Valikko
Politiikka    |   HS-analyysi

Orpolla käynnissä hankala tuolileikki – presidentti Niinistö ei välttämättä innostuisi Stubbin paluusta ulkoministeriöön

Petteri Orpo ehkä tarjoaa ministerisalkkua Alexander Stubbille, mutta ele lienee vain muodollinen, kirjoittaa HS:n Marko Junkkari.

Kokoomuksen uunituoreella puheenjohtajalla Petteri Orpolla ja pääministeri Juha Sipilällä (kesk) on maanantaina tapaaminen, jossa on tarkoitus funderaata hallitustyöskentelyä ja hallitusohjelman toimeenpanoa. Orpon toiveesta tapaamisessa käsitellään myös hallituksen ministerimäärän kasvattamista.

Sinänsä ministereiden lisääminen voisi olla järkevää. Muutamilla ministereillä on hyvin keinotekoinen salkkukokonaisuus. Parhaana esimerkkinä tästä on tietysti Jari Lindström (ps), joka toimii oikeus- ja työministerinä. Myös esimerkiksi maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk) salkusta voisi lohkaista esimerkiksi asuntoasiat uudelle ministerille.

Siihen Sipilä tuskin kuitenkaan suostuu.

Sipilän hallitus on profiloitunut perumalla päätöksiään. Sipilä tuskin haluaa tieten tahtoen pidentää perumislistaa entisestään.

Hallituksen poikkeuksellisen pieni ministerimäärä on Sipilälle tärkeä asia. Jo ennen eduskuntavaaleja Sipilä puhui paljon hallituksen uudenlaisesta työskentelytavasta. Tähän kuuluivat strateginen hallitusohjelma ja kollegiaalinen työskentelytapa, jossa ministerit valmistelevat isoja asioita yhdessä sen sijaan että siiloutuisivat omiin ministeriöihinsä. Suunnitelman keskeinen osa oli aiempaa pienempi määrä ministereitä.

Jos ministereitä lisättäisiin, kaikkien kolmen hallituspuolueen pitäisi saada yksi ministeri lisää. Tällöin ministereiden määrä olisi 17, joka on sama kuin edellisessä Alexander Stubbin (kok) hallituksessa sen jälkeen kun vihreät olivat lähteneet sieltä.

Petteri Orpolle sen sijaan lisäsalkku sopisi hyvin, sillä se helpottaisi hänen tuolileikkiään. Uuden puheenjohtajan keskeinen tehtävä on yhtenäistää puolue puheenjohtajakisan jälkeen. Ministerivalinnoilla on tässä iso merkitys. Samalla uusi puheenjohtaja rakentaa itselleen oman tiimin, jonka avulla hänen pitäisi saada asioita hoidettua.

Liikkuvia osia on monta –  päällimmäisinä sukupuolten ja alueiden välinen tasa-arvo. Samalla Orpon pitää osoittaa olevansa hyvä voittaja. Etenkin syrjäytettyä puheenjohtajaa ja hänen kannattajiaan pitäisi kohdella hyvin.

Orpo siirtyy siis Stubbin paikalle valtiovarainministeriksi. Samalla vapautuu Orpon nykyinen sisäministerin salkku.

Tavallaan yksinkertaisin vaihtoehto olisi nimittää eduskunnan toinen varapuhemies Paula Risikko sisäministeriksi. Tällöin Orpo voisi tarjota Stubbille varapuhemiehen tehtävää. Se olisi ihan kunniakas paikka entiselle puheenjohtajalle.

Ongelmana tässä kuviossa on kuitenkin alueellinen kattavuus. Kokoomuksen puoluejohdossa ja ministeriryhmässä ei olisi sen jälkeen yhtään edustajaa Helsingistä ja Uudeltamaalta. Uusimaa on kokoomuksen suurin piiri.

Tässä vaiheessa katseet kääntyvätkin kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajaan.

Arto Satonen on suoriutunut ryhmänjohtajan tehtävästä suhteellisen hyvin, vaikka häntä myös kritisoidaan värittömyydestä ja näkymättömyydestä julkisuudessa. Sitä paitsi Alexander Stubbin vastainen kapina velloi nimenomaan eduskuntaryhmässä. Ryhmänjohtajalla on ainakin osavastuu siitä, että tilanne päästettiin tulehtumaan näin pahaksi.

Perustelut Satosen vaihtamiselle ovat siis olemassa. Mutta kuka sitten nousisi hänen tilalleen?

Vaihtoehtona voisi ehkä olla eduskuntaryhmän nykyinen varapuheenjohtaja Outi Mäkelä. Mäkelä on ainakin Uudeltamaalta.

Tai sitten Orpon pitäisi nostaa joku muu Uudenmaan tai Helsingin kansanedustaja ryhmänjohtajaksi tai ministeriksi.

Potentiaalisia nimiä ovat esimerkiksi Elina Lepomäki, Jaana Pelkonen, Hjallis Harkimo, Sanna Lauslahti, Kari Tolvanen, Juhana Vartiainen tai Kai Mykkänen. Kolme viimeksi mainittua tukivat puheenjohtajakisassa Alexander Stubbia, joten heidän nimittämisensä ministeriksi olisi hyvä viesti puolueen yhtenäistämisestä.

Kari Tolvanen on siviiliammatiltaan poliisi, joten hänen nimittämisessään sisäministeriksi olisi tiettyä logiikkaa. Toisaalta sisäministeriksi sopisi myös Arto Satonen, joka on pitkään vastannut kokoomuksen maahanmuuttopoliittisista linjauksista.

Entä sitten Alexander Stubb?

Orpo ehkä tarjoaa ministerisalkkua Stubbille, mutta ele lienee vain muodollinen. Stubbin jatkamista ministerinä voikin pitää aika epätodennäköisenä. Luontevimmin Stubbille sopisi ulkomaankauppaministerin salkku, mutta hän ei välttämättä itse halua palata samaan hommaan, jota hän hoiti vuosina 2011–2014.  

Jos Stubb siirtyisi ulkoministeriöön, hän jatkaisi myös istumista myös tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa. Presidentti Sauli Niinistö ei välttämättä olisi tästä kovin innoissaan.

Niinistön ja Stubbin välit ovat tunnetusti olleet pitkään viileät.


Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  2. 2

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  3. 3

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  4. 4

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  5. 5

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  6. 6

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  7. 7

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  8. 8

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  9. 9

   Kybervarusmiesten määrä on jäänyt odotettua pienemmäksi – koulutuksesta saatu ”erittäin positiivisia kokemuksia”

  10. 10

   Gazassa rajat kiinni – Hamas etsii johtajansa murhaajaa, jonka se epäilee olevan Mossadin agentti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  2. 2

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  3. 3

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  4. 4

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  5. 5

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  6. 6

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  7. 7

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  8. 8

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää