Valikko
Politiikka

Politiikan tutkijat: Puheenjohtaja Orpon suurin haaste on hajaantuneen kokoomuksen yhdistäminen

Puheenjohtajan vaihtaminen oli ”pitkään rakennettu asetelma”, kuvailee politiikan tutkija Mari K. Niemi.

Kokoomus oli valmistautunut puheenjohtajansa vaihtamiseen, sanoo Skotlannissa työskentelevä Turun yliopiston politiikan tutkija Mari K. Niemi.

”Johtajanvaihdosta on petailtu pidemmän aikaa, ettei näyttäisi liian pahalta, että johtaja haastetaan. Se on kiinnostavaa, ettei tämä eskaloitunut heti viime eduskuntavaalien jälkeen”, hän sanoo.

Kokoomuksen uudeksi puheenjohtajaksi nousi lauantaina sisäministeri Petteri Orpo. Hän seuraa puheenjohtajana Alexander Stubbia.

Niemen mukaan keskustelua puheenjohtajan vaihtamisesta lykkäsi se, että kokoomus nousi hallitukseen ja sai valtiovarainministerin salkun eduskuntavaalien tuloksesta huolimatta.

Niemi kuvailee puheenjohtajanvaihdosta ”pitkään rakennetuksi asetelmaksi”. Sen taustalla ovat kokoomuslaisten pettymys puolueen kannatukseen ja tyytymättömyys Stubbiin.

”Orpon lähtemistä puheenjohtajakilpaan pidettiin julkisuudessa epätodennäköisenä. Puolueen piirissä tuotettiin asetelma, että Orpo ikään kuin uhrautuu vastentahtoisesti. Hän ei saanut vaikuttaa kiiluvasilmäiseltä tyypiltä tällaisessa johtajavaihdokselle otolliseksi rakennetussa pelitilanteessa”, Niemi sanoo.

Niemen mielestä uuden puheenjohtajan halunneet kokoomuslaiset myös onnistuivat pyrkimyksissään. Niemen mukaan on huomionarvoista, että Stubbin syrjäytti puheenjohtajan paikalta hänen kanssaan samassa hallituksessa istuva ministeri.

”Johtajavaaliin haastaminen on aina brutaali juttu. Se on ilmoitus, että on toista parempi siinä hommassa. Nythän tämä onnistui niin, että Orpo näyttää enkeliltä eikä pahalta vallanhaluiselta henkilöltä. Vaaliin ensimmäiseksi haastanut Elina Lepomäki teki likaisen työn”, Niemi luonnehtii.

Kokoomuksesta kirjoittanut poliittisen historian tutkija Vesa Vares Turun yliopistosta ei puolestaan näe kovinkaan suurta eroa Stubbin ja Orpon välillä.

”Stubb on kuitenkin mielletty oikeistolaisemman linjan kannattajaksi kuin Orpo. Tämän näkee siitä, että Lepomäkeä puheenjohtajaksi kannattaneista valtaosa meni Stubbin taakse”, hän sanoo.

Vareksen mukaan Orpon myötä kokoomus palaa perinteiselle linjalleen.

”Orpon linja on lähellä maltillista kokoomuslaisuutta, joka tulee 1970-luvulta ja 1980-luvulta Ilkka Suomisen puheenjohtajakaudelta”, Vares kuvailee.

Mutta mitkä ovat Orpon suurimmat haasteet puolueen johdossa? Sekä Niemi että Vares sanovat, että puolueen rivit pitäisi saada yhtenäisiksi.

”Kenttä on hajautunut ja jakaantunut. Haasteena on, että nyt kaikki pitää saada mukaan”, Niemi toteaa.

Hänen mukaansa myös tulevat ministerivaihdokset ovat tärkeitä puolueen kannatuksen kannalta.

”Nyt olisi tärkeää saada ministereitä, joihin on luottamusta. Se auttaisi vetämään myös puoluetta eteenpäin.”

Vares uskoo, että Stubbin puheenjohtajakausi on voinut myös vieraannuttaa äänestäjiä.

”Leikkaukset ja elinkeinoelämän äänen voimistuminen henkilöityivät Stubbiin. Se jää nähtäväksi, kuinka Orpo pystyy ratkaisemaan tämän asian.”

Myös poliittisen historian professori, Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä Turun yliopistosta katsoo, että Orpon haasteena on puolueen yhtenäistäminen ennen ensi vuoden keväänä järjestettäviä kuntavaaleja.

”Uuteen puoluejohtajaan kiinnittyy katse myös siinä, kuinka hän pystyy varjelemaan hallituksessa puolueen etuja. Tyytymättömyys Stubbiin liittyy osittain siihen, ettei hän onnistunut tuossa riittävästi”, Jokisipilä sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kokoomus

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  4. 4

   Suurpalo Jumbon lähellä Vantaalla – savu haittaa Tuusulanväylän liikennettä

  5. 5

   Murrosiän aivomyrsky opettaa teiniä luomaan ihmissuhteita ja erottamaan todelliset ystävät muista

  6. 6

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  7. 7

   Työaikoihin pitää saada lisää joustavuutta

  8. 8

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  9. 9

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää