Valikko
Politiikka    |   HS-analyysi

Kokoomus vaihtaa veturia – Stubbista tuli inhimillinen vasta tappion edessä

Petteri Orpo voitti kokoomuksen puheenjohtajakisan aivan samalla lupauksella kuin Alexander Stubb kaksi vuotta sitten: hän lupasi kokoomuslaisille kannatuksen nousua ja vaalimenestystä.

Kokoomuksen puoluekokouksen draama huipentui väistyvän puheenjohtajan Alexander Stubbin jäähyväissanoihin. Stubb kiitti isäänsä Göran Stubbia ja liikuttui kyyneliin.

Kieli vaihtui englanniksi, kun Stubb kiitti puolisoaan Suzanne Stubbia.

”Kiitos kaikesta huolenpidosta, niinä pimeinä öinä kun en ole kyennyt nukkumaan, kun olen alkanut itkemään paineen takia”, Stubb sanoi.

Hetki oli herkkä. Eturivissä ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka kyynelehti. Kuten moni muukin yleisössä. Edellisenä päivänä Toivakka oli ilmoittanut kannattavansa Petteri Orpoa kokoomuksen puheenjohtajaksi. Siitäkin huolimatta, että Stubb oli puheenjohtajaksi noustuaan nostanut Toivakan ministeriksi.

Yöllä kyynelehtivä Alexander Stubb on aivan uudenlainen mielikuva.

Alexander Stubb tuli politiikkaan vuoden 2004 eurovaaleissa, joissa hän sai 115 000 ääntä. Se oli toiseksi suurin äänimäärä.

Stubb oli hahmo, jollaista ei ennen oltu suomalaisessa politiikassa nähty. Stubb puhui erinomaista ruotsia, englantia, ranskaa ja saksaa. Tohtorismiehenä hallitsi EU-politiikan mennen tullen. Stubb sukkuloi sujuvasti huippukokouksissa maailman päättäjien kanssa. Ja tietenkin urheili intohimoisesti.

Hän oli eräänlainen politiikan supersankari.

EU-vaaleissa 2014 Stubb keräsi lähes 150 000 ääntä. Heti vaalien jälkeen hänet huudettiin hurmioituneessa Lahden-puoluekokouksessa kokoomuksen puheenjohtajaksi. Kokoomuslaiset toivoivat, että supersankarin valtava henkilökohtainen suosio tarttuisi puolueeseen.

Ei tarttunut. Viime kevään vaaleissa kokoomus kärsi rökäletappion.

Lauantaina kokoomuksen puoluekokouksessa Stubb ei enää ollut supersankari. Hän oli ihminen. Sellainen tavallinen ihminen, joka itkee yöllä, kun paineet ovat liian kovat. Ja niitä paineita Stubbilla tosiaan on puheenjohtajakaudellaan riittänyt.

Mutta miksi Stubb ei näyttänyt inhimillisyyttään jo aiemmin lauantaina?

Kukin kolmesta puheenjohtajaehdokkaasta piti aamupäivällä 20 minuutin esittelypuheenvuoron. Petteri Orpo – jota ei yleensä pidetä mitenkään poikkeuksellisen säihkyvänä esiintyjänä – piti hyvän puheen. Se oli tarkoin rakennettu. Siinä korostui Orpon pitkä ura eri tehtävissä kokoomuksen järjestökoneistossa. Siinä korostui Orpon sosiaalireformistinen linja. Siinä puhuttiin ”arjen asioista” ja ”tavallisista työtä tekevistä ihmisistä”.

Kokoomusväki ei ehkä hurmioitunut puheesta. Mutta kyllä Orpo sai ihmiset innostumaan.

Stubbin esittelypuheenvuoron klangi oli jotain ihan muuta. 20 minuutin puhe alkoi videolla, jonka jälkeen lavalle tuli iso joukko Stubbin tukijoita kehumaan häntä. Stubb itse tuli lavalle vasta esityksen puolivälissä.

Hän esiintyi korostetun nöyrästi, jopa hieman vaisusti.

Stubbin puheen sävy oli varmasti tarkkaan harkittu. Stubbia on syytetty narsistiksi, häntä on pidetty liian individualistina. Nyt hän korosti joukkuetta, ei itseään. Sitä paitsi puheenjohtajana Stubb on saanut niin paljon kritiikkiä, että hypetys olisi saattanut vaikuttaa teennäiseltä.

Mutta ponneton sävy oli silti yllätys.

Stubbin lauantain puhe oli hänen kaksi aiemmin puoluekokouksessa pitämänsä puheen vastakohta. Se ei ollut supersankarin puhe. Se oli tappiota odottavan ihmisen puhe.

Lopullisesti Stubb paljasti inhimillisyytensä vasta äänestyksen jälkeen. Kertomalla niistä unettomista öistä.

Kokoomuksen puheenjohtajakisa on henkilövaali. Toki siinä linjastakin vähän puhuttiin – ja tästä on lähinnä kiittäminen Elina Lepomäkeä. Mutta ennen kaikkea vaalissa keskityttiin henkilöihin.

Petteri Orpon kampanjassa oli hyvin vähän konkretiaa. Hän ei juurikaan kertonut, mihin suuntaan aikoo kokoomusta viedä. ”Ihmisten arki” ei ole suunta, se on politiikan metakieltä.

Orpon mukaan kokoomuksen tulee löytää yhteys kaikkien suomalaisten arkeen. Se on tietysti hieno asia, mutta itse asiassa kaikki puolueet haluavat ainakin retoriikan tasolla helpottaa suomalaisten arkea. Vai voitko kuvitella puolueen, joka lupaisi päinvastaista?

Et. Ei kukaan sano haluavansa vaikeuttaa kansalaisten elämää.

Olennaista olisikin tietää, mitä Petteri Orpo haluaisi tehdä päätösten tasolla?

Lauantaina tiedotustilaisuudessa Orpoa pyydettiin konkretisoimaan asiaa, mutta hyvin vähän sitä irtosi. Nykyinen Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelma on Orpon mukaan hyvä, sitä ei tarvitse muuttaa. Lähinnä on tarvetta tehostaa hallitusohjelman toimeenpanoa, jotta saavutetaan sen tavoitteet muun muassa 110 000 työpaikasta.

Orpo kertoi tapaavansa pääministeri Sipilän maanantaina. Orpo vaatii kuulemma Sipilältä lupauksen, että hallitus ei tee enää leikkauksia koulutukseen ja sivistykseen. Se on helppo antaa, sillä mitään suunnitelmaa uusista leikkauksista ei ole.

Itse asiassa Petteri Orpo voitti kokoomuksen puheenjohtajakisan aivan samalla lupauksella kuin Alexander Stubb kaksi vuotta sitten.

Orpo lupasi kokoomuslaisille kannatuksen nousua ja menestystä ensi vuoden kuntavaaleissa.

Stubb lupasi vaalimenestystä kokoomukselle kaksi vuotta sitten, mutta lupaus ei pitänyt.

Siksi hänet vaihdettiin.

Stubbin imago on kolhiintunut niin pahasti, että kuntavaaleissa hänen johdollaan olisi voinut vaikea nousta suurimmaksi puolueeksi. Näin kokoomuslaiset varmaankin laskivat.

Kokoomus vaihtoi veturia. Mutta tavoite on sama. Ja todennäköisesti keinotkin.

Kokoomuksen istuvan puheenjohtajan häviäminen puoluekokouksen äänestyksessä on historiallisesti ainutlaatuinen tapahtuma. Politiikan tutkija Mari K. Niemi kuitenkin korosti lauantaina HSTV:n haastattelussa, että sinänsä puheenjohtajan syrjäyttäminen ei ole niin tavatonta. Aiemmin se on vain tapahtunut toisella tavalla.

Kokoomuksessa ei koskaan aiemmin puheenjohtaja ole hävinnyt äänestystä – mutta se johtuu isolta osin siitä, että epäluottamustilanteessa puheenjohtaja on väistynyt oma-aloitteisesti ennen puoluekokousta.

Stubb ei kuitenkaan väistynyt. Eikä esimerkiksi Sdp:n Jutta Urpilainen vuonna 2014.

Suurin muutos taitaakin olla se, että puheenjohtajat nykyään helpommin taistelevat paikastaan. Sen taustalla lienee politiikan yleinen henkilöityminen puheenjohtajiin sekä myös poliittisten suhdannevaihteluiden nopeutuminen. Nykyisin puolueiden kannatuskäyrät heittelehtivät ihan eri tavalla kuin takavuosina.

Petteri Orpon puheenjohtajakauden pituus selviää käytännössä kymmenen kuukauden kuluttua. Kuntavaalit järjestetään 9. huhtikuuta.


Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  3. 3

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  4. 4

   Miksi laihduttaminen on niin vaikeaa? Lihavuuden syy voi olla aivoissa

  5. 5

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  6. 6

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  7. 7

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  8. 8

   Lapsille annetaan nyt uusvanhoja ja raamatullisia nimiä – Frozenin siivittämä Elsa-buumi hiipui, Sofia ja Onni palasivat kärkeen

  9. 9

   Selvitys: Putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla kaksi kertaa niin paljon kuin muualla – mutta syy ei ole remonttifirmojen kiskonta

  10. 10

   Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Suurpalon sammutus jatkuu läpi tiistain vastaisen yön Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  8. 8

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  9. 9

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  10. 10

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  8. 8

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää