Valikko
Politiikka

Metallin Riku Aalto: Hallitus kasaa esteitä kilpailukykysopimuksen eteen

Aalto ihmetteli Metallin liittokokouksessa työnantajien nihkeää halua neuvotella. ”Meillä on ollut vasta kaksi tapaamista työnantajaliiton kanssa. Heillä tuntuu riittäneen muita kiireitä”, Aalto sanoi.

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto varoittaa maan hallitusta kasaamasta uusia esteitä kilpailukykysopimuksen tielle.

”Hallituksen viimeaikainen käyttäytyminen ei ainakaan ole lisännyt edellytyksiä rakentaville ratkaisuille ja keskustelulle työmarkkinoilla. Päinvastoin”, Aalto sanoi Metalliliiton valtuuston kevätkokouksessa Helsingissä.

Kokous on valtuuston viimeinen tällä liittokokouskaudella.

Aalto viittaa oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps) pari viikkoa sitten esittelemään suunnitelmaan, jolla heikennettäisiin työttömien asemaa ja työttömyysturvaa.

Puheenjohtaja Aalto arvioi, ettei Metalliliiton ja Teknologiateollisuuden välisissä neuvotteluissa välttämättä päästä ratkaisuun ennen Metallin liittokokousta kolmen ja puolen viikon kuluttua.

”Meillä on ollut vasta kaksi tapaamista työnantajaliiton kanssa. Heillä tuntuu riittäneen muita kiireitä”, Aalto sanoi.

”Voin vakuuttaa teille, että neuvottelujemme laahaaminen ei johdu Metalliliitosta. Mutta neuvotteluosapuolellamme, kuten jo sanoin, on ollut muita kiireitä.”

Aallon mukaan neuvotteluaikataulu näyttää siltä, että jos sopimukseen nyt päästäisiin, hyvin todennäköisesti näin tapahtuisi vasta Metallin tämän liittokokouskauden jälkeen.

”Eli ratkaisevan päätöksen meidän osaltamme tekisi uusi liittovaltuusto joskus kesäkuussa. Korostan vielä, että tämä kaikki siis on ison jos-sanan takana.”

Aalto myös toivoi, että ensimmäisenä neuvottelutulokseen pääsisivät ne, jotka ovat suhtautuneet hallituksen toimiin huomattavasti Metalliliittoa vähemmän kriittisesti.

Valtuustossa esiteltiin Metallin tuore suhdannekatsaus. Sen mukaan kovin suuria muutoksia ei vieläkään ole näköpiirissä. Metalliteollisuuden tuotanto pysyy tänä vuonna edellisvuoden tasolla, ja työllisyys supistuu hieman. Ensi vuonnakaan tilanne ei ratkaisevasti helpota.

”Nyt tarvitaan investointeja. Nyt tarvitaan uskoa tulevaisuuteen. Tarvitaan tekoja yrityksiltä, ei pelkkiä vaatimuksia ja valitusta ay-liikkeen suuntaan. Olemme tietenkin pitkälle riippuvaisia kansainvälisestä kysynnästä, mutta omin voiminkin voidaan tehdä paljon. Vähin, mitä voimme odottaa, on se, että emme tärvele vientimahdollisuuksiamme kotimaisin toimin”, Aalto sanoi.

Aalto sanoo varauksin, että Metallin valtuusto kokoontuu nyt viimeistä kertaa tällä liittokokouskaudella.

”Maan hallitus on ihan viime päiviinkin asti kehitellyt uusia aloitteita ja heikennyksiä siihen tahtiin, että nopeaakin reagointia on tarvittu ja tarvitaan. Mutta ehkä voimme tarvittaessa ottaa kantaa näihin sitten liittokokouksessamme, joka alkaa siis jo kolmen ja puolen viikon kuluttua.”

Aalto muistuttaa, että Metalliliitossa kilpailukykysopimuksen hyväksyminen neuvottelujen pohjaksi oli vaikeaa.

”Uskon, ettei päätöksemme olisi syntynyt ilman neuvotteluille asetettuja tiukkoja reunaehtoja. Ehdot ovat olleet näkyvästi julkisuudessa, mutta kertaan vielä keskeiset ehtomme. Maan hallituksen on ensinnäkin täytettävä kilpailukykysopimuksen kaikki reunaehdot pilkulleen. Tämä tarkoittaa muun muassa pakkolaeista ja 1,5 miljardin leikkauksista sekä veronkorotuksista luopumista. Hallituksen on myös toteutettava hallitusohjelmassa mainitut veronkevennykset.”

Muut Metallin neuvotteluehdot liittyivät muun muassa paikalliseen sopimiseen, työaikaratkaisuun sekä siihen, että myös työnantajille on asetettava sopimukseen liittyviä investointivelvoitteita.

”Meidän näkökulmastamme katsellen vuosityöajan 24 tunnin pidennys on hyvin vaikea asia. Samoin kriisilausekkeen sisällyttäminen sopimuksiin hiertää varmasti. Hieman ihmetellen olen seurannut, miten yrittäjäjärjestöissä itketään sitä, ettei paikallisessa sopimisessa muka edetä tarpeeksi”, Aalto sanoo.

”Eikö se, että järjestäytymättömille työnantajille annetaan samat oikeudet paikalliseen sopimiseen kuin järjestäytyneillekin, ole mitään? Sehän on aivan valtava harppaus suomalaisessa työelämässä”, hän sanoo.

”Mutta tietenkin, jos työehtosopimusten romuttaminen sitä kautta, että niiden alittaminen olisi vain ilmoitusasia työnantajalta, oli tavoitteena, kieltämättä siinä yrittäjät taisivat hieman epäonnistua. Mutta myöntääkö kukaan tällaista edes tavoitelleensa?”

Aalto sanoo Metallin lähteneen neuvotteluihin katsomaan, mitä tätä kautta on saavutettavissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kilpailukykysopimus
 • Metalliliitto

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  2. 2

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  3. 3

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  6. 6

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  7. 7

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  8. 8

   Suomalaisyritysten avuksi tulossa uusi organisaatio – hallitus yhdistämässä Tekesin ja Finpron

  9. 9

   Selvitys: Euroopan suurimmat pankit kätkevät miljardeja veroparatiiseihin – listalla mukana myös Nordea

  10. 10

   Perusterveestä Kaisa Tolosesta, 52, tuli sairas työtön kuudessa vuodessa: ”Tulevaisuuteni jäi Mikkolan kouluun”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  2. 2

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  8. 8

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Useiden satojen tuhansien eurojen vahingot”

  9. 9

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  10. 10

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää