Valikko
Politiikka

Kokeilu pakkoruotsin poistamisesta etenee nihkeästi – ministeriö huolissaan tasa-arvosta työelämässä

Perussuomalaiset pelkäävät, ehtiikö hallitusohjelman lupaama kielikokeilu toteutua ensinkään.

Hallitusohjelmaan kirjatun valinnaisen kouluruotsin kokeilun valmistelu on edennyt nihkeästi. Perussuomalaiset pelkäävät, että heille tärkeää kokeilua ei ehditä toteuttaa tällä hallituskaudella.

Opetusministeriössä perustellaan viipymistä lainsäädännöllisillä selvityksillä, joiden mukaan kokeilu vaatii muun muassa perusopetuslain muutoksen.

”Nykyiset kokeilupykälät eivät mahdollista kokeilua”, ministeriö sanoo vastauksessaan eduskunnan sivistysvaliokunnalle, joka kyseli kokeilun perään. Myös hakukierros veisi oman aikansa.

”Valmistelussa kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että nuorten koulutuspolut voidaan turvata kaikissa tilanteissa, vaikka ruotsin kielen poisvalinta voi sulkea ovia myöhemmin työelämässä tai jatko-opinnoissa. Kokeilun vaikutusten vuoksi valmistelutyö on ollut arvioitua laajempaa”, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) sanoo HS:lle.

Hänen mukaansa tavoitteena on, että kokeilulaki annettaisiin tämän vuoden aikana eduskunnan käsittelyyn, ja kokeilut käynnistyisivät syksyllä 2017

Grahn-Laasonen on pontevasti vienyt eteenpäin esimerkiksi valinnaisemman lukion kokeilua tyyliin ”uskalla kokeilla”, mutta hallitusohjelman lupaamista peruskoulun alueellisista kielikokeiluista ei ole tähän mennessä kuulunut mitään. Esityksen piti tulla eduskuntaan tänä keväänä.

Jopa hallituksen viime vuoden kertomuksesta kokeilu oli jäänyt pois kohdasta ”toimenpiteet eduskunnan lausumien ja kannanottojen johdosta”.

”Olin hämmentynyt, että kielikokeilun seuranta puuttui sieltä kokonaan. Eli ei tunnu asia kauhean reippaasti etenevän”, sanoo lausuman ”isä”, kansanedustaja Pauli Kiuru (kok).

Aiemmin tänä keväänä myös kansanedustaja Sami Savio (ps) tivasi kirjallisessa kysymyksessään, ”millä aikataululla hallitus mahdollistaa alueellisen kielikokeilun”.

Alkuvuodesta useissa kunnissa lähinnä perussuomalaiset tehtailivat runsaasti valtuustoaloitteita, joissa esitettiin mahdolliseen kokeiluun hakeutumista. Aloitteita tehtiin muun muassa Mikkelissä, Naantalissa, Tampereella, Hämeenlinnassa, Lahdessa, Kuopiossa, Oulussa ja Hyvinkäällä.

Edellinen eduskunta hylkäsi keväällä 2015 kansalaisaloitteen pakkoruotsin poistamisesta koulusta, mutta hyväksyi parikin siihen liittyvää lausumaa. Esimerkiksi kielten opiskelun politiikasta hallituksen tulisi laatia kokonaisselvitys. Opetusministeriö ilmoitti äsken sivistysvaliokunnalle, että tämä selvitys pannaan alulle elokuussa.

Eduskunta edellytti myös, että ”hallitus selvittää lainsäädännölliset edellytykset alueellisiin kokeiluihin kielivalikoiman laajentamiseksi ilman velvoittavaa toisen kansalliskielen opiskelua”. Kiuru on avannut sitä niin, että ruotsin/suomen sijaan voisi opiskella vaikka mandariinikiinaa Nauvossa.

Eniten ja jo pitkään ovat olleet tapetilla mahdolliset kokeilut korvata koulussa nykyisin 7. luokalta ja vastedes jo 6. luokalta alkava pakollinen keskipitkä ruotsi venäjällä Itä-Suomen kunnissa.

Opetusministeriön vastauksista kysymyksiin kokeilujen viipymisestä käy ilmi, että kokeiluja on kyllä valmisteltu, mutta niistä on raportoitu hallituksen vuosikertomuksessa osaamisen ja koulutuksen kärkihankkeiden yhteydessä.

Toisaalta vastauksista voi päätellä, ettei valmistelussa ole pidetty järin kovaa kiirettä. Syyksi mainitaan lainsäädännölliset selvitykset, joita on määrä tehdä yhdessä oikeusministeriön kanssa vielä ainakin tämän vuoden syyskuulle asti, jolloin alkuun päästäisiin vasta vuonna 2017.

Kokeilun perustuslain asettamia reunaehtoja on jo pyritty ennakolta selvittämään. Opetusministeriö huolehtii kokeiluun osallistuvien oppilaiden oikeuksista ja yhdenvertaisuudesta, kun he joskus hakevat jatko-opintoihin ja virkoihin.

Ruotsia osaamattomat voisivat ministeriön mukaan ”jossain vaiheessa elämäänsä joutua muita huonompaan asemaan puuttuvan toisen kotimaisen kielen taitonsa vuoksi”.

”Vähän oudolta tuntuu ja herää kysymys, onko nyt varmaa, tuleeko kokeilu koskaan. Meille se on hyvin tärkeä”, arvioi sivistysvaliokunnan jäsen Ritva Elomaa (ps). Elomaa huomauttaa, että kokeilu tulisi saada aikaan tällä hallituskaudella, koska myöhemmin se todennäköisesti olisi vielä vaikeampaa, mikäli Rkp olisi hallituksessa.

Myös keskusta äänesti aikoinaan kokeiluponnen puolesta ja on aiemminkin esittänyt alueellisia kielikokeiluja. ”Odotamme, että hallitusohjelman mukainen esitys tulee valiokuntaan, ja kyllähän sen alun perin pitikin tulla jo tänä keväänä”, sanoo valiokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala (kesk).

Oikaisu 8.6. klo 20.05: Kansanedustaja Sami Savion sukunimi oli ensin virheellisesti muodossa Saivio.

Osa kärkihanketta

 Kieltenopiskelun lisääminen ja monipuolistaminen on osa osaamisen ja koulutuksen kärkihanketta.

 Kyse olisi kahdesta alueellisesta kokeilusta, joista toisessa vieraan kielen opiskelu alkaisi nykyistä enemmän jo ensimmäisellä luokalla. Ministeri haluaisi kielten opinnot jo varhaiskasvatukseen. Ns. harvinaisten kielten tarjonta voisi olla yksi eritysavustuksen myöntöperuste. Kokeilu alkaisi elokuussa 2017 ja päättyisi vuoden 2018 lopulla.

 Toisessa kokeilussa on määrä selvittää lainsäädännölliset edellytykset alueellisiin kokeiluihin kielivalikoiman laajentamieksi ilman velvoittavaa toisen kansalliskielen opiskelua. Selvittelyt ovat vielä meneillään, eikä aloitusajankohdasta ole päätetty.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsin kieli
 • Hallitusohjelma
 • kokeilu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  4. 4

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  5. 5

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  6. 6

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  7. 7

   Hittinikkari Tiina Vainikainen, 27, sanoittaa ja säveltää Nikke Ankaralle ja Arttu Lindemanille – kun oma biisi meni Spotifyn ykköseksi, hän oli ”niin onnellinen, että se oli jo liikaa”

  8. 8

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

  9. 9

   Klas Mattson asuu perheensä kanssa ulkosaaristossa yhdeksän muun vakituisen asukkaan kanssa, eikä kaipaa sinne mitään

  10. 10

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  4. 4

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  5. 5

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  6. 6

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  7. 7

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  8. 8

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  9. 9

   Käpylässä sekakäyttäjillä on valikoiva maku: vain lonkero katosi hyllyistä – ”Perinteinen viinajuoppo on näissä tapauksissa harvassa”

  10. 10

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää