Valikko
Politiikka

Risikko ja Mykkänen ovat kokoomuksen uudet ministerit – Orpo: ”Hyvä harrastaa rotaatiota uudistaessa”

Orpon ministeritiimi on sekoitus kokeilunhalua ja vankkaa kokemusta

Kokoomus esittää uudeksi sisäministeriksi Paula Risikkoa ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeriksi Kai Mykkästä, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Sisäministerinä pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksessa toimivasta Orposta tulee huomenna virallisesti valtionvarainministeri. Sanni Grahn-Laasonen jatkaa opetusministerinä.

Ministerinimitykset vahvistetaan presidentin esittelyssä keskiviikkona.

Osana ministerikierrätystä kokoomus vaihtaa myös eduskuntaryhmänsä puheenjohtajaa. Uudeksi puheenjohtajaksi nousee kansanedustaja Kalle Jokinen. Hän korvaa nykyisen puheenjohtajan Arto Satosen.

”Arto ei ole virhettä tehnyt. Kysymys ei ole missään määrin epäluottamuslauseesta. Puoluetta uudistaessa on hyvä harrastaa rotaatiota”, Orpo perusteli ryhmyrin vaihdosta.

Orimattilasta Hämeen vaalipiiristä kotoisin oleva Jokinen on ollut kansanedustaja vuodesta 2009, kun hän nousi varasijalta eduskuntaan.

Kokoomuksen ministerikierrätyksen taustalla on puolueen puheenjohtajan vaihtuminen. Runsas viikko sitten Orpo voitti puheenjohtajavaalissa nykyisen valtiovarainministerin Alexander Stubbin.

Valintansa jälkeen Orpo ilmoitti muuttavansa kokoomuksen neljän hengen suuruisen ministeriryhmän kokoonpanoa. Hän olisi halunnut kasvattaa ministerien määrää nykyisestä 14:tä, mutta pääministeri Sipilä piti kiinni nykyisestä salkkumäärästä.

”Kun meillä on vain neljä ministeriä, on erittäin tärkeää, että kukin ministeri hallitsee oman sektorinsa, mutta on myös laaja-alainen. Hallituksella on meneillään erittäin isoja reformeja. Jokaisen ministerin pitää kyetä neuvottelemaan eri asioista”, Orpo perustelee valintojaan.

Puheenjohtajavaalin hävinnyt Stubb on on kertonut siirtyvänsä tavalliseksi kansanedustajaksi. Orpo tarjosi hänelle ulkomaankauppa- ja kehitysministerin salkkua pian puheenjohtajavaalin jälkeen, mutta Stubb kieltäytyi.

Nykyinen ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka kertoi jo tiistaina ennen Orpon tiedotustilaisuutta HS:n haastattelussa, että hän jättää ministerin tehtävän.

Uudeksi sisäministeriksi nouseva Risikko on nykyinen eduskunnan toinen puhemies. Kokoomuksen eduskuntaryhmä valitsee ehdokkaansa Risikon korvaajaksi puhemiehistössä torstaina.

Seinäjokinen 56-vuotias Risikko tuntee kotimaan politiikan perinpohjin.

Hänellä on Sipilän hallituksen laajin ministerikokemus. Vuosien 2007–2015 aikana hän ehti toimia peruspalveluministerinä, sosiaali- ja terveysministerinä sekä liikenne- ja kuntaministerinä.

”Se hyvä puoli minussa on, että minulla ei ole mitään haavekuvaa tai harhakuvitelmaa ministerin tehtävistä. Se on valtavasti työtä, työtä, työtä ja työtä – seitsemän päivää viikossa ja 24 tuntia päivässä”, Risikko sanoo.

Hän myöntää, että sisäministerin salkun sisällössä riittää opiskeltavaa. Eri ministeriöt läpikotaisin tunteva Risikko uskoo kuitenkin pärjäävänsä. Valtionvarainministeriksi siirtyvä Orpo ei ole antanut Risikolle vinkkejä sisäministerin pestistä.

”Ei ole vielä antanut, mutta tiedän, että tarpeen vaatiessa voin häneltä neuvoa kysyä. Hän on hyvä johtaja, joka antaa siipien kantaa.”

Puheenjohtaja Orpo kuvailee pohjalaista Risikkoa kokeneeksi ja osaavaksi naiseksi, joka suorituu erinomaisesti ministerin tehtävästä.

”Paula on poliitikkona niin kokenut, että hänet voisi laittaa melkein mihin ministeriöön vain.”

Risikkoon verrattuna kokoomuksen toinen uusi ministeri Kai Mykkänen on paljon kokemattomampi poliitikko.

Mykkänen on ensimmäisen kauden kansanedustaja Uudeltamaalta Espoosta. Hän on työskennellyt aiemmin muun maussa Elinkeinoelämän keskusliitossa johtajana.

Mykkänen, 36, on työelämässä paneutunut Venäjän-kaupan ja viennin edistämisen kysymyksiin. Hän myös puhuu venäjää.

”Kaitsu on kuin tehty tähän ulkomaankauppaministerin tehtävään”, Orpo sanoi esitellessään ministeriryhmän tulokkaan.

Mykkänen edustaa Orpon mukaan juuri niitä politiikan alueita, joita uudistunut kokoomus haluaa painottaa.

”Hänellä on osaamista niistä asioista, joita Suomessa pitää miettiä: kestävä kasvu, kaupunkipolitiikka, ympäristöarvot sekä ilmasto- ja energiapolitiikka.”

Mykkänen innostuu esimerkiksi Tanskan vientimalleista, sähköautoista, Venäjän kaupan kiemuroista ja Afrikan kasvumahdollisuuksista.

”On aivan selvää, että seuraavien vuosikymmenten aikana Afrikan merkitys urbanisaatiossa, talouskasvussa ja tehdastuotannossa korostuu. Suomelle on tärkeää olla tässä kunnolla mukana, jotta meidän investointitavaravetoiselle viennille löytyy isot markkinat”, hän sanoo.


Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  3. 3

   Selvitys: Putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla kaksi kertaa niin paljon kuin muualla – mutta syy ei ole remonttifirmojen kiskonta

  4. 4

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  5. 5

   Louhimies eri mieltä tv-johtaja Sairasen tiukasta kritiikistä – kiista Suomen elokuvahistorian muistettavimpia

  6. 6

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  7. 7

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  8. 8

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  9. 9

   Trumpin vävy joutuu senaatin tiedusteluvaliokunnan kuulusteluun Venäjä-yhteyksistä

  10. 10

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  8. 8

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  9. 9

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  10. 10

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää