Valikko
Politiikka

Stubb 5 – Orpo 3: Kokoomuksen piirijohtajat kertoivat HS:lle, ketä he kannattavat puheenjohtajaksi

HS tavoitti kokoomuksen kolmentoista piirin johtajat. Yksikään ei toistaiseksi tukenut Elina Lepomäkeä, viisi ei halunnut ottaa vielä kantaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb saa tällä hetkellä viiden piirijohtajan tuen jatkokaudelle.

HS tavoitti kokoomuksen kolmentoista piirihallituksen johtajat. Tänään keskiviikkona kisaan odotetusti ilmoittautunut sisäministeri Petteri Orpo sai tuen kolmelta piirijohtajalta.

Viisi kokoomusvaikuttajaa ei halunnut vielä ottaa kantaa kenenkään puolesta. Kansanedustaja Elina Lepomäen taakse ei asettunut toistaiseksi kukaan.

Piirien puheenjohtajat eivät kisaa ratkaise, vaan piirien puolueyhdistysten valitsemat äänivaltaiset puoluekokousedustajat.

Koska kokoomuksen yhdistyskenttä on niin sirpaloitunut, puheenjohtajien on käytännössä todella vaikeaa juntata koko piirin edustajia yhden puheenjohtajaehdokkaan taakse. Puheenjohtajilla voi kuitenkin olla merkittävä rooli oman piirinsä edustajien kantaan vaikuttamisessa.

Stubb sai kannatusta Keski-Suomessa, Kainuussa, Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja Satakunnassa.

Orpon taakse asettuivat puolestaan puheenjohtajat Varsinais-Suomesta, Lapista ja Kaakkois-Suomesta.

Savo-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan, Hämeen, Uudenmaan ja Helsingin johto ei halunnut vielä ottaa kantaa.

Pohjanmaan kokoomuksen puheenjohtaja Jussi Taittonen kertoo kannattavansa Stubbia. ”Olen puoluehallituksen jäsen. Kun istuva puheenjohtaja on kertonut haluavansa jatkaa, olen uskollinen puheenjohtajalle.”

Kainuun kokoomuksen Eero Suutari kehuu Stubbia uudistavaksi johtajaksi, joka on antanut kansanedustajille enemmän vaikuttamismahdollisuuksia ja muuttanut myös puoluehallituksen työtä.

Myös Pirkanmaan kokoomuksen Leena Kostianen kutsuu Stubbia ”moderniksi ja osallistavaksi johtajaksi” sekä ”joukkuepelaajaksi”. ”Kesken hallituskauden ei ole oikea hetki lähteä vaihtamaan puheenjohtajaa. Stubbin johdolla hyvää hallitusohjelmaa on viety eteenpäin.”

Pauli Partanen Keski-Suomesta kokee, ettei Stubb ole tehnyt mitään, mikä edellyttäisi puheenjohtajan vaihtamista. ”Minun tyyliäni ei ole muuttaa mieltä tuulien mukana.”

Satakunnan kokoomuksen piirin puheenjohtaja Emilia Syväsalmi ilmoitti jo Stubbin kampanja-avauksessa maanantaina tukevansa tätä.

”Syitä on montakin, eikä ratkaisua ole tehty kevyellä mielellä”, parkkihallin uumenista keskiviikkona iltapäivällä tavoitettu Syväsalmi kertoo.

”Mielestäni Alex on tehnyt hyvää työtä ja hänen pitää saada jatkaa. Hän on innostava ja tulevaisuuteen suuntautunut, sitoutunut ja paras viemään kokoomusta eteenpäin. En näe syytä vaihtaa, ja arvostan Alexin osallistamista.”

Stubbia tukeneet piirijohtajat arvioivat, että puoluekokousedustajien äänistä tulee kova kisa Stubbin ja Orpon kesken.

Syväsalmen mukaan Satakunnan piirin kokoomuslaisissa Petteri Orpo saa luonnollisesti kannatusta, koska Satakunta sijaitsee Varsinais-Suomen piirin vieressä, josta Orpo tulee.

”Minusta ei ole niin väliä, mistä puheenjohtaja on kotoisin, vaan mihin hän puoluetta vie.”

Myös Elina Lepomäellä on Satakunnan kokoomuksen piirissä oma kannattajajoukkonsa, Syväsalmi tietää.

”Uusi puheenjohtaja ei välttämättä auta. Kokoomuslaisten tulisi itse määritellä mikä kokoomus on”, Syväsalmi pohtii. Sen pohdinnan auttamisessa korostuvat Syväsalmen mukaan Stubbin vahvuudet.

Orpo sai kehuja lähes kaikilta piirijohtajilta. Lapin kokoomuksen puheenjohtaja Heikki Auttoa sanoi tukevansa Orpoa, koska tällä on realistinen mahdollisuus nousta pääministeriksi.

”Orpolla on asenne kohdallaan, ja se näissä hommissa ratkaisee. Uskon, että hän herättää laajalti luottamusta sekä hallituskumppaneissa että suomalaisten keskuudessa. Näin ollen Orpolla on realistiset mahdollisudet nousta pääministeriksi seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.”

Myös Kaakkois-Suomen Heikki Järvenpää sanoo Orpon olevan luottamusta herättävä persoona, joka olisi nykytilanteessa oikea valinta.

Autto ja Järvenpää uskovat, että Orpolla on vahva kannatusta piirien äänivaltaisten puoluekokousedustajien parissa.

Myös Varsinais-Suomen piirihallituksen puheenjohtaja Heikki Arikka tunnustautuu Orpon tukijaksi. Hän kertoo myös Varsinais-Suomen kokoomuksen tukevan Orpoa, vaikka virallista päätöstä asiasta ei ole vielä tehty.

”Piirihallituksen kokouksessa ylihuomenna [perjantaina] lyödään asia lukkoon, tämä on henkilökohtainen kantani.”

”Tunnen sekä Varsinais-Suomen kokoomuksen ja Petterin sen verran, että uskallan sanoa”, Arikka naurahtaa.

Varsinais-Suomen kokoomus on noin 50 puoluekokousedustajallaan kokoomuksen toiseksi suurin piiri. Arikka kertoo, etä piirin on tarkoitus pitää puoluekokousseminaari viikkoa ennen kesäkuun 10.–12. päivänä pidettävää puoluekokousta.

”On mahdollista että esiinnymme yhtenä rintamana, mutta politiikassa kaikki on mahdollista”, Arikka sanoo.

Arikka sanoo, ettei toivo kisaan enää uusia puheenjohtajaehdokkaita.

”Hyvä keskustelu on kyllä paikallaan.”

Pohjois-Pohjanmaan kokoomuksen Tomi Kaismo, Savo-Karjalan Aulikki Sihvonen, Hämeen Juha Rostedt, Helsingin Pekka Majuri ja Uudenmaan Kari Tolvanen eivät ota vielä kantaa.

Tolvanen sanoo haluavansa pysyä neutraalina, koska Uudeltamaalta on kisassa mukana kaksi ehdokasta, Stubb ja Lepomäki.

Kaismo kehuu kaikkia kolmea ehdokasta hyviksi. ”Katsotaan ihan rauhassa, kunhan puheenjohtajakiertue ehtii Ouluun. Ei tässä olla jäniksen selässä.”

Rostedt sanoo, että on hienoa saada kolme hyvää puheenjohtajaehdokasta. Muuten Hämeen piirin puheenjohtaja ei kisaa kommentoi.

Sihvonen puolestaan kertoo, ettei halua vielä ottaa kantaa, koska se voisi vaikuttaa puoluekokousedustajien ajatteluun. Sihvonen kertoo haluavansa aidon kilpailun ja oikeaa keskustelua.

Myös kesken kattoremontin puhelimeen vastannut Helsingin kokoomuksen puheenjohtaja Majuri toivoo ”raikasta keskustelua” puolueen suunnasta.

”Minusta pitäisi olla mahdollisimman monta ehdokasta.”

Stubbin viimeksi haastaneen, entisen elinkeinoministerin Jan Vapaavuoren vahvana kannattaja tunnettu Majuri myöntää toivovansa, että tämä ilmoittautuisi vielä ehdolle. Vapaavuori sanoi pääsiäisen aikaan melko suorasanaisesti, ettei ole tällä kertaa ole käytettävissä.

”Hän ei ole lopullisesti kieltänyt, vaan on sanonut että maailma voi muuttua, ja koskaan ei pidä sanoa ei koskaan.”

Majuri muistuttaa Petteri Orponkin vielä kuukausi sitten yksioikoisesti sanoneen, ettei ole lähdössä puheenjohtajakisaan.

Helsingin piirin kevätkokouksessa ei Majurin mukaan muodostettu kantaa sen enempää puheenjohtaja- kuin varapuheenjohtajakysymykseen.

Majurin mukaan tarvittaessa yhteinen linja vois syntyä ennen puoluekokousta, vaikka puheenjohtajakiertueen käytyä Helsingissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kokoomus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  2. 2

   Varo näitä ruokia, jos syöt lääkkeitä – ruoka-aineilla on oudoilta kuulostavia vaikutuksia lääkkeiden kanssa

  3. 3

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  4. 4

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamissuunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

  7. 7

   Parantumattomasti sairaan Charlie-vauvan vanhemmat ajautuivat taas erimielisyyksiin sairaalan kanssa – vanhemmat haluavat vauvan kotiin kuolemaan, mutta sairaala ei suostu

  8. 8

   Suomen EU-politiikkaa pyörittävä mies on palvellut viittä pääministeriä, mutta hänestä ei ole edes Wikipedia-artikkelia – haastattelussa arvostettu, karu ja vähän pelättykin Kare Halonen

  9. 9

   Yhdysvaltain senaatti päätti täpärästi aloittaa poikkeusmenettelyn Obamacaren kumoamiseksi

  10. 10

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  3. 3

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  4. 4

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  5. 5

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  6. 6

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  9. 9

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  10. 10

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää