Valikko
Politiikka

Stubb myöntää saamansa kritiikin oikeutetuksi: ”Käperryin kuoreeni, koska meininki on ollut niin kovaa”

Stubb uskoo, että hänen jatkokautensa kokoomuksen johdossa olisi kaikille osapuolille voitto.

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb myöntää puolueen sisältä häneen kohdistuvan kovan kritiikin osittain oikeutetuksi.

HSTV:n Kulmapöydässä perjantaina Stubb tunnusti, että hän on käpertynyt kuoreensa, eikä ole pystynyt olemaan aina oma itsensä.

”Myönnän, olen käpertynyt kuoreeni viimeisten kahden vuoden aikana, koska meininki on ollut niin kovaa. Mutta kyllä sieltä kuoresta tulee vielä ulos se vanha kunnon Alexi.”

”Elämässä on tilanteita, että on niin vaikea paikka, että ei pysty olemaan oma itsensä. Puoluejohtaminen on kuitenkin joukkuepeliä ja joukkuetta pitää johtaa omana itsenään”, Stubb totesi.

Stubb uskoo, että jatkokausi puolueen johdossa olisi kaikille osapuolille voitto. Johtajana hän myös lupaa jämäköityä.

”Tämä on ”win win”-tilanne. Jos voitan, joukkue tulee tästä ulos huomattavasti vahvempana ja totta kai puheenjohtajan pitää sitten parantaa askellusta.”

”Olen kuitenkin vahvasti fatalisti. Tässä kutsumusammatissa saa juuri sen, minkä ansaitsee. Jos olen ansainnut häviön, otan sen nöyränä vastaan ja tuen uutta joukkuetta.”

Stubb myöntää, että puolue on kipuillut odotusten hallinnassa. Kova napina eduskuntaryhmässä johtuu Stubbin mielestä muun muassa uudesta johtamistavasta.

”Historian kokoomuslaisin hallitusohjelma syntyi siksi, että joukkoistimme neuvotteluihin myös eduskuntaryhmän. Siksi odotusarvot ovat olleet korkealla ja ryhmä oikeutetusti vaatii tuloksia.”

”Muutosjohtajuus puolueessa vie aikansa. Pelin henki on, että kun tällä tavalla johtaa, pitää altistaa myös itsensä kritiikille ja se pitää kerta kaikkiaan kestää. Jos osa eduskuntaryhmästä on sitä mieltä, että ei ole kyllin jämäkkä, pitää sitten jämäköityä.”

Stubb lupaa pehmentää jatkossa myös puolueen profiilia, jos hän jatkokauden saa.

”Tällä hetkellä kokoomusta määritellään nurkkaan, jossa sen ei pitäisi olla. Olemme huomattavasti ihmisläheisempi puolue, joka välittää toinen toisistaan. Tässä on parantamisen varaa.”

”Uskon talouden käänteeseen. Kun siirrymme pois leikkausmoodista kohti työllistämismoodia, se edesauttaa eduskuntaryhmän työtä.”

Tilastokeskus kertoi perjantaina, että talous kasvoi alkuvuonna, eli tammi–maaliskuussa 0,6 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna.

”Nyt tuli orastavia, hyviä uutisia. Toisaalta, täytyy sanoa, että vienti ei näytä vieläkään lähteneen vetämään.”

Stubb muistutti, että taloudessa on takana kolme miinusmerkkistä vuotta vuosina 2012, 2013 ja 2014 ja vasta viime vuonna noustiin plussalle 0,5 prosenttia.

Hallitus löysi Stubbin mukaan torstaina yksimielisyyden verokevennyspaketista varsin helposti. Paketti täyttää Stubbin mielestä myös kokoomuksen tavoitteet.

”Ei me itseasiassa väännetty, vaan aika helposti päästiin yhteisymmärrykseen. Tavoite oli, että kokonaisveroaste ei kiristy ja työnverotus ei ainakaan kasva.”

”Jos kilpailukykysopimus tehdään, ostovoima vahvistuu ja se on kokoomuksen pitkän linjan tavoitteiden mukaista”, Stubb painotti.

Stubb arvostelee kuitenkin kirpeästi kilpailukykysopimuksen synnytysprosessia. Liikaa vatulointia, hän sanoo.

”Pahin tyylirikko on ollut soutaminen ja huopaaminen, eräänlainen vatulointi. Isot yhteiskunnalliset päätökset syntyvät monen vaiheen kautta. Tyylipisteitä ei ole tullut, mutta tällaista makkaran tekoa tämä politiikka aina välillä on.”

”Jos saamme 3,7 prosentin sisäisen devalvaation ja nollapalkkaratkaisun, joka lisää kilpailukykyä 0,5 prosenttia, niin saavutamme askeleita oikeaan suuntaan. Yhteiskuntaa on vuoden aikana muutettu aika paljon.”

Stubbin mielestä hallituksen vastaantulopaketti yhdistää myös vastuullisen julkisen talouden hoidon ja verohuojennukset.

”Lyhyellä tähtäimellä tämä lyö loven julkiseen talouteen, ilman muuta. Pitkällä tähtäimellä, jos meille syntyy 35-45 000 uutta työpaikkaa, lovi tasaantuu.”

”Ja koska viime vuonna kevennettiin verotusta jo 600 miljoonaa euroa ja nyt toteutuu 415 tai 515 miljoonaa, se miljardikin on jo saavutettu. Se ei ole tavoite, vaan tavoite on saada talous ja työllisyys kasvuun, jotta voidaan vielä keventää verotusta vuosina 2018 ja 2019”, hän lisää.

Stubb ei hyväksy haastajansa, kansanedustaja Elina Lepomäen (kok) kritiikkiä liiallisesta kompromissiherkkyydestä. Lepomäki arvosteli erityisesti paikallisen sopimisen vesittymistä.

”Kahdeksan vuoden ministerikokemuksella voin sanoa, että koska hallituksessa kokoomus ei saa yksin päättää, teemme kompromisseja. Politiikka on kompromissien taidetta.”

Stubbin mukaan erimielisyys paikallisesta sopimisesta ei ollut niin syvä, että sen varjolla olisi pitänyt hallitus kaataa.

”Jos me olisimme tehneet paikallisesta sopimisesta hallituskysymyksen ja kaataneet käytännössä koko kilpailukykysopimuksen, olisimme voineet ajautua tilanteeseen, jossa on yleislakko. Ja myös siihen, että kokoomus ei olisi enää hallituksessa, vaan demarit.”

Stubb muistuttaa, että hallitus on saanut myös paljon aikaan.

”Lasi on puoliksi täynnä. Saimme sotessa valinnanvapauden, hoidamme taloutta vastuullisesti, huojensimme alkoholilainsäädäntöä, purkaneet normeja kauppojen aukioloaikojen kohdalta. Suomen suunta on kääntymässä.”

”Toki on asioita, jotka olisin halunnut tehdä toisin. Mutta otti paikallinen sopiminen edes muutamaan askeleen oikeaan suuntaan”, Stubb lisää.

Heikosta osaamisesta esitettyä kritiikkiä ei Stubb niele.

”Toivottavasti kritiikki on virheellistä. Kaikki minut tuntevat tietää, että teen töitä täysillä aamusta iltaan. Omaksuminen kestää oman aikansa. Toivottavasti valtiovarainministerin salkku on nyt paremmin hallussa, kuin se oli alussa.”

Stubb myös vakuuttaa, että välit tasavallan presidenttiin Sauli Niinistöön ovat hyvät. Siitä huolimatta, että näkemykset kansanäänestyksen välttämättömyydestä Nato-jäsenyydestä poikkeavat.

”Hyviin väleihin kuuluu, että voi avoimesti keskustella asioista ja olla joskus myös eri mieltä. Ei kokoomus sulje pois kansanäänestystä, mutta lähdemme siitä, että turvallisuus on ensi sijaista.”

”Lähdemme siitä, että kansan tuki pitää Nato-jäsenyydelle olla ja myös Suomen poliittisen johdon tuki.”


Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Suurpalo Jumbon lähellä Vantaalla – savu haittaa Tuusulanväylän liikennettä

  4. 4

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  5. 5

   Murrosiän aivomyrsky opettaa teiniä luomaan ihmissuhteita ja erottamaan todelliset ystävät muista

  6. 6

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  7. 7

   Työaikoihin pitää saada lisää joustavuutta

  8. 8

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  9. 9

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  10. 10

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää