Valikko
Politiikka

Vihreät moittii hallituksen biotaloushankkeita – ”Ajatukset ovat menneessä”

Oppositiopuolue lyttää hallituksen ympäristöpolitiikan

Hallituksen leikkauspolitiikka on lohkaissut suhteellisesti suurimman palan luonnonsuojeluun suunnatuista resursseista. Vihreät moittivat Juha Sipilän (kesk) johtaman hallituksen ympäristöpolitiikkaa puoluekokouksessaan Lahdessa viikonloppuna.

Luonnonsuojelualueiden hankintarahoja on leikattu tällä hallituskaudella jo 66 prosenttia. Valtion 54 miljardin euron budjetin mittakaavassa suurista säästöistä ei ole kyse. Hankintarahat ovat supistuneet 53 miljoonasta eurosta 18 miljoonaan euroon.

”Vertailun vuoksi, Talvivaaran ylläpitämiseen tämä hallitus on laittanut jo 150 miljoonaa euroa, ja veikkaillaan, että hallitus on esittämässä 200 miljoonaa euroa lisää”, huomautti kansanedustaja ja ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Satu Hassi puoluekokouksen lehdistötilaisuudessa.

Vihreiden mukaan Suomen on nykypolitiikalla mahdotonta pitää kiinni esimerkiksi luonnon monimuotoisuutta suojelevasta YK:n biodiversiteettisopimuksesta.

Hassi on huolissaan ympäristöministeriön kohtalosta. Esimerkiksi kokoomuksen sisäministeri ja puheenjohtajaehdokas Petteri Orpo on aiemmin väläyttänyt ministeriön yhdistämistä maa- ja metsätalousministeriöön. Nykyisellä ympäristöministerillä, Kimmo Tiilikaisella (kesk), on salkussaan myös maatalousasiat.

”Alueellinen ympäristöhallintohan lakkautettiin jo joitakin vuosia sitten. Olen kysynyt itseltäni monta kertaa, olisiko esimerkiksi Talvivaaran tarina ollut sitä mitä se on ollut, jos meillä olisi aluetasolla edelleen itsenäinen ympäristöhallinto”, Hassi sanoo.

Alueelliset ympäristökeskukset korvattiin nykyisillä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksilla eli ely-keskuksilla vuonna 2010.

Vihreät kritisoi myös Sipilän hallituksen painotuksia biotaloudessa. Hassin mielestä hallitukselle biotalous tarkoittaa lähinnä hakkuiden ja perinteisten metsätuotteiden tuotannon kasvattamista. Hän pitää biopolttoaineitakin bulkkituotteena.

”Hallituksen ajatukset ovat menneessä. Korkean jalostusarvon tuotteita voisivat olla esimerkiksi puista tehtävät lääkkeet ja muut kemikaalit. Periaatteessa puusta voi tehdä kaikkea mitä raakaöljystäkin.”

Hän ihmettelee esimerkiksi Lapin hidaskasvuisten puiden kasvavia hakkuita ja huomauttaa, että Lapin matkailu- ja porotalous työllistävät yhteensä 6 500 ihmistä, metsätalous yli puolet vähemmän.

Vihreitä harmittaa biotalouden liiallinen rooli ympäristötavoitteiden täyttämisessä. EU:ssa hieman yli 70 prosenttia uudesta sähköntuotantokapasiteetista koostuu tuuli- ja aurinkoenergiasta. Biomassan osuus on alle prosentti. Vientiteollisuuden kannalta riskinä on, että Suomi nojaa liikaa teknologioihin, joiden kysyntä maailmalla on pieni.

”Sipilän hallitus tavoittelee uusiutuvan energian tuotannon lisäämistä lähinnä nestemäisten biopolttoaineiden ja biokaasun avulla, vaikka aurinko- ja tuulivoima kasvavat muualla maailmassa isosti”, Hassi toteaa.

Hallitusohjelman mukaan päästöttömän ja uusiutuvan energian käyttöä on tarkoitus lisätä niin, että sen osuus kasvaa 2020-luvulla yli 50 prosenttiin. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että painotus on nimen omaan biopolttoaineissa ja -kaasussa. Tavoite sisältää myös turpeen, jota vihreät eivät pidä uusiutuvana energialähteenä.

Hassi myöntää, että Suomesta tuskin tulee koskaan merkittävää aurinkopaneelien valmistajaa, ja suomalainen tuulivoimakin on pääosin ulkomaisessa omistuksessa.

Hän kuitenkin uskoo, että suomalaisyrityksillä olisi menestysmahdollisuuksia esimerkiksi älykkäiden sähköverkkojen kehittämisessä. Uusiutuva energia on usein säästä riippuvaista, joten sähkön kulutusta ja tuotantoa pitää pystyä ohjaamaan entistä tarkemmin.

”Suomella on hyvät tekniset valmiudet tällä alalla, koska meillä on niin kattavasti nykyaikaisia sähkömittareita, joita voidaan etälukea koska vain.”

Vihreiden puoluekokouksessa ei tehty tänä vuonna henkilövalintoja, vaan kokous oli omistettu poliittiselle keskustelulle. Ville Niinistö väistyy puolueen puheenjohtajan paikalta vasta ensi kesänä kuntavaalien jälkeen.

Sunnuntaina puolueväki hyväksyi Lahden kokouksessa uuden strategian, joka päivitettiin kahdeksan vuoden jälkeen.


Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  4. 4

   Suurpalo Jumbon lähellä Vantaalla – savu haittaa Tuusulanväylän liikennettä

  5. 5

   Murrosiän aivomyrsky opettaa teiniä luomaan ihmissuhteita ja erottamaan todelliset ystävät muista

  6. 6

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  7. 7

   Työaikoihin pitää saada lisää joustavuutta

  8. 8

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  9. 9

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  10. 10

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää