Valikko
Politiikka

Sipilä lupaa punnita asemaansa keskustan puheenjohtajana: kahden vuoden päästä tulos tai ulos

Keskustan puoluekokouksen Seinäjoella avannut Sipilä kiitteli kilpailukykysopimuksen hyväksymistä: ”Se oli 13 kuukauden valtava ponnistus.”

Keskustan puheenjohtaja ja pääministeri Juha Sipilä sanoo, että aikoo kahden vuoden kuluttua tarkastella asemaansa puheenjohtajana ”tulos tai ulos -periaatteella”. Sipilän mukaan hänen tarkasteluunsa vaikuttaa se, miten Suomen kuntoon laittaminen on edennyt.

Sipilä avasi keskustan puoluekokouksen perjantai-iltapäivänä Seinäjoella.

Sipilä kiitteli kokoukseen kiirinyttä tietoa kilpailukykysopimuksen hyväksymisestä Metalliliiton valtuustossa.

”Se oli 13 kuukauden valtava ponnistus”, Sipilä sanoi.

Myöhemmin tiedotustilaisuudessa Sipilä sanoi, että pitkistä neuvotteluista huolimatta kilpailukykysopimus tuli maaliin seitsemän kuukautta etuajassa. Alun perin tavoiteaikatauluna hallitusohjelmassa oli saada valmista ensi syksyn työehtosopimuskierrokseen mennessä.

Sipilä valittaneen ilman vastaehdokkaita keskustan puheenjohtajaksi seuraavalle kaksivuotiskaudelle. Enemmän säpinää seuraa lauantaina ohjelmassa olevasta uuden puoluesihteerin ja varapuheenjohtajien valinnasta.

Nykyiset varapuheenjohtajat ovat peruspalveluministeri Juha Rehula, kuntaministeri Anu Vehviläinen ja kansanedustaja Annika Saarikko. Heistä Vehviläinen ja Saarikko jättävät paikkansa.

Ehdolla varapuheenjohtajiksi ovat Rehula, kansanedustajat Katri Kulmuni, Antti Kurvinen, Anne Kalmari ja Hannakaisa Heikkinen sekä keskustanaisten varapuheenjohtaja Annina Ruottu ja keskustan Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja Hanna Huttunen.

Sipilä on rakentanut keskustan johdon muistuttamaan yrityksen johtoryhmää.

Sipilä sanoi puoluekokousväelle olevansa valmis rakentamaan uuden ”tiimin” samoilla periaatteilla.

”Tulee ikävä paikkansa jättäviä”, Sipilä sanoi. Hän kehui jokaisen erikseen, erityisesti puoluesihteeri Timo Laanisen, joka on Sipilän mukaan tuonut tiimiin jatkuvuuden ja ”uskomattoman poliittisen hoksnokkansa”.

Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa rakentaneensa useita tiimejä, mutta puolueessa poikkeuksellista ovat olleet jäsenten läheiset välit.

”Tässä on menty syvälle. Suurin piirtein toistemme lääkityksetkin tiedetään”, Sipilä sanoi.

Sipilä korosti lyhyessä avauspuheessaan sitä, että uusi puoluejohto vastaa kaudellaan kolmista vaaleista. Ensimmäisenä ovat vuorossa kuntavaalit huhtikuussa 2017, sitten presidentinvaalit ja uudet maakuntavaalit vuonna 2018.

”Monipuolinen ja täysi ehdokaslista kuntavaaleissa on ehdoton edellytys”, Sipilä sanoi kokousväelle. Hän kannusti panemaan vauhtia ehdokashankintaan, jossa Sipilän mukaan viime tippa ja vatulointi ovat pahemmat uhat kuin muut puolueet.

Sipilän mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon irrottamisen jälkeenkin kunnissa ei ole kyse ”jakojäännöskunnista”.

Keskusta nimeää presidenttiehdokkaakseen sunnuntaina ex-pääministerin ja nykyisen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Matti Vanhasen.

Sipilän mukaan strategia poikkeaa muista puolueista, kun kampanja on nyt pitkä.

”Ulkopoliittisen keskustelun ytimessä säilyminen ja presidentinvaalit ovat aina olleet keskustalle tärkeitä”, Sipilä korosti.

Keskustan väistyvä puoluesihteeri Timo Laaninen sanoi omassa puheenvuorossaan, että on saavuttanut työlleen asettamat kolme tavoitetta.

”Puolueen maine on palautettu. Toiseksi, puolueen talous on kunnossa ja kolmanneksi, olemme palanneet eduskunnan suurimmaksi ryhmäksi ja pääministeripuolueeksi”, Laaninen sanoi.

Laanisen mukaan keskusta on nyt velaton puolue. Puolue on myös ajanut alas kaikki yhtiönsä eikä aio käyttää vaaleissa enää erillisiä tukiyhdistyksiä.

Uudeksi puoluesihteeriksi ovat ehdolla keskustan viestintävastaava Mari Kokko, keskustan puoluevaltuuston puheenjohtaja Jouni Ovaska, Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikonen, meijeriyhtiö Arlan hankintajohtaja Sami Kilpeläinen ja kansanedustaja Elsi Kataisen eduskunta-avustaja Riikka Pirkkalainen.

Sekä puoluesihteeri- että varapuheenjohtajakandidaatit käyvät kokouspaikalla Seinäjoen Areenassa väsymätöntä kampanjaa, jossa ei säästellä oheisrekvisiittaa.

Puoluekokoukselle jätetyissä aloitteissa esitetään, että keskusta muuttaisi puoluesihteerin valintatapaa ja siirtäisi sen puoluekokoukselta puoluevaltuustolle. Näin toimii esimerkiksi kokoomus.

Aloitteen perusteluna on muun muassa se, että puoluekokouksen kaltaisessa ”kansanjuhlassa” on vaikea arvioida puoluesihteeriehdokkaiden todellisia kykyjä.

Keskustan puoluehallitus on valmis järjestämään asiasta kenttäkyselyn ja muuttamaan tarvittaessa puolueen sääntöjä, jos uudelle valintatavalle löytyy tukea.

Keskustan kokouksessa oli perjantaina paikalla 1 329 osallistujaa. Puoluekokousedustajia ilmoittautuu vielä lauantaina lisää. Kokouspaikalla on myös ennätysmäärä oheisohjelmaa, muun muassa eri lobbareiden järjestämiä taustatilaisuuksia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Keskusta
 • Juha Sipilä
 • Puolueet

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  3. 3

   HSTV:n Arka paikka -ohjelma kello 11: Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  4. 4

   Suomalaismiljardööri rikkoi kuljettajan suojatiesääntöä Helsingissä: tuomittiin lähes 80 000 euron sakkoihin

  5. 5

   Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

  6. 6

   Lontoon iskun vuoksi on otettu kiinni seitsemän ihmistä useilla paikkakunnilla – video näyttää tapahtumat Westminsterin sillalla

  7. 7

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  10. 10

   Tuhotyö räjäytti asevarastoja Itä-Ukrainassa, kertoo maan armeija – jopa 20 000 ihmistä evakuoitu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  4. 4

   Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

  5. 5

   Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  6. 6

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  9. 9

   HSTV:n Arka paikka -ohjelma kello 11: Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  10. 10

   Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  6. 6

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

  11. Näytä lisää