Politiikka

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen: ”Ulkopolitiikka on paljon enemmän kuin 140 merkkiä tviitissä”

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen yllätti Seinäjoen puoluekokousväen kertomalla myös omasta karjalaistaustastaan. Vanhanen ennakoi vuoden 2018 presidenttivaaleista Nato-vaaleja.

Keskusta kukitti eduskuntaryhmän puheenjohtajan Matti Vanhasen, 60, odotetusti viralliseksi presidenttiehdokkaaksi sunnuntaina Seinäjoen puoluekokouksessa. Vanhanen yllätti kokousväen kertomalla puheessaan karjalaisista sukujuuristaan. Vanhanen ilmoitti myös, että hän ei kannata Suomen Nato-jäsenyyttä.

Vanhanen arvioi, että vuoden 2018 presidenttivaalit käydään osittain myös Nato-vaaleina. Hän ei kuitenkaan näe merkittävää linjaeroa Natosta tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja itsensä välillä.

”Niinistön ja minun ajattelutavassani ei ole paljoakaan eroa. Linja, jota Suomi noudattaa, määräytyi jo aika lailla omalla pääministerikaudellani ja sille on oltu verraten uskollisia”, Vanhanen sanoi lehdistötilaisuudessa ehdokkaaksi asettamisensa jälkeen.

Vanhanen kritisoi kuitenkin vuoden 2012 ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa, jossa Nato-jäsenyyden hakumahdollisuus suljettiin pois hallituskauden ajaksi.

”Suomen ei kannata ulospäin kertoa etukäteen, mihin asti joku päätös on kulloinkin voimassa. Täytyy pystyä säilyttämään oma liikkumatila ja harkinta. Se on myös eräs keino vaikuttaa kansainväliseen tilanteeseen”, Vanhanen huomautti.

Itämeren alueella mahdollisesti syntyvästä konfliktista Suomi ei Vanhasen mukaan voisi jäädä ulkopuolelle.

”Olen varma, että sellaisessa tilanteessa EU-maat, jotka olisivat suoremmin konfliktissa osallisia, pyytäisivät ilman muuta EU:n apua ja meitä sitoo keskinäisen avunannon velvoite. Millä roolilla Suomi olisi mukana, on tapauskohtaista, mutta emme ole eristäytyvä maa.”

”Emme voi ylläpitää illuusiota, että voisimme elää omassa kukkatarhassa riippumatta siitä, mitä lähiympäristössä tapahtuu”, Vanhanen tähdensi.

Vanhanen toivoo, että pitkä presidenttiehdokkuus avaa mahdollisuuden käydä laajasti ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua.

Vanhanen sanoo kuitenkin vieroksuvansa lyhyitä kampanjoita, jotka korostavat kärjistyksiä, pelkistyksiä, sloganeita ja imagoja.

”Suomelle ulko- ja turvallisuuspolitiikka on paljon enemmän kuin 140 merkkiä tviitissä. Pitkä ehdokkuus antaa mahdollisuuden jopa pitkiin, kymmenen liuskan puheenvuoroihin”, Vanhanen lisäsi viitaten kiitospuheeseensa puoluekokoukselle.

Heti puheensa alkuun Vanhanen sanoi tuntevansa nöyryyttä.

”Se, että saan olla toisen kerran tämän kansanliikkeen ehdokkaana tasavallan presidentiksi, on minulle kunnia-asia. Samalla tunnen nöyryyttä tämän väen ja tämän päätöksen edessä.”

”Nyt edessä on urakka, jossa tarvitsen teidän apuanne pitkällä matkalla enemmän kuin kertaakaan aikaisemmin”, Vanhanen vetosi.

Vanhanen kertoi aloittavansa varsinaisen presidenttivaalikampanjan vasta reilun vuoden päästä, loppusyksyllä 2017. Hän lupaa kuitenkin kiertää ympäri maata keskustelemassa ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

”Viedään ulkopoliittinen keskustelu Säätytalolta ihmisten pariin.”

Kampanjaa johtaa Vanhasen mukaan uusi puoluesihteeri, Jouni Ovaska, eikä vaaleja varten rakenneta erillisorganisaatiota.

Vanhanen korosti, että kampanjatyö palvelee myös kuntavaaleja ja maakuntavaaleja.

”Ensimmäinen tavoite on siirtyä toiselle kierrokselle ja sillä tavoitteena on valituksi tulo”, Vanhanen tiivisti.

Vanhanen käy kampanjakierrosta ”Ulkopolitiikkaa yhdessä”-tunnuksella.

”Pieni maa selviää vain ollessaan realisti”, Vanhanen korosti, ja jatkoi kertomalla karjalaisista sukujuuristaan isänsä (Tatu Vanhanen) puolelta.

Isän perhe lähti Vuoksenrannasta syksyllä 1939 ja evakkotie päätyi Somerolle.

”Karjalaisilla olisi ollut kaikki syy katkeroitua ja lietsoa revanssihenkeä. Mutta näin ei käynyt.”

”Karjalaiset eivät olleet pakolaisia eivätkä turvapaikanhakijoita, mutta turvaa he hakivat ja saivat. He olivat evakoita eli evakuoituja omassa maassaan.”

Vanhanen muisteli, että oma mummo ei olisi koskaan näyttänyt katkeruutta.

”Hän ei ainakaan levittänyt sitä meihin lapsenlapsiin. Hän kertoi karjalaisen kylän elämästä, arjesta ja juhlasta, ihmisistä ja kotieläimistä. Se oli ollut, nyt elettiin uusissa oloissa uutta, mutta silti samaa elämää. Hän oli arjen elämässä sekä Paasikivi että Kekkonen.”

Suomi saa Vanhasen mukaan ”kiittää paljolti karjalaisia mummoja ja vaijoja siitä, että Suomeen ei syntynyt muualta maailmasta tuttua ikiaikaista vihan ja koston ilmapiiriä”.

”Meillä ei lykätty uuden rakentamisen aloittamista sillä, että haudottiin vihaa naapuria kohtaan ja vannottiin revanssia.”

”Mietin usein, miten mummoni olisi suhtautunut nykyiseen pakolaiskriisiin kaikkien omien kokemustensa jälkeen. Luulen, että hän ei olisi sanonut ’mänkää pois’ tai ’mitä työ tänne tuutto’. Luultavasti hän olisi kysynyt, ’mikä siul on hätän?’”

Vanhanen ilmoitti, että hän ei kannata Suomen hakeutumista Naton jäseneksi.

”Meidän kannattaa työskennellä sen puolesta, että geopoliittinen suurtasapaino Pohjolassa säilyy niin, että sekä Suomi että Ruotsi pysyttäytyisivät sotilasliiton ulkopuolella. Se on varma omissa käsissämme oleva keino vahvistaa vakautta.”

”Venäjän ei tarvitse pelätä, että maatamme käytettäisiin sitä vastaan kohdistettuihin vihollisuuksiin”, Vanhanen painotti.

Linjaus palvelee Vanhasen mukaan parhaiten koko Itämeren ja myös arktisen alueen vakautta.

Vanhanen jättää kuitenkin oven Nato-jäsenyyteen raolleen.

”Mikäli vakaus alueellamme järkkyy meistä riippumattomista syistä, täytyy valtiollisella johdolla olla kyky ja itsetunto arvioida kysymystä uudelleen. Mutta sellaista arviointia ei koskaan saa tehdä piilossa, vaan yhdessä suomalaisten kanssa.”

”Uskon todella, että järkevät ihmiset – tunnen myös Venäjän nykyjohtoa – ymmärtävät sen, että vakauden vahvistaminen on kaikkien etu”, Vanhanen korosti ja lisäsi, että Paasikiven ja Kekkosen oppi on yhä pätevä.

Vanhanen muistutti, että yhdentyminen on ollut mahtitekijä Euroopan turvallisuudessa sodan jälkeen. Britannian mahdollinen EU-ero muuttaisi asioita paljon.

”Silloin EU:n sisäisen solidaarisuuden heikentyminen jatkuisi ja mahdollisuutemme todella vaikuttaa lähialueidemme kehitykseen heikentyisi entisestään.”

”Tällaisessa Euroopassa Saksa olisi entistä vahvempi. Pohjoisessa puolestaan olisi tuttu, vanha asetelma: Venäjä ja Saksa. Selvää lienee, että Suomen etu on toimintakykyinen ja päätöksiin kykenevä Euroopan unioni”, Vanhanen korosti.

Vanhanen ilmoitti myös voimakkaasti tukevansa presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Juha Sipilän hallituksen tapaa ylläpitää suoria yhteyksiä kaikkiin tärkeisiin tahoihin.

”Jonkun on keskellä tätä mykkäkouluaikaa käytävä keskusteluja myös Venäjän kanssa.”

Vanhanen muistutti, että Suomen on viime kädessä itse kyettävä huolehtimaan suhteistaan Venäjän kanssa riippumatta siitä, millainen on EU-kumppanien päätöksentekokyky tai Yhdysvalloissa vallitseva poliittinen linja.

Suomi tarvitsee Vanhasen mukaan vuoropuhelua ja hyvää yhteistyötä myös Yhdysvaltojen kanssa.

”Ei ole mikään salaisuus, että jo pitkään olemme erityisesti aseteknologian puolella harjoittaneet meille tärkeää yhteistyötä amerikkalaisten kanssa. USA:lle globaali vakaus on tärkeä asia ja uskon, että he motivoivat yhteistyöhalunsa meidän suuntaan juuri edistääkseen vakautta myös täällä pohjoisessa.”

Presidentin roolin Vanhanen määritti erityisesti murroskautena reservin ja unilukkarin lisäksi myös arvojohtajaksi ja suunnannäyttäjäksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  4. 4

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  5. 5

   Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

  6. 6

   Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

  7. 7

   Pekka Haavisto odotti Putinin onnitteluja Suomelle – ”Puuttui se sydämellinen hetki”

  8. 8

   ADN: Alaskalaissenaattori asettui Trumpin ja republikaanien tahtoa vastaan ja nyt siitä voi kärsiä koko osavaltio – sisäministeriöstä soitettu ”huolestuttavia puheluita”

  9. 9

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  10. 10

   Sairas Charlie-vauva siirretään korkeimman oikeuden päätöksellä hoitokotiin viimeisiksi päiviksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  3. 3

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  4. 4

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  5. 5

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  6. 6

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  7. 7

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  8. 8

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  9. 9

   Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

  10. 10

   Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  8. 8

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  9. 9

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää