Valikko
Politiikka

Nato-selvitys varoittaa Venäjän reaktioista – ilmoitus vaaratilanteen päättymisestä kevensi tiedotustilaisuuden tunnelmaa

Uunituore Nato-selvitys arvioi, että Suomelle toivottavinta on hakea Nato-jäsenyyttä yhdessä Ruotsin kanssa. Jäsenyys kasvattaisi vuosibudjettia runsaat 700 miljoonaa euroa.

Ulkoministeriön nimittämä asiantuntijaryhmä luovutti Nato-selvityksensä ulkoministeri Timo Soinille (ps) tänään perjantaina kello 15.30.

Suomen pitäisi päättää mahdollisesta Nato-jäsenyydestä yhdessä Ruotsin kanssa. Venäjän reaktiot Suomen Nato-jäsenyyteen voivat kuitenkin olla arvaamattoman tylyt sekä sotilaallisesti, taloudellisesti ja kauppapoliittisesti, asiantuntijaryhmän Nato-selvitys tiivistää.

”Elämme kovemmassa ja haavoittuvaisemmassa maailmassa. Suomen tulee tulla toimeen hyvin erilaisen Venäjän kanssa kuin vaikkapa 20 vuotta sitten”, Nato-työryhmän edustajana selvityksen Soinille ojentanut François Heisbourg sanoi.

Ulkoministeriön tilaama asiantuntijaryhmä ei ota kantaa Nato-jäsenyyden puolesta tai sitä vastaan. Noin 60-sivuinen raportti henkii silti enemmän Nato-myönteisyyttä.

”Jos Suomi liittyisi Natoon, Venäjän reaktio tulisi olemaan voimakas”, Heisbourg sanoi.

Kesken Heisbourgin kiitospuheen tiedotustilaisuus keskeytyi automaattikuulutuksella: ”Ilmoitettu vaaratilanne on päättynyt”. Se sai paikalla olleet puhkeamaan spontaaniin nauruun. Kun Soini käänsi ilmoituksen viestin Heisbourgille, myös häntä alkoi tilanteen koomisuus nauraa.

”Elämme todellakin arvaamattomassa maailmassa”, Heisbourg totesi.

Tiedotustilaisuuden ja kysymysosuuden välissä kerrottiin, että aiemmin kuultu ilmoitus johtui teknisestä ongelmasta eikä esimerkiksi tulipalon vaaraa ollut.

Nato-selvityksestä sovittiin jo hallitusohjelmassa. Ulkoministeriö asetti nelihenkisen Nato-työryhmän tammikuun lopulla.

”Haluan kiittää tätä työryhmää erinomaisen hyvin tehdystä työstä”, Soini sanoi kiitospuheensa aluksi.

Soini muistutti myös, ettei ulkoministeriö ole antanut työryhmälle minkäänlaista poliittista ohjeistusta selvityksen tekoon.

”Asiantuntijan ovat käsitelleet raportissa kattavasti kaikki ne näkökulmat, joita Nato-jäsenyys toisi tullessaan”, Soini sanoi.

Selvitys on Soinin mukaan riippumattoman asiantuntijaryhmän valistunut näkemys, ja hallituksen kanta muodostuu parhaillaan tekeillä olevassa ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteossa, joka tullaan aikanaan esittelemään eduskunnalle.

”Tästä on sitä tehtäessä merkittävä apu”, Soini sanoi.

Soini muistutti myös, että ”tässä tehdään nyt arviota, ei tässä olla hakemusta mihinkään jättämässä.”

Ryhmään nimettiin Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen, muun muassa Suomen Moskovan-suurlähettiläänä toiminut René Nyberg, Ruotsin entinen Helsingin-suurlähettiläs Mats Bergquist sekä selvityksen esitellyt ranskalainen, kansainvälisen politiikan tutkija ja diplomaatti Heisbourg.

Työryhmän toimeksiantona on ollut arvioida, mitä Nato-jäsenyys Suomelle tarkoittaa.

Raportin mukaan Suomi on ulko-ja turvallisuuspoliittisen uudelleen arvioinnin edessä. Nato-jäsenyys ei merkitsisi silti merkittävää poikkeamaa Suomen asevelvollisuuteen perustuvasta puolustusjärjestelmästä.

Selvitys korostaa, että Suomi on länsimaa ja eurooppalainen ulottuvuus on osa Suomen identiteettiä.

Venäjä on puolestaan arvaamaton naapuri, eikä Suomi voi raportin mukaan jäädä sen oletuksen varaan, että lähitulevaisuudessa syntyisi yhteiseurooppalainen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka.

Asiantuntijat linkittävät Suomen Nato-ratkaisun yhteen Ruotsin kanssa.

Syventyneen pohjoismaisen yhteistyön jatkeeksi Suomelle toivottavinta olisi selvityksen mukaan yhteispäätös Nato-jäsenyyden hakemisesta.

Jos Ruotsi jäsenyyttä hakisi, Suomi jäisi hankalaan välitilaan, eristyksiin ja suojattomaksi sotilaallisesti harmaalle alueelle.

Se, että Suomi hakisi jäsenyyttä ja Ruotsi ei, on käytännössä mahdoton asetelma.

”Nato-jäsenyydestä ei ole puhuttu kummassakaan maassa vastaavalla vakavuudella sitten kylmän sodan päättymisen”, raportti huomauttaa.

Työryhmä arvioi, että Venäjä pyrkii kuitenkin estämään Suomen tai Ruotsiin aikeet liittyä Natoon.

Venäjän kasvanutta uhkakuvaa Nato-selvitys ruotii poikkeuksellisen avoimesti.

”Venäjän poliittiset ja taloudelliset reaktiot olisivat voimakkaita, jopa tylyjä, etenkin siirtymävaiheessa. Vaikkei se turvautuisi varsinaiseen voimankäyttöön, on vaikea ennustaa, millaisiin erityisiin vastatoimiin Venäjä ryhtyisi.”

Nato-jäsenyydestä Suomi saisi Venäjää vastaan pelotteen ja pidikkeen, sillä Suomi pääsisi viidennen artiklan turvatakuiden piiriin.

Toisaalta Naton välitön raja Venäjän kanssa kaksinkertaistuisi ja Suomi olisi rajamaa.

”Jäsenyys myös johtaisi todenäköisesti määrittelemättömäksi ajaksi vakavaan kriisiin Venäjän kanssa”, raportti ennakoi.

Työryhmä ei silti usko, että kriisistä seuraisi välttämättä avoin konflikti Suomen kanssa, koska seurauksena olisi konflikti Naton kanssa.

Raportti häivyttää myös Natoon liitettyjä mielikuvia.

”Nato ei suinkaan toimi Yhdysvaltain käsikassarana. Nato ei ole myöskään sotakoneisto”, raportti kirjoittaa.

Työryhmä uskoo, että Suomi voisi ottaa Nato-velvoitteista ”kevennetyn” version Norjan tapaan.

Se tarkoittaa, että Suomi voisi pidättäytyä ottamasta maaperälleen ydinaseita ja ulkomaisia tukikohteita.

Raportti myös uskoo, että Suomi ja Ruotsi voisivat Naton lähikumppanimaina päästä tarvittaessa nopeastikin Nato-jäseneksi.

Järjestöllä on siihen niin sanottu pikakaista, fast track-menettely.

Pikakaista ei saisi työryhmän mukaan kuitenkaan syrjäyttää vaateita demokraattisesta päätöksenteosta.

Epäselväksi teksti silti jättää, pitäisikö jäsenyydestä järjestää kansanäänestys vai ei.

”Ruotsalaisen järjestelmän mukaisesti kansanäänestys on luonnollisen osa liittymisprosessia. Suomen osalta on epävarmaa, miten asia etenisi.”

Kansanäänestyksen ongelma on se, miten kysymys muotoillaan, koska se vaikuttaa väistämättä lopputulokseen.

”Jos neuvottelujen lopputuloksesta päätettäisiin järjestää kansanäänestys, siitä pitäisi säätää erityislaki”, raportti arvioi.

Mahdollisen Nato-jäsenyyden hintalappua on työryhmä myös laskenut. Nykyistä vuosibudjettia pitäisi kasvattaa noin 730 miljoonaa euroa.

”Suomen 2,69 miljardin euroonpuolustusbujdetti edustaa 1,3 prosenttia bruttokansantuotteesta (bkt). Oman arvioimme mukaan summa nousee 3,41 miljardia euroon, 1,64 prosenttiin bkt:stä Nato määritelmien perusteella”, työryhmä laskee.

Jäsenyys on raportin mukana käytännössä peruuttamaton päätös.

Raportin kieliasu on paikoin hämmentävän koristeellista.

”Venäjä ei ole sinut itsensä, eikä ympäröivän maailman kanssa”, raportti esimerkiksi kirjoittaa.

Raportti viljelee tekstissä myös lukuisia saksalaisilmaisuja. Taustalla on HS:n tietojen mukaan Nybergin saksankielen harrastus

Viimeksi Nato-jäsenyyden merkitystä arvioitiin ulkoministeriön toimeksiannosta edellisen kerran kymmenisen vuotta sitten, vuonna 2007 suurlähettiläs Antti Sierlan raportissa.

Helsingin Sanomat näyttää Nato-selvityksen luovutustilaisuuden suorana lähetyksenä osoitteessa HS.fi/hstv.

Arvio on kokonaisuudessaan ladattavissa ulkoministeriön verkkosivuilta tämän linkin kautta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nato
 • Maanpuolustus
 • Venäjä
 • Jukka Hiiro

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  2. 2

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  3. 3

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  4. 4

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  5. 5

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  6. 6

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  7. 7

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  8. 8

   USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

  9. 9

   Nuori mies kuoli kaahattuaan poliisia karkuun yli kahta sataa Pohjois-Karjalassa

  10. 10

   Minskiin suunnitteilla tänään suurmarssi – työttömien ”parasiittiveron” synnyttämät mielenosoitukset jatkuvat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  3. 3

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  4. 4

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  5. 5

   Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-joukot – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

  6. 6

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  7. 7

   Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

  8. 8

   Näin lähtee Jopo hävyttömän varkaan mukaan helsinkiläisnaisen kotipihasta – ”Toivottavasti tämä toimii muille opetuksena”

  9. 9

   Yli sata laskua ilman kauppakuitteja – Helsingissä vanhuksia ilman ruokaa jättänyt Servea lähetti edunvalvojalle epäselviä laskuja

  10. 10

   USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kerrostalo ahdistaa omakoti­asukkaita Vantaalla – ”Jos kyseessä olisi perheasuntoja, asukkaat eivät varmaankaan vastustaisi niin paljon”
  3. Minskiin suunnitteilla tänään suurmarssi – työttömien ”parasiittiveron” synnyttämät mielenosoitukset jatkuvat
  4. Sadat miljoonat kuluttajat käyttävät Huhtamäen pakkauksia – ”Olemme tavallaan 20–30 vuotta kilpailijoita edellä”
  5. Päivänpolitiikan likainen peli – tanskalainen Vallan linnake on nyt ladattavissa ilmaiseksi HS Kirjastosta
  6. JSN joutui median oman poikkeuksellisen arvostelun kohteeksi, jäsenten taustojakin repostellaan – Mitä siitä pitäisi ajatella?
  7. Tunti sitten
  8. Ministeri Vehviläinen hallituksen työtaakasta Studio Kulmapöydässä: ”Taloudellisella nousukaudella oli paljon helpompaa”
  9. Puolueet haluavat tarjota jotain jokaiselle mutta erojakin löytyy – Katso HS:n hakukoneella, mitä puolueet sinulle lupaavat
  10. Suomalainen Jeri Sopanen taisteli Kuuban vallankumouksessa, seilasi Jacques Cousteaun kanssa ja teki kansainvälisesti palkitun elokuvauran – kotimaassaan hän jäi täysin tuntemattomaksi
  11. Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa
  12. Japanin eteläisin pääsaari Kyushu tarjoaa patikointia tulivuorilla ja nautiskelua kylpylöissä
  13. Näytä lisää