Valikko
Politiikka

Soini kertoi pärjäävänsä hyvin kokoomuksen puheenjohtajaksi valitun Orpon kanssa: ”Nyt meillä on SOS-hallitus”

Perussuomalaisten puolue- ja kunnanvaltuutetut kokoontuivat Lahteen puolueneuvoston kokoukseen. Kannatustaan roimasti menettänyt puolue valmistelee kokouksessa kuntavaaliohjelmaa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja ja ulkoministeri Timo Soini reagoi kokoomuksen johtajavaihdokseen hillitysti. Petteri Orpo valittiin lauantaina iltapäivällä kokoomuksen puheenjohtajaksi Alexander Stubbin tilalle.

”Kyllä Petterin kanssa pärjään. Olemme tunteneet pitkään. Petteri on ollut tässä hallituksessa sisäministerinä ja keskeisissä työryhmissä jäsenenä.”

Perussuomalaiset viettävät parhaillaan puolueneuvoston kokousta Lahdessa. Soini kiirehti saman tien antamaan hallitukselle uuden, hälyttävän nimen.

”Nyt meillä on sitten SOS-hallitus.”

Aiemmin Soinin, Stubbin ja pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja hallitus tunnettiin kolmen ässän hallituksena.

Soini kertoo, että hän pitää kokoomuksen puheenjohtajavaihdosta ja mahdollista ministerisalkkujen kierrätystä ”mielenkiintoisena”.

Hän uskoo, että että perussuomalaiset hyötyy kilpailevien puolueiden johtajakierrätyksestä.

”Kyllähän tässä kokeneelle ketulle hyvä pelikenttä on.”

Puheenjohtaja vaihtuu tänä viikonloppuna kokoomuksen lisäksi myös Rkp:ssä ja vasemmistoliitossa. Lisäksi vihreät joutuvat sääntöjensä mukaan valitsemaan ensi kesänä uuden puheenjohtajan suositun Ville Niinistön tilalle.

Soini ennustaa, että puheenjohtajakisan hävinnyt Stubb ei asetu ensi kevään kuntavaaleissa ehdolle Espoossa. Soini on itse Espoon kaupunginvaltuutettu ja viime kuntavaalien ääniharava.

”Alexille vain sen verran sanoisin, että politiikka on kova laji”, Soini toteaa Stubbin tappiosta puheenjohtajakisassa.

Soini ruoti tottuneesti puolueneuvoston kokouksessa pitämässä puheessaan esimerkiksi vihervasemmistoa, Kreikan velkakriisiä ja jätevesiasetusta.

Soini puhui Lahden Messukeskuksessa lauantaina. Kokoukseen osallistui yhteensä noin 700 perussuomalaisten puoluevaltuutettua ja kunnanvaltuutettua.

Kovinta kyytiä Soini antoi auto- ja kuljetusalan liiton AKT:n puheenjohtajalle Marko Piiraiselle. Viennille elintärkeä toimiala on jättäytynyt itsepintaisesti kilpailukykysopimuksen ulkopuolelle.

Metalliliitonkin valtuusto hyväksyi pitkään hiotun kilpailukykysopimuksen perjantaina. Tällä hetkellä sopimus kattaa 87 prosenttia palkansaajista.

Nykyisellä kattavuudella olisi luvassa 415 miljoonan euron kevennykset ansiotulojen verotukseen ensi vuonna. Jos kattavuus nousee yli 90 prosenttiin, Soininkin edustama hallitus on luvannut hivuttaa veronkevennykset 515 miljoonaan euroon.

Soinin mukaan Piirainen on nyt ”sadan miljoonan euron mies”. Soini patisti Piiraisen liittoa mukaan sopimukseen.

”Hän kun toisi joukkonsa ja vetäisi vielä muita mukaan, se olisi sata miljoonaa euroa lisää. Hoida Marko Piirainen tämä asia, jotta suomalainen duunari saa verohelpotuksen.”

Perussuomalaiset kokoustavat Lahdessa lauantaina ja sunnuntaina teemalla ”vuoden hauskin työpäivä”.

Hauskanpidon ohella puolueaktiivit työstävät kokouksessa kuntavaaliohjelmaa työryhmissä. Purevalle vaaliohjelmalle on tarvetta, sillä perussuomalaisten kannatus on kutistunut uusimmissa gallupeissa noin yhdeksään prosenttiin. Kevään 2015 eduskuntavaaleissa puolueen kannatus oli vielä 17,7 prosentissa.

Soini patisti perussuomalaisten 10 000:ta jäsentä harkitsemaan ehdokkuutta kuntavaaleissa ensi huhtikuussa.

”Jos saamme kuntavaaleihin 5 000 ehdokasta, pärjäämme varmasti. Ensi kevään kuntavaalit ovat tärkeät. Silloin juurrumme pysyvästi suomalaiseen kuntakenttään.”

Soini kertoi itsekin asettuvansa ehdolle kuntavaaleissa.

Yleensä Soini viittaa kintaalla gallupeihin, mutta Lahdessa hän myönsi sekä toripuheessaan että Messukeskuksessa, että kannatus on huolestuttavasti notkahtanut.

”Gallup-takapakkia on tullut, eikä sitä pidä selitellä.”

Saman tien hän tosin huomautti, että vastuunkanto hallituksessa on jakautunut epäoikeudenmukaisesti.

”Kaikki hyvät asiat ovat sataneet kokoomuksen ja keskustan laariin, kun taas kaikki pahat asiat ja leikkaukset ovat sataneet meidän laariin. Tähän on saatava muutos.”

Hän uskoo, että oppositiossa perussuomalaiset olisi Suomen suurin puolue. Silloin puolueen vaikutusmahdollisuudet olisivat kuitenkin nykyistä huomauttavasti pienemmät.

Lahden puolueneuvoston kokouksessa ei tehdä henkilövalintoja, vaan niiden vuoro on ensi vuonna Espoon puoluekokouksessa, johon voivat osallistua kaikki puolueen jäsenet.

Perussuomalaiset valitsee presidenttiehdokkaansa viimeistään ensi kesän puoluekokouksessa. Soinin mukaan niin päätettäessä ehdokasvalinta voidaan tehdä myös aikaisemmin.

Hallituskumppani keskusta avaa presidenttipelin tänä viikonloppuna nimittämällä Matti Vanhasen ehdokkaakseen. Viimeksi perussuomalaisten presidenttiehdokkaana toimi Soini itse.

Soinin puheenjohtajapesti voi olla ensi kesänä katkolla. Hän on toiminut puheenjohtajana jo 19 vuotta. Soini ei suoraan kommentoinut jatkoaikeitaan.

Hän kertoi, että ulkoministerin ja puolueen puheenjohtajan tehtävien yhdistäminen on ollut raskasta.

”Minä en luovuta, minä en antaudu. Tappaa pitää, jos eroon meinaa päästä, mutta mieluummin ei”, hän kuitenkin totesi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perussuomalaiset
 • Kilpailukykysopimus
 • Puolueet

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet takaisin raaka-aineeksi

  2. 2

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  3. 3

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  4. 4

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  5. 5

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  6. 6

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  7. 7

   Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

  8. 8

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  9. 9

   Huono omatunto treenaamisesta ja jatkuva aikapula – Lue asiantuntijoiden täsmävinkit siihen, miten liikunta onnistuu ruuhkavuosien keskellä

  10. 10

   Sukupuolten välillä on meneillään kilpailu lisääntymismenestyksessä, eikä kumpikaan voi voittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  3. 3

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  4. 4

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  5. 5

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  6. 6

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  7. 7

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  8. 8

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  9. 9

   Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

  10. 10

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää