Valikko
Politiikka

Timo Soini ihmettelee suhtautumista brexit-äänestykseen: ”Emme tietenkään kosta tätä”

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mukaan EU joutuu leikkaamaan kulujaan. Hän matkustaa keskiviikkona Britanniaan keskustelemaan brexitistä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini sanoo, että muut EU-maat eivät maksa Britannian jäsenmaksuja, kun Britannia eroaa EU:sta. Soinin mukaan EU:n taloutta pitää leikata ja sopeuttaa.

”Budjettikuri tiukalle ja kulut alas”, Soini sanoi.

Soini puhui perussuomalaisten EU-kannasta toimittajille keskiviikkona puolueen toimistolla. Hänen mukaansa kansanäänestyksen tulosta pitää kunnioittaa.

Britannian äänestys käynnisti myllerryksen maailmanmarkkinoilla, mutta Soini huomautti tilanteen jo tasaantuneen.

”Näyttääpä tuo aurinko paistavan eikä heinäsirkkaparvia näy, vaikka pörssillä vähän huonosti meneekin.”

Soini muistutti myös vanhasta lausahduksestaan: ”Missä EU, siellä ongelma.”

”Britannian tapahtuma ei ole yksittäinen äkillinen tapahtuma, vaan kehitys, josta on varoitettu”, hän sanoi.

Soini pitää erikoisena ja huolestuttavana sitä, että brexitiin pettyneet yrittävät etsiä mahdollisimman montaa keinoa estää tuloksen toteuttaminen.

”On puhtaasti brittien asia päättää, miten, koska ja mitä äänestävät. Englanti on iso maa, eikä sitä voida nöyryyttää”, Soini totesi ja rinnasti tilanteen siihen, kun Irlannissa äänestettiin EU-jäsenyydestä uudestaan vuonna 2009 sen jälkeen, kun vuotta aiemmin Irlannin kansanäänestyksen tulos oli kielteinen.

Soini painotti, että demokraattista tulosta on kunnioitettava.

”Emme tietenkään kosta tätä tai ole kaunaisia tuloksesta. Tulos oli heidän tuloksensa.”

Ulkoministeri myös linjasi, että EU:n on uudistuttava, jos se haluaa mennä eteenpäin. Brexitia Soini pitää EU:n itse aiheuttamana. Kysymykseen siitä, pitäisikö Suomen harkita EU-jäsenyyttään, Soinilla oli selvä ja suora vastaus.

”Tämän hallituksen voimasuhteella mitään äänestystä ei järjestetä, koska tästä ei ole hallitusohjelmassa sovittu. Kansalaisaloitteet ovat toinen asia. On hyvä, että niillä luodaan keskustelua.”

Soini kertoo lähtevänsä keskiviikkona Britanniaan tapaamaan sidosryhmiä, joiden kanssa hän aikoo keskustella brexitin jälkeisestä tilanteesta. Hän tapaa EU-eroa kannattavia ja vastustavia brittivaikuttajia. Soini ei vahvistanut tapaavansa brittien EU-kriittisen Ukip-puolueen puheenjohtajan Nigel Faragen.

Perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen pani alulle kansalaisaloitteen, joka vaatii äänestyksen järjestämistä Suomen EU-jäsenyydestä.

Kansalaisaloite etenisi Soinin mukaan tavalliseen tapaan. Ensin pitää saada tarpeeksi allekirjoituksia ja jos niin käy, aloite siirtyy eduskunnan käsittelyyn. Soini muistutti, ettei kansalaisaloitteen käsittely eduskunnassa tarkoita sen menevän läpi.

”Tämä on aloite aloitteiden joukossa.”

On arvioitu, että Britannian EU-eroon menee aikaa jopa kaksi vuotta. Soinin mukaan Suomen kannattaa seurata, miten Britannian EU-ero etenee.

”Nyt on minun mielestäni viisasta, että katsotaan, kuinka Britannian käy.”

Perussuomalaisten kanta selviää Soinin mukaan loppuvuodesta 2018 tai alkuvuodesta 2019, kun perussuomalaiset päättävät seuraavien eduskuntavaalien vaaliohjelmasta.

Perussuomalaiset ovat suhtautuneet Euroopan unioniin kriittisesti kautta puolueen historian.

Puolueen vuoden 2014 EU-vaaliohjelmassa unionia kuvaillaan byrokraattiseksi organisaatioksi, joka polkee jäsenmaidensa demokratiaa. Eduskuntavaaleissa perussuomalaisten yhteen vaaliteemaan kuului vahingollisen EU-byrokratian vastustaminen.

EU-kriittisyydestään huolimatta perussuomalaiset eivät ole ajaneet EU-eroa. Perussuomalaiset on hallituspuolue ja hallituspuolueet ovat hyväksyneet hallitusohjelmaan, jossa EU-eroa ei mainita sanallakaan.

Sen sijaan hallitusohjelmaan on kirjattu, että hallitus ajaa sisämarkkinoiden syventämistä ja että vapaa liikkuvuus on yksi EU:n peruskivi.

Yhdentyminen on hallitusohjelmassa kuitattu kertomalla, että sitä ei ole tarpeen syventää ”kaikilla politiikan aloilla”.

Britit äänestivät EU-eron puolesta juhannusta edeltävänä torstaina. Äänestäjistä 51,9 prosenttia kannatti Britannian eroa Euroopan unionista. Äänestysprosentti oli korkea.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia ja EU
 • Brexit

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  3. 3

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  4. 4

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  5. 5

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  6. 6

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  7. 7

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  8. 8

   Gerbiili peräaukossa ja muita syitä, miksi mielipiteet eivät muutu, vaikka faktat muuttuvat

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Poliisi: Cincinnatin yökerhoammuskelussa ei toistaiseksi viitteitä terrorismista – yksi kuollut, 14 loukkaantunut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  2. 2

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  3. 3

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  4. 4

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  5. 5

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  6. 6

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  7. 7

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  8. 8

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  9. 9

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  10. 10

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää