Valikko
Politiikka

Sampo Terho HSTV:n lähetyksessä: ”En sulje pois presidenttiehdokkuutta”

Sampo Terhon (ps) mukaan perussuomalaiset nimeää presidenttiehdokkaan reilun vuoden päästä. Kulmapöydässä Terho avautui myös pitkästä työttömyyskaudestaan.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ei sulje presidenttiehdokkuutta pois. Terho sanoi perjantaina HS:n Kulmapöytä-haastattelussa, että puolue nimeää presidenttiehdokkaansa kesän 2017 puoluekokouksessa.

Terho ennakoi, että nimiä puolueen sisäiseen kisaan alkaa tulla puoli vuotta aiemmin.

”Omaa mielenkiintoani ovat kysyneet tähän asti vain toimittajat. Se, että puolueen puheenjohtaja, Timo Soini (ps) ilmoitti kieltäytyvänsä ehdokkuudesta, on vielä aika lailla uutta.”

”Nyt on ehdokkuutta miettivien aikaa harkita vuoden loppuun asti. En sulje omaa ehdokkuuttani pois, mutta en sano vielä sitä myöskään harkitsevani. Tässä pitää keskustella muiden ministerien ja puhemiehen kanssa ja kuunnella, mitä kenttä toivoo.”

Terho toisti jälleen puolueen haluttomuuden liikenneministeri Anne Bernerin (kesk) kaavailemiin liikenneuudistuksiin.

Terhon mukaan nykyinen taksijärjestelmä toimii hyvin. Väyläuudistus on liian iso toteutettavaksi ilman kansan vaaleissa antamaa mandaattia.

”Ei pidä lähteä hätäisiin uudistuksiin, jotka ulkomailla ovat johtaneet pääasiassa huonoihin tuloksiin.”

Terho käyttää esimerkkinä Ruotsia.

”Jos uudistuksen keskeinen ajatus on, että hinnat laskisivat tai taksien saatavuus paranisi, tästä ei ole mitään takeita. Sen lisäksi haja-asutusalueiden palvelut todennäköisesti heikkenisivät.”

Nykyinen taksijärjestelmä toimii meillä melko hyvin. Meillä on luotettava palvelu, ainakin tiedämme, mikä on palvelun hinta ja se myös kattaa koko maan. ”

Terho ei sano tietävänsä, kuinka suuri osa taksikuskeista äänestää puoluetta.

”En ole tästä tietoinen. Koemme, että taksikuskit ja heidän kaltaisensa pienyrittäjät ja yritteliäät ihmiset ovat kannattajiamme ja ihmisiä, joiden asioita haluamme edistää.”

Liikenneuudistuksen väylähankkeista Terho korostaa, että hallituspuolueilla on yhteisymmärrys vain selvitystyön toteutuksesta.

”Uudistusta ei siis valmistella, vaan tehdään vain selvitys. Uudistuksen toteutuksesta ei ole mitään päätöstä.”

Terho korostaa, että jo selvitystyökin on mittava.

”Ensinnäkin pitää olla selkeä näkemys, miten tämä voidaan teknisesti toteuttaa. Uudistus ei saa kasvattaa autoilijan kustannuksia. Teistä ei saa tehdä rahanteon välinettä ja autoilijoiden yksityisyys pitää myös suojata.”

”Puolueemme vaaliohjelmassa ei uudistusta ollut. Koemme, että näin isolle uudistukselle pitää hakea äänestäjiltä mandaatti. Vasta seuraavalla hallituskaudella tällaisen voi toteuttaa.”

Terho ei hyväksy väitettä, että perussuomalaiset olivat olleet tähän asti hallituksen jees-puolue ja vasta nyt terhakoitunut.

”On myytti, että olisimme sanoneet joo-joo. Nyt nousi tämä liikenneuudistus yli uutiskynnyksen ja tässä ollaan päättäväisiä. Asioita, joita hallitusohjelmassa ei ole, ei voi takaoven kautta sinne ujuttaa.”

Terho kiistää, että liikennepaketilla puolue yrittää siirtää huomiota pois oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps) työttömyysturvan kiristyksistä.

”Ei, emme niin taitavia ole. Emme tienneet ennalta edes tarkkaan, mitä liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) tulee esittämään ”

Terho sanoo myös voimakkaasti puolustavansa Lindströmiä.

”Koko elämäni ajan on sanottu, että kannustusloukut pitää poistaa. Ja sitten kun esitetään toimenpiteitä, joku sanoo heti, että ei käy, tämä on sietämätöntä. Lindström on uskaltanut ottaa kritiikin vastaan.”

”Olemme työväenpuolue, joka haluaa pitää ihmiset töissä.”

Työnäytekokeilun saamaa kovaa kritiikkiä hän pitää ylidramatisoituna. Terho painottaa, että kokeilulla ei aiota synnyttää toista työmarkkinaa.

”Kyse on kokeilusta ja malliakin vielä kehitetään. Omaan oikeudentajuuni liittyvä kysymys on se, kuinka pitkä näyteaika olisi. Eihän tässä ole tarkoitus luoda toista työmarkkinaa, vaan avata mahdollisuus, että halutessaan työtön voi näyttää, mihin hän pystyy.”

Terho kertoi samalla omasta, vuoden kestoisesta työttömyyskokemuksestaan.

”Tiedän omasta kokemuksesta, miltä tuntuu kirjoittaa sata hakemusta, eikä saa yhtään kutsua haastatteluun. Olen itsekin käynyt itku kurkussa läpi sen, että tuntee tippuvansa yhteiskunnasta ja kaikki ovet on kiinni, eikä pääse mihinkään, vaikka kuinka yrittää.”

”Tervetullut asia olisi itsellenikin ollut tuolloin se, että työttömyysturvaa olisi voinut käyttää vaikka yrittämiseen.”

Yleisökysymykseen kehitysavusta Terho vastasi, että hän ei kannata jatkuvaa tulonsiirtoa suomalaiselta veronmaksajalta ulkomaiselle veronmaksajalle.

”Kehitysavun pitäisi olla enemmän yksityisen rahan varassa. Kehitysapu ei ole valtion asia, vaan ihmisten pitäisi saada päättää siitä itse.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  3. 3

   Eläinsuojelu­yhdistyksessä kohdeltiin kaltoin ihmisiä – neljää epäillään työturvallisuus­rikoksesta

  4. 4

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  5. 5

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  6. 6

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  7. 7

   Helsingin poliisi iskee moottoripyörien melun kimppuun – kovaäänisiä ajoneuvoja tarkkaillaan desibelimittareilla viikonloppuna

  8. 8

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  9. 9

   Venäjä riitelee 1940-luvun historiasta sekä Puolan että Baltian kanssa –  kutsuu Viron metsäveljiä natseiksi ja Puolan miehittämistä ilouutiseksi

  10. 10

   KHO: Talonomistajaa ei voi pakottaa liittymään viemäriverkkoon vain siksi, että sellainen on olemassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

  4. 4

   Helsingin ratikkahankinta epäonnistui surkeasti – nyt HKL tyrkyttää rämiseviä vaunuja Saksaan

  5. 5

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  6. 6

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  7. 7

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  8. 8

   Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

  9. 9

   Tatuointisi voi olla laiton – Suomessa on todella paljon tatuointeja, jotka saattavat rikkoa tekijänoikeuksia, väittää asianajaja

  10. 10

   Kännykkä ja laukauksia muistuttaneet äänet saattoivat vaikuttaa australialaisen joogaopettajan ampumiseen Minneapolisissa – Naisen ampunut poliisi ei ole suostunut kuulusteluihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  3. 3

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  4. 4

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  5. 5

   Miksi Helsingin paraatipaikalla on autio kerrostalo? Ympäriltä myydään asuinneliöitä yli 7 000 eurolla, mutta tämä talo on rapistunut jo vuosikymmeniä

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  8. 8

   Uusi tutkimus: Kuudes sukupuuttoaalto on jo täällä – Ja olemme tulkinneet lajien joukkotuhon laajuuden aivan väärin

  9. 9

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää