Valikko
Politiikka

Opetusministeri: Pääsykoekirjojen pänttäämisestä pitää päästä eroon

Sanni Grahn-Laasonen lupaa toukokuun tulosneuvotteluissa patistaa yliopistoja uudistamaan pääsykokeita. Ministeri tahtoo eroon kirjojen ulkoa opiskelemisesta.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) lupaa jo toukokuun tulosneuvotteluissa yliopistojen kanssa ottaa yhdeksi aiheeksi opiskelijavalintojen tehostamisen. Pääsykoerumban keventämistä ovat viimeksi ehdottaneet Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen Vattin tutkijat.

Yliopistojen odotetaan sitoutuvan siihen, että valmistautumista vaativista pääsykokeista luovuttaisiin kokonaan ja tilalle tulisi kokeet, joihin ei juuri voi etukäteen päntätä lukemalla ulkoa kirjoja. Ministeri lupaa, että muutosta vauhditetaan strategisella lisärahoituksella, jota voitaisiin myös periä takaisin, jos tavoitteeseen ei päästä.

Rahoitusporkkana on määräystä soveliaampi keino ohjata valintoja, koska ne kuuluvat yliopistojen autonomiaan.

”Haluamme eroon ylimääräisistä välivuosista ja tasa-arvoa heikentävistä valmennuskursseista, vauhdittaa siirtymistä lukiosta ja ammattikoulusta korkeakouluun ja hyödyntää enemmän ylioppilastutkintoa valinnoissa”, Grahn-Laasonen luettelee.

Kokonaan välivuosia Grahn-Laasonen ei olisi poistamassa, koska ”nuorten kuuluu etsiä omaa polkuaan ja vaikka kansainvälistyä välillä ulkomailla”. Ylimääräisillä välivuosilla hän tarkoittaa juuri pitkällistä kokeisiin valmistautumista.

Pelkän yo-todistuksen perusteella pitäisi ministerin mukaan päästä yhä useammalle alalle, mutta myös myöhään heränneille eli lukion kevyemmin ottaneille tulisi jättää mahdollisuuksia.

Suomen lukiolaisten liitossa iloitaan siitä, että pääsykoerumba nousee puheenaiheeksi, koska yksittäiselle lukiolaiselle ylioppilaskevät ja jatko-opintojen pohdinta laajalla korkeakoulukentällä ovat iso urakka.

”Vattin ehdotuksessa on nostettu oikeita asioita ja ongelmia esiin”, sanoo lukiolaisten liiton koulutuspoliittinen asiantuntija Annakaisa Tikkinen.

Tikkisen mukaan pääsykokeista luopuminen voisi vähentää taktikointia, keventää muutenkin raskasta ylioppilaskevättä ja vähentää valmennuskurssien merkitystä.

Lukiolaisten liitto kannattaa ylioppilaskirjoitusten roolin kasvattamista opiskelijavalinnoissa etenkin nyt, kun ylioppilaskokeiden arvostelua on pyritty muuttamaan entistä vertailukelpoisemmaksi eri vuosina ja eri aineissa.

Myös hakukohteita voisi liiton mukaan olla nykyistä kuutta enemmän. Samoin yo-arvosanoja pitäisi voida korottaa useampaankin kertaan.

Tikkinen huomauttaa kuitenkin, että muitakin väyliä kuin ylioppilastutkinto korkeakouluihin tulisi olla. ”Tässä Vattin ehdotuksessa on sivuutettu myös ammattikoululaiset ja alan vaihtaminen”, Tikkinen huomauttaa.

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston Arenen puheenjohtaja ja yliopistossa työskennellyt Seinäjoen ammattikorkeakoulun rehtori Tapio Varmola on Vattin tutkijoiden kanssa samaa mieltä siitä, että korkeakoulujen opiskelijavalintoihin käytetään suhteettoman paljon voimavaroja.

Pääsykokeilla on Varmolan mukaan pitkä perinne ja vanhastaan kova uskottavuus.

”Ehkä joskus 2020-luvulla pääsykokeista voitaisiin luopua, mutta esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla niitä varmaan vielä pidetään tarpeellisina soveltuvuuden mittarina”, Varmola pohtii.

Ammattikorkeakoulujen uusista opiskelijoista noin neljännes tulee ammattikouluista, ja heillähän ei ylioppilastutkintoa vastaavaa koetta ole. Arvosanat ovat pikemminkin poistumassa, mikä vaikeuttaa karsintaa ilman korkeakoulun omaa koetta.

Toisaalta ammattikorkeakouluilla on Varmolan mukaan jo vahvat perinteet valintayhteistyöstä; esimerkiksi tekniikassa on yhteinen valintakoe.

Yliopistojen yhteinen yhdistys on Unifi, jota johtaa Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki. Hänkin on sitä mieltä, että ajatus pääsykokeista luopumisesta kuulostaa järkevältä. Niinimäen mukaan kaksinkertainen ja usein päällekkäinen testaus hidastaa siirtymistä työelämään ja lisää byrokratiaa. Valmennuskurssien vähentäminen toisi kaikki samalle viivalle.

”Alakohtaista harkintaa tulisi kuitenkin olla. Ylioppilaskokeitten perusteella voitaisiin valita yhä enemmän tekniikan ja matemaattis-luonnontieteellisillä aloilla, mutta ehkä terveystieteissä ja opettajankoulutuksessa tarvitaan yhä testausta ja esimerkiksi haastatteluja”, Niinimäki arvioi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  9. 9

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  10. 10

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää