Valikko
Politiikka

Timo Soini puolueneuvoston kokouksessa: ”Jos Britannia lähtee, EU natisee liitoksistaan”

Perussuomalaiset ministerit vastasivat puoluekentän kysymyksiin. Työministeri Lindströmiin kohdistuu paineita: ”Perussuomalaisena melkoisella nuoralla saa tanssia, että ei tule leimatuksi suvakiksi.”

Ulkoministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini varoittaa voimakkaasti Britannian mahdollisen EU-eron seurauksista.

”Se on Suomen kannalta huono asia, jos he lähtevät ja me jäämme. Muiden Euroopan unionin maiden maksuosuudet kasvavat ja me menetämme sellaisen voiman, joka ylläpitää järkeä tässä järjestelmässä kannattamalla byrokratian vähentämistä ja vapaakauppaa, mutta vastustamalla liittovaltiokehitystä.”

Soini muistuttaa, että lukuisia liittoutumia on syntynyt ja kuollut vuosien varrella.

”Olemme nähneet Neuvostoliiton, natsi-Saksan, Frankkien valtakunnan ja Kalmarin unionin romahtamisen. Britannian lähtiessä myös Euroopan unioni natisisi liitoksistaan. Seurauksena voi olla muita kansanäänestyksiä.”

Perussuomalaiset ministerit Soini, Jari Lindström, Hanna Mäntylä ja Jussi Niinistö vastasivat kenttäväen kysymyksiin puolueneuvoston kokouksessa Lahden Messukeskuksessa sunnuntaina. Britannian lähtö eli Brexit herätti runsaasti keskustelua kokousväessä.

Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari kysyi ulkoministeri Soinilta suoraan, pitäisikö Suomessakin järjestää kansanäänestys EU:ssa pysymisestä.

Soini totesi, että isona kauppamahtina Britannia pärjäisi EU:n ulkopuolella hyvin. Suomen kansanäänestykseen hän vastasi kierrellen.

”Meillä pitää olla mahdollisuus sekä eurosta että EU:sta eroamiseen, mutta tämä edellyttää, että Suomen kansan enemmistö ja eduskunnan enemmistö on tätä mieltä. Tällä hetkellä näin ei ole.”

Britannia äänestää EU-jäsenyydestä juhannuksen korvilla torstaina 23. päivä kesäkuuta. Soini kertoi, ettei aio päivystää Britannian päätöstä median kanssa, vaan lähtee tuolloin juhannuksen viettoon mökille.

”Jos Britannia todella eroaa EU:sta, heräämme erilaiseen Eurooppaan juhannusaattona. Eurooppa menee vähäksi aikaa täysin sekaisin. Sellainen pelottelu, että Britannia uppoisi mereen, ei kuitenkaan pidä paikkaansa.”

Ministerien kyselytunnilla Lahdessa keskusteltiin myös esimerkiksi velkavankeudesta, laivojen pelastuslautoista, vankilaverkostosta, lääkekeskus Fimean sijainnista, Nato-linjauksista, Hornet-kaupoista ja tietenkin maahanmuuttopolitiikasta.

Työministeri Lindström kertoi, että hän on saanut paljon palautetta maahanmuuttajien kotouttamissuunnitelmista.

”Joka kerta kun puhun kotouttamisesta, saan sähköpostin täyteen, että mitä sinä Jari hössötät siitä kotouttamisesta, kun pitäisi puhua kotiuttamisesta. Kotouttaminen nyt kumminkin kuuluu minun vastuulleni, kotiuttaminen muille ministereille.”

Hän kertoi, että hallitus pitää kiinni kuntien itsemääräämisoikeudesta maahanmuuttajien vastaanottamisessa.

”Kunnat voidaan saada mukaan vetoamalla ja rahalla. Meillä on lähdössä kuntiin lähiaikoina kirje, jossa vetoamme tunteisiin ja pyydämme ottamaan maahanmuuttajia vastaan. Emme voi pakottaa ketään.”

Puoluekannan vuoksi työministeriin on kohdistunut paineita maahanmuuttolinjan kiristämiseen.

”Perussuomalaisena melkoisella nuoralla saa tanssia, että ei tule leimatuksi suvakiksi.”

Elinkeinopolitiikka sai paperitehtaan entisen työntekijän Lindströmin lähes kiivastumaan. Yleisöstä väitettiin, että esimerkiksi metsäteollisuuden tukeminen on unohdettu.

”Olen syvästi eri mieltä. Äänekosken sellutehdas sai rakennusluvan hallituksen ansiosta nopeutetussa aikataulussa. Lupabyrokratiaa on kevennetty ja kevennetään jatkossakin, jotta tämän kaltaiset investoinnit ovat mahdollisia. Samaan syssyyn hallitus on rahoittanut Äänekosken investointia tukevia tieverkkoja.”

Talvivaaran kaivoksen sulkemiseen valmistautuminen oli Lindströmin mukaan äärimmäisen vaikea päätös.

”Tehtiin me niin tai näin, se maksaa suomalaisille veronmaksajille satoja miljoonia euroja. Jouduimme panttivangiksi Talvivaaran kanssa. Toivottavasti tapaus ei leimaa koko Suomen kaivosalaa, koska sitäkin teollisuuden alaa Suomi tarvitsee.”

Hän myös totesi, ettei palkkojen höylääminen pelasta Suomen teollisuutta.

”Suomalainen tuote ei voi hinnoilla kilpailla, vaan osaamisella.”

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä sanoi, että perustulokokeilu saatetaan toteuttaa kertarysäyksen sijaan portaistettuna. Hän ei täsmentänyt, miten vaiheittainen kokeilu käytännössä toteutettaisiin.

HS kertoi sunnuntaina, että hankkeen valmistelu on vaikeuksissa, eikä kokeilu välttämättä pysty alkamaan aikataulussaan vuoden 2017 alussa. Mäntylän mukaan nimettömiin lähteisiin pohjautuvaan tietoon ei välttämättä voi luottaa.

”En henkilökohtaisesti pidä siitä, että levitellään huhuja nimettöminä tai yritetään luoda hallituspuolueiden välille jotain eripuraa. Perustulokokeilu etenee aikataulussaan. Olemme päätymässä siihen, että vaiheistamme sen.”

Perussuomalaiset ovat suhtautuneet nuivasti perustuloon. Kokeilu onkin vahvasti keskustan ajama hanke. Ministeri Mäntylä kuitenkin sanoo, että perustulokokeilu on arvokas tiedon keräämisen kannalta.

”Tulemme saamaan siitä valtavan tärkeää tietoa siitä, mihin suuntaan meidän pitäisi sosiaaliturvajärjestelmää kehittää, jotta se olisi kaikille ihmisille sosiaalisesti oikeudenmukainen ja kestävällä pohjalla.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perussuomalaiset

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  3. 3

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  4. 4

   Miksi laihduttaminen on niin vaikeaa? Lihavuuden syy voi olla aivoissa

  5. 5

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  6. 6

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  7. 7

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  8. 8

   Lapsille annetaan nyt uusvanhoja ja raamatullisia nimiä – Frozenin siivittämä Elsa-buumi hiipui, Sofia ja Onni palasivat kärkeen

  9. 9

   Selvitys: Putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla kaksi kertaa niin paljon kuin muualla – mutta syy ei ole remonttifirmojen kiskonta

  10. 10

   Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Suurpalon sammutus jatkuu läpi tiistain vastaisen yön Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  8. 8

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  9. 9

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  10. 10

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  8. 8

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää