Politiikka    |   HS-analyysi

Lokerikot kerrostaloihin ja harvempi kirjeiden jakelu? Posti haluaa hallitukselta tuntuvia helpotuksia

Hallitus on miettinyt myös Postin verkon avaamista kilpailijoille jakelun turvaamiseksi

Posti ajaa tulevaan postilain jatkouudistukseen erilaisia kevennyksiä, jotka helpottaisivat Postin toimintaa, kun postimäärät koko ajan tasaisesti vähentyvät.

Posti haluaa, että sen ei tarvitsisi jakaa kirjelähetyksiä enää viitenä päivänä viikossa, vaan harvempikin tahti riittäisi. Koko maassa säilyisi postinjakelu, mutta kirjeitä jaettaisiin esimerkiksi vain kolmena tai kahtena päivänä viikossa.

Jos tätä niin sanottua yleispalveluvelvoitetta ei vähennetä nykyisestä viidestä päivästä, Posti kertoo ennen pitkää tarvitsevansa lisärahoitusta.

”Lisärahoitus voi tulla joko kuluttajilta tai muilta asiakkailta hinnankorotusten muodossa tai jonkinlaisena valtion tukena”, Posti kertoo lausunnossaan, jonka se on antanut äskettäin postilain tulevasta uudistuksesta.

Lisäksi Posti haluaa kerrostaloihin lokerikot. Nykyisen postilain mukaan kerrostaloissa jaettavat kirjelähetykset on kannettava huoneistokohtaisiin postiluukkuihin, kun muualla Euroopassa käytetään talojen ala-auloissa sijaitsevia lokerikkoja.

Postin mukana lokerikkojakelu alentaisi merkittävästi jakelukustannuksia ja parantaisi jakajien työoloja.

Lisäksi lokerikkoihin voitaisiin ehkä yhdistää pakettien ja ruuan verkkokaupan ostosten jakelua ja lähetysten palautuksia.

Postilain kokonaisuudistus on parhaillaan valmisteltavana liikenne- ja viestintäministeriössä, ja se tulee eduskuntaan ehkä syksyllä.

Postin kannalta kyse on isoista asioista, jopa koko yhtiön tulevaisuudesta. Postin määrä vähenee ennennäkemätöntä vauhtia, kun yritykset, yksityiset ja myös valtio itse siirtyvät sähköisiin lähetyksiin ja asiointiin. Myös sanoma- ja aikakauslehtien jakelumäärät vähenevät.

Pakettien määrä kasvaa verkkokaupan ansiosta, mutta siellä Posti on yksi toimija monien joukossa.

Posti on karsinut kulujaan henkilöstöä vähentämällä ja yrittänyt löytää korvaavaa liiketoimintaa laajenemalla yritysostoin uusille aloille.

Kirjepostin vähentyessä jakelijoille on myös etsitty muuta jaettavaa ja tekemistä. Viime viikolla Posti jo ilmoittikin, että se alkaa tarjota asiakkaille ruohonleikkuuta hiljaisina jakelupäivinä. Aloite oli tullut jakajilta itseltään, jotka ovat syystäkin huolissaan työpaikoistaan.

Yksi vaihtoehto sääntelyn keventämiseksi olisi Postin mielestä myös se, että jakelun laatua saisi heikentää. Posti saisi tinkiä ajasta, jolloin kirjeiden on oltava perillä.

Nyt laissa sanotaan, että kakkosluokan kirjeistä vähintään 95 prosentin on oltava perillä jättöpäivästä lukien toisena arkipäivänä – eli maanantaina jätetyn kirjeen on saavuttava vastaanottajalle keskiviikkona. Ykkösluokan kirjeistä 80 prosentin on oltava perillä seuraavana arkipäivänä.

Postin mielestä etenkin kakkospostissa riittäisi, että se olisi perillä kolmantena tai neljäntenä arkipäivänä jättämisestä, ”sillä kirjepalvelua ei nykyään enää käytetä nopeasti perille tarvittavaan viestintään”.

Posti haluaisi tulevaan postilain uudistukseen myös laajemman mahdollisuuden poiketa jakeluvelvollisuudesta vaikeakulkuisilla saaristo- ja erämaa-alueilla.

Nyt laki määrää, että tällainen poikkeus voi koskea maksimissaan 300:aa taloutta. Postin mielestä sillä pitäisi olla laajempi oikeus olla jakamatta postia päivittäin, jos asiakas asuu vaikeakulkuisten taipaleiden päässä.

Mutta kelpaavatko Postin ideat hallitukselle ja poliitikoille?

Jo nyt postin jakelu on mitä suurimmassa määrin poliittinen kysymys. Poliitikot haluavat säilyttää jakelun koko maassa syrjäkulmia myöten, mieluiten viitenä päivänä viikossa ja mieluiten ilman valtion tukea – ja mieluiten niin, että Posti jatkossakin työllistäisi tuhansia työntekijöitä.

Samaan aikaan hallitus haluaa edistää kilpailua ja on jo ennen postilain isoa remonttia tekemässä siihen pienemmän uudistuksen, jossa Postin kanssa kilpailevien yritysten tuloa markkinoille helpotetaan.

Kun lakimuutos kohtapuoliin tulee voimaan, kirjeitä pääsee jakamaan pelkällä ilmoituksella nykyisen toimilupahakemuksen sijaan.

Kilpailijoille ei tule yleispalveluvelvoitetta, eli Postin kannalta tilanne voi mennä entistä vaikeammaksi. Oppositio aikoo tämän viikon tiistaina äänestää valiokunnassa lakia vastaan ja tehdä siihen vastalauseen, mutta laki menee hallituspuolueiden äänin läpi.

Postissa selvästi pelätään, että hallitus alkaakin lähestyä asiaa toisesta näkökulmasta: postikilpailu avataan täysin, ja yleispalvelun säilyttämiseksi posti pakotetaan avaamaan jakeluverkkonsa kilpailijoille tietyllä säännellyllä hinnalla.

Postin kilpailijat maksaisivat Postille siitä, että se hoitaa perille osan kilpailijoille jätetyistä lähetyksistä. Tätä kokeiltiin Britanniassa niin huonoin tuloksin, että Royal Mail oli mennä nurin.

Hintasäännelty verkonluovutus on ollut yhtenä vaihtoehtona esillä liikenne- ja viestintäministeriön postilakiin liittyvissä suunnitelmissa.

Postilain ison remontin lisäksi myös Postille yhtiönä voi tapahtua paljon, jos omistaja niin haluaa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kiisti viikonloppuna Helsingin Sanomien tiedot, joiden mukaan hallituksen tulevan omistajaohjausstrategian yhteydessä Posti yksityistettäisiin osittain.

Yksityistettävä yhtiö toimisi markkinaehtoisesti. Raskas yleispalveluvelvoite siirrettäisiin erilliseen yhtiöön, jota valtio tukisi budjettivaroista. Sipilän mukaan tiedoissa ei ole pohjaa.

Pohjaa tai ei, Suomen postinjakelun tulevaisuus on joka tapauksessa ratkaistava pian. Hallituksen on samalla päätettävä, mikä rooli Postilla on tässä tulevaisuudessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Posti
 • Kirjeet
 • Valtionyhtiöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

  2. 2

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset henkilöpaperit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  3. 3

   Venäjä vastaa Yhdysvaltain uusiin pakotteisiin: karkottaa diplomaatteja ja sulkee amerikkalaisten loman­viettopaikan

  4. 4

   Helsingissä liftataan nyt ilman autoa kulkevien ohikulkijoiden matkaan – Näin toimii suomalaiskaverusten kehittelemä Urban Hitchhiking

  5. 5

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  6. 6

   Junaid Khan, 15, puukotettiin kuoliaaksi, koska hän syö lihaa – ”pihvilynkkaukset” ovat kesän kuumin puheenaihe Intiassa

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Hippi-Arto, 65, joka tanssii, vaikka ystävät ovat kuolleet huumeisiin

  8. 8

   Suomalaislapsilta vaaditaan liikaa itsenäisyyttä – Ranskassa pikku koululaisten ei tarvitse viettää iltapäiviään yksin

  9. 9

   Trumpin uuden viestintäjohtajan alatyylinen vuodatus vei Valkoisen talon sisäiset riidat uudelle tasolle – haukkui kansliapäällikköä ”skitsoksi” ja uhkasi erottaa kaikki alaisensa

  10. 10

   ”Lapsena silvottu nainen ei välttämättä tiedä, miltä sukuelimien tulisi näyttää” – Britanniassa silpomisesta saa kovan rangaistuksen, Suomessa ei ole edes silpomista koskevaa lakia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset henkilöpaperit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  4. 4

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  5. 5

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  6. 6

   Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

  7. 7

   Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

  8. 8

   Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

  9. 9

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  10. 10

   Yhdysvaltain senaatti kaatoi yhdellä äänellä Obamacaren ”laihan kumouksen” – McCain taas ratkaisijoiden joukossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  11. Näytä lisää