Valikko
Politiikka

Opetusministeri: Pääsykoekirjojen pänttäämisestä pitää päästä eroon

Sanni Grahn-Laasonen lupaa toukokuun tulosneuvotteluissa patistaa yliopistoja uudistamaan pääsykokeita. Ministeri tahtoo eroon kirjojen ulkoa opiskelemisesta.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) lupaa jo toukokuun tulosneuvotteluissa yliopistojen kanssa ottaa yhdeksi aiheeksi opiskelijavalintojen tehostamisen. Pääsykoerumban keventämistä ovat viimeksi ehdottaneet Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen Vattin tutkijat.

Yliopistojen odotetaan sitoutuvan siihen, että valmistautumista vaativista pääsykokeista luovuttaisiin kokonaan ja tilalle tulisi kokeet, joihin ei juuri voi etukäteen päntätä lukemalla ulkoa kirjoja. Ministeri lupaa, että muutosta vauhditetaan strategisella lisärahoituksella, jota voitaisiin myös periä takaisin, jos tavoitteeseen ei päästä.

Rahoitusporkkana on määräystä soveliaampi keino ohjata valintoja, koska ne kuuluvat yliopistojen autonomiaan.

”Haluamme eroon ylimääräisistä välivuosista ja tasa-arvoa heikentävistä valmennuskursseista, vauhdittaa siirtymistä lukiosta ja ammattikoulusta korkeakouluun ja hyödyntää enemmän ylioppilastutkintoa valinnoissa”, Grahn-Laasonen luettelee.

Kokonaan välivuosia Grahn-Laasonen ei olisi poistamassa, koska ”nuorten kuuluu etsiä omaa polkuaan ja vaikka kansainvälistyä välillä ulkomailla”. Ylimääräisillä välivuosilla hän tarkoittaa juuri pitkällistä kokeisiin valmistautumista.

Pelkän yo-todistuksen perusteella pitäisi ministerin mukaan päästä yhä useammalle alalle, mutta myös myöhään heränneille eli lukion kevyemmin ottaneille tulisi jättää mahdollisuuksia.

Suomen lukiolaisten liitossa iloitaan siitä, että pääsykoerumba nousee puheenaiheeksi, koska yksittäiselle lukiolaiselle ylioppilaskevät ja jatko-opintojen pohdinta laajalla korkeakoulukentällä ovat iso urakka.

”Vattin ehdotuksessa on nostettu oikeita asioita ja ongelmia esiin”, sanoo lukiolaisten liiton koulutuspoliittinen asiantuntija Annakaisa Tikkinen.

Tikkisen mukaan pääsykokeista luopuminen voisi vähentää taktikointia, keventää muutenkin raskasta ylioppilaskevättä ja vähentää valmennuskurssien merkitystä.

Lukiolaisten liitto kannattaa ylioppilaskirjoitusten roolin kasvattamista opiskelijavalinnoissa etenkin nyt, kun ylioppilaskokeiden arvostelua on pyritty muuttamaan entistä vertailukelpoisemmaksi eri vuosina ja eri aineissa.

Myös hakukohteita voisi liiton mukaan olla nykyistä kuutta enemmän. Samoin yo-arvosanoja pitäisi voida korottaa useampaankin kertaan.

Tikkinen huomauttaa kuitenkin, että muitakin väyliä kuin ylioppilastutkinto korkeakouluihin tulisi olla. ”Tässä Vattin ehdotuksessa on sivuutettu myös ammattikoululaiset ja alan vaihtaminen”, Tikkinen huomauttaa.

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston Arenen puheenjohtaja ja yliopistossa työskennellyt Seinäjoen ammattikorkeakoulun rehtori Tapio Varmola on Vattin tutkijoiden kanssa samaa mieltä siitä, että korkeakoulujen opiskelijavalintoihin käytetään suhteettoman paljon voimavaroja.

Pääsykokeilla on Varmolan mukaan pitkä perinne ja vanhastaan kova uskottavuus.

”Ehkä joskus 2020-luvulla pääsykokeista voitaisiin luopua, mutta esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla niitä varmaan vielä pidetään tarpeellisina soveltuvuuden mittarina”, Varmola pohtii.

Ammattikorkeakoulujen uusista opiskelijoista noin neljännes tulee ammattikouluista, ja heillähän ei ylioppilastutkintoa vastaavaa koetta ole. Arvosanat ovat pikemminkin poistumassa, mikä vaikeuttaa karsintaa ilman korkeakoulun omaa koetta.

Toisaalta ammattikorkeakouluilla on Varmolan mukaan jo vahvat perinteet valintayhteistyöstä; esimerkiksi tekniikassa on yhteinen valintakoe.

Yliopistojen yhteinen yhdistys on Unifi, jota johtaa Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki. Hänkin on sitä mieltä, että ajatus pääsykokeista luopumisesta kuulostaa järkevältä. Niinimäen mukaan kaksinkertainen ja usein päällekkäinen testaus hidastaa siirtymistä työelämään ja lisää byrokratiaa. Valmennuskurssien vähentäminen toisi kaikki samalle viivalle.

”Alakohtaista harkintaa tulisi kuitenkin olla. Ylioppilaskokeitten perusteella voitaisiin valita yhä enemmän tekniikan ja matemaattis-luonnontieteellisillä aloilla, mutta ehkä terveystieteissä ja opettajankoulutuksessa tarvitaan yhä testausta ja esimerkiksi haastatteluja”, Niinimäki arvioi.


Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  3. 3

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  6. 6

   Konkarisijoittajat paljastavat HS:lle pahimmat mokansa – ”Tarkkaa tappiota en ole tohtinut edes laskea”

  7. 7

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  8. 8

   Sofia ja Onni tekivät paluun suosituimpien nimien kärkeen – nyt annetaan uusvanhoja varhaissuomalaisia nimiä

  9. 9

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  10. 10

   Nokian raportti: Kyberrikollisuus iskee nyt puhelimiin, Android-laitteet erityisessä vaarassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  4. 4

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  5. 5

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  6. 6

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  7. 7

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  8. 8

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  9. 9

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Mahdollisuus oli vielä isompaankin tulipaloon”

  10. 10

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää