Valikko
Politiikka

Jarkko Elorannan valinta SAK:n puheen­johtajaksi varmistui

SAK:n liitot käyvät tänään pyytämässä, että Julkisten ja hyvinvointialojen liiton puheenjohtaja Eloranta suostuisi puheenjohtajaksi SAK:n edustajakokouksessa kesäkuussa. Päivi Niemi-Laine nousee JHL:n väliaikaiseksi puheenjohtajaksi.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan valinta SAK:n uudeksi puheenjohtajaksi on varmistunut. SAK:n Suomen suurin palkansaajien keskusjärjestö. Sillä on noin miljoona jäsentä.

SAK:n liitot kävivät tänään kello 14.30 pyytämässä, että Eloranta suostuisi puheenjohtajaksi SAK:n edustajakokouksessa kesäkuussa. Elorannan ehdokkuuden takana on käytännössä koko SAK:n liittokenttä. Kannattajien joukossa ovat myös muun muassa kuljetusalaa edustava AKT ja Rakennusliitto.

Eloranta suostuu pyyntöön.

”Onhan se hemmetin hieno ja iloinen asia, että luottamusta löytyi näin laajasti SAK:n liittoperheestä, mutta toisaalta aika nöyränä olen luottamuksen ja tehtävän edessä. Edessä ei ole helppo rasti eikä ajat. Iloisella mutta nöyrällä mielellä”, Eloranta sanoo HS:lle heti liittojen käynnin jälkeen.

Eloranta haluaisi SAK:hon nykyistä vahvempaa liittojen välistä yhteistä tekemistä ja liittojen yhteisten resurssien käyttöä. ”Se tavallaan kiehtoo, jos sellaista työtapaa saadaan SAK:hon entistä enemmän.”

”Meidän on haettava näkymää, millainen tulevaisuuden työelämä voisi olla ja on, ja miten palkansaaja siinä pärjää kun erilaisia haasteita tulee esimerkiksi työn epätyypillisyydestä, digitaalisuudesta ja palkkapaineista.”

Eloranta sanoo, että hän uskoo ”kollektiivisen tekemisen voimaan”.

”En pidä itseäni omien näkemysten jyrääjänä vaan sovittelijana ja ratkaisujen hakijana.”

Eloranta saa paljon kehuja muilta liittojohtajilta.

”Jarkolla on suuren ammattiliiton johtajana laaja kokemus ammattiyhdistysliikkeen toiminnasta. SAK saa hänestä puheenjohtajan, joka hallitsee yhteiskuntavaikuttamisen ja joka pystyy johtamaan suurinta keskusjärjestöä menestyksellisesti kohti uusia haasteita”, Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo asiasta iltapäivällä julkaisussa tiedotteessa.

AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen korostaa Elorannan kykyä pitkäjänteiseen työhön.

”Olen vuosien mittaan nähnyt, miten sinnikkäästi hän jaksaa puurtaa, vaikka maali ei olisikaan vielä näkösällä. Tämä ay-työ on usein juuri sellaista, että tulokset näkyvät vasta jopa vuosikymmenten kuluttua. Siksi Jarkon pitkäjänteisyys on kullanarvoinen ominaisuus”, Piirainen sanoo tiedotteessa.

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi oli muiden mukana esittämässä liittojen toiveen. ”Uskon ja tiedän, että Jarkko pystyy kokoamaan tasapuolisesti niin teollisuuden, julkisen sektorin kuin palvelualojenkin näkemykset yhteen. Hän on kokenut kaveri, jolla kuitenkin on vielä kosolti työvuosia edessään”, Harjuniemi sanoo.

Elorannan kanssa lukuisissa neuvotteluissa istunut Kuntatyöantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen sanoo, että Elorannan arvostuksesta kertoo paljon se, kuinka poikkeuksellisen suuren kannatuksen hän saa SAK:ssa.

”Hän on ratkaisuhaluinen, vaikka osaakin puolustaa omiaan. Hän on myös analyyttinen ja rauhallinen neuvottelija”, Jalonen sanoo. ”Hän on kasvanut ison liiton vastuulliseksi johtajaksi, jolla on ollut myös kyky saada oma hallintonsa vaikeiden ratkaisujen taakse.”

Eloranta on ollut jo pitkään ennakkosuosikki, vaikka hän ei ole virallisesti vielä ilmoittautunut ehdokkaaksi kuten ei ole kukaan muukaan.

Elorannan valintaa on vauhditettu sen jälkeen, kun alkoi näyttää siltä, ettei lähinnä SAK:n ja STTK:n liittojen valmistelemaa uutta keskusjärjestöä saada perustetuksi ensi vuoden alkuun mennessä kuten oli tarkoitus. Valmistelusta on irtautunut jo useita STTK:hon kuuluvia liittoja.

Eloranta on ollut keskusjärjestöhankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja.

JHL edustaa laajasti julkisen puolen työntekijöitä. Se on SAK:n toiseksi suurin liitto 225 000 jäsenellään. Jäsenistä 70 prosenttia on naisia. Nykyinen puheenjohtaja Lauri Lyly jäänee eläkkeelle kuten on ollut tarkoitus SAK:n edustajakokouksessa Tampereella kesäkuun alussa.

JHL:n puheenjohtajana Elorannan jälkeen toimii seuraavaan edustajistokokoukseen saakka hallituksen valtuuttamana toimialajohtaja Päivi Niemi-Laine. Syksyllä kokoontuu edustajisto, joka valitsee puheenjohtajan syksyyn 2017 saakka, jolloin JHL:ssa järjestetään seuraavat puheenjohtajavaalit.

JHL:n edustajiston puheenjohtaja Päivi Lilleberg sanoo liittojen tiedotteessa, että Eloranta edistänyt työelämän oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa.

”Hän on tehnyt erinomaista työtä meillä ja nyt työ jatkuu koko SAK:n palveluksessa: kykyä, näkemystä ja osaamista Jarkolla riittää”, Lilleberg sanoo.

Valtiotieteiden maisteri Jarkko Elorantaa kunnioitetaan laajasti SAK:n kentässä. Hän täytti 50-vuotta muutama viikko sitten. Häntä kuvaillaan rauhalliseksi, avoimeksi, keskustelevaksi, innovatiiviseksi ja huumorintajuiseksi. Hän on sosiaalidemokraatti.

Eloranta on syntynyt Naantalissa 1966. JHL:n puheenjohtaja hän on ollut vuodesta 2011. Vuosina 2007–2011 hän oli puheenjohtajan varahenkilö. Ennen JHL:ään hän työskenteli pitkään JHL:n edeltäjässä Kunta-alan ammattiliitto KTV:ssä.

SAK:n hallituksen jäsen hän oli 2007–2011. SAK:n valtuuston puheenjohtajana hän on toiminut vuodesta 2011. SAK:n vaikutusvaltaiseen työvaliokuntaan hän on kuulunut vuodesta 2011.

Maisteriksi hän valmistui Turun yliopistosta 1994. Hänen pääaineensa oli kansainvälinen politiikka ja kansantaloustiede. Syyslukukauden 1992 hän opiskeli Michiganin yliopistossa Yhdysvalloissa. Pro gradu -työnsä hän on tehnyt aiheesta NAFTA Yhdysvaltojen kauppapolitiikassa – uhka vai mahdollisuus monenkeskiselle kauppajärjestelmälle.

Hän on naimisissa. Molemmat lapset ovat aikuisia.

Hän harrastaa mökkeilyä, melontaa ja hiihtoa. Keskeisessä roolissa vapaa-aikana on myös Deutz-merkkinen traktori vuodelta 1958.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • SAK
 • STTK
 • JHL

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  3. 3

   HSTV:n Arka paikka -ohjelma kello 11: Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  4. 4

   Suomalaismiljardööri rikkoi kuljettajan suojatiesääntöä Helsingissä: tuomittiin lähes 80 000 euron sakkoihin

  5. 5

   Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

  6. 6

   Lontoon iskun vuoksi on otettu kiinni seitsemän ihmistä useilla paikkakunnilla – video näyttää tapahtumat Westminsterin sillalla

  7. 7

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  10. 10

   Tuhotyö räjäytti asevarastoja Itä-Ukrainassa, kertoo maan armeija – jopa 20 000 ihmistä evakuoitu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  4. 4

   Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

  5. 5

   Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  6. 6

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  9. 9

   HSTV:n Arka paikka -ohjelma kello 11: Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  10. 10

   Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  6. 6

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

  11. Näytä lisää