Politiikka

Valikko
Politiikka

Eduskunta sanaili uudesta omistajapolitiikasta – Arhinmäki nimitti Soinia Asterix-sarjakuvan riidankylväjäksi

Sdp ilmoitti valtion omistajaohjauskeskustelussa eduskunnassa, että se ei hyväksy Nesteen omistusrajan pudotusta kolmannekseen.

Nesteen omistusrajat, valtion uuden kehitysyhtiön rooli ja postin pilkkomishankkeet puhuttivat kansanedustajia vilkkaasti tiistaina, kun eduskunta sanaili hallituksen uudesta omistajaohjauspolitiikasta.

Pääministeri Juha Sipilä ( kesk) muistutti heti alkuun, että hallitus on vahvasti sitoutunut Suomen uudistamiseen, ja nyt tase eli omaisuus laitetaan töihin.

”Valtion taseen saaminen töihin ei tarkoita minulle budjetin tilkitsemistä tai omaisuuden laittamista lihoiksi. Se tarkoittaa nykyisen omistuksen aktivoimista ja uuden taloudellisen aktiviteetin ja työpaikkojen synnyttämistä”, Sipilä painotti.

Suurin oppositiopuolue, Sdp ilmoitti välittömästi, että se ei pidä järkevänä suunnitelmia pudottaa valtion omistus Nesteessä kolmannekseen eli 33,4 prosenttiin.

”On huoltovarmuuden kannalta turvallisempaa, että myös Nesteen omistusosuus säilyy Fortumin ja Finnairin tavoin yli 50 prosentissa”, demarien puheenvuoron käyttänyt Lauri Ihalainen sanoi.

Ihalainen ihmetteli myös aikeita leikata valtion omistus Postissa 50,1 prosenttiin.

”Ennen kuin Postin omistajapohjaan tehdään mitään konkreettisia muutoksia, olisi järkevää vastata seuraavaan peruskysymykseen: millaista Postia Suomi ja kansalaiset tarvitsevat? Tämä visio tuntuu olevan hakusessa”, Ihalainen arveli.

Sipilän mukaan huoltovarmuutta on Nesteen kohdalla puntaroitu.

”Huolellisen harkinnan jälkeen päädyttiin siihen, että polttonesteitä koskeva huoltovarmuus voidaan toteuttaa lainsäädännön vaatimuksin, sopimuksin sekä sitten tämän kolmanneksen omistuksen turvin”, Sipilä vakuutti.

Sipilä muistutti, että Postin listautuminen on sitä paitsi vasta nostettu yhdeksi vaihtoehdoksi.

”Me emme ole tehneet Postissa mitään sellaisia päätöksiä. Haluamme käydä tämän keskustelun ensin rauhassa.”

Sipilä kuitenkin lupasi, että mahdollisessa Postin listautumisessa henkilöstökin muistetaan.

”Jos Posti menee listoille, niin minusta henkilöstöanti olisi hyvin linjassa tämän kanssa”, Sipilä sanoi.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki irvaili muun muassa uutta kehitysyhtiötä.

”Hallituksen kaavailemassa kehittämisyhtiössä onkin kysymys keskustan vaalisloganista ’Suomi kuntoon’. Tosin kansalle ei kerrottu ennen vaaleja, että sloganin oikea versio oli ’Suomi myyntikuntoon’.”

Arhinmäki arvosteli voimakkaasti myös postin yksityistämistä ja löysi eväitä puheeseensa Britanniasta asti.

”Sinänsä ei ole yllättävää, että hallitus tekee thatcherilaista politiikkaa, onhan (Timo) Soini nimennyt Margaret Thatcherin poliittiseksi esikuvakseen, (Alexander) Stubb sanonut olevansa sydämeltään thatcheriläinen ja Sipilä kertonut kilauttaneensa liikemieskavereilleen omistajapoliittisia linjauksia tehdessään.”

”Yksi asia oli jopa Thatcherille liikaa: Britannian postin yksityistäminen. Thatcher ilmoitti, ettei hän ole valmis myymään kuningattaren päätä”, Arhinmäki leukaili.

Ulkoministeri Soini (ps) pääsi valtiovarainministeri Stubbin (kok) poissa ollessa hauskuttamaan edustajia vastauspuheenvuorossaan.

”Varapääministerinä kolme pointtia”, hän aloitti ja arvosteli peräjälkeen demareita, vihreitä ja vasemmistoliittoa aiempien hallitusten tekemisistä. Soinin kohteena oli etenkin Arhinmäki.

”Te, edustaja Arhinmäki, vasemmistoliitto, olitte hallituksessa, ette pystyneet estämään, ei voima riittänyt. Perussuomalaisilla voima riitti. Tämä ero on kansandemokratian ja demokratian välinen, samoin kuin pakkopaidan ja paidan välinen”, Soini tiivisti ja jatkoi.

”Edustaja Arhinmäki, teidän puheenvuoronne oli erittäin virkistävä ja piristävä, sillä jopa Lenin horahti hereille”, Soini nauratti.

Arhinmäki antoi hitusen myöhemmin Soinille voimalla takaisin.

”Ministeri Soinista tulee mieleen Asterix-sarjakuvan hahmo riidankylväjä. Hän ministeriaitiosta ensin heittää herjoja sinne tänne ja luikkii sen jälkeen karkuun keskustelua”, Arhinmäki sanoi.

Ben Zyskowicz (kok) yltyi ryöpyttämään puheenvuorossaan rajusti pörssiyhtiöiden johtajien palkankorotuksia.

"Nämä Etelärannan isännät, jotka kovimmin vaativat palkansaajilta malttia ja uhrautuvaisuutta, ovat huolehtineet siitä, että tällainen maltti ja pidättyvyys ei koske heitä itseään. Se on mahdollista siten, että pörssiyritysten johtajat päättävät käytännössä toinen toistensa palkoista.”

”Valtio on kiristänyt omistajaohjausohjeissaan palkitsemista joka kerta, kun viimeisten vuosien aikana näitä ohjeita on uusittu, ja hyvä niin. Nyt pitää toivoa, että muut omistajat, kuten eläkeyhtiöt, tulevat tähän kohtuuden rintamaan mukaan”, Zyskowicz lisäsi.

Vihreät epäilivät erityisesti valtion kehitysyhtiön roolia.

”Hallitus ei edes peittele hinkua myydä niitä yhdeksää yhtiötä, joita kokonaan tai osittain siihen siirretään: Arctia, Posti, Neste, Vapo, Kemijoki, Ekokem ja muut. Nämä siirrettäisiin pois demokraattisesta päätöksenteosta, eikä eduskunnalta jatkossa kysyttäisi myyntivaltuuksia. Tämä ei käy!”, sanoi vihreiden puheenvuoron käyttänyt Johanna Karimäki.

”Mitä tapahtuu vaelluskalojen kantojen elvyttämiselle, jos hallitus kehittää Kemijokea ja vesivoimaa? Kuka suojelee arvokkaat suot, kun neuvottelut Vaponkin kanssa ovat olleet haastavia? Entä Arctia? Sen strateginen tehtävä on jäänmurto vesiväylillämme. Haikailu arktisen öljyteollisuuden pönkittämiseksi on sulaa hulluutta”, Karimäki ryöpytti.

Opposition kritiikki jäi varsin ponnettomaksi, sillä jokainen hallitus on vuorollaan valtionyhtiöitä myynyt, kuten Matti Vanhanen (kesk) muistutti.

”Oikeastaan koko talven ja kevään aikana oppositio on valtavia syytöksiä esittänyt siitä, että hallitus on yksityistämässä Suomea, panemassa sitä myyntikuntoon. Olen ihmetellyt, mistä se johtuu. Nyt sen oivalsin. Se johtuu siitä, että aina, kun te olette tulleet hallitukseen, silloin on todella myyty”, Vanhanen totesi.

Vanhasen mukaan tilastojen mukaan viimeisen 25 vuoden aikana Sdp:n aikana on myyty omaisuutta yli 15 miljardin edestä, vihreiden aikana saman verran ja vasemmistoliiton hallitusaikana lähes 13 miljardin edestä.

”Teillä vasemmistoliitollakin on ollut yli miljardi vuodessa vauhti aina, kun olette olleet hallituksessa. Keskustan, joka on ollut päähallituspuolueena yli puolet tästä ajasta, aikana on myyty näemmä noin 7 miljardin edestä. ”

Seppo Kääriäinen (kesk) kiitteli keskustelun loppupuolella, että eduskunta ei silti liikaa sortunut menneiden jälkipuintiin.

”Sehän on herkkua tietysti ruotia mennyttä politiikkaa, koska se on täynnä virheitä, joita kaikki olemme tehneet, mutta niiden ruotiminen toisten syyttelyn hengessä ei kyllä auta yhtään mitään. Oppia kyllä täytyy ottaa”, Kääriäinen korosti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Valtion omistajaohjaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  2. 2

   Imatran keskustassa vakava ampumistapaus – Yle: Kolme kuollutta

  3. 3

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  4. 4

   On aika uskoa siihen: Saara Aalto menee X Factorin finaaliin

  5. 5

   Iran aikoo teloittaa miljardöörin – korkein oikeus piti kuolemantuomion voimassa

  6. 6

   Tutkijat vertaavat Sipilän johtamistapaa Trumpiin ja Berlusconiin – johtajuutta on kunnioitettava kyseenalaistamatta

  7. 7

   Viisikymppinen mies ryhtyi kasvissyöjäksi – hän huomasi olevansa hyvin trendikäs ja alkoi myös lihoa

  8. 8

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  9. 9

   Huokailevat meteorologit tekevät säätiedotuksista pelkkää mässäilyä – 20 pakkasasteessa ei ole mitään kummallista

  10. 10

   Jopa 40 ihmisen pelätään kuolleen valtavassa tulipalossa tanssiklubilla Kaliforniassa – HS:n tietojen mukaan kadoksissa myös suomalainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  2. 2

   Viisikymppinen mies ryhtyi kasvissyöjäksi – hän huomasi olevansa hyvin trendikäs ja alkoi myös lihoa

  3. 3

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  4. 4

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  5. 5

   Toimittaja Ilkka Malmberg on kuollut

  6. 6

   Teillä kulkee kymmeniätuhansia kolariautoja – näin tunnistat kolarikorjatun auton

  7. 7

   Lapsiperheen arki kuihdutti seksielämän ja vei läheisyyden – pelkään parisuhteeni puolesta

  8. 8

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  9. 9

   Eläkekeskustelussa kytee sukupolvien sota – Katso HS:n laskurista, paljonko kukin ikäpolvi on säästänyt eläkettä ja paljonko sitä on luvassa

  10. 10

   Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen myönsi tehneensä virheen Sipilä-asiassa – Ruben Stiller: ”Ylessä on paljon pelkoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  7. 7

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  8. 8

   Miten elämäsi sujuu muihin verrattuna? Lue sinulle räätälöity juttu perheestä, terveydestä, työstä ja onnesta

  9. 9

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  10. 10

   Helsingin kaupunginvaltuusto hylkäsi Guggenheimin taidemuseon äänin 53–32

  11. Näytä lisää