Valikko
Politiikka

Ruotsin pääministeri Löfven Kultarannassa: Sotilaallinen yhteistyö Suomen kanssa on erittäin tärkeää

Presidentti Sauli Niinistö ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven tapasivat Kultarannassa sunnuntaina. Niinistön mukaan varautuminen sotilaalliseen voimankäyttöön Suomea vastaan on realismia.

Kultaranta

Itämeren alueen lisääntyneet jännitteet hallitsivat tasavallan presidentti Sauli Niinistön isännöimän ulkopoliittisen seminaarin ensimmäistä työpäivää Naantalin Kultarannassa. Niinistö korosti, että varautuminen jopa Suomea vastaan suunnattuihin sotilaallisiin voimatoimiin on realismia.

Kaksipäiväisen seminaarin päävieras, Ruotsin pääministeri Stefan Löfven, sanoi, että Ruotsin ja Suomen syventyvä yhteistyö ei tarkoita kuitenkaan puolustusliittoa maiden välillä. Löfvenin mukaan Nato-jäsenyys ei ole myöskään Ruotsille ajankohtainen.

”Sotilaallinen liittoumattomuutemme palvelee meitä hyvin. Se edesauttaa vakautta ja turvallisuutta Pohjois-Euroopassa. Ruotsi on valinnut suhteessaan Natoon yhteistyön, ei jäsenyyden linjan”, Löfven sanoi.

Ruotsi haluaa Löfvenin mukaan pysyä Naton ulkopuolella myös siksi, että Ruotsi ei halua lisätä jännitystä lähialueellaan tai provosoida yllättäviä ja harkitsemattomia reaktioita.

”Ruotsi ei halua myöskään osallistua muiden päättämiin sotilaallisiin operaatioihin eikä ottaa ydinaseita osaksi puolustusratkaisuaan.”

Ruotsi ei Itämeren tilanteen kiristymisestä huolimatta koe sotilaallista uhkaa sitä kohtaan, Löfven sanoi

”Yksittäinen sotilaallinen, aseellinen hyökkäys Ruotsia vastaan tuntuu epätodennäköiseltä.”

Löfven kuitenkin lisäsi, että ajatus Itämerestä rauhan merenä täytyy palauttaa. Suomen kanssa harjoitettavaa, jopa rauhan ajan ulkopuolelle ulottuvaa yhteistyötä Löfven pitää erittäin tärkeänä.

”Syventynyt yhteistyö ei tarkoita kuitenkaan Suomen ja Ruotsin puolustusliittoa”, Löfven sanoi.

Löfven silti vakuutti, että Ruotsi ei jää passiiviseksi, jos hyökkäys kohdistuu toiseen Pohjoismaahan tai EU-maahan.

”Odotamme, että muut toimivat samoin, jos Ruotsi olisi kohteena.”

Niinistö totesi aiemmin päivällä yhdessä Löfvenin kanssa pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että hän ei näe Venäjää Suomelle uhkana.

”Meillä ei ole mitään konkreettista uhkaa tällä hetkellä, siis selvästi havaittavaa konkreettista uhkaa turvallisuudellemme Venäjältä käsin, sanoi Niinistö kommentoidessaan viime perjantaina hyväksyttyä ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa.

Se, että selonteon mukaan ”sotilaallista voimankäyttöä Suomea vastaan ei voi sulkea pois”, on Niinistön mukaan realismia.

”Ei voida sellaista mahdollisuutta Suomen kohdalla sulkea pois. Ei tässä maailmassa valitettavasti kovinkaan monen muun maan kohdalla, jos yhdenkään. Siitä tuossa on kyse: realismista.”

Niinistöltä kysyttiin myös, herättääkö selonteko mahdollisesti ärtymystä venäläisissä.

Niinistön mielestä suomalaiset vaivaavat asialla liikaakin päätään.

”Meillä on tapana miettiä, että mikä herättää Venäjällä ärtymystä tai sen karhun. Minusta me vähän liikaakin näemme siinä vaivaa. En ole havainnut presidenttinä suomalaisten toimien herättävän minkäänlaista ärtymystä venäläisissä.”

”Kyllä he sanovat, jos ovat jostain asiasta eri mieltä, ja se on erittäin hyvä asia. Myös me sanomme selkeästi, jos me olemme eri mieltä”, Niinistö sanoi.

Niinistö toisti jälleen näkemyksensä, että jos turvallisuustilanne vaikeutuu selvästi Itämeren alueella, Suomi voi hakea Nato-jäsenyyttä.

”Siis jos turvallisuuden tunteemme olennaisesti ja vakavasti heikkenisi.”

Mahdollisesta Nato-jäsenyyden hakemisesta Suomi ja Ruotsi päättävät Niinistön mukaan itsenäisesti ja erikseen.

”Haluan korjata syvään juurtunutta käsitystä, että Suomi ja Ruotsi ikään kuin yhdessä päättäisivät asiasta. Meillä on eri valtionsäännöt, siksi täydellinen synkronointi ei toimisi.”

Niinistö muistutti, että jäsenhakemuksen takana täytyy olla myös kansan tuki.

”Nato edellyttää, että kansan mielipide mitataan, ja mielipiteen jäsenyydelle on oltava myönteinen, ennen kuin Nato hyväksyy jäseneksi. Luulen, että Suomi on niin pitkälle kehittynyt demokratia, että meillä väki taitaa vaatia, että mielipide katsotaan luotettavalla tavalla.”

”Ellei kansanäänestystä pidettäisi, luultavasti se seikka tulisi olemaan Naton vastustajille yksi painavimpia vasta-argumentteja, myös eduskunnassa. On muistettava, että vain eduskunnan enemmistö, joskus jopa määräenemmistö voi päättää Suomen kansainvälisistä sopimuksista.”

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyössä on Niinistön mukaan edetty ”vikkelämmin” kuin hän osasi odottaa.

Selonteon ilmaisu, että maiden välistä yhteistyötä voidaan tiivistää ”ilman rajoitteita” tarkoittaa Niinistön mukaan ”askel askeleelta etenemistä”.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kultaranta-keskustelu
 • Nato

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   Reilusti yli sata pidätetty Venäjän mielenosoituksista – joukossa oppositiojohtaja Navalny

  7. 7

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  8. 8

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Kybervarusmiesten määrä on jäänyt odotettua pienemmäksi – koulutuksesta saatu ”erittäin positiivisia kokemuksia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  3. 3

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  4. 4

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  5. 5

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  6. 6

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  7. 7

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  8. 8

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  9. 9

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  10. 10

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää