Valikko
Politiikka

Kokoomuksen uusi puheenjohtaja Petteri Orpo lupaa kehittää puoluetta ihmiskasvoisempaan suuntaan

Petteri Orpo nousi kokoomuksen johtoon ja samalla Suomen valtiovarainministeriksi tänään Lappeenrannan puoluekokouksessa.

Lappeenranta. ”Haluan kehittää kokoomuksen politiikkaa ihmiskasvoisempaan ja ihmistä välittävämpään suuntaan”, kokoomuksen tuore puheenjohtaja, sisäministeri Petteri Orpo linjasi ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan puolueen puheenjohtajana.

Hän sanoi puheenjohtajaksi valinnan olleen ”iso asia itselle”.

”Mahtava asia saada luottamus ja vahva valtakirja”, Orpo sanoi ja kertoi ryhtyvänsä töihin välittömästi päättäväisesti ja nöyrällä mielellä.

Kilpakumppaneidensa Alexander Stubbin ja Elina Lepomäen tulevaisuuden tehtävistä Orpo ei halunnut vielä lauantaina linjata mitään.

Päätökset ministerisalkuista Orpo lupasi ensi viikolla.

Orpo kertoi keskustelleensa valintansa jälkeen puhelimessa pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja ulkoministeri Timo Soinin (ps) kanssa.

”Maanantaina katsotaan askelmerkkejä”, Orpo sanoi.

Hänen mukaansa strateginen hallitusohjelma ei ole esteenä järkeville päätöksille.

”Uskon että lukemattomilla pienillä uudistuksilla päästään tässä kompleksisessa maailmassa aika pitkälle eteenpäin.”

Kilpailukykysopimusta hän kommentoi kysyttäessä toteamalla, että se ei sido hallituksen käsiä sen enempää kuin on pakko.

Orpon mukaan hallituksen on nopeasti tehtävä tilannekatsaus ja pohdittava polkua paikallisen sopimisen kehittämisestä.

Myös työn verotuksen keventämiselle ja yrittäjyyden ja pk-yrittäjyyden helpottamisen eteen Orpo lupasi tehdä töitä laajalla rintamalla.

Orpo arveli voittonsa ratkenneen sillä, että kokoomusta kohtaan tunnettu luottamus rakoili Stubbin puheenjohtaja-aikana.

Hän kutsui Stubbia ilmiöksi, suureksi persoonaksi ja uuden ajan poliitikoksi, jonka tapa tehdä politiikkaa on erilainen ja joka teki matkan varrella joitakin virheitä.

”Se on johtanut luottamuspulaan, ja ei vastaa tarpeeseen kentällä jotenkin”, Orpo tulkitsi kentän tuntoja.

Orpo sanoi tekevänsä kaikki ministerivaihdot kerralla.

Hän kertoi, ettei ole käynyt keskusteluja Euroopan investointipankin varapääjohtajan Jan Vapaavuoren paluusta ministeriksi.

Ovi Vapaavuoren mahdolliseen nimittämiseen ministeriksi hänen halutessaan jäi kuitenkin periaatteessa Orpon puheessa auki.

Orpo syrjäytti ensimmäistä kertaa kokoomuspuolueen lähes satavuotisessa historiassa istuvan puheenjohtajan. Samalla Orpo tulee nousemaan Suomen valtiovarainministeriksi.

Orpo päihitti Stubbin Lappeenrannan puoluekokouksen toisella äänestyskierroksella saadessaan 441 ääntä. Stubbin äänisaalis jäi 361:een.

”Kiitos luottamuksesta, tulen tekemään parhaani Suomen hienoimman kansanliikkeen eteen. Joka minuutti, tunti ja päivä, yhdessä teidän kanssanne”, voittoaan lavalle juhlimaan noussut Orpo sanoi.

Kolmas haastaja Lepomäki putosi kisasta ensimmäisellä kierroksella saatuaan 122,4 ääntä.

Orpo halusi kiittää haastajiaan Lepomäkeä ja Stubbia.

”Toivotan sinulle, Alex, kaikkea mahdollista hyvää. Sinulla on niin valtavasti osaamista ja potentiaalia. Se ei tule menemään hukkaan.”

”Olemme kaikki kiitollisia siitä työstä, jota olet tehnyt.”

Paikkansa menettänyt, vahvasti liikuttunut Alexander Stubb onnitteli Orpoa.

”Sinusta tulee aivan loistava puheenjohtaja. Haluaisin kiittää aivan jokaista teitä näistä kahdesta viime vuodesta. Tämä on ollut henkilökohtaisesti yksi elämäni kovimpia paikkoja”, Stubb sanoi.

Väistyvä puheenjohtaja antoi myös kolme neuvoa Orpolle.

”Ensinnäkin, ole tarkkana prosenttilukujen kanssa. Toiseksi, käytä shortseja vältellen. Kolmanneksi: jos lapsi pyytää, mene aina tikkatauluksi.”

Kokoomuksen istuva puheenjohtaja on toki aiemminkin vaihdettu vastoin tämän tahtoa, mutta näissä tapauksissa puheenjohtaja on luopunut itse paikastaan.

Orpo kommentoi ensimmäisen äänestyskierroksen jälkeen, että kahden vuoden kokemuksen jälkeen hän oli valmis lähtemään puheenjohtakamppailuun. Viime puoluekokouksessa Lahdessa Orpo kieltäytyi haastamasta Stubbia.

”Olen ollut kahden vuoden aikana haastavissa ministeripesteissä, istun nytkin yhdeksässä eri ministerivaliokunnassa. Minulla on periaate, että en hakeudu tehtäviin, joita en usko voivani hoitaa. Nyt uskon.”

Kokoomuksen eduskuntaryhmässä on kiehunut jo kuukausia, kun moni kansanedustaja on kapinoinut istuvaa puheenjohtajaa Stubbia vastaan.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen uskoo, että nyt ryhmä jatkaa yhtenäisenä eteenpäin.

”Toivon, että tämän äänestyksen jälkeen siihen on hyvät edellytykset.”

Elina Lepomäki kuvaili kokoomuksen omassa haastattelussa äänestystulostaan hyväksi, vaikka äänet eivät riittäneet puheenjohtajaksi asti.

Hän kehui kampanjaansa tehnyttä porukkaa, joka Lepomäen mukaan koki tekevänsä ”jotakin suurempaa” kuin osallistuvansa pelkkään puheenjohtajavaaliin.

”Tällainen investointi on kuitenkin edessä myöhemmin”, Lepomäki sanoi viitaten siihen, että hänet nimitetään puheenjohtajaksi.

”Äänestäneet tietävät, mitä minulta puuttui”, Lepomäki arvioi. Hän kertoi paluun kansanedustajan töihin olevan mukavaa, eikä tiennyt jatkosuunnitelmistaan.

Ennen ensimmäistä äänestyskierrosta kaikki kolme puheenjohtajaehdokasta pitivät vielä viimeiset puheensa kokoomusväelle.

Orpo sai kokoussalissa raikuvia aplodeja ja hänen esittelyvideonsa palkittiin riemunkiljahduksin ja ”Petteri, Petteri” –huudoin.

Orpo lähti liikkeelle tarinasta lapsuutensa Köyliöstä, jossa hän soitti kavereidensa ovikelloja ja pelasi jääkiekkoa koko talven. Hän kertoi aina halunneensa järjestää sekä organisoida ja kävi läpi uravaiheensa kokoomuksessa.

”Tämä on ollut pitkä matka, ja suurinta osaa en vaihtaisi millään”, Orpo sanoi yleisön hihkumisen jatkuessa.

Orpo toisti olevansa huolissaan puolueestaan. Sekä sairaanhoitaja- että opettajatutut olivat tulleet sanomaan hänelle, että ei tulisi mieleenkään äänestää kokoomusta.

Orpon mukaan kokoomuksen kannatus tulee nostaa 21 prosentin tasolle.

”Luottamus kokoomukseen on heikentynyt”, Orpo sanoi, jatkaen, ettei halua synkistellä tai olla ikävä.

Orpo painotti haluavansa varmuuden siitä, että leikkaukset koulutukseen ja sivistykseen pannaan kuriin. Hän toisti myös muita kampanjansa teemoja, joissa tasavertaisuus ja markkinatalous korostuivat sopusoinnussa.

”Toivon, että Suomessa jokainen – aivan jokainen – pidetään mukana”, Orpo herkisteli entisen puheenjohtajan Jyrki Kataisen ”ketään ei jätetä” –linjausten hengessä.

Puolue-eliitin suosikkina puheenjohtajakisaan lähtenyt Orpo käänsi asetelman puheessaan taitavasti edukseen:

”Minulle puolueen eliittiä ovat te, arvoisa järjestöväki!”

Esittely päätyi raikuviin kannustushuutoihin, ja iso joukko kannattajia nousi seisomaan.

Toisena esittelyvuorossa ollut kansanedustaja Elina Lepomäki aloitti puheensa muistuttamalla, että kannattaa tavoitella myös sellaista, minkä ei aina uskota olevan mahdollista. Esimerkkinä hän mainitsi Berliinin muurin murtumisen.

Lepomäki puhui korostetun rauhallisesti, jopa juhlavasti.

Hän moitti politiikan tekoa siitä, että kokoomus näpertelee yksityiskohtien kanssa.

”Mutta käytäntö ei saa johtaa päämääriä.”

Lepomäki sanoi olevansa käytettävissä ”hallittuun riskinottoon” puolueen johtamisessa.

”Suomalaiset ovat ehkä kokoomuslaisempia kuin olemme itse uskaltaneet olla”, Lepomäki sanoi ja peräänkuulutti puolueeltaan rohkeutta.

”Vasta politiikan toimeenpano on todellinen voitto. Vaalit voidaan voittaa mielikuvilla.”

”Puoluetta ei johdeta pelolla, ei omalla eikä toisten”, Lepomäki totesi. Hän muistutti heti perään ihmisten ja puolueen hitsautuvan yhteen päämäärän takia.

”Ensin jaetaan makkaroita, sitten jakkaroita, ja neljän vuoden päästä ollaan valmiit tekemään sama uudelleen”, Lepomäki tiivisti nykydemokratian ja puolueiden legitimiteetin ongelman muuttuvassa maailmassa.

Neljännen polven kokoomuslainen nauratti kokousväkeä vilpittömältä kuulostavalla itsekritiikillä, jossa leikkisyys ja vakavuus olivat hyvässä tasapainossa.

”Olen asunut neljässä eri maassa, pienissä ja suurissa kaupungissa, viettänyt lapsuudestani suuren osan maalla”, Lepomäki listasi kokemustaan ja lisäsi: ”Harva asia pitää ihmisen niin hyvin hereillä kuin pienen firman tyhjä kassa.”

Pienyrittäjiin vetoava virke kirvoitti kokousväeltä aplodit.

Lepomäki jatkoi puhettaan sillä, että hänen oivalluksensa mukaan tavallista ihmistä ei ole, mutta ihmistä on autettava, ei yrityksiä tai eturyhmiä.

”Jos jollain on parempi argumentti kuin minulla, olen valmis muuttamaan mielipidettäni.”

”Ei ole riskinottoa, jos valitsee kerta toisensa jälkeen saman vaihtoehdon, ja odottaa eri lopputulosta”, Lepomäki ohjeisti kokousedustajia.

Lepomäen mukaan hänen tinkimättömyytensä on välttämätöntä, jotta joutokäynti politiikassa saadaan päättymään.

Alexander Stubb aloitti esittelynsä videolla ja kuvasarjalla, joka korosti hänen kahdeksanvuotista ministerikokemustaan Suomessa ja maailmalla. Juhlava viulumusiikki soi taustalla.

Sen jälkeen Stubbin kuusi tukijaa tuli kukin vuorollaan julistamaan tukeaan hänelle.

Tunnelma tuntui salissa hieman lässähtävän. Tosin kampanjan aikana kuultu slogan ”ei se vaihtamalla parane” kirvoitti kannattajilta suosionosoitukset.

Stubbia kehuttiin kuuntelevana ja vastuunsa kantavana johtajana, joka vie kokoomusta eteenpäin ”joukkueena”.

Stubb aloitti puheensa kiittämällä kaikkia luottamuksesta ja haastajiaan hyvästä kisasta.

Hän nauratti kansaa puhelinkeskustelutarinoilla ja siirtyi kokoomuksen perusarvoihin: yksilönvapauteen ja toisten kunnioittamiseen.

”Olemme taistelijoita ja joukkuepelaajia”, Stubb sanoi ja listasi pitkän listan kuvauksia siitä, miten kaikenlaisia eri kokoomuslaisia onkaan olemassa.

”Me olemme arvopuolue, kaikkien suomalaisten puolue. Vaikeina aikoina täytyy kantaa vastuuta”, Stubb lisäsi ja muistutti erilaisista ”tosiasioista”.

Vaikka taloudessa käänne on tapahtumassa, vaikeita päätöksiä on yhä edessä. Sitä ”kokoomuslaista politiikkaa” hallitus tekee, Stubb muistutti.

Stubb kertoi antaneensa kaikkensa, mutta muistutti muutoksen ja uudella tavalla tekemisen olevan vaivaloista.

Teemat olivat kampanjoinnista tuttuja, mutta tunteisiin vetoamisen kannalta niistä saattoi tulla joillekin selittelyn maku.

”Minä haluan aina rakentaa toivoa ja tulevaisuudenuskoa”, Stubb linjasi, ja sanoi pitävänsä hienona sitä, että puolue muuttuu jatkuvasti.

Stubb päätti puheensa tutusti kolmeen pointtiin.

”Sen jälkeen, kun uusi puheenjohtaja on valittu, niin pulinat pois”, Stubb sanoi.

Hän kiitti kaksivuotiskauttaan elämänsä suurimmaksi kokemukseksi ja hienoksi matkaksi.

Tässä vaiheessa puheessa saattoi aistia jopa läksiäispuheen tunnelmaa.

”Sinä päätät, me teemme sen yhdessä. Kiitos”, Stubb lopetti ja sai kohtalaiset kättentaputukset.

Lahden puoluekokouksen kahden vuoden takaisesta hurmiosta ei voinut kokousväen keskuudessa tällä kertaa puhua.

Kokoomuksen varapuheenjohtajien ja puoluevaltuuston puheenjohtajaehdokkaiden tentti alkaa kello 15. Heidät valitaan sunnuntaina aamupäivällä.

Ennakkoarveluissa kokousväki tuntuu pitävän opetusministeri Sanni Grahn-Laasosta ja kansanedustaja Antti Häkkästä kahtena vahvimpana ehdokkaana.

Kolmannesta puheenjohtajasta kannat vaihtelevat, mutta kokoomuksen entinen kansanedustaja Janne Sankelo lienee vahvoilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kokoomus

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  3. 3

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  4. 4

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  5. 5

   Rikosepäily ylimmän syyttäjän toimista on kiinnostava, mutta niin ovat tapauksen taustatkin – näin ne linkittyvät Jari Aarnioon

  6. 6

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  7. 7

   Poliisi tutkii, yritettiinkö turvapaikanhakijoiden mielenosoitusteltta polttaa – teko oli ”ilmeisen tahallinen”

  8. 8

   Alkoholiin, huumeisiin ja itsemurhiin liittyvät ”epätoivon kuolemat” tappavat USA:n valkoisia ennätystahtiin

  9. 9

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  10. 10

   Trump on rakennellut itselleen ansoja – voiko niistä seurata jotain todella dramaattista?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  3. 3

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  6. 6

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  7. 7

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  8. 8

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  9. 9

   Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

  10. 10

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää