Valikko
Politiikka    |   HS-analyysi

Kokoomus vaihtaa veturia – Stubbista tuli inhimillinen vasta tappion edessä

Petteri Orpo voitti kokoomuksen puheenjohtajakisan aivan samalla lupauksella kuin Alexander Stubb kaksi vuotta sitten: hän lupasi kokoomuslaisille kannatuksen nousua ja vaalimenestystä.

Kokoomuksen puoluekokouksen draama huipentui väistyvän puheenjohtajan Alexander Stubbin jäähyväissanoihin. Stubb kiitti isäänsä Göran Stubbia ja liikuttui kyyneliin.

Kieli vaihtui englanniksi, kun Stubb kiitti puolisoaan Suzanne Stubbia.

”Kiitos kaikesta huolenpidosta, niinä pimeinä öinä kun en ole kyennyt nukkumaan, kun olen alkanut itkemään paineen takia”, Stubb sanoi.

Hetki oli herkkä. Eturivissä ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka kyynelehti. Kuten moni muukin yleisössä. Edellisenä päivänä Toivakka oli ilmoittanut kannattavansa Petteri Orpoa kokoomuksen puheenjohtajaksi. Siitäkin huolimatta, että Stubb oli puheenjohtajaksi noustuaan nostanut Toivakan ministeriksi.

Yöllä kyynelehtivä Alexander Stubb on aivan uudenlainen mielikuva.

Alexander Stubb tuli politiikkaan vuoden 2004 eurovaaleissa, joissa hän sai 115 000 ääntä. Se oli toiseksi suurin äänimäärä.

Stubb oli hahmo, jollaista ei ennen oltu suomalaisessa politiikassa nähty. Stubb puhui erinomaista ruotsia, englantia, ranskaa ja saksaa. Tohtorismiehenä hallitsi EU-politiikan mennen tullen. Stubb sukkuloi sujuvasti huippukokouksissa maailman päättäjien kanssa. Ja tietenkin urheili intohimoisesti.

Hän oli eräänlainen politiikan supersankari.

EU-vaaleissa 2014 Stubb keräsi lähes 150 000 ääntä. Heti vaalien jälkeen hänet huudettiin hurmioituneessa Lahden-puoluekokouksessa kokoomuksen puheenjohtajaksi. Kokoomuslaiset toivoivat, että supersankarin valtava henkilökohtainen suosio tarttuisi puolueeseen.

Ei tarttunut. Viime kevään vaaleissa kokoomus kärsi rökäletappion.

Lauantaina kokoomuksen puoluekokouksessa Stubb ei enää ollut supersankari. Hän oli ihminen. Sellainen tavallinen ihminen, joka itkee yöllä, kun paineet ovat liian kovat. Ja niitä paineita Stubbilla tosiaan on puheenjohtajakaudellaan riittänyt.

Mutta miksi Stubb ei näyttänyt inhimillisyyttään jo aiemmin lauantaina?

Kukin kolmesta puheenjohtajaehdokkaasta piti aamupäivällä 20 minuutin esittelypuheenvuoron. Petteri Orpo – jota ei yleensä pidetä mitenkään poikkeuksellisen säihkyvänä esiintyjänä – piti hyvän puheen. Se oli tarkoin rakennettu. Siinä korostui Orpon pitkä ura eri tehtävissä kokoomuksen järjestökoneistossa. Siinä korostui Orpon sosiaalireformistinen linja. Siinä puhuttiin ”arjen asioista” ja ”tavallisista työtä tekevistä ihmisistä”.

Kokoomusväki ei ehkä hurmioitunut puheesta. Mutta kyllä Orpo sai ihmiset innostumaan.

Stubbin esittelypuheenvuoron klangi oli jotain ihan muuta. 20 minuutin puhe alkoi videolla, jonka jälkeen lavalle tuli iso joukko Stubbin tukijoita kehumaan häntä. Stubb itse tuli lavalle vasta esityksen puolivälissä.

Hän esiintyi korostetun nöyrästi, jopa hieman vaisusti.

Stubbin puheen sävy oli varmasti tarkkaan harkittu. Stubbia on syytetty narsistiksi, häntä on pidetty liian individualistina. Nyt hän korosti joukkuetta, ei itseään. Sitä paitsi puheenjohtajana Stubb on saanut niin paljon kritiikkiä, että hypetys olisi saattanut vaikuttaa teennäiseltä.

Mutta ponneton sävy oli silti yllätys.

Stubbin lauantain puhe oli hänen kaksi aiemmin puoluekokouksessa pitämänsä puheen vastakohta. Se ei ollut supersankarin puhe. Se oli tappiota odottavan ihmisen puhe.

Lopullisesti Stubb paljasti inhimillisyytensä vasta äänestyksen jälkeen. Kertomalla niistä unettomista öistä.

Kokoomuksen puheenjohtajakisa on henkilövaali. Toki siinä linjastakin vähän puhuttiin – ja tästä on lähinnä kiittäminen Elina Lepomäkeä. Mutta ennen kaikkea vaalissa keskityttiin henkilöihin.

Petteri Orpon kampanjassa oli hyvin vähän konkretiaa. Hän ei juurikaan kertonut, mihin suuntaan aikoo kokoomusta viedä. ”Ihmisten arki” ei ole suunta, se on politiikan metakieltä.

Orpon mukaan kokoomuksen tulee löytää yhteys kaikkien suomalaisten arkeen. Se on tietysti hieno asia, mutta itse asiassa kaikki puolueet haluavat ainakin retoriikan tasolla helpottaa suomalaisten arkea. Vai voitko kuvitella puolueen, joka lupaisi päinvastaista?

Et. Ei kukaan sano haluavansa vaikeuttaa kansalaisten elämää.

Olennaista olisikin tietää, mitä Petteri Orpo haluaisi tehdä päätösten tasolla?

Lauantaina tiedotustilaisuudessa Orpoa pyydettiin konkretisoimaan asiaa, mutta hyvin vähän sitä irtosi. Nykyinen Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelma on Orpon mukaan hyvä, sitä ei tarvitse muuttaa. Lähinnä on tarvetta tehostaa hallitusohjelman toimeenpanoa, jotta saavutetaan sen tavoitteet muun muassa 110 000 työpaikasta.

Orpo kertoi tapaavansa pääministeri Sipilän maanantaina. Orpo vaatii kuulemma Sipilältä lupauksen, että hallitus ei tee enää leikkauksia koulutukseen ja sivistykseen. Se on helppo antaa, sillä mitään suunnitelmaa uusista leikkauksista ei ole.

Itse asiassa Petteri Orpo voitti kokoomuksen puheenjohtajakisan aivan samalla lupauksella kuin Alexander Stubb kaksi vuotta sitten.

Orpo lupasi kokoomuslaisille kannatuksen nousua ja menestystä ensi vuoden kuntavaaleissa.

Stubb lupasi vaalimenestystä kokoomukselle kaksi vuotta sitten, mutta lupaus ei pitänyt.

Siksi hänet vaihdettiin.

Stubbin imago on kolhiintunut niin pahasti, että kuntavaaleissa hänen johdollaan olisi voinut vaikea nousta suurimmaksi puolueeksi. Näin kokoomuslaiset varmaankin laskivat.

Kokoomus vaihtoi veturia. Mutta tavoite on sama. Ja todennäköisesti keinotkin.

Kokoomuksen istuvan puheenjohtajan häviäminen puoluekokouksen äänestyksessä on historiallisesti ainutlaatuinen tapahtuma. Politiikan tutkija Mari K. Niemi kuitenkin korosti lauantaina HSTV:n haastattelussa, että sinänsä puheenjohtajan syrjäyttäminen ei ole niin tavatonta. Aiemmin se on vain tapahtunut toisella tavalla.

Kokoomuksessa ei koskaan aiemmin puheenjohtaja ole hävinnyt äänestystä – mutta se johtuu isolta osin siitä, että epäluottamustilanteessa puheenjohtaja on väistynyt oma-aloitteisesti ennen puoluekokousta.

Stubb ei kuitenkaan väistynyt. Eikä esimerkiksi Sdp:n Jutta Urpilainen vuonna 2014.

Suurin muutos taitaakin olla se, että puheenjohtajat nykyään helpommin taistelevat paikastaan. Sen taustalla lienee politiikan yleinen henkilöityminen puheenjohtajiin sekä myös poliittisten suhdannevaihteluiden nopeutuminen. Nykyisin puolueiden kannatuskäyrät heittelehtivät ihan eri tavalla kuin takavuosina.

Petteri Orpon puheenjohtajakauden pituus selviää käytännössä kymmenen kuukauden kuluttua. Kuntavaalit järjestetään 9. huhtikuuta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Niinistö ja Putin ovat lähes kaikesta eri mieltä – Nyt Yhdysvaltain ärtyisä senaatti puskee Niinistöä ja Putinia yhteen

  4. 4

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  5. 5

   Alkoholin kohtuukäyttö on riskikäyttöä

  6. 6

   Aivosyöpää sairastava senaattori McCain pelasti Trumpin lentämällä äänestykseen, joka avasi tien Obamacaren kaatamiseen – Näin mutkikas prosessi etenee

  7. 7

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  8. 8

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  9. 9

   Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

  10. 10

   Eskimot metsästävät mursuja ja ryyppäävät rajusti, mutta kärsivätkö he koskaan krapulasta? Saska Saarikosken reportaasi Alaskasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  4. 4

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  5. 5

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  8. 8

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  9. 9

   Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

  10. 10

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Vanhempiensa Malesiaan hylkäämästä Evon Söderlundista kasvoi Suomessa menestyvä yrittäjä – ”Suomessa ei ole korruptiota vaan kilpailu on reilua”
  3. Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen
  4. Niinistö ja Putin ovat lähes kaikesta eri mieltä – Nyt Yhdysvaltain ärtyisä senaatti puskee Niinistöä ja Putinia yhteen
  5. Suomalaistislaamoille voittoja kansainvälisessä viinakilpailussa
  6. Ruotsissa kolmen ministerin paikka uhattuna – porvarioppositio äänestyttää epäluottamuslauseesta tietovuotoskandaalin takia
  7. NYT: Patologi tutki 111 kuolleen amerikkalaisen jalkapallon pelaajan aivot ja löysi aivorappeumatautia 110 aivoista – yksi pelaajista oli Helsingin olympialaisten mitalisti
  8. Yhä useampi alkaa pelätä muistisairautta tai syöpää, kun googlaa pieniä vaivojaan – Näin pääset eroon turhista terveyshuolista
  9. 1990-luvun alussa Ilpo Okkonen toi elämäntapa­intiaanit Suomeen – hanke traumatisoi ja vei maineen sekä rahat: ”Toipuminen vei vuosia”
  10. ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä
  11. Japani pyrkii vähentämään itsemurhia 30 prosenttia – Yritykset teettävät yhä yli sadan tunnin ylitöitä kielloista huolimatta
  12. Näytä lisää