Valikko
Politiikka

Hallitus lupailee satojen miljoonien veronkevennyksiä – HS:n laskuri kertoo, miten ansiosi muuttuisivat

Hallitus lupaa keventää verotusta jo ensi vuoden alusta 315–515 miljoonaa euroa, jos kilpailukykysopimus syntyy. Palvelualojen Ammattiliiton puheenjohtaja Ann Selin sanoo, että hallituksen tarjous helpottaa järjestön päätöksentekoa huomenna.

Hallitus lupaa keventää verotusta jopa reilut puoli miljardia euroa jo heti ensi vuoden alusta kilpailukykysopimuksen avittamiseksi.

Kevennyksen suuruus sidotaan kilpailukykysopimuksen kattavuuteen. Mitä kattavampi sopimus, sitä suuremmat kevennykset.

”Suuruus olisi riittävän kattavuuden saavuttamisen jälkeen 315 miljoonaa euroa. Jos päästään 85 prosentin kattavuuteen, se olisi 415 miljoonaa. Ja jos päästään 90 prosentin kattavuuteen, verotus kevenisi ensi vuoden alusta 515 miljoonaa”, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk).

”Hallitus haluaa kannustaa vielä loppumetreillä siihen, että sopimukseen saataisiin riittävä kattavuus.”

Sipilän mukaan 315 miljoonaa kompensoisi jo työntekijöille työnantajilta siirtyvät sosiaalimaksut.

Jos sopimus kattaisi palkansaajista 90 prosenttia, verokevennys kasvaisi 200 miljoonaa.

Sipilän mukaan se merkitsisi keskimääräisen palkansaajan kukkaroon 150 euron lisää vuodessa.

”Uskon, että meidän vastauksemme on positiivisempi kuin järjestöt ovat odottaneet. Pidämme avoimena sen, että talous- ja työllisyyskehityksen salliessa voimme jatkaa verokevennyksiä vuosina 2018 ja 2019 jopa aina miljardiin asti.”

Juttu jatkuu laskurin alla.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) mukaan kevennykset kohdistettaisiin tasaisesti kaikkiin tuloluokkiin.

Sipilä, Stubb sekä oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) esittelivät keskinäisten neuvottelujensa tuloksia tänään iltapäivällä eduskunnassa.

Lindström vetosi jälleen myös Suomen Yrittäjiin, että se hyväksyisi kompromissimallin paikallisesta sopimisesta.

Palvelualojen Ammattiliiton (PAM) puheenjohtaja Ann Selin sanoo pitävänsä erinomaisena, että hallitus tuli ulos konkreettisilla luvuilla. Selin uskoo, että hallituksen vastaantulo myös helpottaa PAMin päätöksentekoa huomenna perjantaina.

”Jos matalimmillaankin ensi vuonna veronalennuksia tulisi 315 miljoonaa ja jos vastaavalla tasolla mennään koko hallituskausi, aika lähellä sitä miljardia ollaan. Taso tuntuu nyt oikealta ja hallitusohjelman mukaiselta.”

Pamin hallitus kokoontuu perjantaina kello 12.

Selin ei halua vielä näyttää kiky-sopimukselle vihreää valoa. Hän haluaa ensin analysoida hallituksen tarjousta tarkemmin.

”Kyllä nämä olivat uutisia, joita olemme odottaneet. Saimme konkretiaa, joka helpottaa arvioitamme”, Selin toteaa.

”Ja hyvä oli, että hallitus myös selkeästi ilmoitti, että pakkolait on nyt hyllyltäkin lopullisesti kuopattu. Samoin nyt lista noin puolen miljardin lisäleikkauksista tällä hallituskaudella poistuu, ja veronkorotuksetkin jäävät tekemättä”, Selin lisää.

Pron puheenjohtajan Jorma Malisen sanoo, että hallituksen vastaantulo kuulostaa ”kohtuulliselta”. Hän ei ollut vielä ehtinyt tutustumaan tarkkaan hallituksen tiedotteeseen ulkomaanmatkan takia. ”Tämä pyrkii kattamaan ostovoiman säilymisen.”

”Kyllä tämä tästä taitaa syntyä”, hän sanoo kilpailukykysopimuksen toteutumisesta.

SAK:n ekonomistit ovat lukeneet tarkkaan valtion vastaantulon. ”Tämä on merkittävä vastaantulo ottaen huomioon valtiotalouden tilanteen”, sanoo SAK:n pääekonomisti Olli Koski.

Hän uskoo, että sopimuksessa on mukana yli 85 prosenttia palkansaajista, jos Pam ja Metalli ovat mukana. Hän sanoo, että yli 90 prosentin rajan ylittäminen tulee olemaan vaikeaa.

”Tämä [85 prosenttia] määrä tietäisi sadan miljoonan euron verran kevennystä verotukseen, sillä 315 miljoonaa euroa riittää kattamaan kilpailukykysopimuksen ostovoiman menetyksen”, Koski sanoo.

Koski ymmärtää, ettei hallitus voi tarkkaan sanoa seuraavien vuosien veronalennuksia nyt. Hän sanoo, että työtulovähennyksellä saadaan myös erittäin matalapalkkaisille lisää ostovoimaa. Esimerkiksi joidenkin pamilaisten työntekijöiden palkka on niin alhainen, etteivät he maksa valtioveroa, mutta heitäkin ostovoimaa työtulovähennys piristää.

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi päivällä ennen hallituksen ulostuloa, että järjestö ottaa kantaa hallituksen vastaantuloesitykseen huomenna perjantaina. Metallin hallitus kokoontuu perjantaina kello 12.

Aallon mukaan erityisen tärkeää on, että hallituksen verotoimet korvaavat sopimuksessa olevien sosiaaliturvamaksujen korotusten tuoman ostovoiman heikennykset ensi ja myös seuraavina vuosina.

”Meille on tärkeää, että hallitus toteuttaa sen, mitä kilpailukykysopimuksessa edellytetään”, Aalto sanoi puoli tuntia ennen kuin hallitus julkaisi veronlinjansa.

Kilpailukykysopimuksessa sanotaan, että ”työmarkkinakeskusjärjestöt edellyttävät, että hallitus peruuttaa hallitusohjelmassa mainitut yhteiskuntasopimuksen vaihtoehtona olevat 1,5 miljardin euron lisäleikkaukset ja veronkorotukset sekä toteuttaa hallitusohjelmassa mainitut tuloveronkevennykset”.

Julkisuudessa on paljon puhuttu miljardin euron veronkevennyksistä, mutta tuollaista lukua ei hallitusohjelmasta löydy. Se on jäänyt elämään tiedotustilaisuudesta, joka pidettiin hallitusohjelman yhteydessä.

Sipilä kertoi, että silloisen yhteiskuntasopimuksen toteutuminen voisi tuoda miljardin euron veronkevennykset. Sipilä on puhunut vielä tänä keväänä enintään miljardin euron veronkevennyksistä.

Hallitusohjelmassa sanotaan kuitenkin vain, että ”hallitus on varautunut tukemaan edellä mainittua sopimusta merkittävin tuloveron kevennyksin”. Näin ollen kilpailukykysopimuksen vaatimus ei koske miljardia euroa vaan sanatarkasti ottaen ”merkittäviä tuloveron kevennyksiä”.

Hallitusohjelmassa sanotaan myös, että ”yhteiskuntasopimuksen ja tehtyjen palkkaratkaisujen nettovaikutuksen täytyy vahvistaa julkisen talouden tasapainoa määrällä, joka on vähintään puoli prosenttia suhteessa kokonaistuotantoon vuoden 2019 tasolla näihin kytketyt veronkevennykset huomioiden”.

Tämä tarkoittaa, että julkisen talouden pitäisi sopimuksen mukaan kohentua parilla miljardilla eurolla. Keväällä valtiovarainministeriö laski, että sopimus parantaa julkista taloutta kuitenkin vain noin 600 miljoonaa euroa, koska nyt saavutettu sopimus ei ole lähelläkään sitä, mihin hallitusohjelman ”merkittävät tuloveron kevennykset” pohjautuvat.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen on määrä arvioida huomenna perjantaina kiky-sopimuksen kattavuutta, toisin sanoen onko sopimuksessa mukana riittävästi työntekijöitä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kilpailukykysopimus
 • Hallitus
 • Työmarkkinat

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  2. 2

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  3. 3

   Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

  4. 4

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  5. 5

   Kasvukivut sekoittivat Finnairin – tässä selitys Miamin-lentojen perumiselle

  6. 6

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  7. 7

   Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

  8. 8

   Trump ryhtyi romuttamaan ilmastopolitiikkaa – Tiistaina allekirjoitetun asetuksen ennustetaan elvyttävän kannattamatonta hiilivoimaa

  9. 9

   Vladimir Putinille osoitettu kirje päätyi ruotsalaismiehen postilaatikkoon Skåneen – postilaitoskin ihmeissään

  10. 10

   Junioriurheilijan seuranvaihto maksoi peräti 5 000 euroa – tässä syy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  2. 2

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  3. 3

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  4. 4

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  5. 5

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  6. 6

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  7. 7

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  8. 8

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  9. 9

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  10. 10

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää