Valikko
Politiikka

Vartiainen syytti Sdp:tä salaliitoilla pelottelusta, Rinne hallitusta suuryritysten puolelle asettumisesta – katso väli­kysymys­keskustelu suorana

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen roimi eduskunnassa Sdp:n välikysymystä kovilla sanakäänteillä. Vartiaisen mukaan välikysymys todistaa Sdp:n älyllisestä romahduksesta.

Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron käyttänyt kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok) runttaisi keskiviikkona poikkeuksellisen kovilla sanakäänteillä Sdp:n välikysymyksen eduskunnassa.

Vartiainen syytti iltapäivällä alkaneessa keskustelussa demareita koko välikysymysintituution karnevalisoinnista. Hän myös leimaa välikysymyksen ”todellisuusotteensa menettäneen puolueen paniikkihuudoksi.”

”Välikysymykset ovat tilaisuuksia suurten valtiollisten kysymysten käsittelyyn. Käsillä oleva välikysymys alentaa vanhan instituution karnevaalitasolle. Välikysymyksessä on kysymys todellisuusotteensa menettäneen puolueen paniikkihuudosta”, Vartiainen sanoi.

Välikysymyskeskustelua voi seurata alta tai tästä linkistä.

Vartiainen korosti, että Pohjoismainen hyvinvointivaltio on yhteiskuntajärjestelmien kilpailun ja kylmän sodan voittaja. Demarit eivät hänen mielestään ymmärrä kuitenkaan järjestelmän muutostarpeita.

”Pohjoismainen hyvinvointivaltiomalli ei ole joukko muuttumattomia instituutioita kuten sataprosenttisen julkisia terveyskeskuksia, keskitetysti sovittuja yhtäläisiä palkkojen yleiskorotuksia, kiveen hakattuja eläkeikiä, alati muuttumattomia sosiaaliturvaetuja tai kilpailulta suojattuja elinkeinoja.”

”Tämän ovat hallituksemme ja Kokoomus ymmärtäneet mutta Sdp ei. Siksi välikysymyksessä huudetaan paniikissa apua. Se on osoitus Sdp:n älyllisesti romahtaneesta analyysistä”, Vartiainen ryöpytti.

Vartiainen syytti Sdp:tä myös salaliitoilla pelottelusta ja harhatodellisuudessa elämisestä. Vartiaisen mukaan ilman hallituksen uudistuspyrkimyksiä suomalaisten hyvinvointipalvelut todella olisivat uhattuina.

”Onko Sdp tänä päivänä todella sama puolue, jota johtivat vastuulliset realistit Väinö Tanner, Kalevi Sorsa ja Paavo Lipponen? Sama liike, jonka johtajat Willy Brandt ja Olof Palme uursivat uria Euroopan rauhan ja hyvinvoinnin hyväksi?”

”Sosiaalidemokratian luomukset eivät ole turvassa sosiaalidemokratialta itseltään. En ole ainoa suomalainen, joka kokee vahvaa yhteyttä sosialidemokraattisten arvojen kanssa, mutta samalla kerta toisensa jälkeen toteaa että niitä edistetään parhaiten muissa puolueissa kuin Sdp:ssä”, Vartiainen totesi.

Vartiainen oli itse aiemmin vuosikymmenet Sdp:n jäsen. Hän siirtyi kokoomukseen vuonna 2015.

Keskustan ryhmäpuheenvuoron käyttänyt Antti Kurvinen syytti puolestaan demareita ”karmean perinnön jättämisestä.”

”Sipilän hallitus joutuu säästämään, koska viime vaalikaudella kaikki jäi tekemättä, talouspolitiikka epäonnistui ja työttömyyden annettiin räjähtää käsiin. Muistutan, että Sdp:llä olivat kaikki keskeiset työllisyyteen ja talouteen liittyvät ministerinsalkut.”

Kurvinen sivalsi puheessaan myös kokoomusta.

”Sinipunahallituksen epäonnistumisen vuoksi olemme pakotettuja säästämään myös koulutuksesta. Pääpaino on kuitenkin koulutuksen uudistamisessa. Tähänkään Sdp ei pystynyt, vaikka sillä oli opetusministeri. On myös hyvä muistaa, että Sdp esitti ennen vaaleja satojen miljoonien eurojen säästöjä koulutukseen.”

Kurvinen myönsi, että Savonlinnan opettajankoulutuksen tilanne on myös keskustalle pettymys.

”Pyydän, että opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) vielä tarkentaa asian yksityiskohtia. Savonlinnalle ja savonlinnalaisille meillä keskustalaisilla on yksi viesti: teitä ei jätetä yksin; Savonlinnaa ei jätetä yksin.

Kurvinen sanoi, että hän ei myöskään voi tunnistaa Sdp:tä välikysymyksestä.

”Edustajat Lindtman, Marin, Razmyar ja Nurminen. Eikö juuri meidän sukupolvemme pitäisi yhteistyössä hakea ratkaisuja paremman tulevaisuuden rakentamiseksi ja vahvistaa uskoa siihen, että tästäkin selvitään ja Suomi nousee?”

”En voi ymmärtää sitä, että tekin olette lähteneet mukaan tähän Sdp:n vastakkainasetteluun ja ihmisten pelotteluun hyvinvointiyhteiskunnan alasajosta ja kaiken myymisestä. Se on epä-älyllistä, vastuutonta ja lisää epävarmuutta kodeissa”, Kurvinen ryöpytti.

Suurin oppositiopuolue Sdp ilmoitti heti vapun jälkeen tekevänsä välikysymyksen Suomen suunnasta, erityisesti hallituksen talouspolitiikasta.

Välikysymys arvostelee muun muassa hallituksen yhtiöittämiskaavailuja ja markkinavetoisuutta. Puolue on huolissaan myös työllisyydestä.

Sdp on välikysymyksen ainoa allekirjoittaja.

Sdp:n Antti Rinne haukkui avauspuheenvuorossaan hallituksen tekemiset kautta linjan. Rinne myös syytti hallitusta asettumisesta suuryritysten puolelle ja tavallisten suomalaisten nurkkaan ajosta.

"Te saitte kansalta mandaatin rakentaa Suomea ja olette käyttämässä sitä väärin. Te olette rapauttamassa Suomesta sivistyksen ja inhimillisyyden. Globaalin ja kilpailukykyisen Suomi Finlandin perustan."

"Te ette saaneet eduskuntavaaleissa kansalaisilta valtakirjaa politiikkaan, jossa työttömät, pieni- ja keskituloiset eläkeläiset, lapsiperheet ja opiskelijat ovat maksumiehiä talouden tasapainottamiselle ja rikkaat vain vapaaehtoisesti, hyväntekeväisyyden hengessä osallistuvat- jos osallistuvat”, Rinne arvosteli.

Rinteen mukaan hallitus myös teoillaan autioittaa kyliä ja pienempiä kaupunkeja.

"Tästä räikeimpänä esimerkkinä ovat yliopistojen menoleikkaukset, joiden seurauksena opettajankoulutus loppuu Savonlinnasta."

Pääministeri Juha Sipilän mukaan hallitus etsii nyt korvaavaa toimintaa Savonlinnaan.

”Meillä on nyt vuoden 2017 loppuun saakka aikaa hakea yhdessä ratkaisuja”, Sipilä lupasi.

Myös perussuomalaiset yltyivät ryöpyttämään demareita olan takaa.

”Te syytätte hallitusta kaikesta siitä, mitä häpeätte itsessänne ja omissa teoissanne. Te kyynisesti luotatte siihen, ettei yksikään media muka tuo näitä linjanmuutoksianne Suomen suunnasta ilmi, ja että äänestäjät siten unohtaisivat sanojenne ja tekojenne irvokkaan ristiriidan”, sanoi Sampo Terho (ps).

”Entinen valtionhoitajapuolue on vajonnut vastustuspuolueeksi”, Terho sanoi.

”Kun verrataan teidän nykyisiä puheitanne ja aiempia tekojanne, siis lupauksianne ja tosiasioita, ei jäljelle jää mitään – ei mitään paitsi pohjaton, mittaamaton, tekopyhä puoluepolitikointi”, Terho totesi.

 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Välikysymys
 • Sdp
 • Kokoomus

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  2. 2

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  3. 3

   Kananmuna on nyt trendiruokaa – tutkimukset korostavat terveellisyyttä, ja suomalaisia vaivaavan kolesteroli­herkkyyden voi testata helposti

  4. 4

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  5. 5

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  6. 6

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  7. 7

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  8. 8

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  9. 9

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  10. 10

   Naispuolisen ystävän deittiseikkailut saivat Jo Nesbøn tarttumaan kynään – uudessa romaanissa sarjamurhaaja etsii uhrejaan Tinderin avulla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  5. 5

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  6. 6

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  7. 7

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää