Valikko
Politiikka    |   Kolumni

Brexit heijastaa globalisaation varjopuolia ja on poliittinen maanjäristys

Britannian EU-eroon päädyttiin, koska kansa äänesti väärin. Mutta kansaa ei voi vaihtaa, ja sen vaaleissa ilmaisemaa tahtoa on kunnioitettava, kirjoittaa kolumnissaan Sixten Korkman.

Iso-Britannia on tehnyt ratkaisun, jota laajasti ihmetellään ja valitellaan: Brexit on huono asia taloudellisesti ja poliittisesti. Se on sitä Iso-Britannian ja Euroopan sekä koko läntisen maailman kannalta.

Tähän päädyttiin, koska kansa äänesti väärin. Mutta kansaa ei voi vaihtaa, ja sen vaaleissa ilmaisemaa tahtoa on kunnioitettava. Sitäkin tärkeämpää on ymmärtää, mistä tässä on kyse.

Äänestäjät vaativat omien kansalaisten etujen asettamista etusijalle ja kansallisen itsemääräämisoikeuden kunnioittamista. He äänestivät globalisaatiota ja ylikansallisuutta sekä sitä ajanutta talouden ja politiikan eliittiä vastaan.

Globalisaatio, sen vaikutukset ja tulevaisuus, on tämän ajan suuria kysymyksiä. Koveneva kilpailu ravistelee jo kehittyneiden maiden työmarkkinoita ja julkista sektoria. Globaali finanssikriisi ja sen huono jälkihoito ovat lisäongelmana.

Ekonomistit ovat laajasti sitä mieltä, että vapaakauppa ja globalisaatio edistävät talouden tehokkuutta. Oppikirjoissa sanotaan, että talouden avoimuus voi kakun kasvamisen kautta edistää kaikkien hyvinvointia.

Tämä kuitenkin edellyttää, että osa avoimuuden hyödystä käytetään siitä kärsivien kompensoimiseksi. Todellisuudessa tällaista kompensaatiota ei juuri toteuteta. Globalisaatiosta kärsivät ovat syystä katkeria.

Sadat miljoonat kiinalaiset ovat hyötyneet taloutensa avaamisesta. Mutta kehittyneissä maissa laajat väestöryhmät kärsivät tuotannon ulkoistamisesta muihin maihin ja kovenevasta kilpailusta.

Yhdysvalloissa heikosti koulutetun työvoiman reaalipalkat ovat polkeneet paikallaan tai alentuneet jo vuosikymmeniä. Englannissa on laajoja alueita, jossa väestö kokee jääneensä jälkeen ja vain kärsineensä globalisaatiosta.

Globalisaation vaikutukset ovat toki paljolti myönteisiä. Elämme kuitenkin mediamaailmassa, jossa kielteiset mielikuvat leviävät tehokkaasti. Globalisaatio yhdistyy monen mielessä vain verokiertoon, irtisanomisiin ja pakolaistulvaan.

Herkästi kiihkoon yltävästä kansallisuusmielisyydestä on huonoja kokemuksia. Eurooppa ei ole koskaan kokenut yhtä pitkäkestoista rauhan aikaa kuin toisen maailmansodan jälkeen. Se on osaltaan Euroopan integraatioprosessin ansiota.

Pitkälle vietynä integraatio kuitenkin vaatii ylikansallisia ratkaisuja, joita on vaikea yhdistää kansallisen itsemääräämisoikeuden kunnioittamiseen. Kansallinen suvereniteetti on itseisarvo, josta olemme valmiita maksamaan. Päätökset voivat olla välillä tyhmiäkin, mutta ne ovat omissa käsissämme.

Oma asiansa on, että poliitikot pitkään ja perusteettomasti ovat syyttäneet Euroopan unionia oman maansa vaikeuksista. Sitä saadaan mitä tilataan.

Mitä brexit opettaa? Sen, että talouden globalisaatio on kestävä kehitys vain, jos siitä kärsivien kohtalo ja heidän tukeminen on politiikan agendalla riittävän korkealla.

Ja sen, että poliittisen integraation syventämisessä on oltava kovin varovainen. Toimivampaa kansainvälistä yhteistyötä tarvitaan määrätyillä alueilla. Yhteistyön tarvetta on kuitenkin kyettävä perustelemaan kansalaisille selkeästi ja vakuuttavasti.

EU on ja pysyy; identiteettiongelmasta kärsivän Iso-Britannian ero ei uhkaa sen jatkuvuutta. Mutta jotkut kuvittelevat, että Brexit avaa portin muiden EU-maiden poliittisen integraation vahvalle syventämiselle. Näin ajattelevat eivät osaa tulkita ajan henkeä.

Euroopan unionista ei tule keskusjohteista ”liittovaltiota”, tuo unelman kohtalo sinetöityi Brexitin mukana. Sellaiselle kehitykselle ei ole tukea kansalaisten keskuudessa, ja kansan yli ei voi kävellä.

Brexit on poliittinen maanjäristys, joka ei kuitenkaan mullista Suomen näkymiä. Meillä on laaja hyvinvointivaltio, joka eri keinoin pehmentää globalisaation aiheuttamia kolhuja.

Ja Suomelle talouden avoimuus on elinehto, jota kukaan ei kyseenalaista. Hyväksymme sen asettamat pelisäännöt ja yritämme pärjätä. Tuorein osoitus tästä on kiky-sopimus, jolle ulkoisen epävakauden kärjistyessä on syytä antaa arvoa.

Mikä Britannian EU-erossa askarruttaa? Lähetä kysymyksesi Brexitistä HS:lle, etsimme vastauksen

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brexit
 • Britannia ja EU
 • Euroopan unioni

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  2. 2

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  3. 3

   Helsingin opetusviraston korruptio­tutkinnassa selvitetään yhdeksän miljoonan euron epäselvyyksiä – ”Suurin osa laitteista myyty eteenpäin”

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  6. 6

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  7. 7

   Ruotsin Alko varoittaa Suomen alkoholilain löysäämisestä: Lisäisi suomalaisten ennestäänkin rankkaa juomista – Lue koko EU-komissiolle lähetetty kirje

  8. 8

   Lapsille annetaan nyt uusvanhoja ja raamatullisia nimiä – Frozenin siivittämä Elsa-buumi hiipui, Sofia ja Onni palasivat kärkeen

  9. 9

   Kahvi uhkaa loppua, jos ilmastonmuutos etenee – ”Tämä on dramaattisen vakavaa”

  10. 10

   Kokoomus johtaa Helsingin vaalitaistoa niukasti, vihreät aivan tuntumassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  3. 3

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  4. 4

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  5. 5

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  6. 6

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  7. 7

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  8. 8

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  9. 9

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  10. 10

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää