Valikko
Politiikka

Stubb 5 – Orpo 3: Kokoomuksen piirijohtajat kertoivat HS:lle, ketä he kannattavat puheenjohtajaksi

HS tavoitti kokoomuksen kolmentoista piirin johtajat. Yksikään ei toistaiseksi tukenut Elina Lepomäkeä, viisi ei halunnut ottaa vielä kantaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb saa tällä hetkellä viiden piirijohtajan tuen jatkokaudelle.

HS tavoitti kokoomuksen kolmentoista piirihallituksen johtajat. Tänään keskiviikkona kisaan odotetusti ilmoittautunut sisäministeri Petteri Orpo sai tuen kolmelta piirijohtajalta.

Viisi kokoomusvaikuttajaa ei halunnut vielä ottaa kantaa kenenkään puolesta. Kansanedustaja Elina Lepomäen taakse ei asettunut toistaiseksi kukaan.

Piirien puheenjohtajat eivät kisaa ratkaise, vaan piirien puolueyhdistysten valitsemat äänivaltaiset puoluekokousedustajat.

Koska kokoomuksen yhdistyskenttä on niin sirpaloitunut, puheenjohtajien on käytännössä todella vaikeaa juntata koko piirin edustajia yhden puheenjohtajaehdokkaan taakse. Puheenjohtajilla voi kuitenkin olla merkittävä rooli oman piirinsä edustajien kantaan vaikuttamisessa.

Stubb sai kannatusta Keski-Suomessa, Kainuussa, Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja Satakunnassa.

Orpon taakse asettuivat puolestaan puheenjohtajat Varsinais-Suomesta, Lapista ja Kaakkois-Suomesta.

Savo-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan, Hämeen, Uudenmaan ja Helsingin johto ei halunnut vielä ottaa kantaa.

Pohjanmaan kokoomuksen puheenjohtaja Jussi Taittonen kertoo kannattavansa Stubbia. ”Olen puoluehallituksen jäsen. Kun istuva puheenjohtaja on kertonut haluavansa jatkaa, olen uskollinen puheenjohtajalle.”

Kainuun kokoomuksen Eero Suutari kehuu Stubbia uudistavaksi johtajaksi, joka on antanut kansanedustajille enemmän vaikuttamismahdollisuuksia ja muuttanut myös puoluehallituksen työtä.

Myös Pirkanmaan kokoomuksen Leena Kostianen kutsuu Stubbia ”moderniksi ja osallistavaksi johtajaksi” sekä ”joukkuepelaajaksi”. ”Kesken hallituskauden ei ole oikea hetki lähteä vaihtamaan puheenjohtajaa. Stubbin johdolla hyvää hallitusohjelmaa on viety eteenpäin.”

Pauli Partanen Keski-Suomesta kokee, ettei Stubb ole tehnyt mitään, mikä edellyttäisi puheenjohtajan vaihtamista. ”Minun tyyliäni ei ole muuttaa mieltä tuulien mukana.”

Satakunnan kokoomuksen piirin puheenjohtaja Emilia Syväsalmi ilmoitti jo Stubbin kampanja-avauksessa maanantaina tukevansa tätä.

”Syitä on montakin, eikä ratkaisua ole tehty kevyellä mielellä”, parkkihallin uumenista keskiviikkona iltapäivällä tavoitettu Syväsalmi kertoo.

”Mielestäni Alex on tehnyt hyvää työtä ja hänen pitää saada jatkaa. Hän on innostava ja tulevaisuuteen suuntautunut, sitoutunut ja paras viemään kokoomusta eteenpäin. En näe syytä vaihtaa, ja arvostan Alexin osallistamista.”

Stubbia tukeneet piirijohtajat arvioivat, että puoluekokousedustajien äänistä tulee kova kisa Stubbin ja Orpon kesken.

Syväsalmen mukaan Satakunnan piirin kokoomuslaisissa Petteri Orpo saa luonnollisesti kannatusta, koska Satakunta sijaitsee Varsinais-Suomen piirin vieressä, josta Orpo tulee.

”Minusta ei ole niin väliä, mistä puheenjohtaja on kotoisin, vaan mihin hän puoluetta vie.”

Myös Elina Lepomäellä on Satakunnan kokoomuksen piirissä oma kannattajajoukkonsa, Syväsalmi tietää.

”Uusi puheenjohtaja ei välttämättä auta. Kokoomuslaisten tulisi itse määritellä mikä kokoomus on”, Syväsalmi pohtii. Sen pohdinnan auttamisessa korostuvat Syväsalmen mukaan Stubbin vahvuudet.

Orpo sai kehuja lähes kaikilta piirijohtajilta. Lapin kokoomuksen puheenjohtaja Heikki Auttoa sanoi tukevansa Orpoa, koska tällä on realistinen mahdollisuus nousta pääministeriksi.

”Orpolla on asenne kohdallaan, ja se näissä hommissa ratkaisee. Uskon, että hän herättää laajalti luottamusta sekä hallituskumppaneissa että suomalaisten keskuudessa. Näin ollen Orpolla on realistiset mahdollisudet nousta pääministeriksi seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.”

Myös Kaakkois-Suomen Heikki Järvenpää sanoo Orpon olevan luottamusta herättävä persoona, joka olisi nykytilanteessa oikea valinta.

Autto ja Järvenpää uskovat, että Orpolla on vahva kannatusta piirien äänivaltaisten puoluekokousedustajien parissa.

Myös Varsinais-Suomen piirihallituksen puheenjohtaja Heikki Arikka tunnustautuu Orpon tukijaksi. Hän kertoo myös Varsinais-Suomen kokoomuksen tukevan Orpoa, vaikka virallista päätöstä asiasta ei ole vielä tehty.

”Piirihallituksen kokouksessa ylihuomenna [perjantaina] lyödään asia lukkoon, tämä on henkilökohtainen kantani.”

”Tunnen sekä Varsinais-Suomen kokoomuksen ja Petterin sen verran, että uskallan sanoa”, Arikka naurahtaa.

Varsinais-Suomen kokoomus on noin 50 puoluekokousedustajallaan kokoomuksen toiseksi suurin piiri. Arikka kertoo, etä piirin on tarkoitus pitää puoluekokousseminaari viikkoa ennen kesäkuun 10.–12. päivänä pidettävää puoluekokousta.

”On mahdollista että esiinnymme yhtenä rintamana, mutta politiikassa kaikki on mahdollista”, Arikka sanoo.

Arikka sanoo, ettei toivo kisaan enää uusia puheenjohtajaehdokkaita.

”Hyvä keskustelu on kyllä paikallaan.”

Pohjois-Pohjanmaan kokoomuksen Tomi Kaismo, Savo-Karjalan Aulikki Sihvonen, Hämeen Juha Rostedt, Helsingin Pekka Majuri ja Uudenmaan Kari Tolvanen eivät ota vielä kantaa.

Tolvanen sanoo haluavansa pysyä neutraalina, koska Uudeltamaalta on kisassa mukana kaksi ehdokasta, Stubb ja Lepomäki.

Kaismo kehuu kaikkia kolmea ehdokasta hyviksi. ”Katsotaan ihan rauhassa, kunhan puheenjohtajakiertue ehtii Ouluun. Ei tässä olla jäniksen selässä.”

Rostedt sanoo, että on hienoa saada kolme hyvää puheenjohtajaehdokasta. Muuten Hämeen piirin puheenjohtaja ei kisaa kommentoi.

Sihvonen puolestaan kertoo, ettei halua vielä ottaa kantaa, koska se voisi vaikuttaa puoluekokousedustajien ajatteluun. Sihvonen kertoo haluavansa aidon kilpailun ja oikeaa keskustelua.

Myös kesken kattoremontin puhelimeen vastannut Helsingin kokoomuksen puheenjohtaja Majuri toivoo ”raikasta keskustelua” puolueen suunnasta.

”Minusta pitäisi olla mahdollisimman monta ehdokasta.”

Stubbin viimeksi haastaneen, entisen elinkeinoministerin Jan Vapaavuoren vahvana kannattaja tunnettu Majuri myöntää toivovansa, että tämä ilmoittautuisi vielä ehdolle. Vapaavuori sanoi pääsiäisen aikaan melko suorasanaisesti, ettei ole tällä kertaa ole käytettävissä.

”Hän ei ole lopullisesti kieltänyt, vaan on sanonut että maailma voi muuttua, ja koskaan ei pidä sanoa ei koskaan.”

Majuri muistuttaa Petteri Orponkin vielä kuukausi sitten yksioikoisesti sanoneen, ettei ole lähdössä puheenjohtajakisaan.

Helsingin piirin kevätkokouksessa ei Majurin mukaan muodostettu kantaa sen enempää puheenjohtaja- kuin varapuheenjohtajakysymykseen.

Majurin mukaan tarvittaessa yhteinen linja vois syntyä ennen puoluekokousta, vaikka puheenjohtajakiertueen käytyä Helsingissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kokoomus

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  2. 2

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  3. 3

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  4. 4

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  5. 5

   Trump ryhtyy romuttamaan ilmastopolitiikkaa – Tänään allekirjoitettavan asetuksen ennustetaan elvyttävän kannattamatonta hiilivoimaa

  6. 6

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  7. 7

   Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

  8. 8

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  9. 9

   Rikkoiko tien kuoppa renkaasi – korvausta ei välttämättä saa, tietää viranomaisten tiukkuuteen törmännyt espoolaisnainen

  10. 10

   C-juniorin seuranvaihto maksoi salibandyssa 5 000 euroa – tässä syy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  2. 2

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  3. 3

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  4. 4

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  5. 5

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  6. 6

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  7. 7

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  8. 8

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  9. 9

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  10. 10

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää