Valikko
Politiikka

Eduskunta sanaili uudesta omistajapolitiikasta – Arhinmäki nimitti Soinia Asterix-sarjakuvan riidankylväjäksi

Sdp ilmoitti valtion omistajaohjauskeskustelussa eduskunnassa, että se ei hyväksy Nesteen omistusrajan pudotusta kolmannekseen.

Nesteen omistusrajat, valtion uuden kehitysyhtiön rooli ja postin pilkkomishankkeet puhuttivat kansanedustajia vilkkaasti tiistaina, kun eduskunta sanaili hallituksen uudesta omistajaohjauspolitiikasta.

Pääministeri Juha Sipilä ( kesk) muistutti heti alkuun, että hallitus on vahvasti sitoutunut Suomen uudistamiseen, ja nyt tase eli omaisuus laitetaan töihin.

”Valtion taseen saaminen töihin ei tarkoita minulle budjetin tilkitsemistä tai omaisuuden laittamista lihoiksi. Se tarkoittaa nykyisen omistuksen aktivoimista ja uuden taloudellisen aktiviteetin ja työpaikkojen synnyttämistä”, Sipilä painotti.

Suurin oppositiopuolue, Sdp ilmoitti välittömästi, että se ei pidä järkevänä suunnitelmia pudottaa valtion omistus Nesteessä kolmannekseen eli 33,4 prosenttiin.

”On huoltovarmuuden kannalta turvallisempaa, että myös Nesteen omistusosuus säilyy Fortumin ja Finnairin tavoin yli 50 prosentissa”, demarien puheenvuoron käyttänyt Lauri Ihalainen sanoi.

Ihalainen ihmetteli myös aikeita leikata valtion omistus Postissa 50,1 prosenttiin.

”Ennen kuin Postin omistajapohjaan tehdään mitään konkreettisia muutoksia, olisi järkevää vastata seuraavaan peruskysymykseen: millaista Postia Suomi ja kansalaiset tarvitsevat? Tämä visio tuntuu olevan hakusessa”, Ihalainen arveli.

Sipilän mukaan huoltovarmuutta on Nesteen kohdalla puntaroitu.

”Huolellisen harkinnan jälkeen päädyttiin siihen, että polttonesteitä koskeva huoltovarmuus voidaan toteuttaa lainsäädännön vaatimuksin, sopimuksin sekä sitten tämän kolmanneksen omistuksen turvin”, Sipilä vakuutti.

Sipilä muistutti, että Postin listautuminen on sitä paitsi vasta nostettu yhdeksi vaihtoehdoksi.

”Me emme ole tehneet Postissa mitään sellaisia päätöksiä. Haluamme käydä tämän keskustelun ensin rauhassa.”

Sipilä kuitenkin lupasi, että mahdollisessa Postin listautumisessa henkilöstökin muistetaan.

”Jos Posti menee listoille, niin minusta henkilöstöanti olisi hyvin linjassa tämän kanssa”, Sipilä sanoi.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki irvaili muun muassa uutta kehitysyhtiötä.

”Hallituksen kaavailemassa kehittämisyhtiössä onkin kysymys keskustan vaalisloganista ’Suomi kuntoon’. Tosin kansalle ei kerrottu ennen vaaleja, että sloganin oikea versio oli ’Suomi myyntikuntoon’.”

Arhinmäki arvosteli voimakkaasti myös postin yksityistämistä ja löysi eväitä puheeseensa Britanniasta asti.

”Sinänsä ei ole yllättävää, että hallitus tekee thatcherilaista politiikkaa, onhan (Timo) Soini nimennyt Margaret Thatcherin poliittiseksi esikuvakseen, (Alexander) Stubb sanonut olevansa sydämeltään thatcheriläinen ja Sipilä kertonut kilauttaneensa liikemieskavereilleen omistajapoliittisia linjauksia tehdessään.”

”Yksi asia oli jopa Thatcherille liikaa: Britannian postin yksityistäminen. Thatcher ilmoitti, ettei hän ole valmis myymään kuningattaren päätä”, Arhinmäki leukaili.

Ulkoministeri Soini (ps) pääsi valtiovarainministeri Stubbin (kok) poissa ollessa hauskuttamaan edustajia vastauspuheenvuorossaan.

”Varapääministerinä kolme pointtia”, hän aloitti ja arvosteli peräjälkeen demareita, vihreitä ja vasemmistoliittoa aiempien hallitusten tekemisistä. Soinin kohteena oli etenkin Arhinmäki.

”Te, edustaja Arhinmäki, vasemmistoliitto, olitte hallituksessa, ette pystyneet estämään, ei voima riittänyt. Perussuomalaisilla voima riitti. Tämä ero on kansandemokratian ja demokratian välinen, samoin kuin pakkopaidan ja paidan välinen”, Soini tiivisti ja jatkoi.

”Edustaja Arhinmäki, teidän puheenvuoronne oli erittäin virkistävä ja piristävä, sillä jopa Lenin horahti hereille”, Soini nauratti.

Arhinmäki antoi hitusen myöhemmin Soinille voimalla takaisin.

”Ministeri Soinista tulee mieleen Asterix-sarjakuvan hahmo riidankylväjä. Hän ministeriaitiosta ensin heittää herjoja sinne tänne ja luikkii sen jälkeen karkuun keskustelua”, Arhinmäki sanoi.

Ben Zyskowicz (kok) yltyi ryöpyttämään puheenvuorossaan rajusti pörssiyhtiöiden johtajien palkankorotuksia.

"Nämä Etelärannan isännät, jotka kovimmin vaativat palkansaajilta malttia ja uhrautuvaisuutta, ovat huolehtineet siitä, että tällainen maltti ja pidättyvyys ei koske heitä itseään. Se on mahdollista siten, että pörssiyritysten johtajat päättävät käytännössä toinen toistensa palkoista.”

”Valtio on kiristänyt omistajaohjausohjeissaan palkitsemista joka kerta, kun viimeisten vuosien aikana näitä ohjeita on uusittu, ja hyvä niin. Nyt pitää toivoa, että muut omistajat, kuten eläkeyhtiöt, tulevat tähän kohtuuden rintamaan mukaan”, Zyskowicz lisäsi.

Vihreät epäilivät erityisesti valtion kehitysyhtiön roolia.

”Hallitus ei edes peittele hinkua myydä niitä yhdeksää yhtiötä, joita kokonaan tai osittain siihen siirretään: Arctia, Posti, Neste, Vapo, Kemijoki, Ekokem ja muut. Nämä siirrettäisiin pois demokraattisesta päätöksenteosta, eikä eduskunnalta jatkossa kysyttäisi myyntivaltuuksia. Tämä ei käy!”, sanoi vihreiden puheenvuoron käyttänyt Johanna Karimäki.

”Mitä tapahtuu vaelluskalojen kantojen elvyttämiselle, jos hallitus kehittää Kemijokea ja vesivoimaa? Kuka suojelee arvokkaat suot, kun neuvottelut Vaponkin kanssa ovat olleet haastavia? Entä Arctia? Sen strateginen tehtävä on jäänmurto vesiväylillämme. Haikailu arktisen öljyteollisuuden pönkittämiseksi on sulaa hulluutta”, Karimäki ryöpytti.

Opposition kritiikki jäi varsin ponnettomaksi, sillä jokainen hallitus on vuorollaan valtionyhtiöitä myynyt, kuten Matti Vanhanen (kesk) muistutti.

”Oikeastaan koko talven ja kevään aikana oppositio on valtavia syytöksiä esittänyt siitä, että hallitus on yksityistämässä Suomea, panemassa sitä myyntikuntoon. Olen ihmetellyt, mistä se johtuu. Nyt sen oivalsin. Se johtuu siitä, että aina, kun te olette tulleet hallitukseen, silloin on todella myyty”, Vanhanen totesi.

Vanhasen mukaan tilastojen mukaan viimeisen 25 vuoden aikana Sdp:n aikana on myyty omaisuutta yli 15 miljardin edestä, vihreiden aikana saman verran ja vasemmistoliiton hallitusaikana lähes 13 miljardin edestä.

”Teillä vasemmistoliitollakin on ollut yli miljardi vuodessa vauhti aina, kun olette olleet hallituksessa. Keskustan, joka on ollut päähallituspuolueena yli puolet tästä ajasta, aikana on myyty näemmä noin 7 miljardin edestä. ”

Seppo Kääriäinen (kesk) kiitteli keskustelun loppupuolella, että eduskunta ei silti liikaa sortunut menneiden jälkipuintiin.

”Sehän on herkkua tietysti ruotia mennyttä politiikkaa, koska se on täynnä virheitä, joita kaikki olemme tehneet, mutta niiden ruotiminen toisten syyttelyn hengessä ei kyllä auta yhtään mitään. Oppia kyllä täytyy ottaa”, Kääriäinen korosti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Valtion omistajaohjaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut

  2. 2

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  4. 4

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  5. 5

   Ulkomailla opiskelu saattaa viedä valtion harjoittelupaikan – Lontoossa opiskeleva Ville olisi tehnyt töitä vaikka ilmaiseksi

  6. 6

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  7. 7

   Pankit kaikkoavat Lontoosta brexitin takia – Bank of America siirtää toimintojaan Dubliniin

  8. 8

   Härkäpapua viljellään jo yhtä paljon kuin perunaa, mutta kesä on vähentänyt Härkiksen ja Nyhtökauran menekkiä – nyt niitä voi löytää jo kaupan alelaareistakin

  9. 9

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  10. 10

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  4. 4

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  5. 5

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  6. 6

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  7. 7

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  8. 8

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  9. 9

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  10. 10

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  9. 9

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää