Valikko
Politiikka    |   Kommentti

Jos Orpo voittaa Stubbin, haluaako hän enää vanhaa isäntäänsä hallitukseen neuvomaan?

Siististäkin puheenjohtajakamppailusta voi jäädä sieluun haavoja, kirjoittaa kommentissaan HS:n politiikan toimituksen esimies Piia Elonen.

Tänään keskiviikkona puheenjohtajaehdokkuudestaan ilmoittanut Petteri Orpo on erittäin vahvoilla kokoomuksen puheenjohtajakisassa – niin vahvoilla, että saattaa hyvinkin tulla kesäkuussa valituksi.

Ja puheenjohtajan vaihtuminen on aina luonteva paikka tehdä myös jonkinlaista ministerikierrätystä. Orpo haluaisi tietysti koota ympärilleen oman joukkueensa.

Sitä paitsi kierrätystä tulee väkisinkin. On selvää, että Orpon itsensä pitäisi vaihtaa nykyinen sisäministerisalkku valtiovarainministerin tehtävään. Tämä salkku on nyt Alexander Stubbin kourassa.

Kokoomuksen puheenjohtajan pitää tietysti ottaa puolueen salkuista se raskain. Sitä paitsi talouspolitiikka on kokoomusäänestäjille niin keskeistä, että sen on oltava puheenjohtajan omissa käsissä. Orpolla ei tässä ole jossiteltavaa.

Ehkä mielenkiintoisempi kysymys onkin, nostaisiko Orpo ministeriksi – Jan Vapaavuoren.

Vapaavuorta on pidetty jopa Orpoakin suositumpana puheenjohtajapelissä, mutta hän ei ole lähdössä ehdolle.

Orpo ja Vapaavuori tapasivat hiljattain kahdestaan Luxemburgissa, jossa Vapaavuori työskentelee Euroopan investointipankin varapääjohtajana.

Se ei ole tiedossa, mistä herrat keskustelivat. Vaihdettiinko vain kuulumisia? Vai sovittiinko kenties siitä, että toinen lähtee ehdolle ja nostaa toisen ministeriksi, jos tulee valituksi. Jonkinlainen välipuhe on mahdollista.

Vapaavuori itse lähti vapaaehtoisesti elinkeinoministerin tehtävistä Luxemburgiin.

Hän saattaa siitä huolimatta jo haluta takaisin kotimaan politiikkaan ja ministeriksi.

Vapaavuori on ravannut ahkerasti Suomessa. Hän on tietysti markkinoinut uutta kirjaansa, joka käsittelee muun muassa Suomen talouspolitikkaa. Lisäksi hän on istunut eduskunnan kuppilassa pitämässä hovia. Hän ei selvästikään ole halunnut kadota Suomen ympyröistä investointipankin syövereihin.

Valtiovarainministerin salkku kuuluu puheenjohtajalle, mutta sisäministerin tehtävät voisivat sopia Vapaavuorelle. Tietysti yksi vaihtoehto on myös nyt Lenita Toivakan hallussa oleva ulkomaankauppa- ja kehitysministerin salkku.

Se sopisi sinänsä sisältönsä puolesta Stubbille – jos Orpo haluaisi pitää hänet hallituksessa ja Stubb jäädä. Myös sukupuolijakoa pitää miettiä. Kokoomuksella on nyt kaksi mies- ja kaksi naisministeriä. Vapaavuoren ottaminen hallitukseen horjuttaisi tätä tasapainoa.

Tietysti Orpon pitäisi ensin voittaa puheenjohtajakisa. Stubb aikoo kilpailuhenkisenä ihmisenä taistella paikastaan tosissaan.

Jos Stubb voittaa, haluaako hän pitää haastajansa hallituksessa? Onko Orpon siinä tapauksessa parempi etsiä uusia töitä?

Kun kokoomus kaksi vuotta sitten valitsi puheenjohtajakseen Alexander Stubbin, Stubb otti hallitukseensa molemmat kilpakumppaninsa eli Paula Risikon kunta- ja liikenneministeriksi ja Vapaavuoren elinkeinoministeriksi.

Tilanne oli kuitenkin siinä mielessä erilainen, että istuva puheenjohtaja Jyrki Katainen luopui paikastaan vapaaehtoisesti ja omasta halustaan. Kolme ministeriä kisasivat paikasta tasaveroisina ja puhtaalta pöydältä.

Nyt istuva puheenjohtaja ei ole lähdössä minnekään. Stubb haluaa pitää paikkansa ja suorastaan kamppailla siitä.

Hän sanoi suoraan maanantaina, ettei itse olisi voinut haastaa vastaavalla tavalla Kataista puheenjohtajuudesta. Paljastava kommentti.

Nyt Orpo lähtee haastamaan istuvaa puheenjohtajaa. Haluaisiko hän mahdollisen voittonsa jälkeen ottaa tappion kärsineen Stubbin hallitukseen? Voi olla hankalaa, jos vanha isäntä istuu nurkassa neuvomassa.

Tai haluaisiko Stubb itse häviön jälkeen jäädä hallituksen riviministeriksi?

Siististäkin puheenjohtajakamppailusta voi jäädä sieluun haavoja.

Stubb muuten siirsi kokoomusjohtoon tullessaan Jari Koskisen sivuun ja nosti Petteri Orpon maa- ja metsätalousministeriksi.

Jos Stubb häviäisi puheenjohtajapelin Orpolle, hänen jatkonsa hallituksessa olisi Orpon ja hänen itsensä käsissä.

Korrektina poliitikkona Orpo varmaan tarjoaisi salkkua Stubbille. Orpolta itseltään jäävät sisäministerin tehtävät eivät ehkä olisi Stubbin ominta aluetta, mutta Toivakan salkku istuisi Stubbille kuin urheilugeeli lenkkitakin taskuun.

Mutta ottaisiko Stubb paikan vastaan? Hän on hallituksen pitkäaikaisin ministeri, ja kahdeksan ministerivuoden jälkeen hän varmasti voisi tehdä elämällään jotain muutakin.

Toisaalta Stubb keskittyy nyt voittamaan puheenjohtajakisaa ja jos sen haluaa tehdä uskottavasti, ei työnhaku samalla oikein onnistu. Hänellä ei siis välttämättä ole valmiina suunnitelma b:tä.

Vain Stubb itse tietää vastauksen. Eikä sitä häneltä kuulla. Hänen ainoa julkinen suunnitelmansa on voittaa puheenjohtajakisa.

Stubb itse muistuttaa mielellään, että viime kerralla Vapaavuoren piti ”kokoomusexceleidenkin” mukaan olla varma voittaja. Silti Stubb voitti.

Politiikassa yllätykset ovat aina mahdollisia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kokoomus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  2. 2

   Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

  3. 3

   Obamacare on jälleen USA:n ykkösuutinen: miksi se luotiin ja miksi se ei kelpaa republikaaneille? – ”Julkista terveydenhuoltoa pidetään sosialismina”

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Kuorma-auton perävaunu seisoi tunteja keskellä vilkasta risteystä Helsingin Pikku-Huopalahdessa

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki tuplasi vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

  8. 8

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  9. 9

   Yhdysvaltojen republikaanit yrittävät taas kaataa Obamacarea – aivosyöpään sairastunut senaattori John McCain lentää apuun

  10. 10

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  4. 4

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  5. 5

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  6. 6

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  7. 7

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  8. 8

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  9. 9

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  10. 10

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää