Valikko
Politiikka

Sipilä suuressa valiokunnassa: Britannian eroneuvottelut käyntiin alkusyksyllä

Pääministeri Juha Sipilä arvioi, että eroneuvottelut Britannian kanssa alkavat alkusyksyllä. Teoriassa Norjan kaltainen yhteistyö EU:n kanssa voisi Sipilän mukaan toimia Britanniallekin.

Eduskunnan EU-asioita käsittelevä suuri valiokunta käsitteli maanantaina parisen tuntia Britannian EU-euron seurauksia ja evästi pääministeri Juha Sipilää (kesk) tiistaina järjestettävään EU:n päämiesten huippukokoukseen.

Kokouksen jälkeen Sipilä ennakoi, että neuvottelut Britannian erosta alkavat todennäköisesti alkusyksyllä. Sipilän mukaan brexitiin pitää suhtautua ilman tunnekuohua.

”Mahdollisimman pian pitäisi prosessin alkaa, mutta on selvää, että Britannia tarvitsee myös hivenen aikaa omien rivien suoristamiseksi. Realistinen aika saada eroilmoitus on alkusyksy. Siitä alkaa sitten kahden vuoden neuvotteluprosessi”, Sipilä sanoi.

”Britannia on Suomelle ja EU:lle äärimmäisen tärkeä kauppakumppani. Suomelle on tärkeätä, että neuvotteluihin suhtaudutaan käytännöllisesti ja unohdetaan tunnekuohu, joka on puolin ja toisin tässä taustalla.”

Sipilän mukaan teoriassa Britannialle voidaan etsiä Norjan EU-yhteistyön tapaista mallia.

”Teoriassa se voisi olla Norjan malli. En usko, että Britannian kohdalla malli kuitenkaan tulisi olemaan juuri se, vaan ihan oma rakenteensa, josta neuvotellaan kaksi vuotta.”

Sipilän mukaan brexit vaikuttaa myös Suomen turvallisuusympäristöön pitkällä tähtäimellä. Britannian ero vie EU:lta voimaa kehittyä turvallisuusyhteisönä.

Suomen talouteen ei erosta välittömiä vaikutuksia ole.

”En näe, että Suomen ensi vuoden budjettiin Britannian erolla olisi välittömiä vaikutuksia.”

Sipilän mukaan EU:ssa on parantamisen varaa erityisesti toimeenpanon kohdalla. Sipilä kertoi puhuneensa asiasta myös Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin kanssa perjantaina.

”Britannian kansanäänestyksen viesti pitää ottaa vakavasti”, Sipilä painottaa.

”Toimeenpano on tärkeä asia myös kansalaisten luottamuksen palauttamiseksi. Kyllä EU:n komissiolla on hyvä työohjelma: normien purkua, parempaa sääntelyä, työllisyyttä, kasvua, sisämarkkinoita. Ohjelma pitää vaan laittaa toimeen ja päästä kriisimoodista kehittämisen tilaan.”

Suomessa ei Sipilän mukaan kansanäänestystä erosta EU:sta järjestetä, vaikka perussuomalaisten nuorisojärjestö niin jo kaavaileekin.

”Tämä hallitus ei tuo EU-ero kansanäänestystä päätettäväksi.”

”Suomen arvoyhteisö on lännessä ja EU:ssa. Itse haluaisin sitä edistää. Näen sisämarkkinat äärimmäisen tärkeänä suomalaisille yrityksille, koska Suomi on hyvin vientivetoinen maa.”

Suuri valiokunta oli linjauksissaan käytännössä yksimielinen.

”Maanantaina keskusteltiin menettelytavoista: milloin britit jättävät eroilmoituksen ja siitä, miten brittien ja EU:n suhde jatkossa muodostuu ja miten 27 jäljelle jäävää valtiota toimivat yhdessä”, sanoo suurta valiokuntaa johtava Anne-Mari Virolainen (kok).

”Ääänestyksiä ei ollut. Poliittiset puolueet tuovat tietysti omat mausteensa keskusteluun”, hän sanoo.

Suomi tukee Virolaisen mukaan Britannialle jonkinlaista Norjan mallia. Britannia siis eroaisi EU:sta mutta pysyisi Euroopan talousalueen Etan jäsenenä. Silloin talouteen ja markkinoihin liittyviä sääntöjä ei tarvitsisi juurikaan muuttaa.

”Koska norjalaiset maksavat EU:lle kohtuullisen paljon, heillä toimii vapaa liikkuvuus, ja silti he eivät osallistu päätöksentekoon, nämä ehdot tuskin kelpaisiat Britannialle. Nehän ovat olleet keskeisiä kysymyksiä Britannian kampanjan aikana.

”Brexit on ikävä asia EU:n yhtenäisyydelle. Kansanäänestys ei kuvastanut kuitenkaan brittien suhdetta EU:hun, vaan enemmänkin brittien mielentilaa. Oikeista asioista ei edes puhuttu, kun kaksi suurinta kysymystä kansanäänestyksen alla olivat maahanmuutto ja brittien jäsenmaksuosuuksien käyttö maan terveydenhuoltoon”, Virolainen sanoo.

Suuren valiokunnan demarijäsenet kiirehtivät tiedotteessa jo Britannian pääministeri David Cameronin eroa ja neuvottelujen pikaista aloittamista Britannian kanssa.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Tytti Tuppurainen (sd) katsoo, että Britannialle voisi sopia Norjan malli.

”Suomi ei tietystikään halua näyttää Britannialle kaapin paikkaa. Kaikkien etu on, että eroprosessi käynnistyy asiallisesti ja maltillisesti. ”

”Jos lopputulema on se, että Britannialle voidaan neuvotella Norjan kaltainen asema, se olisi lohdullisin lopputulema tästä kaikesta”, Tuppurainen jatkaa.

Suomen pitää Tuppuraisen mukaan asettua myös selkeästi tukemaan jäljelle jäävien 27 EU-maan yhteistyötä.

”Ei saa lähteä Puolan linjalle ja alkaa ilkkua, että EU:n integraatio on tullut päätepisteeseen, vaan osoitetaan, että Suomi haluaa jatkaa eurooppalaista yhteistyötä.”

Sdp:n suuren valiokunnan demarit lupaavat myös tukea Skotlantia, jos Skotlanti irtautuisi Britanniasta.

”On Suomen etu tukea eurooppalaista yhteistyötä. Mikäli Skotlanti, jossa kansalaisten huikea enemmistö äänesti EU-jäsenyyden puolesta, haluaa tulla osaksi EU-yhteistyötä, Suomen kannattaa olla sitä tukemassa”, Tuppurainen sanoo.

Tuppuraisen mukaan kyse ei ole niinkään Skotlannin itsenäistymisen tukemisesta.

”Sitä ei välittömästi ajeta. Kyse on kansanvallasta. Tuemme Skotlannin hakeutumista eurooppalaiseen yhteistyöhön. Ja mikäli Skotlanti irtautuisi Britanniasta ja haluaa tulla osaksi EU:ta, sitä on Suomen syytä tukea.”

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen arvioi, että brexit ei merkitse maailmanloppua.

”Valitettavasti kuitenkin menetämme hyvän liittolaisen, mitä tulee esimerkiksi EU:n toiminnan tehostamiseen ja toisaalta kaupan edistämiseen”, Kaikkonen sanoo.

Kaikkosen mukaan EU:n huippukokous arvioi, millä mallilla yhteistyötä Britannian ja EU:n kesken voidaan viedä eteenpäin.

”Voi olla, että tässä päädytään vielä ihan omanlaiseensa yhteistyökuvioon. Ennakoin vaikeita neuvotteluita.”

Kaikkonen ei lähde vielä arvioimaan, merkitseekö ennustettu kasvun hyytyminen brexitin vuoksi myös lisäleikkauksia budjettiriihessä.

”Jonkinlainen harmi tästä seurannee EU-alueen taloudelle, mutta sitä on vielä liian varhaista ennakoida. Sama koskee budjettivaikutuksia Suomeen. ”

Kaikkonen myös ennakoi, että brexit kiihdyttää keskustelua Suomen Nato-jäsenyydestä.

”Nato-jäsenyyden kannattajat ottavat tästä varmaan argumentin käyttöönsä. Toisaalta britit ovat olleet jarrumiehenä EU:n yhteisen puolustuspolitiikan kehittämisessä. Jatkossa EU-yhteistyön tiivistäminen puolustuspolitiikassa on helpompaa”, Kaikkonen sanoo.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja suuren valiokunnan jäsen Sampo Terho toteaa, että EU:n liittovaltiokehitys saavutti osittain tiensä pään.

”Nyt on lähetetty mahdollisimman selvä viesti EU:n johdolle ja liittovaltiovisioijille, että kansalaiset eivät kaipaa eivätkä hyväksyä liittovaltiokehitystä.”

”Integraatiota voi edistää vain alueilla, joilla on kansalaisten tuki: taloudessa, ympäristöasioissa, koulutuksessa ja puolustuksessa. Tulonsiirto- ja yhteisvastuu-unioni sekä keskitetyn vallan liittovaltiomalli ovat saaneet viimeisen varoituksen, eikä niitä pidä edistää”, Terho sanoo.

Terhon mukaan vaikutuksia Suomeen on vielä ennenaikaista arvioida.

Hallituksen EU-ministerivaliokunta käsitteli myös maanantaina Britannian EU-kansanäänestyksen jälkeistä tilannetta.

Valiokunta arvioi, että Britannian tuleva EU-suhde ja unionin kehittäminen nousevat tiistain huippukokouksen pääaiheeksi.

”Suomi pitää toivottavana, että Britannia tekee 50. artiklan mukaisen ilmoituksen, jotta eroneuvottelut saadaan käyntiin ja prosessia voidaan viedä eteenpäin parhaan mahdollisen lopputuloksen turvaamiseksi. Suomi ymmärtää Britannian tarvetta saada valmisteluaikaa, mutta riittävän ripeä eteneminen on tarpeen epävarmuuden hälventämiseksi”, valiokunta sanoo.

Suomi korostaa, että Britannia pysyy Euroopan unionin jäsenenä ja sillä on kaikki jäsenyydestä johtuvat oikeudet ja velvollisuudet siihen saakka, kunnes 50. artiklan mukainen eroprosessi on saatu päätökseen.

”Suomen kannalta on oleellisen tärkeää jatkaa Euroopan unionin kehittämistä tavalla, joka varmistaa unionin yhtenäisyyttä. Unionia on uudistettava ja sen toimintaa parannettava, mutta Suomi ei pidä perussopimusten muuttamista nyt ajankohtaisena”, todetaan valiokunnan tiedotteessa.

Eduskunta keskeyttää kesälomansa brexitin aiheuttaman epävarmuuden takia. Täysistunnossa perjantaina keskustellaan niin sanottuna pääministerin ilmoituksena Britannian EU-kansanäänestyksen vaikutuksista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia ja EU
 • Brexit
 • Juha Sipilä
 • Britannia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

  2. 2

   Jalankulkijat kävelevät päin punaisia ja pyöräilijät ajelevat jalkakäytävillä – miksei liikenne­sääntöjen rikkomisesta sakoteta?

  3. 3

   Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

  4. 4

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  5. 5

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  6. 6

   Kun Sakari Paakkisen leski-isä kuoli kesken työpäivän, poika meni heti iltalypsylle ja otti sukutilan hoitaakseen – näin poikamiehen elämä mullistui 30 vuodessa

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Slush-vaikuttajien mielestä Suomi on tärvännyt liikaa aikaa soteen, kikyyn ja keskioluisiin – ”Meidän pitää rakentaa maailman parhaita yrityksiä”

  9. 9

   Lapseton elämä ei ratkaise maapallon ongelmia

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  3. 3

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  4. 4

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  5. 5

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  6. 6

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  7. 7

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  8. 8

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  9. 9

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  10. 10

   Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  3. 3

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  9. 9

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää