Valikko
Politiikka

Kilpailukykysopimus varmistui Metalliliiton siunauksella

Ilman Metallia koko kilpailukykysopimusta ei olisi syntynyt.

Kilpailukykysopimuksen (kiky) toteutuminen on lopullisesti varmistunut, sillä Metalliliiton valtuusto hyväksyi sopimuksen mukaiset uudet työehdot perjantaina Helsingissä äänin 32–24.

Ilman Metallia sopimusta ei olisi syntynyt lainkaan. Muut työmarkkinoiden keskusjärjestöt hyväksyivät viime viikolla sopimuksen sillä ehdolla, että Metallin valtuusto hyväksyy sen.

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt ja hallitus allekirjoittavat sopimuksen todennäköisesti alkuviikosta.

Hallitus ja työmarkkinoiden toimijat seurasivat hermostuneina äänestystä. SAK ehti jo julkaista vahingossa kello 11.38 tiedotteen, joka oli tarkoitettu tilanteessa, jossa valtuusto on hyväksynyt sopimuksen.

Metalliliiton hallitus hyväksyi sopimuksen perjantaina äänin 12–8, jolloin sopimuksen katsottiin jo syntyneen, mutta ehdollisena.

”En tiedä, onko helpottunut olo, mutta nyt on kova työ saada meidän jäsenistömme ymmärtämään, miksi tällainen sopimus kannatti tässä yhteydessä tehdä”, Metallin puheenjohtaja Riku Aalto sanoi kuusi tuntia kestäneen kokouksen jälkeen.

”Tämä oli jäsenistön kannalta parempi tulos, koska tässä oli näitä hallituksen vaihtoehtotoimia. Olisi ollut hankala selittää jäsenistölle, miksi lapsilisiä leikataan tai työttömyyskorvauksia leikataan. Ja sitten isona asiana paikallisen sopimisen kokonaisuus, joka oli alunperin siinä asennossa, että maan hallitus kyseenalaisti työehtosopimusten merkityksen paikallisessa sopimisessa”, hän sanoi.

Kilpailukykysopimuksen mukaan paikallista sopimista edistetään työehtosopimusten mukaisesti, ei lakiteitse.

Äänestystulos oli tiukka, sillä sosiaalidemokraattisesta ryhmästä seitsemän äänesti vastaan, vaikka ryhmä teki ryhmäpäätöksen äänestää sopimuksen puolesta. Valtuuston jäsenistä 36 kuului sosiaalidemokraattivetoiseen vaaliryhmään ja 20 vasemmistovetoiseen vaaliryhmään. Kolme vasemmistoliittolaista äänesti sopimuksen puolesta.

”En usko, että tämä aiheuttaa Metallin sisällä muutoksia, sillä tilanne on ollut tiedossa koko ajan. Neuvotteluissa yritimme löytää ratkaisun, joka voitaisiin hyväksyä, mutta näkyi, että sekin oli vaikea hyväksyä.”

Kokouksen alussa Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi toivovansa ”vastuullista” päätöstä, joka perustuu harkittuun käsitykseen siitä, mitä sopimuksen hylkääminen tai hyväksyminen laajasti ottaen tarkoittaa.

Hän luetteli muun muassa ne 1,5 miljardin euron veronkorotukset ja lisäleikkaukset, jotka maan hallitus on hallitusohjelmassa ilmoittanut panna voimaan, jos sopimus ei synny.

Se merkitsisi leikkauksia muun muassa eläkeläisten, työttömien ja lapsiperheiden etuuksiin. Hän sanoi, että hallituksen lupaamat satojen miljoonien eurojen verokevennykset voivat myös jäädä toteutumatta.

”Jos sopimusta ei synny, hallituksella ei ole enää pidäkkeitä toteuttaa päätöksiään halutessaan”, Aalto sanoi.

Aallon jälkeen Metallin edunvalvontapäällikkö Jyrki Virtanen esitteli kilpailukykysopimuksen mukaisen työehtojen muutoksia sisältävän Metallin ja Teknologiateollisuuden neuvottelutuloksen. Juuri tästä neuvottelutuloksesta Metallin valtuusto lopulta päätti, mutta samalla se päätti koko kilpailukykysopimuksesta.

Alustavan käsityksen mukaan Metallin sopimus on palkansaajien kannalta parempi kuin useimpien muiden liittojen sopimukset.

”Rohkenen todeta, että kyseessä on kaikkein paras sopimus”, arvioi Metallin valtuuston puheenjohtaja

Esimerkiksi itse 24 tunnin työajan pidennyksestä on sovittu työehtosopimukseen liitetyssä pöytäkirjassa, joka on helpompi myöhemmin neuvotella pois kuin jos ehdot olisivat itse työehtosopimuksessa. Lisäpöytäkirjasta on neuvotteluissa mahdollista irtautua ensimmäisen kerran 31. joulukuuta 2019 alkaen.

Tällaista lisäpöytäkirjaa ei tiettävästi ole saanut sovittua juuri mikään muu liitto. Erityisesti sopimus on parempi kuin julkisella alalla, jossa leikataan myös lomarahoja.

Lähtökohtaisesti työajan pidennyksestä sovitaan paikallisesti työpaikoilla.

Jos liiton valtuusto olisi hylännyt sopimuksen, edessä olisivat olleet sekavat ajat ellei jopa kriisi politiikassa ja työmarkkinoilla.

Myös orastava luottamuksen kasvu Suomeen sijoituskohteena olisi voinut heiketä, sillä hallitus ja kaikki työmarkkinajärjestöt ovat laittaneet arvovaltansa sopimukseen. Kilpailukykysopimus on yksi hallituksen tärkeimmistä hankkeista.

Yli vuoden neuvoteltu kilpailukykysopimus allekirjoitetaan lähipäivinä, sillä kaikki muut mukana olevat liitot ja järjestöt ovat jo hyväksyneet sen. Tosin moni on hyväksynyt sopimuksen ehdollisena niin, että myös Metallin pitää hyväksyä sopimus.

Ensi vuonna muun muassa työaika pitenee jokseenkin kaikilla 24 tunnilla. Sopimuksen tarkoitus on piristää Suomen taloutta, kohentaa työllisyyttä ja näin lisätä verotuloja, jotta leikkauksia ei jouduttaisi tekemään. Lue tästä, mitä kilpailukykysopimus merkitsee.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kilpailukykysopimus
 • Teemu Luukka
 • Metalliliitto

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

  4. 4

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  5. 5

   Teini-ikä vie 10 prosenttia ihmisistä todellisiin vaikeuksiin, mutta murrosiän epätasapaino on samalla välttämätöntä

  6. 6

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  7. 7

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  8. 8

   Vuoden odotetuimpiin sarjoihin kuuluva Iron Fist on ensimmäinen epäonnistunut Netflixin Marvel-sarja – näistä syistä

  9. 9

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  10. 10

   ”Vallanpitäjiemme osoittamaa törkeää kyynisyyttä voi verrata­ ainoastaan natsien operaatioihin” – Leif Salménin kärjistykset sopisivat paremmin tv:n debattiohjelmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  9. 9

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää