Valikko
Politiikka    |   HS-Analyysi

Orpon ehdokkuus siirtäisi Stubbin haastajan paikalle

Kokoomuksen puheenjohtajakisaa on käyty jo kuukausikaupalla – ensin kulisseissa, sitten julkisesti – mutta vasta Orpon osallistuminen kisaan kajauttaisi todellisen lähtölaukauksen, kirjoittaa HS:n politiikan ja talouden toimituksen esimies Piia Elonen.

SisäministeriPetteri Orpo kertoi perjantaina, että hän harkitsee kokoomuksen puheenjohtajakisaan lähtemistä.

Orpon on nostanut ministeriksi puheenjohtaja Alexander Stubb, eikä istuva ministeri lähde kevyin perustein haastamaan omaa pomoaan – edes harkinta-asteella.

Aikaisemmin Orpo on sanonut, ettei lähde viivalle Stubbin kanssa. Perjantainen kanta on siis selvä muutos aiempaan.

Jos Orpo tietäisi, ettei lähde, ei hän myöskään väittäisi harkitsevansa. Politiikan kielellä harkitsemisen voi siis hyvinkin tulkita niin, että Orpo todella on lähdössä mukaan kokoomuskisaan.

Orpon lähteminen mukaan puheenjohtajakamppailuun muuttaisi pelitilanteen täysin.

Kokoomuksen puheenjohtajakisaa on käyty jo kuukausikaupalla – ensin kulisseissa, sitten julkisesti – mutta vasta Orpon osallistuminen kisaan kajauttaisi todellisen lähtölaukauksen.

Nykyisellä puheenjohtajalla on vakavat heikkoutensa, mutta myös selvät vahvuutensa.

Stubbin tähänastisilla haastajilla ei ole ollut sellaisia vahvuuksia, joilla he voisivat tosissaan kisata Stubbia vastaan. Elina Lepomäki veisi kokoomuksen liian marginaaliin, Harry Harkimoa taas ei missään vaiheessa ole otettu ihan tosissaan.

On pidetty selvänä, että tästä kolmikosta valituksi tulisi kuitenkin Stubb – kaikesta kritiikistä huolimatta. Harkimo on julkisuuden lemmikki – mutta niin oli Stubbkin. Jotain on varmasti otettu opiksi.

Orpon lähtö mukaan muuttaisi tilanteen täysin toiseksi. Hän olisi vihdoin vakavasti otettava ehdokas, jolla on todelliset mahdollisuudet voittaa Stubb.

Oikeastaan olisi vähättelyä kutsua Orpoa ensimmäiseksi todelliseksi haastajaksi – Orpon ehdokkuus nimittäin siirtäisi Stubbin haastajan asemaan.

Stubb on katsonut tarkalla silmällä Jutta Urpilaisen virheitä Sdp:n kahden vuoden takaisessa kisassa. Silloin istuva puheenjohtaja hävisi haastajalle. Tästä syystä Stubb aikoo taistella tosissaan ja käydä kunnon kampanjan. Urpilainen hävisi puoluepolitiikassa kokemattomalle Antti Rinteelle, mutta Stubbilla olisi vastassaan vielä kovempi iskijä: erittäin kokenut ja suosittu poliitikko.

Orpon voitto puheenjohtajakisassa näyttääkin todennäköiseltä, jos ja kun hän lähtee ehdolle. Hän on vahvemmilla kuin istuva puheenjohtaja.

Orpo on ollut pitkään nosteessa. Häntä povattiin puheenjohtajakisaan jo viime kierroksella.

Hän on hoitanut hommansa hyvin. Hän on onnistunut työllään ja persoonallaan hankkimaan laajasti tukijoita, mutta ei vihamiehiä.

Vahvuus on sekin, että hän on Turusta ja Varsinais-Suomen vaalipiiri on aina ollut kokoomukselle tärkeä.

Jan Vapaavuoren ja Paula Risikon rasitteena on, että he ovat molemmat jo kerran hävinneet Stubbille puheenjohtajaäänestyksessä. Orpolla tätä säröä ei ole.

Stubbilla ei myöskään ole enää sitä vahvuutta, jonka avulla hän tuli valituksi kokoomuksen johtoon kaksi vuotta sitten. Stubbin uskottiin olevan ehdokkaista juuri sen, jonka avulla voitetaan vaaleja.

Stubb on vetänyt jo yhdet vaalit ja ne kokoomus hävisi. Stubb on siis jo ehtinyt osoittaa, ettei hänen henkilökohtainen suosionsa siirry puolueen ääniksi. Jos parempi ehdokas löytyy, ei Stubbin pitämiseen ole erityisen vahvoja syitä.

Orpolla suosiota riittää. Hän on saanut yli puoluerajojen kiitosta työstään. Hän on hoitanut kokoomuksessa kaikkein vaativimpia projekteja kuten maahanmuuttoa, sotea ja kilpailukykysopimusta. Hänen osaamisensa on kunnossa.

Kun HS kysyi lukijoiltaan ministerien onnistumisesta, Orpo sai parhaat arviot.

Orpon lähtöä ehdolle on aikaisemmin pidetty epätodennäköisenä, sillä hän on Stubbin ministeri ja hänellä on paineet pysyä lojaalina Stubbille.

Toisaalta jos laajat rintamat haluavat hänen ehdokkaaksi, hänellä on paineita olla lojaali myös puolueelle.

Jos Orpo lähtisi kisaan häviämään, hänen tilanteensa hallituksessa Stubbin alaisuudessa kävisi tukalaksi puheenjohtajan haastamisen jälkeen.

Ja jos ja kun hän voi laskea sen varaan, että voittaa kisan, lojaaliusongelmat katoavat valinnan jälkeen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • HS-Analyysi
 • Kokoomus

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  2. 2

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  3. 3

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  4. 4

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  5. 5

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  6. 6

   Kananmuna on nyt trendiruokaa – tutkimukset korostavat terveellisyyttä, ja suomalaisia vaivaavan kolesteroli­herkkyyden voi testata helposti

  7. 7

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  10. 10

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  5. 5

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  6. 6

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  7. 7

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää