Valikko
Politiikka    |   HS-Analyysi

Orpon ehdokkuus siirtäisi Stubbin haastajan paikalle

Kokoomuksen puheenjohtajakisaa on käyty jo kuukausikaupalla – ensin kulisseissa, sitten julkisesti – mutta vasta Orpon osallistuminen kisaan kajauttaisi todellisen lähtölaukauksen, kirjoittaa HS:n politiikan ja talouden toimituksen esimies Piia Elonen.

SisäministeriPetteri Orpo kertoi perjantaina, että hän harkitsee kokoomuksen puheenjohtajakisaan lähtemistä.

Orpon on nostanut ministeriksi puheenjohtaja Alexander Stubb, eikä istuva ministeri lähde kevyin perustein haastamaan omaa pomoaan – edes harkinta-asteella.

Aikaisemmin Orpo on sanonut, ettei lähde viivalle Stubbin kanssa. Perjantainen kanta on siis selvä muutos aiempaan.

Jos Orpo tietäisi, ettei lähde, ei hän myöskään väittäisi harkitsevansa. Politiikan kielellä harkitsemisen voi siis hyvinkin tulkita niin, että Orpo todella on lähdössä mukaan kokoomuskisaan.

Orpon lähteminen mukaan puheenjohtajakamppailuun muuttaisi pelitilanteen täysin.

Kokoomuksen puheenjohtajakisaa on käyty jo kuukausikaupalla – ensin kulisseissa, sitten julkisesti – mutta vasta Orpon osallistuminen kisaan kajauttaisi todellisen lähtölaukauksen.

Nykyisellä puheenjohtajalla on vakavat heikkoutensa, mutta myös selvät vahvuutensa.

Stubbin tähänastisilla haastajilla ei ole ollut sellaisia vahvuuksia, joilla he voisivat tosissaan kisata Stubbia vastaan. Elina Lepomäki veisi kokoomuksen liian marginaaliin, Harry Harkimoa taas ei missään vaiheessa ole otettu ihan tosissaan.

On pidetty selvänä, että tästä kolmikosta valituksi tulisi kuitenkin Stubb – kaikesta kritiikistä huolimatta. Harkimo on julkisuuden lemmikki – mutta niin oli Stubbkin. Jotain on varmasti otettu opiksi.

Orpon lähtö mukaan muuttaisi tilanteen täysin toiseksi. Hän olisi vihdoin vakavasti otettava ehdokas, jolla on todelliset mahdollisuudet voittaa Stubb.

Oikeastaan olisi vähättelyä kutsua Orpoa ensimmäiseksi todelliseksi haastajaksi – Orpon ehdokkuus nimittäin siirtäisi Stubbin haastajan asemaan.

Stubb on katsonut tarkalla silmällä Jutta Urpilaisen virheitä Sdp:n kahden vuoden takaisessa kisassa. Silloin istuva puheenjohtaja hävisi haastajalle. Tästä syystä Stubb aikoo taistella tosissaan ja käydä kunnon kampanjan. Urpilainen hävisi puoluepolitiikassa kokemattomalle Antti Rinteelle, mutta Stubbilla olisi vastassaan vielä kovempi iskijä: erittäin kokenut ja suosittu poliitikko.

Orpon voitto puheenjohtajakisassa näyttääkin todennäköiseltä, jos ja kun hän lähtee ehdolle. Hän on vahvemmilla kuin istuva puheenjohtaja.

Orpo on ollut pitkään nosteessa. Häntä povattiin puheenjohtajakisaan jo viime kierroksella.

Hän on hoitanut hommansa hyvin. Hän on onnistunut työllään ja persoonallaan hankkimaan laajasti tukijoita, mutta ei vihamiehiä.

Vahvuus on sekin, että hän on Turusta ja Varsinais-Suomen vaalipiiri on aina ollut kokoomukselle tärkeä.

Jan Vapaavuoren ja Paula Risikon rasitteena on, että he ovat molemmat jo kerran hävinneet Stubbille puheenjohtajaäänestyksessä. Orpolla tätä säröä ei ole.

Stubbilla ei myöskään ole enää sitä vahvuutta, jonka avulla hän tuli valituksi kokoomuksen johtoon kaksi vuotta sitten. Stubbin uskottiin olevan ehdokkaista juuri sen, jonka avulla voitetaan vaaleja.

Stubb on vetänyt jo yhdet vaalit ja ne kokoomus hävisi. Stubb on siis jo ehtinyt osoittaa, ettei hänen henkilökohtainen suosionsa siirry puolueen ääniksi. Jos parempi ehdokas löytyy, ei Stubbin pitämiseen ole erityisen vahvoja syitä.

Orpolla suosiota riittää. Hän on saanut yli puoluerajojen kiitosta työstään. Hän on hoitanut kokoomuksessa kaikkein vaativimpia projekteja kuten maahanmuuttoa, sotea ja kilpailukykysopimusta. Hänen osaamisensa on kunnossa.

Kun HS kysyi lukijoiltaan ministerien onnistumisesta, Orpo sai parhaat arviot.

Orpon lähtöä ehdolle on aikaisemmin pidetty epätodennäköisenä, sillä hän on Stubbin ministeri ja hänellä on paineet pysyä lojaalina Stubbille.

Toisaalta jos laajat rintamat haluavat hänen ehdokkaaksi, hänellä on paineita olla lojaali myös puolueelle.

Jos Orpo lähtisi kisaan häviämään, hänen tilanteensa hallituksessa Stubbin alaisuudessa kävisi tukalaksi puheenjohtajan haastamisen jälkeen.

Ja jos ja kun hän voi laskea sen varaan, että voittaa kisan, lojaaliusongelmat katoavat valinnan jälkeen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • HS-Analyysi
 • Kokoomus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  4. 4

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  5. 5

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  6. 6

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  7. 7

   Jos alamme tuomita ihmisiä vastenmielisten mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  8. 8

   Maapallo lämminnyt ennätyskuumaksi – Suomen pitäisi tehdä muutakin kuin kiukutella hiilinielujen laskentatavasta

  9. 9

   Ilmainen itse jonotettu ämpäri on suomalainen unelma, ja niitä valmistetaan Vanttilassa – ”Me olemme syypäitä tähän hullutukseen”

  10. 10

   Leena Mörttinen alkaa vartioida rahoitus­markkinoita ja toivoo, ettei euro koskaan hajoa – ”Kriisit vain työntävät meitä oikeaan suuntaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  3. 3

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  4. 4

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  5. 5

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  6. 6

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  9. 9

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  10. 10

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista
  3. Leena Mörttinen alkaa vartioida rahoitus­markkinoita ja toivoo, ettei euro koskaan hajoa – ”Kriisit vain työntävät meitä oikeaan suuntaan”
  4. Puutavarajuna törmäsi kiskoille jumittuneeseen autoon Pieksämäellä
  5. Tunti sitten
  6. Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”
  7. Ilmainen itse jonotettu ämpäri on suomalainen unelma, ja niitä valmistetaan Vanttilassa – ”Me olemme syypäitä tähän hullutukseen”
  8. Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?
  9. Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille
  10. 2 tuntia sitten
  11. Rasvakattilassa posahtanut keitos toi tulipalloja helsinkiläisen pariskunnan asuntoon – Paineisku hajotti ikkunat ja oven
  12. Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen
  13. Maapallo lämminnyt ennätyskuumaksi – Suomen pitäisi tehdä muutakin kuin kiukutella hiilinielujen laskentatavasta
  14. Näytä lisää