiminnan kasvuympäristö”. Sen alta löytyy taas kohta: ”Puretaan markkinoille tulon esteitä ja mahdollistetaan uusien digitaaliseen tietoon perustuvien palvelukonseptien tarjonta”, jonka jälkeen löytyy uudistuksesta jo konkreettisempaa sisältöä.

”Kootaan liikenteen sääntely yhtenäiseksi liikennekaareksi ja luodaan edellytykset kilpailun avaamiselle rautatieliikenteessä. Määritetään liikenteen korjausvelkaa vähentävät toimenpiteet. Vakiinnutetaan liikennelabra kokeilujen edistämisfoorumiksi sekä käynnistetään saariston ”liikenne palveluna” ja ”smart countryside” -kokeilut.”

Ja heti perään lukee, että ”liikennekaaren ensimmäinen vaihe 06/2016, toinen vaihe vuonna 2017 ja kolmas vaihe 2018. Kokeilujen käynnistäminen 2016 aikana.”

Kehysriihessä hallitus on asiasta myös sopinut.

Kehysriihen kirjaus on HS:n saaman pöytäkirjaotteen mukaan tällainen: ”Päätetään, että liikenne- ja viestintäministerin johdolla valmistellaan esitys liikenneverkon kehittämiseksi liiketaloudellisesti. Esitys tulee laatia siten, että tarvittavat päätökset voidaan tehdä toiminnan käynnistämiseksi vuoden 2018 alussa.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

  2. 2

   Jalankulkijat kävelevät päin punaisia ja pyöräilijät ajelevat jalkakäytävillä – miksei liikenne­sääntöjen rikkomisesta sakoteta?

  3. 3

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  4. 4

   Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

  5. 5

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  6. 6

   Kun Sakari Paakkisen leski-isä kuoli kesken työpäivän, poika meni heti iltalypsylle ja otti sukutilan hoitaakseen – näin poikamiehen elämä mullistui 30 vuodessa

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Viileä kesä on oikeasti luksusta

  9. 9

   Lapseton elämä ei ratkaise maapallon ongelmia

  10. 10

   Slush-vaikuttajien mielestä Suomi on tärvännyt liikaa aikaa soteen, kikyyn ja keskioluisiin – ”Meidän pitää rakentaa maailman parhaita yrityksiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  3. 3

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  4. 4

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  5. 5

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  6. 6

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  7. 7

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  8. 8

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  9. 9

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  10. 10

   Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  3. 3

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  9. 9

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää