Valikko
Politiikka

Antti Rinne lämpeni kuuden tunnin työpäivälle: ”Tiedän tällaisia kokeiluja, joissa on parannettu tuottavuutta”

Vihreiden Ville Niinistö, vasemmistoliiton Li Andersson ja demarien Antti Rinne vierailivat Porin SuomiAreenan yhteydessä Junkkari&Lyytinen -ohjelman suorassa lähetyksessä.

Porin Raatihuoneenpuistosta lähetettiin tiistaina suorana Junkkari&Lyytinen -talkshow’n toinen lähetys Porin Suomi-Areenasta.

Nyt oli vuorossa opposition päivä, eli puiston penkeille istuivat vuoronperään vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö, vasemmistoliiton Li Andersson ja sosiaalidemokraattien Antti Rinne.

Ohjelman juonsivat Helsingin Sanomien toimittajat Marko Junkkari ja Jaakko Lyytinen.

”Kehotan hallitusta panostamaan näköalattomien leikkausten sijaan uudistuksiin ja antamaan ihmisille toivoa sen sijaan, että suunnitellaan vain lisää leikkauksia”, sanoi ensimmäisenä lähetykseen saapunut Niinistö.

Niinistö nosti esille hallituksen ensi vuodelle suunnittelemat 250 miljoonan euron leikkaukset toisen asteen koulutukseen, käytännössä ammattikouluihin.

”Valtaosa leikkauksista tehdään ensi vuonna, jos hallitus toteuttaa suunnitelmansa. Toiminnalliset uudistukset tulevat paria vuotta myöhemmin, joten kyseessä on puhdas leikkaus, joka johtaa vain koulupudokkuuteen ja nuorten eriarvoisuuden lisääntymiseen.”

Niinistö mainitsi perustulokokeilun yhtenä tärkeänä hankkeena, jota hän toivoo hallituksen edistävän.

Kokeilu on tällä hetkellä pienimuotoisessa kriisissä. HS:n tietojen mukaan hallituspuolueet riitelevät asiasta, lain esittelijä on kieltäytynyt esittelemästä lakia ja ohjaus- sekä lakityöryhmien puheenjohtaja on siirretty sivuun. Lakiesitystä ei ole vieläkään lähetetty lausuntokierroksille, mikä tarkoittaa, että sille tulee todella kiire ehtiä eduskuntaan. Kokeilun on määrä alkaa ensi vuoden alusta.

”Tämä hallitus on varsinainen sähläilijöiden porukka. Kaikki isot uudistukset näyttävät kaatuvan puolueen valtapeleihin ja sekoiluun”, Niinistö voivotteli.

Vihreiden puheenjohtaja ei halunnut sälyttää vastuuta perussuomalaisille ja keskustalle, vaan syntipukki löytyi kolmannesta hallituspuolueesta.

”Eiköhän se ole tässäkin asiassa kokoomus, joka vastustaa eniten. Hallituksessa esiintyy hyvin kaksijakoinen suhtautuminen ihmisiin: perustulokokeilu on ajatus solidaarisen ja joustavan turvaverkon edistämisestä sekä sitä, että annetaan ihmisten itse yrittää työn tekoa”, Niinistö pohti.

”Samaan aikaan hallitus muilla toimillaan rajoittaa, antaa raippaa, leikkaa etuuksia. Tämä puoli on kokoomuksessa vahvempi. On harmi, ettei meillä ole lainkaan liberaalia porvaripuoluetta.”

Niinistö, joka joutuu ensi vuonna jäämään pois huikeassa nosteessa olevan puolueensa puheenjohtajan paikalta, kertoi myös olevansa tosissaan puhuessaan vihreistä pääministeripuolueena.

”Myönnän, että se on pitkän aikavälin tavoite, ei ehkä ensi eduskuntavaaleissa. Mutta jos kuntavaalit menevät hyvin, voimme olla pääkaupunkiseudun suurin puolue. Suomessa on konservatiivinen oikeisto ja vähän jäykkä, saavutettuihin etuihin nojaava vasemmisto. Meidän on siis pakko olla se pääpuolue, koska olemme ainoa, jolla on oikeasti moderni näkökulma. Me yhdistämme vahvat julkiset palvelut yritteliäisyyteen ja yksilönvapauteen.”

Niinistön jälkeen penkille saapui toinen turkulaispoliitikko, Li Andersson, joka on viettänyt vasta 31 päivää vasemmistoliiton puheenjohtajana.

Andersson on aloittanut puolueensa johdossa tekemällä maakuntakierrosta. Viime viikolla matka vei Kainuuseen.

”Olen tyytymätön siihen mielikuvaan, että olen kaupunkilainen, joka ei tule ihmisten kanssa toimeen torilla. Sen takia halusin tietoisesti mennä sinne Suomussalmelle kansan pariin.”

Andersson kokee, että vasemmistoliitto on jo lyhyessä ajassa saanut paljon lisää näkyvyyttä työelämää koskeville linjauksilleen. Junkkari&Lyytinen -talkshow’ssa nousi esille puolueen tuore avaus kuuden tunnin työpäiväkokeilusta julkisella sektorilla.

”Suurimmat hyödyt tulisivat siitä, että työntekijöiden työssä jaksaminen parantuisi ja sairauspoissaolot vähentyisivät,” Andersson pohti ja viittasi Ruotsin Göteborgin kaupungin esimerkkiin.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja myönsi, että kokeilun laajentaminen esimerkiksi vanhustenhoidon vuorotyöläisistä olisi hankalaa ja vaatisi suurta rukkausta muun muassa työvuorojärjestelmään.

”Toisaalta kun puhuin perustulosta, niin sanottiin, että rahaa taikaseinästä, hullua. Nyt ollaan jo tilanteessa, jossa hallitus valmistelee kokeilua. Ei sitäkään ole varmasti helppo toteuttaa, mutta saamme siitä tärkeää tietoa. Sama pätee myös tähän työaikakokeiluun.”

Lopuksi Marko Junkkari ja Jaakko Lyytinen tivasivat Li Anderssonilta, mikä on vasemmistoliiton kanta unisex-vessoihin. HS:n tuoreen gallupin mukaan niihin suhtautuvat nihkeimmin perinteiset arvokonservatiivipuolueet kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset.

”En tiedä, onko puolueella virallista kantaa, mutta oma kantani on se, että mikäs siinä. Vuorotellen vessassa käydään kuitenkin.”

Viimeisenä tuulisen puiston penkille suoraan lähetykseen saapui Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne. Rinne oli huolissaan siitä, että hallitus yrittää murentaa hyvinvointivaltion peruselementtejä valinnanvapautta painottavalla sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksellaan.

”Hallitus on rakentamassa sellaista mallia, jossa raha alkaa päättämään, voiko saada hoitoa. Ja asuinpaikkakin vaikuttaa siihen.”

Demarijohtaja sätti hallituksen ”markkinaliberalistista” tapaa tehdä politiikkaa, jossa väitetään Rinteen mukaan valheellisesti, että julkinen sektori on paisunut liian suureksi.

”Ei se pidä paikkaansa. Julkinen puoli toimii tehokkaasti. Sitä pitää kehittää, mutta kyllä verovarat on tarkoitettu palveluihin ja etuuksiin.”

Vuosi sitten Suomi-Areenassa Rinne aiheutti pienen poliittisen sensaation ilmoittamalla, että Sdp on valmis pohtimaan perustuloa. Se ei ole muuttunut, demarijohtaja vakuutti, mutta suoraa tukea hän ei vieläkään halua ajatukselle antaa.

”Kyllä me tarvitsemme sosiaaliturvan yksinkertaistamista. Lähdemme siitä, että järkevässä mallissa pitää olla joku syy, miksi turvaa maksetaan, oli se esimerkiksi työttömyys tai sairaus”, Rinne aloitti ja lisäsi, että perustulo voisi toimia tarveharkintaisena tietyissä tilanteissa.

”Ja lisäksi rahallisen etuuden rinnalla palveluja, jotka auttavat ihmisiä pois siitä tilanteesta.”

Rinne, joka ei ollut moksiskaan Junkkari&Lyytinen -ohjelman standin kaataneesta kovasta tuulesta, kertoi suhtautuvansa avoimin mielin myös vasemmistoliiton ehdotukseen kuuden tunnin työaikakokeilusta.

”Me lyhensimme aikanamme työaikaa 100 tuntia vuodessa 1980-luvulla. Nyt työttömyys on moninkertaista niihin aikoihin nähden, ja me keskustelemme työajan pidentämisestä. Tiedän tällaisia kokeiluja, joissa kuuden tunnin työpäivällä on pystytty parantamaan tuottavuutta”, Rinne sanoi ja viittasi 2000-luvun alussa Vaasan alueella toimineeseen muovituotteita valmistavaan yhtiöön.

”Jos työehtosopimusosapuolet haluavat tällaista kokeilla, ei Sdp sinänsä halua työehtokysymyksiin sekaantua. Paikallinen sopiminen työajoista on ihan keskiössä oleva asia, pitää olla tietyt vähimmäistyöaikamääräykset, mutta niistä pitää sitten voida joustaa paikallisesti.”

Entä se unisex-vessa? Sdp:ssä on tunnetusti sekä arvoliberaaleja että -konservatiiveja jäseniä.

”Heti kun kuulin tästä kyselystä, niin päätin että Sdp perustaa komitean miettimään tätä asiaa.”

”Se valmistuu vuoden 2019 vaaleihin mennessä, silloin puolueen kanta unisex-vessoihin on kristallinkirkas”, Rinne lupaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puoluepolitiikka
 • Politiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  2. 2

   Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

  3. 3

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  4. 4

   Obamacare on jälleen USA:n ykkösuutinen: miksi se luotiin ja miksi se ei kelpaa republikaaneille? – ”Julkista terveydenhuoltoa pidetään sosialismina”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki tuplasi vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

  7. 7

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  8. 8

   Kuorma-auton perävaunu seisoi tunteja keskellä vilkasta risteystä Helsingin Pikku-Huopalahdessa

  9. 9

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  10. 10

   Yhdysvaltojen republikaanit yrittävät taas kaataa Obamacarea – aivosyöpään sairastunut senaattori John McCain lentää apuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  4. 4

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  5. 5

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  6. 6

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  7. 7

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  8. 8

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  9. 9

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  10. 10

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää