Valikko
Politiikka

Selonteko: Sotilaallista voimankäyttöä Suomea vastaan ei voida sulkea pois, Nato-ovi raollaan

Perjantaina julkistetun ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon mukaan Suomi pitää yllä sotilaallisen liittoutumisen mahdollisuutta eli käytännössä Nato-jäsenyyttä. Venäjästä selonteko puhuu kohtalaisen suorin sanoin.

Suomen ulko- ja turvallisuuspolitikan toimintaympäristö on muuttunut olennaisesti, ja voimakas muutos jatkuu niin Suomen lähialueilla kuin maailmanlaajuisesti.

Toimintaympäristölle ominaista ovat muutoksen nopeus ja ennustamattomuus, todetaan hallituksen perjantaina julkistamassa ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjapaperissa eli selonteossa.

Niinpä Suomi pyrkii vahvistamaan eri tavoin omaa turvallisuuttaan. Sotilasliittoihin kuulumaton Suomi pitää yllä sotilaallisen liittoutumisen mahdollisuutta eli käytännössä Nato-jäsenyyttä.

Selonteon määritelmän mukaan Suomi pitää yllä mahdollisuutta hakea jäsenyyttä Natossa ”seuraten tarkasti turvallisuusympäristönsä muutosta”.

Nykyinen laaja kumppanuus Naton kanssa on selonteon mukaan Suomelle hyödyllinen väline Nato-suhteen kehittämiseksi, mutta kumppanuus ei ole jäsenyyden veroinen: se ei sisällä viidennen artiklan mukaisia turvatakuita eikä velvoitteita, selonteko muistuttaa.

Selonteon perjantaina esitelleen ulkoministeri Timo Soinin (ps) mukaan keskeisin muutos Suomen turvallisuusympäristössä on se, että Venäjä otti laittomasti haltuunsa Krimin niemimaan ja on mukana Itä-Ukrainan konfliktissa. Lue Soinin kommenteista enemmän tästä jutusta.

 

”Sotilaallista voimankäyttöä Suomea vastaan tai sillä uhkaamista ei voida sulkea pois”

Selonteossa arvioidaan, että turvallisuustilanteen kiristyminen Euroopassa ja Itämeren alueella vaikuttaa välittömästi Suomeen.

”Sotilaallista voimankäyttöä Suomea vastaan tai sillä uhkaamista ei voida sulkea pois”, selonteossa sanotaan.

Selonteossa korostetaan pohjoismaisen yhteistyön merkitystä Suomelle ja määritellään Euroopan unioni Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskeiseksi toimintakehykseksi.

Selonteossa todetaan myös, että EU:n jäsenenä Suomi ei voisi olla ulkopuolinen, jos sen lähialueella tai muualla Euroopassa turvallisuus olisi uhattuna.

Selonteko huomauttaa, että ulkoisen ympäristön muutokset heijastuvat myös Suomen sisäiseen kehitykseen ja sisäiseen turvallisuuteen, johon kohdistuu ”uusia epävarmuustekijöitä”. Yhteiskunnan yleisen kriisinkestokyvyn eli niin sanotun resilienssin arvioidaan joutuvan koetukselle.

Koko Euroopan turvallisuuden heikkenemiseen liittyy lisäksi hybriditoimintaa eli suunnitelmallista toimintaa, jossa joko valtio tai joku muu toimija voi käyttää esimerkiksi sotilaallisia keinoja, taloudellista painostusta tai informaatio-operaatioita saavuttaakseen tavoitteensa.

”Myös Suomeen kohdistuu hybridivaikuttamiseen kuuluvien keinojen käyttöä”, selonteko toteaa menemättä tarkempiin tapauksiin.

 

”Venäjän johto pyrkii vahvistamaan maansa suurvalta-asemaa”

Venäjästä selonteko puhuu kohtalaisen suorin sanoin:

”Venäjän johto pyrkii vahvistamaan maansa suurvalta-asemaa. Se katsoo kansainvälisiä suhteita suurelta osin geopoliittisen nollasummapelin näkökulmasta. Venäjän näkemyksen mukaan länsi ei ole ottanut huomioon sen näkökohtia ja turvallisuusetuja, vaan on asettunut Venäjää vastaan monilla toimillaan.”

Selonteon mukaan Venäjä on osoittanut, että sillä on tahto ja kyky käyttää sotilaallista voimaa tavoitteidensa edistämiseksi.

Suomi pitää yllä vuoropuhelua sekä vakaita ja toimivia suhteita Venäjän kanssa, mutta muuten Suomen toiminnan perustana ovat EU:n yhteiset Venäjä-linjaukset.

 

Suomi tiivistää yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa

Yhdysvallat selonteko määrittelee Suomelle tärkeäksi kumppaniksi, jonka kanssa halutaan syventää yhteistyötä muun muassa turvallisuuteen ja puolustukseen liittyvissä kysymyksissä.

”Suomi tiivistää turvallisuuspoliittista ja puolustusyhteistyötä Yhdysvaltain kanssa tavoitteenaan vahvistaa kansallista puolustuskykyä kehittämällä erityisesti yhteistoimintakykyä, materiaaliyhteistyötä ja koulutus- ja harjoitusyhteistyötä”, selonteko sanoo.

Ruotsilla on selonteon mukaan erityisasema Suomelle.

”Ulko- ja turvallisuuspoliittinen yhteistyö Ruotsin kanssa on laaja-alaista ja sitä edistetään yhteisten etujen pohjalta, ilman rajoitteita”, selonteko linjaa.

 

”Britannian EU-ero vaikuttaisi selontekoon”

HS:n aiemmin haastattelemat lähteet arvioivat selonteossa olevan varsin vähän konkretiaa.

”Lukuisia kertoja selonteossa toistetaan, että Suomi pyrkii, Suomi tukee, Suomi vahvistaa, Suomi tavoittelee. Ainakaan luonnostekstissä ei keinoista tai resursseista puhuta mitään”, luonnehditaan.

”Voi olla, että selontekoteksti vanhenee jo viikossa. Jos Britannia äänestää itsensä EU:sta ulos, kyllä sillä iso vaikutus tähänkin selontekoon on”, todetaan HS:lle.

Eduskunnassa selonteon valmistelua on seurannut eri puolueiden edustajista koostuva työryhmä. Seurantatyöryhmä halusi yksimielisesti lykätä selonteon antamista syksyyn juuri Britannian takia.

Suomen turvallisuusympäristö muuttunut oleellisesti

 Ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon laadinta alkoi syyskuussa. Sitä on valmisteltu ulkoministeriön johdolla yhteistyössä valtioneuvoston kanslian, puolustusministeriön, sisäministeriön sekä tasavallan presidentin kanslian kanssa.

 Edellinen selonteko, turvallisuus- ja puolustuspoliittinen selonteko, tehtiin vuonna 2012, jonka jälkeen Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut oleellisesti.

 Toisin kuin edellisellä kerralla, nyt varsinainen selonteko on tiivis. Sen lisäksi jo huhtikuun lopussa ulkoministeriön nimittämä asiantuntijaryhmä julkisti erillisen Nato-selvityksen, jossa todettiin, että Suomen pitäisi päättää mahdollisesta Nato-jäsenyydestä yhdessä Ruotsin kanssa. Ryhmä arvioi, että Venäjän reaktiot Suomen Nato-jäsenyyteen voisivat kuitenkin olla arvaamattoman tylyt sekä sotilaallisesti, taloudellisesti ja kauppapoliittisesti.

 Ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon lisäksi sisäministeriö julkisti toukokuussa sisäisen turvallisuuden selonteon. Lisäksi puolustusministeriö tekee parhaillaan puolustuspoliittista selontekoa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  5. 5

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  8. 8

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  9. 9

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää