Politiikka    |   HS-analyysi

Sipilä uskoo alueelliseen hajauttamiseen ja koko maan pitämiseen asuttuna – se voi tulla Suomelle vielä kalliiksi

Ihmisten muutto kaupunkeihin on yksi maailman megatrendejä. Tutkimusten mukaan väestötiheyden kaksinkertaistuminen lisää tuottavuutta viisi prosenttia, mutta pääministeri Sipilä sanoi hakevansa kilpailuetua Suomelle hajauttamisesta. Puhuuko hän silloin vain lohdun sanoja äänestäjilleen, kysyy analyysissään Juha-Pekka Raeste.

”Keskittämisen sijaan lähtisin hakemaan Suomelle kilpailuetua hajauttamisesta”, pääministeri Juha Sipilä (kesk) linjasi lauantaina tavoitteitaan keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Jyväskylässä.

Sipilän mukaan koko maa voidaan pitää digitalisaation avulla asuttuna, kun välimatkat teleyhteyksien ansiosta katoavat ja työtä voidaan tehdä etänä kotona. Tai kunnan yrityspalvelukeskuksessa.

Sipilä ylisti myös hallituksensa suunnittelemaa maakuntahallintoa merkittävimpänä aluepoliittisena päätöksenä vuosikymmeniin.

”Maakunnille rakennetaan itsehallinto ja maakunnille siirretään kunnilta ja valtiolta tehtäviä.”

Sipilän ja keskustan aluepolitiikka voi käydä Suomelle kalliimmaksi kuin kaikki ne hyvät asiat, joita hallitus kilpailukyvyn parantamiseksi tekee.

Sipilän ja keskustan näkemys hajauttamisen ja aluepolitiikan hyödyistä joutuu lähivuosina aidosti koetukselle, kun perinteinen teollisuus maakunnissa hupenee, tai on jo huvennut.

Vuoden 2008 jälkeen viidesosa teollisuuden työpaikoista on loppunut. Suomella ei myöskään ole enää Nokian kaltaista veturia, joka kannattelisi vanhoja rakenteita.

Sunnuntain Helsingin Sanomissa metsäyhtiö Stora Enson toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström listasi Sadan vuoden visio -sarjassa maailmaa ravistelevia megatrendejä olevan seitsemän: Ihmisten määrän kasvu, ihmisten muuttaminen kaupunkeihin, digitalisaatio, keskiluokan nousu kehittyvissä maissa, uudet elämäntavat ja maapallon lämpeneminen.

Ihmisten muuttaminen kaupunkeihin ja suurten kaupunkien ja erityisesti pääkaupunkiseudun tiivistyminen voikin olla Suomen kohtalonkysymys.

Kysymys on tällöin ennen kaikkea siitä, missä olosuhteissa poliitikot uskovat tuottavuuden parhaiten kehittyvän.

Suomessa pitkään harjoitetun aluepolitiikan ansiosta samalla pitää ratkaista se, miten talouskasvun kannalta ”väärissä” paikoissa asuvien turvasta huolehditaan niin, että koko kansantalous ei siitä kärsi.

Valtion teknologian tutkimuskeskus VTT julkaisi tammikuussa Asuntotuotantotarve 2040 -tutkimuksensa.

Sen mukaan neljälletoista suurimmalle kaupunkiseudulle tarvitaan yli 760 000 uutta asuntoa vuoteen 2040 mennessä. Muualle Suomeen ei asuntoja tarvita juuri lainkaan.

VTT:n erikoistutkija Terttu Vainion mukaan merkittävin ero aiempaan nähden on asuntotarpeen yhä voimakkaampi keskittyminen suurimmille kaupunkiseuduille.

Kärkevämmin sanoen tutkimuksesta näkee, että Suomessa miljoona asuntoa on väärässä paikassa, koska aluepolitiikan tavoite on ollut Suomessa muu kuin talouskasvu ja ihmisten hyvinvointi.

Sipilän hajauttamispuheiden pohjalla on ehkä lohduttava viesti omalle äänestäjäkunnalle: omien edusta pidetään huolta ja maakuntien oma hallinto tukee aluepolitiikan jatkoa.

Raadollinen kysymys on, uskooko Sipilä itse viestiinsä vai ostaako hän puheillaan kannatusta, jotta voisi tehdä omaa politiikkaansa. Riskinä on se, että jos hajauttaminen ei toimi, kannattajille ja heidän lapsilleen annetaan väärä turvallisuudentunne hajauttamisen hyödyistä. Ja se, että nämä eivät pääse hyödyntämään omia kykyjään täysimääräisesti – kaupungeissa.

Pääministeri Sipilän puhe on ristiriidassa kaupunkitutkijoiden ja talousmaantieteen tutkijoiden valtavirran kanssa, joskaan aluepoliittisessa ja kaupungistumiskeskustelussa asiat eivät koskaan ole mustavalkoisia.

Kaupunkitutkijat lähtevät yleisesti siitä, että sekä tuottavuus ja ideat syntyvät, kun ihmiset ovat tiheässä. Tällöin työnantajat ja työntekijät löytävät paremmin toisensa, ja asunnoista on helpompi päästä käyvällä hinnalla eroon.

Taitavien ihmisten keskittyminen samalle alueelle houkuttelee puolestaan investointeja, ja siitä käynnistyy kasvun kierre.

Tehokkaan tuotannon tutkimussäätiön tilaama Heikki A. Loikkasen ja Seppo Laakson tuore tutkimus Tiivistyvä kaupunkikehitys – Tuottavuuden ja hyvinvoinnin kasvun perusta kertoo osaltaan siitä, miksi kaupungistuminen on tärkeää kansantalouden tuottavuuden sekä harjoitettavan politiikan kannalta.

Kaupunkitaloustieteen emeritusprofessori Loikkasen ja Helsingin yliopiston kaupunkitalouden dosentti Laakson mukaan talouden kasvu ja kaupungistuminen esiintyvät rinnakkain, ja maailman vauraimmissa maissa kaupungistuminen on edennyt pisimmälle.

Suomessakin puolet väestöstä asuu jo seitsemällä suurimmalla kaupunkialueella. Tuotekehitysrahoista nuo alueet käyttivät 82 prosenttia vuonna 2012, tutkimuksesta selviää.

Pääkaupunkiseudun osuus Suomen maapinta-alasta on 0,2 prosenttia. Siellä asuu viidennes väestöstä, joka tuotti 30 prosenttia bruttokansantuotteesta vuonna 2013.

Helsingin seudulla bruttokansantuote asukasta kohti on kaksinkertainen maaseutualueisiin verrattuna.

Ehkä mielenkiintoisin tieto Loikkasen ja Laakson selvityksessä löytyy yksityistä sektoria koskevien tutkimusten yhteenvedosta, jonka tutkijat Rosenthal ja Strange tekivät vuonna 2004.

Tarkoituksena oli tiivistää eri tutkimuksista yhteenveto siitä, miten yritysten läheisyys lisää tuottavuutta. Yhteenvedon mukaan kaupungin koon kaksinkertaistuminen nostaa alueen tuottavuutta 3–8 prosenttia.

Samojen tutkimusten mukaan väestötiheyden kaksinkertaistuminen lisää tuottavuutta keskimäärin viisi prosenttia ja toimialan koon kaksinkertaistuminen alueella lisää sen yritysten tuottavuutta keskimäärin 4,5 prosenttia.

Lukuja on hyvä verrata Sipilän hallituksen tavoittelemaan ”tuottavuusloikkaan”.

Siinä hallitus tavoittelee monin erilaisin keinoin viiden prosentin kilpailukyvyn paranemista työn tuottavuutta parantamalla.

Suurempi loikka voitaisiin saada pelkästään kaupunkikehitystä tiivistämällä.

Sipilän tavoite etsiä kilpailukykyä Suomelle hajauttamisesta vaatii tutkimustiedon valossa tarkempia perusteluita.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Trendit
 • Juha Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

  2. 2

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  3. 3

   Arnold Schwarzenegger oli maailman isoin toimintatähti, joka nousi kuvernööriksi kuin Donald Trump presidentiksi – olemalla menestynyt mies, joka ahdistelee ja kourii naisia häpeilemättä

  4. 4

   Suomalaislapsilta vaaditaan liikaa itsenäisyyttä – Ranskassa pikku koululaisten ei tarvitse viettää iltapäiviään yksin

  5. 5

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  6. 6

   Teslan kohtalonhetket ovat käsillä – Ensimmäiset käyttäjät saavat ”kansan sähköauton” Model 3:n lauantaina

  7. 7

   Tämä viikko teki selväksi, kuinka hankalaa Ruotsia on johtaa nykyisellä tavalla

  8. 8

   Festareiden silmiinpistävät: Hippi-Arto, 65, joka tanssii, vaikka ystävät ovat kuolleet huumeisiin

  9. 9

   Helsingissä liftataan nyt ilman autoa kulkevien ohikulkijoiden matkaan – Näin toimii suomalaiskaverusten kehittelemä Urban Hitchhiking

  10. 10

   Tämä oli nyt tässä, tai sitten ei – Trump vihjasi, että Obamacare voisi vielä kaatua likaisen tempun avulla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  4. 4

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  5. 5

   Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

  6. 6

   Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

  7. 7

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  8. 8

   Yhdysvaltain senaatti kaatoi yhdellä äänellä Obamacaren ”laihan kumouksen” – McCain taas ratkaisijoiden joukossa

  9. 9

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  10. 10

   Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää