Valikko
Politiikka

Väyrysen aloite eurojäsenyydestä nostatti keskustelun eduskunnassa – perussuomalaisilta tukea kansan­äänestykselle

Paavo Väyrysen käynnistämä kansalaisaloite saapui eduskuntaan.

Selvityksen tekeminen euro­alueeseen kuulumisen hyödyistä ja haitoista sai kannatusta eduskunnassa torstai-iltana. Kansanäänestystä kannattivat eduskunnassa perussuomalaisten kansanedustajat.

Käsittelyssä oli europarlamentaarikko Paavo Väyrysen (kesk) käynnistämä kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa.

Aloitteen mukaan äänestyksen yhteydessä pitäisi kertoa avoimesti jäsenyyden tähänastiset vaikutukset ja tulevaisuuden uhat ja riskit. Kun Suomi päätti rahaliittoon osallistumisesta 1998, aloitteen allekirjoittajien mukaan jäsenyys esiteltiin pelkästään myönteisessä valossa.

”Suomi on kärsinyt jäsenyydestään euroalueessa enemmän kuin useimmat muut jäsenmaat.”

Muun muassa Satu Hassi (vihr) ja Pia Viitanen (sd) sanoivat allekirjoittajista poiketen, että ongelmat olivat esillä jo ennen liittymistä.

”Suomessa jäsenyyden vaikutuksia pohdittiin monipuolisesti ennen päätöksentekoa”, sanoi Viitanen.

”Ero eurosta olisi hyppy tuntemattomaan.”

”Kansanäänestyksen aika olisi ollut ennen liittymistä. Eurosta eroaminen ei nyt helpottaisi, vaan pahentaisi ongelmia”, Hassi sanoi.

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi sanoi, että kansanäänestys olisi oikeutettu silloin, jos valtionjohto päätyisi eurosta eroamisen kannalle.

”Juha Sipilän hallitus ei ole ehdottanut eroa, siksi kansalaisaloitteessa ehdotettuun kansanäänestykseen ei ole perusteita.”

Vasemmistoliitto oli hyvin kriittinen valuuttaunionille. Hanna Sarkkinen piti valitettavana, että aikanaan ei järjestetty kansanäänestystä. ”Suomen liittyminen oli virhe. Euromaat ovat liian erilaisia, isot maat määrittelevät euron säännöt”, hän sanoi.

Sarkkinen epäili olisiko kuitenkaan mielekästä järjestää äänestystä vain Suomessa. ”Yksipuolinen euroero olisi valtava poliittinen ja taloudellinen riski. Jos euroa ei saa korjattua, sen hallittu purkaminen on ainoa viisas ratkaisu.”

Useat edustajat myönsivät, että euro on vienyt rahapolitiikan pois Suomen talouspolitiikan keinovalikoimista. Devalvaation mahdollisuutta ei ole.

Hyödyksi katsottiin alhaiset korot.

Yhteisvastuullista talousunionia kukaan ei halunnut.

Vaikka rahaliiton hyötyjen ja haittojen laskeminen todettiin liki mahdottomaksi, sen selvittäminen sai kannatusta.

”Kd kannattaa perusteellista selvitystä eurossa pysymisen hyödyistä ja haitoista ja eroamisen kustannuksista. Hallituksen on valmistauduttava mahdolliseen Britannian eroon EU:sta ja euroalueen hajoamiseen ja laskelmien tekemiseen näiden vaikutuksista”, sanoi Peter Östman (kd).

”Suomen on varauduttava erilaisiin mahdollisuuksiin. Jos aloite ei johda kansanäänestykseen, on tehtävä virallinen arviointi euron vaikutuksista ja toimista, jotka pannaan toimeen jos rahaliitto uhkaa hajota”, sanoi Simon Elo (ps).

Elo antoi tukensa kansalaisten oikeudelle ilmaista mielipiteensä.

”Suomen jäsenyyteen sisältyy epävarmuuksia. Olisi syytä kysyä neuvoja kansalta”, muiden maussa ryhmätoveri Vesa-Matti Saarakkala säesti.

Sari Essayah (kd) sanoi, että jos EU:ssa tapahtuu harppaus kohti rahaunionia, silloin olisi kysyttävä kansan mielipidettä.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) puolusti hallituksen linjaa: Eroaminen ­EMU:sta olisi erittäin haitallista Suomen taloudelle.

Stubbin mukaan Suomen kansainvälinen asema heikentyisi, euromääräiset sopimukset – velat ja kauppasopimukset – heiluisivat kurssien mukaan ja korot lähtisivät nousuun.

Erossa olisi enemmän miinuksia kuin plussia, sanoi Stubb.

”Ero olisi epävarmuustekijä, toiseksi Suomen on tärkeää olla mukana kehittämässä EU:ta ja euroaluetta ja kolmanneksi en näe mahdollisuutta että EU ottaisi yhtäkkiä askeleen kohti liittovaltiojärjestelmää”.

Kansalaisaloitteen tavoitteena oli herättää keskustelua rahaunionin hyödyistä ja haitoista ja siinä se onnistui.

Kansalaisaloite lähetettiin perustuslakivaliokuntaan, joka tekee asiasta esityksen. Sitten asia palaa täysistuntoon päätettäväksi.

Euroon liittymisestä tiedonanto

 Suomessa on järjestetty neuvoa antava kansanäänestys vain kaksi kertaa.

 Kieltolain lopettamisesta äänestettiin vuonna 1931 ja Euroopan unioniin liittymisestä vuonna 1994.

 Rahaunioniin eli yhteisvaluutta euroon siirtymisestä ei järjestetty kansanäänestystä, vaan Paavo Lipposen (sd) hallitus antoi siitä 1998 tiedonannon eduskunnalle.

 Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk) käynnisti kansalaisaloitteen, jossa esitetään kansanäänestyksen järjestämistä euroalueeseen kuulumisesta.


Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  2. 2

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  3. 3

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  4. 4

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  5. 5

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  6. 6

   Muuttaako Nordea Suomeen? Pääkonttorista voisi olla enemmän haittaa kuin imagohyötyä

  7. 7

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  8. 8

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  9. 9

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  10. 10

   ”Tilanne on osittain lähtenyt lapasesta Helsingin kouluissa” – Lisää kuria kouluihin, vaativat oikean laidan ehdokkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  3. 3

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  4. 4

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  5. 5

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  6. 6

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  7. 7

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  8. 8

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  9. 9

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  10. 10

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää