Valikko
Politiikka

SAK:n Lauri Lyly: Yritysten selitykset saavat riittää – nyt on luotava työpaikkoja

”Jos paikallisen sopimisen erittäin suuri laajennus ei riitä yrittäjille, lienee paras palata vanhaan vai pitääkö sitten unohtaa koko kilpailukykysopimus.”

SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan vastuun kantamisen sormi osoittaa nyt yritysten suuntaan, koska työntekijät ovat tehneet osuutensa talouden kuntoon saattamisessa.

”Haluan vihdoinkin nähdä niitä monta kertaa luvattuja työpaikkoja. Vanha sananlasku sanoo, että kyllä porsas aina syyn keksii: milloin on maa roudassa, milloin kärsä kipiä. Nyt nämä selitykset saavat riittää”, Lyly sanoi Helsingin keskustan Kansalaistorilla järjestetyssä työväen vappujuhlassa.

Lyly piti viimeisen vappupuheensa SAK:n puheenjohtajana, sillä hän jää eläkkeelle kesällä. Puhe on kokonaisuudessaan luettavissa täältä.

Lylyn mukaan kilpailukykysopimuksella tehdään käytännössä sisäinen devalvaatio euroympäristössä. Hän ihmetteli, miksi sopimusta vähätellään.

”Tarkoitus on parantaa kilpailukykyä siirtämällä huomattava osa työnantajamaksuista palkansaajille sekä lisätä työaikaa ilman ansiokompensaatiota. Nämä toimenpiteet ovat vaikutuksiltaan yrityskentässä noin neljä kertaa suurempia kuin esimerkiksi yhteisöveron laskeminen”, Lyly sanoi.

”Sopimuksella vahvistetaan yritysten kilpailukykyä enemmän kuin maan hallitusten viime vuosina tehdyillä toimilla.”

Lyly vaatii, että yritysten on käytettävä lisääntyneet resurssit investointien liikkeelle saamiseksi, uuden työn luomiseksi, uusien tuotteiden ja palvelujen tekemiseksi sekä väen palkkaamiseksi. ”Niitä ei pidä jakaa osinkoina ja bonuksina maailmalle.”

Lylyn mukaan yritykset ovat vaatineet ja saaneet työkaluja tuloksensa parantamiseen jo aiemmin, mutta työpaikkoja ei ole lupauksista huolimatta syntynyt.

Lyly sanoi ihmettelevänsä myös Suomen Yrittäjien toimintaa.

”Venkoilu paikallisen sopimisen osalta ihmetyttää. Kilpailukykysopimuksessa järjestäytymättömät yritykset olisivat saamassa paikallisessa sopimisessa samat oikeudet ja velvollisuudet kuin järjestäytyneetkin yritykset. Yrittäjien toiminta asiassa kertoo ilmeisesti halusta määrätä asioista yksipuolisesti. Me emme voi siihen suostua”, Lyky sanoi.

Jos Lylyn mukaan työehtosopimus sanoo, että asiat on sovittava luottamusmiehen kanssa, se koskee kaikkia yrityksiä samalla tavalla.

”Jos kilpailukykysopimuksessa sovittu järjestäytymättömiä yrityksiä koskeva paikallisen sopimisen erittäin suuri laajennus ei riitä yrittäjille, lienee paras palata vanhaan paikallisen sopimisen systeemiin siltä osin vai pitääkö sitten unohtaa koko kilpailukykysopimus”, Lyly sanoi.

Liitot neuvottelevat parhaillaan kilpailukykysopimuksen soveltamisesta eri alojen työehtosopimuksissa. Aikaa on toukokuun loppuun.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen sanoo järjestön vastustavan työmarkkinajärjestöjen kilpailukykysopimustulkintaa, jossa paikallisen sopimisen osapuoleksi sopisi vain liittoon kuuluva luottamusmies, jos työehtosopimukseen on niin kirjattu.

Mäkynen vastasi Lylylle vappupäivänä tiedotteella. Sanailu yrittäjäjärjestön ja ammattijärjestöjen välillä alkoi jo viime viikolla.

Mäkysen mukaan tällainen tulkinta luottamusmiehen asemasta aiheuttaisi vaikeuksia erityisesti pienissä työnantajaliittoon kuulumattomista yrityksissä, joissa myöskään työntekijät eivät välttämättä kuulu liittoon.

”Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että mahdollisuudet paikalliseen sopimiseen eivät paranisi liittoihin kuulumattomissa yrityksissä juuri lainkaan. Se olisi työllisyyden lisäämiselle tuhoisa isku”, Mäkynen sanoo.

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan työnantajapuolta puolestaan huolettaa kilpailukykysopimuksen kattavuus. Häkämies julkaisi vappupäivän aamuna ”vappukirjeen”.

”Kolme SAK:n liittoa, elintarviketyöläiset, rakennus ja AKT, ovat ilmoittaneet jäävänsä sopimuksen ulkopuolelle. SAK:sta aina markkinoidaan ja kehutaan keskitetyn sopimisen etuja, mutta näillä puhujilla ei ole omat joukot takanaan. Toivotaan, että rivit vielä tulevat kasaan”, Häkämies sanoi.

EK ilmoitti syyskokouksessaan, ettei se enää tee keskitettyjä palkkaratkaisuja. Päätös tuli voimaan nyt toukokuun alussa.

”Kysymyksessä on eräänlainen yksipuolinen aseistariisunta, joka tehtiin huolellisen harkinnan jälkeen ja määrätietoisesti. Päätös varmaan myös ilahduttaa Arkadianmäen twiittaajia, joille kolmikanta on riittänyt syypääksi asiaan kuin asiaan. Se on paljon helpompaa kuin peiliin katsominen”, Häkämies sanoi kansanedustajiin viitaten.

”Yksi paita ei käy kaikille. Toimialat ovat erilaisia, usein aivan eri suhdannevaiheessa. Toimialan sisällä on hyvin menestyviä ja vaikeuksissa olevia yrityksiä. Tämän tilanteen ratkaisu on itse asiassa helppoa: viedään päätöksentekoa työpaikoille”, Häkämies sanoi.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoi vappupuheessaan pitävänsä erittäin tärkeänä, että maan hallitus kertoo lupaamansa ansiotulojen verotukseen liittyvistä kevennyksistä ennen kilpailukykysopimuksen soveltamisneuvottelujen päättymistä.

Palola puhui Salossa pidetyssä vapputapahtumassa.

”Se tarkoittaa ennen alkavan kuun loppua. Tämä on lupaus, jonka hallitus antoi työmarkkinaosapuolille kilpailukykysopimusta neuvoteltaessa. Jos sitä ei lunasteta, sopimusta tuskin syntyy. Verokevennykset on kohdistettava ennen kaikkea pieni- ja keskituloisiin palkansaajiin”, Palola sanoi.

Ammattiyhdistysliikkeen edustajat olivat vappupuheissaan tyytymättömiä myös hallituksen viimeaikaisiin työttömyyden hoitoon liittyviin esityksiin.

”Työttömyysturvan heikentäminen tai työn vastaanottovelvollisuuden laajentaminen ei synnytä Suomeen uusia työpaikkoja. Sen sijaan se lisää työttömien ahdinkoa, ja voi ajaa monet perheet viimesijaisen toimeentulotuen varaan”, Elintarviketyöläisten liiton puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoi Kankaanpäässä ja Jämijärvellä pitämässään vappupuheessa.

Julkisten alojen liiton JHL:n toimialajohtajan Päivi Niemi-Laineen mukaan koeajan pidentäminen, irtisanottujen takaisinottovelvoitteen lyhentäminen ja perusteettomien määräaikaisten työsuhteiden käytön helpottaminen lisäävät työntekijän aseman epävarmuutta työmarkkinoilla ja vahvistavat työnantajan valtaa työntekijöihin.

”Villeimmillään työnantajan ei tarvitse kohta maksaa työntekijälle palkkaa ollenkaan. Sen mahdollistaa työttömille suunniteltu palkaton työnäyte”, Niemi-Laine sanoi vappupuheessaan Hangossa.


Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  2. 2

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  3. 3

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  4. 4

   Muuttaako Nordea Suomeen? Pääkonttorista voisi olla Suomelle enemmän haittaa kuin imagohyötyä

  5. 5

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  6. 6

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  7. 7

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  8. 8

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  9. 9

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  10. 10

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  3. 3

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  4. 4

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  5. 5

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  6. 6

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  7. 7

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  8. 8

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  9. 9

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  10. 10

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää