Valikko
Politiikka

HS tavoitti lähes kaikki kokoomuksen kansanedustajat: Petteri Orpo on suosikki puheenjohtajaksi

Kokoomuksen eduskuntaryhmässä Petteri Orpoa puheenjohtajaksi kannattaa HS:n selvityksen mukaan jo nyt puolet kansanedustajista.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä jakautuu jo selvästi puoluejohtajakannoissaan. HS:n tavoittamista kokoomuksen kansanedustajista valtaosa ilmoitti helatorstaina tukevansa sisäministeri Petteri Orpoa uudeksi puheenjohtajaksi.

Moni vastaajista ennakoi myös ministerikierrätystä mahdollisen puoluejohtajavaihdoksen jäljiltä.

Istuvalla puheenjohtajalla, valtiovarainministeri Alexander Stubbilla on ryhmässä yhä nimekkäitä ja vahvoja tukijoita takana. Stubb herättää myös runsaasti kielteisiä tunteita, toisin kuin Orpo.

Kansanedustaja Elina Lepomäen tuki eduskuntaryhmässä on HS:n kyselyn perusteella hyvin niukka.

HS selvitti torstaina kansanedustajien kantoja puheenjohtajavaihdokseen. HS keskusteli 27 edustajan kanssa ja tiedossa on nyt 31 edustajan mielipide.

Orpoa tukee julkisesti jo 13 edustajaa, Stubbia vain viisi.

Vasta keskiviikkona ehdokkaaksi ilmoittautuneen Orpon tueksi voidaan laskea myös puoluejohtajavaihdosta Lepomäen kautta liputtavat edustajat, joita on neljä.

Osa Orpon kannattajista ei halua vielä kertoa tukeaan ääneen.

Neljää kansanedustajaa ei HS tavoittanut, Orpolta ja Stubbilta ei kysytty. Yhteensä ryhmässä on 37 edustajaa.

Orpoa ilmoittavat julkisesti tukevansa nyt ainakin Paula Risikko, Sari Sarkomaa, Hjallis Harkimo, Eero Lehti, Pertti Salolainen, Jaana Pelkonen, Timo Heinonen, Antti Häkkänen, Kalle Jokinen, Jukka Kopra, Jaana Laitinen-Pesola, Sari Raassina ja Anne-Mari Virolainen.

Puheenjohtajavaihdosta haluavat myös ehdolle itsekin asettautunut Elina Lepomäki sekä arvokonservatiivisesta siivestä Wille Rydman ja Susanna Koski, vaikkeivät vielä Orpolle liputakaan. Harri Jaskari on lupautunut Lepomäen kampanjapäälliköksi.

Rydman puhuu Orposta vain myönteisesti.

”Suhtaudun Orpon ehdokkuuteen positiivisesti ja olen iloinen, että hän lähti ehdolle. Uskon, että puheenjohtaja vaihtuu, mutta en ole vielä päättänyt, tuenko ensisijaisesti Lepomäen vai Orpon valintaa”, Rydman sanoo.

”Mietin vielä Lepomäen ja Orpon välillä. Pitää kuunnella, mitä Petteri nostaa nyt esille”, Koski toteaa.

Ryhmän varapuheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo sanoo tukevansa Stubbia. Stubbin takana ovat myös opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen, Juhana Vartiainen, Kai Mykkänen ja Eero Suutari.

”Olen istuvalle puheenjohtajalle lojaali”, Wallinheimo sanoo.

Ryhmän varapuheenjohtajat Outi Mäkelä tosin sanoo, että puheenjohtajistossa olisi sovittu, että tukea ei julkisesti liputeta.

Näkyvistä nimistä Ben Zyskowicz, Ilkka Kanerva, puoluevaltuuston puheenjohtaja Mari-Leena Talvitie sekä Uudenmaan piirin puheenjohtaja Kari Tolvanen eivät halua vielä kertoa kantaansa. Sanna Lauslahti, Markku Eestilä, Saara-Sofia Sirén ja Pauli Kiuru eivät myöskään suosikkiaan paljasta.

HS:n tietojen mukaan Orpon taakse on vielä hyvissä ajoin ennen kesäkuun puoluekokouksessa tulossa nimekkäiden kansanedustajien ja kokoomusvaikuttajien lähetystö.

Mukaan lähtijät eivät halua ”pilata hyvää uutista” liian aikaisella ulostulollaan. Tukijanimeksi ilmoittautuisi HS:n tietojen mukaan myös Euroopan Investointipankin varapääjohtaja Jan Vapavuori, jota on myös veikkailtu Stubbin haastajaksi.

Vapaavuori lähetti HS:lle illalla tekstiviestin, jossa hän sanoo, että ”kerron suunnitelmistani silloin ja siten, kun minulle tuntuu luontevalta – ja tänään ei ole se päivä.”

Puheenjohtajakisa on Sarkomaan mukaan puolueelle joka tapauksessa tervetullut.

”Ryhmässä on koettu, että kokoomus ei ole sellaisessa asennossa, jossa meillä olisi kansalaisten luottamus. Hyvää yhteistyötä olen Aleksin kanssa tehnyt, mutta Petterin kanssa olen tehnyt yhteistyötä jo opiskeluvuosina, ja Petteriä nyt tuen”, Sarkomaa sanoo.

”Petterin kannalla”, sanoo Laitinen-Pesola.

Lehti puolestaan kiittelee Orpon sosiaalisia kykyjä ja kuuntelutaitoja. Ne taas Stubbilta hänen mielestään puuttuvat.

”Stubb ei osaa käyttää muita ihmisiä hyväkseen. Stubb on liian itsekeskeinen, narsistinen, snobistinen ja liian stadilainen”, Lehti listaa.

Moni HS:n tavoittamista Orpon kannattajista ennakoi, että puheenjohtajavaihdos johtaa myös koko ministeriryhmän kierrätykseen, mahdollisesti myös vaihdoksiin eduskuntaryhmän johdossa.

”Yleensä johtaja vaihtaa joukkueensa, jos hän haluaa saada uudistuksia aikaan. Puhun nyt ministereistä ja eduskuntaryhmän johdosta, koko joukkueesta”, Harkimo sanoo.

Harkimo arvioi, että Orpon takana olisi ryhmästä jo jopa 70 prosenttia.

Lehti ennakoi, että Orpon voitto siirtää Stubbin rivikansanedustajaksi.

”Riviedustajiksi siirtyvät myös Grahn-Laasonen ja Toivakka. Stubbilta oli virhe valita oma lehdistöavustaja (Grahn-Laasonen) ministeriksi. Siinä meni uskottavuus johtajana”, Lehti toteaa.

Mahdollisiksi ministereiksi Lehti veikkaa jo Risikkoa ja Kanervaa.

Lepomäki vakuuttaa taistelevansa puheenjohtajuudesta täysillä.

”Jo nyt voi sanoa, että puheenjohtaja hyvin todennäköisesti puolueessa vaihtuu. Vapaavuoren mukaantuloon en kuitenkaan enää usko.”

”Jos Orpo ottaa paikan, eivät siinä mannerlaatat vielä hirveästi räjähdä. Joitain nyanssieroja tapahtuisi, mutta hyvin pitkälle politiikka jatkuisi samana”, Lepomäki sanoo.

Stubbin tappio ei Lepomäen mukaan estäisi Stubbin jatkamista ministerinä.

”Se on tulevan puheenjohtajan ja Stubbin välinen asia. Kokoomusjoukkueessa tarvitaan erilaisia hahmoja.”

”Stubb on upea tyyppi ja on ollut merkittävässä roolissa viimeiset kymmenen vuotta. Miksi tilanne nyt radikaalisti muuttuisi, ainakaan puolueen näkökulmasta”, Lepomäki miettii.

Stubbin tukijat uskovat, että Stubbin voitto puhdistaisi puolueessa joka tapauksessa ilmaa. Voitto myös antaisi Stubbille vahvemman aseman puoluejohtajana.

HS ei tavoittanut helatorstaina Lenita Toivakkaa, Arto Satosta, Sari Multalaa eikä Sofia Vikmania.

Kokoomus valitsee puheenjohtajansa kesäkuun puoluekokouksessaan Lappeenrannassa. Edellisen kerran istuva puheenjohtaja haastettiin yli 20 vuotta sitten, vuonna 1993.

Helsingin Sanomat kysyi keskiviikkona kokoomuksen piirijohtajien kantaa puheenjohtajatilanteeseen. Vastanneista viisi kannatti Stubbia ja kolme Orpoa. Viisi piirijohtajaa ei halunnut vielä ottaa kantaa.

Keskustelu Kokoomuksen puheenjohtajakisasta käy vilkkaana myös Unto Hämäläisen Perässähiihtäjä-blogin sivuilla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  3. 3

   Vihjailuja ”kovaäänisistä petipuuhista” ja väitteitä laittomuuksista – Suomeen kesällä rantautunut pilapuhelusovellus koettelee häirinnän rajoja

  4. 4

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  5. 5

   Pokka-koiran katoamisesta käynnistyi kiihkeä etsintä, jota tuhannet seurasivat Facebookissa – näin some-yhteisö auttoi lemmikin löytämisessä

  6. 6

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  7. 7

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  8. 8

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  9. 9

   Virolaistaiteilija aikoo seilata Helsingistä Tallinnaan veneellä, joka on tehty suomalaisten Virosta rahtaamista kaljatölkeistä – ”Ihmiset juovat ihan liikaa”

  10. 10

   Hoitajien uupumus pitää ottaa vakavasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  4. 4

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  5. 5

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  6. 6

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  7. 7

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  8. 8

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  9. 9

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  10. 10

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää