Valikko
Politiikka

Hallitus lupailee satojen miljoonien veronkevennyksiä – HS:n laskuri kertoo, miten ansiosi muuttuisivat

Hallitus lupaa keventää verotusta jo ensi vuoden alusta 315–515 miljoonaa euroa, jos kilpailukykysopimus syntyy. Palvelualojen Ammattiliiton puheenjohtaja Ann Selin sanoo, että hallituksen tarjous helpottaa järjestön päätöksentekoa huomenna.

Hallitus lupaa keventää verotusta jopa reilut puoli miljardia euroa jo heti ensi vuoden alusta kilpailukykysopimuksen avittamiseksi.

Kevennyksen suuruus sidotaan kilpailukykysopimuksen kattavuuteen. Mitä kattavampi sopimus, sitä suuremmat kevennykset.

”Suuruus olisi riittävän kattavuuden saavuttamisen jälkeen 315 miljoonaa euroa. Jos päästään 85 prosentin kattavuuteen, se olisi 415 miljoonaa. Ja jos päästään 90 prosentin kattavuuteen, verotus kevenisi ensi vuoden alusta 515 miljoonaa”, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk).

”Hallitus haluaa kannustaa vielä loppumetreillä siihen, että sopimukseen saataisiin riittävä kattavuus.”

Sipilän mukaan 315 miljoonaa kompensoisi jo työntekijöille työnantajilta siirtyvät sosiaalimaksut.

Jos sopimus kattaisi palkansaajista 90 prosenttia, verokevennys kasvaisi 200 miljoonaa.

Sipilän mukaan se merkitsisi keskimääräisen palkansaajan kukkaroon 150 euron lisää vuodessa.

”Uskon, että meidän vastauksemme on positiivisempi kuin järjestöt ovat odottaneet. Pidämme avoimena sen, että talous- ja työllisyyskehityksen salliessa voimme jatkaa verokevennyksiä vuosina 2018 ja 2019 jopa aina miljardiin asti.”

Juttu jatkuu laskurin alla.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) mukaan kevennykset kohdistettaisiin tasaisesti kaikkiin tuloluokkiin.

Sipilä, Stubb sekä oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) esittelivät keskinäisten neuvottelujensa tuloksia tänään iltapäivällä eduskunnassa.

Lindström vetosi jälleen myös Suomen Yrittäjiin, että se hyväksyisi kompromissimallin paikallisesta sopimisesta.

Palvelualojen Ammattiliiton (PAM) puheenjohtaja Ann Selin sanoo pitävänsä erinomaisena, että hallitus tuli ulos konkreettisilla luvuilla. Selin uskoo, että hallituksen vastaantulo myös helpottaa PAMin päätöksentekoa huomenna perjantaina.

”Jos matalimmillaankin ensi vuonna veronalennuksia tulisi 315 miljoonaa ja jos vastaavalla tasolla mennään koko hallituskausi, aika lähellä sitä miljardia ollaan. Taso tuntuu nyt oikealta ja hallitusohjelman mukaiselta.”

Pamin hallitus kokoontuu perjantaina kello 12.

Selin ei halua vielä näyttää kiky-sopimukselle vihreää valoa. Hän haluaa ensin analysoida hallituksen tarjousta tarkemmin.

”Kyllä nämä olivat uutisia, joita olemme odottaneet. Saimme konkretiaa, joka helpottaa arvioitamme”, Selin toteaa.

”Ja hyvä oli, että hallitus myös selkeästi ilmoitti, että pakkolait on nyt hyllyltäkin lopullisesti kuopattu. Samoin nyt lista noin puolen miljardin lisäleikkauksista tällä hallituskaudella poistuu, ja veronkorotuksetkin jäävät tekemättä”, Selin lisää.

Pron puheenjohtajan Jorma Malisen sanoo, että hallituksen vastaantulo kuulostaa ”kohtuulliselta”. Hän ei ollut vielä ehtinyt tutustumaan tarkkaan hallituksen tiedotteeseen ulkomaanmatkan takia. ”Tämä pyrkii kattamaan ostovoiman säilymisen.”

”Kyllä tämä tästä taitaa syntyä”, hän sanoo kilpailukykysopimuksen toteutumisesta.

SAK:n ekonomistit ovat lukeneet tarkkaan valtion vastaantulon. ”Tämä on merkittävä vastaantulo ottaen huomioon valtiotalouden tilanteen”, sanoo SAK:n pääekonomisti Olli Koski.

Hän uskoo, että sopimuksessa on mukana yli 85 prosenttia palkansaajista, jos Pam ja Metalli ovat mukana. Hän sanoo, että yli 90 prosentin rajan ylittäminen tulee olemaan vaikeaa.

”Tämä [85 prosenttia] määrä tietäisi sadan miljoonan euron verran kevennystä verotukseen, sillä 315 miljoonaa euroa riittää kattamaan kilpailukykysopimuksen ostovoiman menetyksen”, Koski sanoo.

Koski ymmärtää, ettei hallitus voi tarkkaan sanoa seuraavien vuosien veronalennuksia nyt. Hän sanoo, että työtulovähennyksellä saadaan myös erittäin matalapalkkaisille lisää ostovoimaa. Esimerkiksi joidenkin pamilaisten työntekijöiden palkka on niin alhainen, etteivät he maksa valtioveroa, mutta heitäkin ostovoimaa työtulovähennys piristää.

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi päivällä ennen hallituksen ulostuloa, että järjestö ottaa kantaa hallituksen vastaantuloesitykseen huomenna perjantaina. Metallin hallitus kokoontuu perjantaina kello 12.

Aallon mukaan erityisen tärkeää on, että hallituksen verotoimet korvaavat sopimuksessa olevien sosiaaliturvamaksujen korotusten tuoman ostovoiman heikennykset ensi ja myös seuraavina vuosina.

”Meille on tärkeää, että hallitus toteuttaa sen, mitä kilpailukykysopimuksessa edellytetään”, Aalto sanoi puoli tuntia ennen kuin hallitus julkaisi veronlinjansa.

Kilpailukykysopimuksessa sanotaan, että ”työmarkkinakeskusjärjestöt edellyttävät, että hallitus peruuttaa hallitusohjelmassa mainitut yhteiskuntasopimuksen vaihtoehtona olevat 1,5 miljardin euron lisäleikkaukset ja veronkorotukset sekä toteuttaa hallitusohjelmassa mainitut tuloveronkevennykset”.

Julkisuudessa on paljon puhuttu miljardin euron veronkevennyksistä, mutta tuollaista lukua ei hallitusohjelmasta löydy. Se on jäänyt elämään tiedotustilaisuudesta, joka pidettiin hallitusohjelman yhteydessä.

Sipilä kertoi, että silloisen yhteiskuntasopimuksen toteutuminen voisi tuoda miljardin euron veronkevennykset. Sipilä on puhunut vielä tänä keväänä enintään miljardin euron veronkevennyksistä.

Hallitusohjelmassa sanotaan kuitenkin vain, että ”hallitus on varautunut tukemaan edellä mainittua sopimusta merkittävin tuloveron kevennyksin”. Näin ollen kilpailukykysopimuksen vaatimus ei koske miljardia euroa vaan sanatarkasti ottaen ”merkittäviä tuloveron kevennyksiä”.

Hallitusohjelmassa sanotaan myös, että ”yhteiskuntasopimuksen ja tehtyjen palkkaratkaisujen nettovaikutuksen täytyy vahvistaa julkisen talouden tasapainoa määrällä, joka on vähintään puoli prosenttia suhteessa kokonaistuotantoon vuoden 2019 tasolla näihin kytketyt veronkevennykset huomioiden”.

Tämä tarkoittaa, että julkisen talouden pitäisi sopimuksen mukaan kohentua parilla miljardilla eurolla. Keväällä valtiovarainministeriö laski, että sopimus parantaa julkista taloutta kuitenkin vain noin 600 miljoonaa euroa, koska nyt saavutettu sopimus ei ole lähelläkään sitä, mihin hallitusohjelman ”merkittävät tuloveron kevennykset” pohjautuvat.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen on määrä arvioida huomenna perjantaina kiky-sopimuksen kattavuutta, toisin sanoen onko sopimuksessa mukana riittävästi työntekijöitä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kilpailukykysopimus
 • Hallitus
 • Työmarkkinat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  3. 3

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  4. 4

   Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

  5. 5

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  6. 6

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  7. 7

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  9. 9

   Ihmiskunnan itsetunto on pitkään ollut kuolemattoman sielun ja ylivertaisen älyn varassa – mutta kumpaakaan meillä ei ole

  10. 10

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  3. 3

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  4. 4

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  5. 5

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  6. 6

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  7. 7

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

  10. 10

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Kun entinen poikaystävä tappoi itsensä, Tuisku Lehto, 27, päätti elää – nyt hän on tehnyt näyttelyn, jossa näkyy mielenterveys­kuntoutujien ilo

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä
  3. Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi
  4. ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat
  5. Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen
  6. Tunti sitten
  7. Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”
  8. Viisi loukkaantui ulosajossa Tammelassa – pelastuslaitos joutui irrottamaan yhden matkustajan autosta
  9. 2 tuntia sitten
  10. Ihmiskunnan itsetunto on pitkään ollut kuolemattoman sielun ja ylivertaisen älyn varassa – mutta kumpaakaan meillä ei ole
  11. Touko Aalto pyrkii nostamaan kahdessa vuodessa vihreät Suomen suurimmaksi puolueeksi – ”Politiikassa on tavoiteltava pääministeriyttä”
  12. Oppivelvollisuuden mekaaninen pidennys olisi vanhanaikainen tapa torpata syrjäytymistä – yliopistojen lukukausimaksujen aika ei ole nyt, koska ne juuri saatiin ulkomaalaisille
  13. Mikä vikunja on? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  14. Näytä lisää