Valikko
Politiikka

Vartiainen syytti Sdp:tä salaliitoilla pelottelusta, Rinne hallitusta suuryritysten puolelle asettumisesta – katso väli­kysymys­keskustelu suorana

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen roimi eduskunnassa Sdp:n välikysymystä kovilla sanakäänteillä. Vartiaisen mukaan välikysymys todistaa Sdp:n älyllisestä romahduksesta.

Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron käyttänyt kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok) runttaisi keskiviikkona poikkeuksellisen kovilla sanakäänteillä Sdp:n välikysymyksen eduskunnassa.

Vartiainen syytti iltapäivällä alkaneessa keskustelussa demareita koko välikysymysintituution karnevalisoinnista. Hän myös leimaa välikysymyksen ”todellisuusotteensa menettäneen puolueen paniikkihuudoksi.”

”Välikysymykset ovat tilaisuuksia suurten valtiollisten kysymysten käsittelyyn. Käsillä oleva välikysymys alentaa vanhan instituution karnevaalitasolle. Välikysymyksessä on kysymys todellisuusotteensa menettäneen puolueen paniikkihuudosta”, Vartiainen sanoi.

Välikysymyskeskustelua voi seurata alta tai tästä linkistä.

Vartiainen korosti, että Pohjoismainen hyvinvointivaltio on yhteiskuntajärjestelmien kilpailun ja kylmän sodan voittaja. Demarit eivät hänen mielestään ymmärrä kuitenkaan järjestelmän muutostarpeita.

”Pohjoismainen hyvinvointivaltiomalli ei ole joukko muuttumattomia instituutioita kuten sataprosenttisen julkisia terveyskeskuksia, keskitetysti sovittuja yhtäläisiä palkkojen yleiskorotuksia, kiveen hakattuja eläkeikiä, alati muuttumattomia sosiaaliturvaetuja tai kilpailulta suojattuja elinkeinoja.”

”Tämän ovat hallituksemme ja Kokoomus ymmärtäneet mutta Sdp ei. Siksi välikysymyksessä huudetaan paniikissa apua. Se on osoitus Sdp:n älyllisesti romahtaneesta analyysistä”, Vartiainen ryöpytti.

Vartiainen syytti Sdp:tä myös salaliitoilla pelottelusta ja harhatodellisuudessa elämisestä. Vartiaisen mukaan ilman hallituksen uudistuspyrkimyksiä suomalaisten hyvinvointipalvelut todella olisivat uhattuina.

”Onko Sdp tänä päivänä todella sama puolue, jota johtivat vastuulliset realistit Väinö Tanner, Kalevi Sorsa ja Paavo Lipponen? Sama liike, jonka johtajat Willy Brandt ja Olof Palme uursivat uria Euroopan rauhan ja hyvinvoinnin hyväksi?”

”Sosiaalidemokratian luomukset eivät ole turvassa sosiaalidemokratialta itseltään. En ole ainoa suomalainen, joka kokee vahvaa yhteyttä sosialidemokraattisten arvojen kanssa, mutta samalla kerta toisensa jälkeen toteaa että niitä edistetään parhaiten muissa puolueissa kuin Sdp:ssä”, Vartiainen totesi.

Vartiainen oli itse aiemmin vuosikymmenet Sdp:n jäsen. Hän siirtyi kokoomukseen vuonna 2015.

Keskustan ryhmäpuheenvuoron käyttänyt Antti Kurvinen syytti puolestaan demareita ”karmean perinnön jättämisestä.”

”Sipilän hallitus joutuu säästämään, koska viime vaalikaudella kaikki jäi tekemättä, talouspolitiikka epäonnistui ja työttömyyden annettiin räjähtää käsiin. Muistutan, että Sdp:llä olivat kaikki keskeiset työllisyyteen ja talouteen liittyvät ministerinsalkut.”

Kurvinen sivalsi puheessaan myös kokoomusta.

”Sinipunahallituksen epäonnistumisen vuoksi olemme pakotettuja säästämään myös koulutuksesta. Pääpaino on kuitenkin koulutuksen uudistamisessa. Tähänkään Sdp ei pystynyt, vaikka sillä oli opetusministeri. On myös hyvä muistaa, että Sdp esitti ennen vaaleja satojen miljoonien eurojen säästöjä koulutukseen.”

Kurvinen myönsi, että Savonlinnan opettajankoulutuksen tilanne on myös keskustalle pettymys.

”Pyydän, että opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) vielä tarkentaa asian yksityiskohtia. Savonlinnalle ja savonlinnalaisille meillä keskustalaisilla on yksi viesti: teitä ei jätetä yksin; Savonlinnaa ei jätetä yksin.

Kurvinen sanoi, että hän ei myöskään voi tunnistaa Sdp:tä välikysymyksestä.

”Edustajat Lindtman, Marin, Razmyar ja Nurminen. Eikö juuri meidän sukupolvemme pitäisi yhteistyössä hakea ratkaisuja paremman tulevaisuuden rakentamiseksi ja vahvistaa uskoa siihen, että tästäkin selvitään ja Suomi nousee?”

”En voi ymmärtää sitä, että tekin olette lähteneet mukaan tähän Sdp:n vastakkainasetteluun ja ihmisten pelotteluun hyvinvointiyhteiskunnan alasajosta ja kaiken myymisestä. Se on epä-älyllistä, vastuutonta ja lisää epävarmuutta kodeissa”, Kurvinen ryöpytti.

Suurin oppositiopuolue Sdp ilmoitti heti vapun jälkeen tekevänsä välikysymyksen Suomen suunnasta, erityisesti hallituksen talouspolitiikasta.

Välikysymys arvostelee muun muassa hallituksen yhtiöittämiskaavailuja ja markkinavetoisuutta. Puolue on huolissaan myös työllisyydestä.

Sdp on välikysymyksen ainoa allekirjoittaja.

Sdp:n Antti Rinne haukkui avauspuheenvuorossaan hallituksen tekemiset kautta linjan. Rinne myös syytti hallitusta asettumisesta suuryritysten puolelle ja tavallisten suomalaisten nurkkaan ajosta.

"Te saitte kansalta mandaatin rakentaa Suomea ja olette käyttämässä sitä väärin. Te olette rapauttamassa Suomesta sivistyksen ja inhimillisyyden. Globaalin ja kilpailukykyisen Suomi Finlandin perustan."

"Te ette saaneet eduskuntavaaleissa kansalaisilta valtakirjaa politiikkaan, jossa työttömät, pieni- ja keskituloiset eläkeläiset, lapsiperheet ja opiskelijat ovat maksumiehiä talouden tasapainottamiselle ja rikkaat vain vapaaehtoisesti, hyväntekeväisyyden hengessä osallistuvat- jos osallistuvat”, Rinne arvosteli.

Rinteen mukaan hallitus myös teoillaan autioittaa kyliä ja pienempiä kaupunkeja.

"Tästä räikeimpänä esimerkkinä ovat yliopistojen menoleikkaukset, joiden seurauksena opettajankoulutus loppuu Savonlinnasta."

Pääministeri Juha Sipilän mukaan hallitus etsii nyt korvaavaa toimintaa Savonlinnaan.

”Meillä on nyt vuoden 2017 loppuun saakka aikaa hakea yhdessä ratkaisuja”, Sipilä lupasi.

Myös perussuomalaiset yltyivät ryöpyttämään demareita olan takaa.

”Te syytätte hallitusta kaikesta siitä, mitä häpeätte itsessänne ja omissa teoissanne. Te kyynisesti luotatte siihen, ettei yksikään media muka tuo näitä linjanmuutoksianne Suomen suunnasta ilmi, ja että äänestäjät siten unohtaisivat sanojenne ja tekojenne irvokkaan ristiriidan”, sanoi Sampo Terho (ps).

”Entinen valtionhoitajapuolue on vajonnut vastustuspuolueeksi”, Terho sanoi.

”Kun verrataan teidän nykyisiä puheitanne ja aiempia tekojanne, siis lupauksianne ja tosiasioita, ei jäljelle jää mitään – ei mitään paitsi pohjaton, mittaamaton, tekopyhä puoluepolitikointi”, Terho totesi.

 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Välikysymys
 • Sdp
 • Kokoomus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  2. 2

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  3. 3

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  4. 4

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  5. 5

   Trumpin entinen kampanja­päällikkö yhteistyöhön Venäjä-tutkinnan kanssa – Valkoisen talon viestintä­johtaja: ”Jos vuodot jatkuvat, minun on annettava potkut kaikille”

  6. 6

   Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

  7. 7

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  8. 8

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Uskon, että lähiaikoina trendi palaa tolkun aikaan

  9. 9

   Parantumattomasti sairaan Charlie-vauvan vanhemmat ajautuivat taas erimielisyyksiin sairaalan kanssa – vanhemmat haluavat vauvan kotiin kuolemaan, mutta sairaala ei suostu

  10. 10

   Varo näitä ruokia, jos syöt lääkkeitä – ruoka-aineilla on oudoilta kuulostavia vaikutuksia lääkkeiden kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  3. 3

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  6. 6

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  9. 9

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  10. 10

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa
  3. Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Uskon, että lähiaikoina trendi palaa tolkun aikaan
  4. Aitajuoksun nuorten EM-mitalisti Viivi Lehikoinen hätkähdytti rajulla ennätys­parannuksellaan – ”Raainta lajiharjoittelua ei ole tehty kuin parit treenit”
  5. Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia
  6. Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen
  7. Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi
  8. Suomeen ensimmäistä kertaa saapuva suorapuheinen laulaja Beth Ditto: ”Amerikassa empatia on vaihtunut täydelliseen sosiopatiaan”
  9. Tunti sitten
  10. Suomi pehmentää Putinin vierailua Punkaharjun maisemilla, mutta Venäjän presidentti suhtautuu pehmeään valtaan kuten kansalais­järjestöihin – vihamielisesti
  11. Terveystiedon googlaus on niin helppoa, että yhä useampi pelkää sairastavansa jotain vakavaa – Näin pääset eroon turhista terveyshuolista
  12. Palkkaus on poliittista ja sukupuolittunutta – vielä 70-luvulle tultaessa ajateltiin, että naisille tulee maksaa vähemmän palkkaa kuin miehille
  13. Näytä lisää